Rozporządzenie 226/89 w sprawie procedury oznaczania zawartości mięsa w produktach objętych kodami CN 1602 49 11, 1602 49 13, 1602 49 15, 1602 49 19, 1602 49 30 i 1602 49 50

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 226/89
z dnia 26 stycznia 1989 r.
w sprawie procedury oznaczania zawartości mięsa w produktach objętych kodami CN 1602 49 11, 1602 49 13, 1602 49 15, 1602 49 19, 1602 49 30 i 1602 49 50

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 20/89(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji przetworzonego lub konserwowanego mięsa lub podrobów mięsnych z wieprzowiny pochodzącej z trzody chlewnej domowego chowu, zawierających mięso lub podroby wszelkiego rodzaju, włącznie z tłuszczami wszelkiego pochodzenia;

zgodnie z przepisami dotyczącymi kodów CN 1602 49 11, 1602 49 13, 1602 49 15, 1602 49 19, 1602 49 30 i 1602 49 50 przetworzone lub konserwowane mięso zawierające mięso lub podroby mięsne wszelkiego rodzaju, włącznie z tłuszczami wszelkiego pochodzenia powinny być klasyfikowane w zależności od zawartości wagowej tych składników;

należy określić procedurę, która umożliwi oznaczenie wagowej zawartości procentowej mięsa lub podrobów mięsnych wszelkiego rodzaju, włącznie z tłuszczami wszelkiego pochodzenia; doświadczenie pokazało, że ustalona w Załączniku procedura jest najbezpieczniejsza;

wejście w życie niniejszego rozporządzenia powoduje, że traci moc rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3530/83 z dnia 12 grudnia 1983 r. dotyczące procedury oznaczania zawartości mięsa w produktach objętych podpozycjami 16.02 B III c) 2 aa) bb) i cc) Wspólnej Taryfy Celnej(3);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Nomenklatury,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wagowa zawartość procentowa mięsa, podrobów mięsnych wszelkiego rodzaju włącznie z tłuszczami wszelkiego pochodzenia w przetworzonym lub konserwowanym mięsie lub podrobach mięsnych objętych kodami CN 1602 49 11, 1602 49 13, 1602 49 15, 1602 49 19, 1602 49 30 oraz 1602 49 50 jest określana na podstawie procedury przedstawionej w Załączniku.

Artykuł  2

Niniejszym rozporządzenie (EWG) nr 3530/83 traci moc.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 stycznia 1989 r.

W imieniu Komisji
Christiane SCRIVENER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 4 z 6.1.1989, str. 19.

(3) Dz.U. L 352 z 15.12.1983, str. 34.

ZAŁĄCZNIK

PROCEDURA ANALIZY

Do celów niniejszego Załącznika jakiekolwiek odniesienie do mięsa należy traktować jako dotyczące także podrobów. Przez wyrażenie "całkowita zawartość mięsa" rozumie się mięso zdefiniowane powyżej oraz tłuszcze wszelkiego rodzaju i pochodzenia.

Pełna zawartość mięsa jest określona według poniżej przedstawionej procedury:

1. Metoda analizy

1.1. Należy przygotować jednorodne i reprezentatywne próbki produktu mięsnego do celów analizy.

1.2. Metoda przyjętej analizy jest następująca:

1.2.1. azot: określenie zawartości azotu w mięsie i produktach mięsnych - metoda Kjeldahla,

1.2.2. wilgotność: określenie zawartości wilgoci w mięsie i produktach mięsnych - ISO 1442-1973,

1.2.3. tłuszcze: określenie całkowitej zawartości tłuszczu w mięsie i produktach mięsnych - ekstrakcja eterem naftowym po hydrolizie kwasem solnym,

1.2.4. popiół: określenie zawartości popiołu w mięsie i produktach mięsnych - ISO 936 - 1978.

1.3. Przepisy wyżej wymienionych norm ISO dotyczące pobrania próbek nie są wiążące do celów niniejszego rozporządzenia.

2. Obliczanie całkowitej zawartości mięsa

Całkowita zawartość mięsa w produkcie jest obliczana za pomocą następującego wzoru:

% zawartość mięsa odtłuszczonego

(NT - NX)

DM = ---------- x 100

f

% całkowitej zawartości mięsa = DEM + F

gdzie:

NT = azot określony w analizie (%)

NX = azot pochodzenia niemięsnego (%)

f = średnia zawartość azotu (%) w mięsie chudym zawartym w produkcie; wartość tego współczynnika wynosi 3,5 dla każdego rodzaju mięsa i mieszanek mięsnych, z wyjątkiem:

- przetworów, w których mięso stanowi tylko język; w tym przypadku wartość współczynnika wynosi 3,0,

- przetworów, w których mięso stanowią tylko nerki; w tym przypadku wartość współczynnika wynosi 2,7

F = ilość tłuszczu usuwalnego (%) określona przez analizę.

Pełna zawartość azotu oraz tłuszczu usuwalnego jest ustalana za pomocą metod wymienionych w ppkt 1.2.1. i 1.2.3. Jest także możliwe określenie zawartości popiołów (1.2.4) i wilgoci (1.2.2) i oznaczenie metodą dedukcyjną zawartości innych składników.

W celu skorygowania wartości azotu pochodzenia niemięsnego (współczynnik Nx) należy znać ilość każdego ze składników zawierających azot, jak również zawartość azotu w tych składnikach.

Poniższa tabela wskazuje średnią zawartość azotu w składnikach, które są powszechnie obecne w produktach mięsnych.

Produkty inne niż mięso % zawartość azotu
Sucharki 2,0
Kazeina 15,8
Kazeinian sodu 14,8
Izolat białka soi 14,5
Wystrukturyzowane białka soi 8,0
Mączka sojowa 8,0
Glutaminian monosodowy (MSG) 8,3

Jeśli chodzi o powtarzalność metody analizy, należy odnieść się do odpowiednich norm ISO.

Należy brać pod uwagę średnie wyniki przynajmniej dwóch oznaczeń.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1989.29.11

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 226/89 w sprawie procedury oznaczania zawartości mięsa w produktach objętych kodami CN 1602 49 11, 1602 49 13, 1602 49 15, 1602 49 19, 1602 49 30 i 1602 49 50
Data aktu: 26/01/1989
Data ogłoszenia: 31/01/1989
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 21/02/1989