Dyrektywa 94/36/WE w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych

DYREKTYWA 94/36/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 30 czerwca 1994 r.
w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych *

PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 100a,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 3 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji(2),

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),

stanowiąc zgodnie z procedurą określoną w art. 189b Traktatu(4),

a także mając na uwadze, co następuje:

różnice istniejące między krajowymi przepisami prawa odnoszącymi się do warunków użycia barwników do żywności utrudniają swobodny przepływ środków spożywczych; może to stworzyć warunki nieuczciwej konkurencji;

każde zasady dotyczące dodatków do żywności oraz warunków użycia takich dodatków musi mieć za główny motyw potrzebę ochrony i informowania konsumentów;

dodatek do żywności może być używany tylko, jeśli zostało dowiedzione, że jego użycie jest technicznie niezbędne i nie szkodzi zdrowiu;

barwniki są używane w celu przywrócenia wyglądu początkowego żywności, której kolor został zniszczony w wyniku przetwarzania, magazynowania, pakowania i dystrybucji i których atrakcyjność wizualna została w ten sposób zmniejszona;

barwniki są używane w celu nadania bardziej zachęcającego wyglądu żywności oraz pomagają w określeniu aromatów normalnie kojarzonych ze szczególną żywnością i do zabarwienia żywności pozbawionej barwnika;

należy włączyć do tekstu niniejszej dyrektywy niektóre barwniki przeznaczone do znakowania zdrowotności mięsa, na odpowiedzialność urzędu lekarza weterynarii, zgodnie z wymaganiami dyrektywy 91/497/EWG(5), w szczególności jej załącznika I rozdział XI;

jedynie barwniki zatwierdzone przez niniejszą dyrektywę powinny być używane do dekorowania jaj lub w celu opieczętowania jaj, jak to przewiduje w rozporządzenie (EWG) nr 1274/91(6);

barwniki są używane w celu wzmocnienia barwników, które występują w sposób naturalny w żywności;

jest rzeczą przyjętą w sposób generalny, że nieprzetworzone środki spożywcze, jak też niektóre inne podstawowe środki spożywcze, muszą być wolne od dodatków do żywności;

uwzględniając najbardziej aktualne informacje naukowe i toksykologiczne o tych dodatkach, niektóre z nich mogą być dozwolone tylko do niektórych środków spożywczych i to pod niektórymi warunkami użycia;

konieczne jest ustanowienie ścisłych zasad dla wykorzystania dodatków do żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci;

skonsultowano się z Komitetem Naukowym ds. Żywności w sprawie substancji, które nie są jeszcze przedmiotem przepisów wspólnotowych;

gdy chodzi o zdecydowanie, czy dany środek spożywczy podlega określonej kategorii, jest rzeczą wskazaną postępować zgodnie z procedurą konsultacyjną ze Stałym Komitetem ds. Żywności;

niniejsza dyrektywa zastępuje w części dyrektywę Rady z dnia 23 października 1962 r. w sprawie zbliżenia uregulowań Państw Członkowskich w sprawie surowców barwiących, zatwierdzonych do używania w żywności przeznaczonej do spożycia przez ludzi(7);

według procedury przewidzianej w art. 11 dyrektywy 89/107/EWG zostanie zaproponowana zmiana istniejących kryteriów czystości dotyczących surowców barwiących, jak też nowe specyfikacje dotyczące barwników, dla których nie występują kryteria czystości;

w celu ochrony konsumentów Wspólnota musi wspierać badania nad potencjalnymi skutkami (w tym skutkami kumulującymi się i synergicznymi) dla zdrowia ludzkiego barwników stosowanych do środków spożywczych, w szczególności takich barwników, których nieszkodliwość jest poddana wątpliwości,

PRZYJMUJĄ NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1 1

(uchylony)

Artykuł  2
1.
Jedynie substancje wymienione w załączniku I mogą być używane jako barwniki w środkach spożywczych.
2.
Barwniki mogą być używane tylko w środkach spożywczych wymienionych w załącznikach III, IV i V oraz na warunkach, które są w tych załącznikach wyszczególnione; barwniki mogą być używane do tych samych środków spożywczych, jeżeli są one przeznaczone do zastosowań szczególnych, zgodnie z dyrektywą 89/398/EWG(8).
3.
Nie można używać barwników w środkach spożywczych wymienionych w załączniku II, chyba że zostało to stosownie przewidziane w załącznikach III, IV lub V.
4.
Barwniki dozwolone jedynie dla niektórych przeznaczeń są wymienione w załączniku IV.
5.
Barwniki generalnie dozwolone w środkach spożywczych, jak też warunki użycia takich barwników, są wymienione w załączniku V.
6.
Maksymalne ilości wskazane w załącznikach:

– dotyczą środków spożywczych gotowych do konsumpcji, przygotowanych według instrukcji użycia,

– oznaczają ilości składnika barwiącego zawarte w preparacie barwiącym.

7. 2
(uchylony).
8.
Do celów znakowania zdrowotności, przewidzianego przez dyrektywę 91/497/EWG, oraz dla innych oznakowań przyjętych dla produktów mięsnych, można używać tylko barwników E 155 brąz HT, E 133 błękit brylantowy FCF lub E 129 czerwień "allura" AC albo odpowiedniej mieszanki E 133 błękitu brylantowego FCF i E 129 czerwieni "allura" AC.
9.
Jedynie barwniki wspomniane w załączniku I mogą być wykorzystane do barwienia dekoracyjnego skorupek jaj lub do opieczętowania jaj, jak to zostało przewidziane w rozporządzeniu (EWG) nr 1274/91.
10.
Jedynie barwniki wymienione w załączniku I, z wyłączeniem E 123, E 127, E 128, E 154, E 160b, E 161g, E 173 i E 180, mogą być sprzedawane bezpośrednio konsumentom.
11. 3
(uchylony).
Artykuł  3 4

(uchylony)

Artykuł  4 5

(uchylony)

Artykuł  5 6

(uchylony)

Artykuł  6 7

(uchylony)

Artykuł  7 8

(uchylony)

Artykuł  8 9

(uchylony)

Artykuł  9 10

(uchylony)

Artykuł  10 11

(uchylony)

Artykuł  11 12

(uchylony)

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 czerwca 1994 r.
W imieniu Parlamentu Europejskiego W imieniu Rady
E. KLEPSCH A. BALTAS
Przewodniczący Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 94/34/WE (Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1).

(2) Dz.U. C 12 z 8.1.1992, str. 7.

(3) Dz.U. C 313 z 30.11.1992, str. 1.

(4) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 10 marca 1993 r. (Dz.U. C 115 z 26.4.1993, str. 105), zatwierdzona dnia 2 grudnia 1993 r. (Dz.U. C 342 z 20.12.1993), wspólne stanowisko Rady z dnia 9 marca 1994 r. (dotychczas nieopublikowane w Dzienniku Urzędowym) oraz decyzja Parlamentu Europejskiego z dnia 9 marca 1994 r. (Dz.U. C 91 z 28.3.1994, str. 79).

(5) Dz.U. 268 z 24.9.1991, str. 69. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 92/5/EWG (Dz.U. L 57 z 2.3.1992, str. 1).

(6)Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1274/91 z dnia 15 maja 1991 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia (EWG) nr 1907/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz.U. L 121 z 16.5.1991, str. 11). Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1259/94 (Dz.U. L 137 z 1.6.1994, str. 54).

(7) Dz.U. 115 z 11.11.1962, str. 2645/62. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 85/7/EWG (Dz.U. L 2 z 3.1.1985, str. 22).

(8) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 27.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

WYKAZ DOPUSZCZONYCH BARWNIKÓW DO ŻYWNOŚCI

Uwaga: Zatwierdza się pigmenty aluminium przygotowane dla barwników wymienionych w niniejszym załączniku.
Numer wg Systemu Oznaczeń Unii Europejskiej Nazwa zwyczajowa Numer(1) w indeksie barwników lub opis
E 100 Kurkumina 75300
E101 i) Ryboflawina
ii) Ryboflawiny-5'-fosforan
E 102 Tartrazyna 19140
E 104 Żółcień chinolinowa 47005
E 110 Żółcień pomarańczowa S 15985
E 120 Koszenila, kwas karminowy 75470
E 122 Azorubina 14720
E 123 Amarant 16185
E 124 Czerwień koszenilowa 16255
E 127 Erytrozyna 45430
E 128 Czerwień 2G 18050
E 129 Czerwień allura AC 16035
E131 Błękit patentowy V 42051
E 132 Indygotyna 73015
E 133 Błękit brylantowy FCF 42090
E 140 Chlorofile i chlorofiliny: 75810
i) Chlorofile 75815
ii) Chlorofiliny
E 141 Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin 75815
i) Kompleksy miedziowe chlorofili
ii) Kompleksy miedziowe chlorofilin
E 142 Zieleń S 44090
E150a Karmel(2)
E150b Karmel siarczynowy
E150c Karmel amoniakalny
E150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
E151 Czerń brylantowa PN 28440
E 153 Węgiel roślinny
E 154 Brąz FK
E 155 Brąz HT 20285
E160a Karoteny
i) Mieszanina karotenów 75130
ii) Beta-karoten 40800
E160b Annato, biksyna, norbiksyna 75120
E160c Ekstrakt z papryki, kapsantyna, kapsorubina
E160d Ekstrakt z pomidorów (likopen)
E160e Beta-apo-8'-karotenal (C 30) 40820
E160f Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C30) 40825
E161b Luteina
El61g Kantaksantyna
E 162 Czerwień buraczana, betanina
E 163 Antocyjany Przygotowane w znaczeniu fizycznym z owoców i warzyw
E 170 Węglany wapnia 77220
E 171 Ditlenek tytanu 77891
E 172 Tlenki i wodorotlenki żelaza 77491
77492
77499
E 173 Aluminium
E 174 Srebro
E 175 Złoto
E 180 Czerwień litolowa BK
(1) Numeryczny indeks barwników pochodzą z trzeciego wydania Wykazu

Barwników 1982, wielkości 1-7, 1315, także zmiany 37-40 (125), 41-44

(127-50), 45-48 (130), 49-52 (132-50), 53-56 (135).

(2) Nazwa karmel odnosi się do wyrobów z bardziej lub mniej intensywnym

kolorem brązowym przeznaczonym do ich zabarwiania. Nie odnosi się to do

cukrowych wyrobów aromatycznych powstających z podgrzewania cukru i

które używane są do aromatów do żywności (np. wyroby cukiernicze,

ciastka alkohole).

ZAŁĄCZNIK  II

ŚRODKI SPOŻYWCZE, KTÓRE NIE MOGĄ ZAWIERAĆ DODATKOWYCH BARWNIKÓW, Z WYJĄTKIEM SYTUACJI, KIEDY JEST TO SPECJALNIE PRZEWIDZIANE W ZAŁĄCZNIKU III, IV LUB V

(Określenia użyte w załączniku II nie naruszają zasady "powielenia" w przypadkach, gdzie wyroby zawierają składniki, które same w sobie zawierają barwniki dozwolone).

1. Nieprzetworzone środki spożywcze

2. Wszystkie wody butelkowane i lub opakowane

3. Mleko, mleko półtłuste lub odtłuszczone, pasteryzowane lub sterylizowane (włączając sterylizację UHT) (niearomatyzowane)

4. Mleko czekoladowe

5. Mleko przefermentowane (niearomatyzowane)

6. Mleko konserwowe, tak jak to określa dyrektywa 76/118/EWG

7. Maślanka (niearomatyzowana)

8. Śmietanka i śmietanka w proszku (niearomatyzowana)

9. Oleje i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego

10. Jaja i przetwory z jaj, tak jak to zostało określone w art. 2 ust. 1 dyrektywy 89/437/EWG

11. Mąka i inne wyroby przemiału zbóż oraz skrobia

12. Chleb i produkty podobne

13. Makarony i gnocchi

14. Cukry, w tym cukry proste i dwucukry

15. Przeciery i konserwy pomidorowe

16. Sosy na bazie pomidorów

17. Soki i nektary owocowe, tak jak to zostało określone w dyrektywie 75/726/EWG oraz soki z warzyw

18. Owoce, warzywa (w tym ziemniaki) oraz grzyby, w konserwach lub suszone; owoce, warzywa (w tym ziemniaki) i grzyby przetworzone

19. Dżemy wyborowe, galaretki wyborowe i puree z kasztanów, tak jak to zostało określone w dyrektywie 79/693/EWG, krem ze śliwek

20. Ryby, mięczaki i skorupiaki, mięso, drób i dziczyzna oraz ich przetwory, z wyjątkiem gotowych posiłków zawierających te składniki

21. Wyroby kakaowe i składniki czekoladowe w wyrobach czekoladowych, tak jak to zostało określone w dyrektywie 73/241/EWG

22. Kawa palona, herbata, cykoria; wyciągi z herbaty i z cykorii; preparaty z herbaty, z roślin, z owoców i ze zbóż przeznaczone do naparów, jak też mieszanki i preparaty "błyskawiczne" z tych wyrobów

23. Sól, wyroby i substytuty soli, przyprawy i mieszanki przypraw

24. Wina i inne wyroby winiarskie określone w rozporządzeniu (EWG) nr 822/87

25. Korn, Kornbrand, owocowe napoje spirytusowe, wódki z owoców, Ouzo, Grappa, Tsikoudia z Krety, Tsipouro z Macedonii, Tsipouro z Tesalii, Tsipouro z Tyrnavos, Eau de vie de marc Marque nationale luxembourgeoise, Eau de vie de seigle Marque nationale luxembourgeoise, London gin, jak to zostało określone w rozporządzeniu (EWG) nr 1576/89

26. Sambuca, Maraschino i Mistra, jak to zostało określone w rozporządzeniu (EWG) nr 1180/91

27. Sangria, Clarea i Zurra, jak to zostało określone w rozporządzeniu (EWG) nr 1601/91

28. Ocet winny

29. Żywność dla niemowląt i małych dzieci, jak o zostało określone w dyrektywie 89/398/EWG, w tym żywność dla niemowląt i małych dzieci, które nie są zdrowe

30. Miód

31. Słód i przetwory słodowe

32. Sery dojrzewające i niedojrzewające (niearomatyzowane)

33. Masło z mleka owczego i koziego

..................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

ZAŁĄCZNIK  III

ŚRODKI SPOŻYWCZE, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ DODANE TYLKO NIEKTÓRE DOPUSZCZONE BARWNIKI

ZAŁĄCZNIK  IV

BARWNIKI DOPUSZCZONE DO NIEKTÓREGO TYLKO UŻYCIA

Barwnik Środek spożywczy Poziom maksymalny
E 123 Amarant Aperitif na bazie wina, napoje spirytusowe łącznie z napojami o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj. 30 mg/l
Ikra ryb 30 mg/kg
E 127 Erytrozyna Wiśnie i czereśnie koktajlowe oraz wiśnie i czereśnie kandyzowane 200 mg/kg
Wiśnie i czereśnie Bigarreaux w syropie i koktajlach 150 mg/kg
E 128 Czerwień 2G Śniadaniowe kiełbaski z minimalną zawartością zbóż 6% 20 mg/kg
Burger meat z minimalną zawartością warzyw i/lub zbóż 4%
E 154 Brąz FK Kippers 20 mg/kg
E161g Kantaksantyna Kiełbaski strasburskie 15 mg/kg
E 173 Aluminium Zewnętrzne osłonki wyrobów cukierniczych dla dekoracji ciast i ciastek quantum satis
E 174 Srebro Zewnętrzne osłonki słodyczy quantum satis
Dekoracje czekoladek
Likiery
E 175 Złoto Zewnętrzne osłonki słodyczy quantum satis
Dekoracje czekoladek
Likiery
E 180 Czerwień litolowa BK Jadalna powłoka sera quantum satis
E 160b Annato, biksyna, norbiksyna Margaryna, minarina, inne emulsje tłuszczowe, tłuszcz bezwodny 10 mg/kg
Dekoracje i osłonki 20 mg/kg
Produkty piekarskie 10 mg/kg
Lody jadalne 20 mg/kg
Likiery, łącznie z napojami wzmocnionymi, o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj. 10 mg/l
Aromatyzowany ser przetworzony 15 mg/kg
Ser dojrzewający pomarańczowy, żółty oraz lekko dobarwiany Przetworzony ser aromatyzowany 15 mg/kg
Desery 10 mg/kg
"Przekąski": suche, pikantno-ziemniaczane, zbożowe lub skrobiowe
- wyciskane lub powiększane pikantne przekąski 20mg/kg
- inne pikantne przekąski oraz pikantne powlekane orzechy 10 mg/kg
Ryby wędzone 10 mg/kg
Jadalna powłoka sera oraz jadalne osłonki 20 mg/kg
Ser Red Leicester 50 mg/kg
Ser Mimolette 35 mg/kg
Wyciskane, napowietrzane i/lub aromatyzowane owocowo płatki śniadaniowe 25 mg/kg

ZAŁĄCZNIK  V

BARWNIKI DOPUSZCZALNE W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH, INNE NIŻ TE WYMIENIONE W ZAŁĄCZNIKACH II i III

CZĘŚĆ  1

Następujące barwniki mogą być używane w środkach spożywczych wymienionych w załączniku V część 2 oraz we wszystkich innych środkach spożywczych, innych niż wymienione w załączniku II i III na zasadzie quantum satis.

E 101 i) Ryboflawina

ii) Ryboflawiny-5'-fosforan

E 140 Chlorofile i chlorofiliny

E 141 Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin

E 150a Karmel

E 150b Karmel siarczynowy

E 150c Karmel amoniakalny

E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy

E 153 Węgiel roślinny

E 160a Karoteny

E 160c Ekstrakt z papryk, kapsantyna, kapsorubina

E 162 Czerwień buraczana, betanina

E 163 Antocyjany

E 170 Węglan wapnia

E 171 Ditlenek tytanu

E 172 Tlenki i wodorotlenki żelaza

CZĘŚĆ  2

Następujące barwniki mogą być używane pojedynczo lub w połączeniu w następującej żywności wymienionej poniżej do maksymalnego poziomu określonego w tabeli. Jednakże dla bezalkoholowych napojów aromatyzowanych, lodów jadalnych, deserów, wyrobów piekarskich i słodyczy barwniki mogą być używane do granicy wskazanej w odpowiedniej tabeli, ale ilości barwników E 110, E 122, E 124 i E 155 nie mogą przekraczać 50 mg/kg lub 50 mg/l.

E 100 Kurkumina

E 102 Tartrazyna

E 104 Żółcień chinolinowa

E 110 Żółcień pomarańczowa

S

E 120 Koszenila, kwas karminowy

E 122 Azorubina

E 124 Czerwień koszenilowa

E 129 Czerwień allura

E 131 Błękit patentowy V

E 132 Indygotyna

E 133 Błękit brylantowy FCF

E 142 Zieleń S

E 151 Czerń brylantowa BN

E 155 Brąz HT

E 160d Ekstrakt z pomidorów (likopen)

E 160e Beta-apo-8'-karotenal (C 30)

E 160f Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C 30)

E 161b Luteina

Środki spożywcze Poziom maksymalny
Niealkoholowe napoje aromatyzowane 100 mg/l
Kandyzowane owoce i warzywa, Mostarda di frutta 200 mg/kg
Półprodukty z czerwonych owoców 200 mg/kg
Słodycze 300 mg/kg
Dekoracje i powłoczki 500 mg/kg
Wyroby piekarskie (na przykład: viennoiserie, herbatniki, wafle, ciastka) 200 mg/kg
Lody jadalne 150 mg/kg
Przetworzony ser aromatyzowany 100 mg/kg
Desery zawierające aromatyzowane przetwory mleczne 150 mg/kg
Sosy, przyprawy (na przykład: proszek curry, tandoori), ogórki konserwowe, dodatki zaostrzające smak, chutney oraz piccalilli 500 mg/kg
Musztarda 300 mg/kg
Pasty rybne i pasty ze skorupiaków 100 mg/kg
Wstępnie obgotowane skorupiaki 250 mg/kg
Zamienniki łososia 500 mg/kg
Surimi 500 mg/kg
Ikra ryb 300 mg/kg
Wędzone ryby 100 mg/kg
"Przekąski": suche, pikantno-ziemniaczane, zbożowe lub skrobiowe
- wyciskane lub powiększane pikantne przekąski 200 mg/kg
- Inne pikantne przekąski oraz pikantne orzechy powlekane 100 mg/kg
Jadalna skóra sera oraz jadalne osłonki quantum satis
Produkty dietetyczne mające na celu kontrolowanie wagi, zastępujące całkowite dzienne przyjmowanie pokarmu lub poszczególny posiłek 50 mg/kg
Produkty dietetyczne oraz odżywcze preparaty uzupełniające dietę do użycia pod nadzorem lekarskim 50 mg/kg
Dodatki uzupełniające do żywności w postaci płynnej 100 mg/l
Dodatki uzupełniające do żywności w postaci stałej 300 mg/kg
Zupy 50 mg/kg
Mięso i ryby analogicznie oparte na białkach roślinnych 100 mg/kg
Napoje alkoholowe (włączając produkty o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj.), z wyjątkiem tych wymienionych w załączniku II lub III 200 mg/l
Aromatyzowane wina, aromatyzowane napoje na bazie wina, aromatyzowane koktajle na bazie wina, jak określono w rozporządzeniu (EWG) nr 1601/91, z wyjątkiem tych wymienionych w załączniku II lub III 200 mg/l
Wino owocowe (niemusujące, musujące)
wino z jabłek (z wyjątkiem cidre bouche) i wino z gruszek
aromatyzowane wina owocowe, wino z jabłek i wino z gruszek 200 mg/l
* Z dniem 28 lipca 2007 r. zostaje zawieszone stosowanie w środkach spożywczych barwnika E 128 czerwieni 2G, o którym mowa w niniejszej dyrektywie, oraz wprowadzanie do obrotu i przywóz środków spożywczych zawierających ten barwnik, zgodnie z art. 1 rozporządzenia Komisji nr 884/2007 z dnia 26 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.195.8).
1 Art. 1 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
2 Art. 2 ust. 7 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
3 Art. 2 ust. 11 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
4 Art. 3 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
5 Art. 4 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
6 Art. 5 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
7 Art. 6 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
8 Art. 7 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
9 Art. 8 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
10 Art. 9 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
11 Art. 10 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
12 Art. 11 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024