KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93(2), w szczególności jego art. 5 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie (EWG) nr 3220/84 wprowadziło częściowy rozbiór tusz wieprzowych jako sposób na uzyskanie całkowitej wagi czerwonych mięśni poprzecznie prążkowanych; konieczne jest ustanowienie w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2967/85(3) szczegółów dotyczących nowej metody szacowania, w szczególności liczby tusz, które należy poddać rozbiorowi, oraz nowych metod rozbioru; zastosowanie częściowego rozbioru powoduje zmianę specyfikacji maksymalnej tolerancji błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny;
właściwe jest usprawnienie procedury zatwierdzania nowych metod klasyfikowania poprzez wprowadzenie dwuetapowego protokołu i wyszczególnienie różnych elementów, które powinny być w nim zawarte;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 20 grudnia 1994 r.
|
W imieniu Komisji |
|
René STEICHEN |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1.
(2) Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5.
(3) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39.