Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(C/2024/2964)

(Dz.U.UE C z dnia 25 kwietnia 2024 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"HUYUK ęiLEGi"

Nr UE: PDO-TR-02891 - 5.1.2023

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy

"Hüyük Çileği"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Chroniona nazwa pochodzenia "Huyuk ęilegi" może być stosowana w odniesieniu do świeżych truskawek należących do odmian Albion, San Andreas, Sweet Ann i Portola oraz ich wariantów.

"Hüyük Çileği" ma następujące główne cechy:

1. Właściwości fizyczne:

- Ładnie ukształtowane, jednorodne, twardość miąższu średnia.

- Wielkość: średnia: średnica 20-40 mm, długość 20-40 mm.

- Waga: 20-26 g (średnio: 23 g)

2. Właściwości organoleptyczne:

- Wygląd: kolor jaskrawoczerwony / bladoczerwony wewnątrz i na zewnątrz.

- Konsystencja: miąższ jest średnio twardy, świeży i soczysty.

- Smak i zapach: zrównoważony stosunek ilości cukrów do kwasów oraz bardzo słodki smak. Przyjemny, aromatyczny zapach.

3. Właściwości chemiczne:

- Kwasowość: ok. 0,91 g/100 g.

- Stosunek ilości cukrów do kwasów wynosi ok. 8,5.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

"Hüyük Çileği" uprawia się i zbiera wyłącznie na obszarze geograficznym określonym w sekcji 4.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Truskawki poddaje się szybkiemu schłodzeniu do temperatury +2 °C przez 20 minut, a następnie przechowuje się w temperaturze +4 °C w celu zachowania jakości.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Logo identyfikacyjne "Huyuk ęilegi", które jest dostępne dla wszystkich producentów, którzy przestrzegają przepisów określonych w specyfikacji, musi być umieszczone na wszystkich opakowaniach.

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny to dystrykt Huyuk w prowincji Konya w centralnej części południowozachodniej Turcji.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek z obszarem geograficznym opiera się na czynnikach naturalnych (gleba, klimat) oraz na czynnikach ludzkich (lokalne umiejętności) charakterystycznych dla tego obszaru geograficznego.

Specyfika obszaru geograficznego

Mimo że dystrykt ten cechuje się klimatem przejściowym między klimatem śródziemnomorskim a kontynentalnym, pozostaje on także pod wpływem mikroklimatycznych warunków wytworzonych przez jezioro Beyęehir na południu i zachodzie oraz gór Sultan Daglari na północy i wschodzie oraz ich przedgórza.

Ze względu na fakt, że dystrykt graniczy z jeziorem Beyęehir, które jest jednym z głównych obszarów słodkowodnych Turcji, a na jego obszarze występują niewielkie potoki, które doprowadzają wodę deszczową z terenów górskich na północy i wschodzie do jeziora Bey§ehir, poziom wilgotności latem nie spada poniżej 60 %.

W dystrykcie Huyuk pH gleb waha się w przedziale 6,5-7,5, mają one niskie zasolenie i są piaszczysto-gliniaste. Struktura gleb jest średnioziarnista i łatwa w obróbce. Składają się w mniej więcej równych proporcjach z piasku, gliny, mułu. Pojemność wodna i napowietrzenie gleb są dobre, a ich drenaż i przepuszczalność są wystarczające.

Czynniki ludzkie

Dzięki regularnemu stosowaniu nawozu naturalnego w każdym cyklu sadzenia gleba jest wzbogacana pod względem materii organicznej.

Specyfika produktu

Specyfika truskawek wynika w szczególności z ich bardzo intensywnego smaku i zapachu. Ponadto truskawki "Hüyük Çileği" są znacznie słodsze od owoców z innych regionów.

Związek przyczynowy

Związek między obszarem geograficznym i szczególnymi cechami jakościowymi produktu wynika bezpośrednio z warunków produkcji truskawek.

Mikroklimat wytworzony przez jezioro Beysehir na obrzeżach dystryktu i otaczające go góry spełnia wymogi "Hüyük Çileği" dotyczące temperatury, wilgotności, opadów, nasłonecznienia i chłodu oraz chroni truskawki przed uszkodzeniami mrozowymi.

Wilgotność latem nie spada poniżej 60 %. Wilgotne środowisko sprawia, że nawet przy temperaturach panujących w okresie dojrzewania truskawek straty wody są ograniczone do minimum. Niewielkie jest też ryzyko zbyt nagłego dojrzewania. Niski poziom tego ryzyka powoduje zrównoważone proporcje glukozy, sacharozy i fruktozy w truskawkach i utrzymanie normalnego poziomu kwasowości. W rezultacie miąższ owoców jest jędrny, soczysty i ma lekko cierpki smak.

Upalna pogoda między czerwcem a wrześniem powoduje wzrost zawartości związków fenolowych odpowiedzialnych za czerwoną barwę owoców. W miesiącach tych temperatura waha się od 30 do 40 °C, co sprzyja produkcji cukru i nadaje owocom słodki smak.

Dzięki regularnemu stosowaniu nawozu naturalnego (zwierzęcego) w każdym cyklu sadzenia gleba jest wzbogacana pod względem materii organicznej. Ma to wpływ na wielkość "Hüyük Çileği".

"Hüyük Çileği" nie zawiera metali ciężkich, ponieważ gleba jest uboga w metale ciężkie i inne substancje zanieczyszczające środowisko.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

1 Dz.U. L 343, 14.12.2012, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/1151/oj.

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.2964

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 25/04/2024
Data ogłoszenia: 25/04/2024