Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013

Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
(2023/C 114/08)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1  w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU

"Balaton / Balatoni"

PDO-HU-A1507-AM04

Data rozpoczęcia stosowania: 18.1.2018

1. Przepisy mające zastosowanie do zmiany

Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna

2. Opis i uzasadnienie zmiany

2.1. Zmiana klasyfikacji na chronione oznaczenie geograficzne

W porównaniu z ChNP elementy terroir w jakości win Balaton/Balatoni produkowanych z winogron pochodzących z wyznaczonych obszarów geograficznych regionu winiarskiego Balaton są mniej wyraźne. W przypadku win znad Balatonu związek z obszarem geograficznym wynika przede wszystkim z ogólnego charakteru regionu Balaton jako spójnej całości mającej korzenie historyczne, która ukształtowała się nad jeziorem Balaton w wymiarze turystycznym, przyrodniczym, gospodarczym i ochrony przyrody. O atrakcyjności regionu Balaton świadczy przede wszystkim jego renoma, której dowodzą festiwale wina, dożynki czy tygodnie wina organizowane co roku dla miejscowych i zagranicznych gości w różnych miejscach w rejonie Balatonu (np. festiwal wina Borbarangolás [wycieczki winiarskie] w Badacsony, Zánkai bornapok [dni wina w Zánka], Badacsonyi Borhét [tydzień wina w Badacsony] czy Balatonfüredi Borhetek [tygodnie wina w Balatonfüred]). Uważamy zatem, że wyjątkowa jakość win znad Balatonu związana jest przede wszystkim z pochodzeniem geograficznym i renomą Balatonu. W związku z powyższym postanowiliśmy zmienić specyfikację Balatonu (Balatoni) z ChNP na ChOG. W przepisach dotyczących oznaczeń stosowane będzie zatem określenie tradycyjne "tájbor" [wino regionalne].

Zmiana klasyfikacji jest również uzasadniona wielkością i wielowymiarowym charakterem regionu, którego terytorium jest niezwykle zróżnicowane zarówno pod względem czynników naturalnych, jak i ludzkich. Ponadto wina znad Balatonu cieszą się renomą, jakiej oczekuje się od ChOG, czego wyraźnym dowodem jest opisana powyżej turystyka winiarska. Renoma ta jest ściśle związana z obszarem geograficznym, a "wino znad Balatonu" jest dobrze znane na całych Węgrzech, jak również w innych państwach członkowskich.

Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:

I Rodzaj oznaczenia geograficznego (punkt 2 jednolitego dokumentu, "Rodzaj oznaczenia geograficznego")

VII Związek z obszarem geograficznym (punkt 8 jednolitego dokumentu, "Opis związku lub związków")

VIII Dodatkowe wymogi (punkt 9 jednolitego dokumentu, "Dodatkowe wymogi zasadnicze")

2.2. Zmiana cech analitycznych i organoleptycznych

Za obniżeniem parametru, jakim jest minimalna zawartość cukru w winogronach, z 9 % v/v do 8 % v/v przemawia wzrost popytu na wina o niższej zawartości alkoholu oraz korzyść płynąca z wcześniejszego zbioru, możliwego dzięki tej zmianie. (Obniżenie minimalnej potencjalnej zawartości alkoholu (zawartości cukru) w winogronach nie pociąga za sobą zmiany minimalnej zawartości alkoholu w winach z nich wyprodukowanych. Minimalna objętościowa zawartość alkoholu w winach pozostanie na poziomie 9 %). Poza popytem, wina o niższej zawartości alkoholu, które można wprowadzić do obrotu wcześniej, oznaczają dodatkową podaż, która może również zwiększyć konkurencyjność. Jeśli chodzi o organoleptyczne cechy charakterystyczne wina białego, doprecyzowano zmianę w zdaniu dotyczącym odcienia barwy w stosunku do parametrów analitycznych.

Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:

II Opis wina lub win (punkt 4 jednolitego dokumentu, "Opis wina lub win")

III Specjalne praktyki enologiczne (punkt 5 jednolitego dokumentu, "Praktyki enologiczne")

2.3. Zwiększenie maksymalnej wydajności

Węgierskie przepisy dotyczące stosowania ChOG dopuszczają ustalenie maksymalnej wydajności młodego wina na osadzie na poziomie 120 hl/ha zamiast 100 hl/ha. Odpowiednio dostosowuje się również wartość zbiorów winogron w kilogramach. Biorąc pod uwagę wzrost popytu, wzrost podaży jest sposobem na zwiększenie ilości w celu poprawy konkurencyjności.

Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:

V Maksymalna wydajność (punkt 5.2 jednolitego dokumentu, "Maksymalna wydajność")

2.4. Rozszerzenie zakresu dozwolonych odmian winorośli

Stosowanie ChOG pozwala na zaliczenie odmian międzygatunkowych do dozwolonych odmian winorośli. Nasz cel w tym zakresie jest również uzasadniony spodziewanym wzrostem popularności metod ekologicznej produkcji winogron. W ramach tej zmiany chcielibyśmy zatem rozszerzyć zakres dozwolonych odmian, włączając do niego niektóre odmiany międzygatunkowe. Do odmian międzygatunkowych należą odmiany tradycyjne i nowo wyhodowane, a także odmiany międzynarodowe, które od 20 lat są coraz częściej uprawiane. Odmiany winorośli obejmowały: Bianca, Korai piros veltelíni, Piros veltelíni, Pölöskei muskotály, Viktória gyöngye, Viognier, Zalagyöngye, Zöld szagos, Alibernet, Alicante Bouschet, Bíborkadarka, Blauer führburgunder, Csókaszőlő, Domina, Dornfelder, Hanburgi muskotály, Menoire, Nero, Rubintos, Sagrantino, Tannat, Turán.

Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:

VI Dozwolone odmiany winorośli (punkt 7 jednolitego dokumentu, "Główne odmiany winorośli")

2.5. Pochodzenie winogron, które mogą być użyte do produkcji produktu

Zgodnie z przepisami wspólnotowymi dotyczącymi ChOG co najmniej 85 % winogron użytych do produkcji produktu musi pochodzić z obszaru geograficznego. Zdecydowaliśmy, że aby chronić renomę i jakość win znad Balatonu, 100 % winogron powinno nadal pochodzić z wyznaczonego obszaru.

Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:

IV Wyznaczony obszar (punkt 6 jednolitego dokumentu, "Wyznaczony obszar geograficzny")

2.6. Rozszerzenie wyznaczonego obszaru

Gminy te stanowią integralną część obszaru produkcyjnego, gdzie od wieków hodowcy winorośli uprawiają winogrona w tych samych ekologicznych warunkach i zgodnie z tymi samymi tradycjami oraz produkują z nich wino. (Gminy te znajdują się w tej samej jednostce administracyjnej (komitacie) co gminy wyznaczonego obszaru)

Nowe gminy: Balatonszárszó, Csapi, Nagytilaj, Teleki, Tótszentmárton, Balatonszentgyörgy, Balatonújlak, Kapoly, Kékkút, Mernye, Nagyszakácsi, Nikla, Pusztakovácsi, Siójut, Tab, Tapsony, Táska.

(Spośród tych gmin Tótszentmárton nie jest położona bezpośrednio nad Balatonem, lecz znajduje się w regionie winiarskim Zala, który sąsiaduje z niektórymi gminami należącymi do wyznaczonych obszarów produkcyjnych objętych oznaczeniem Balaton, takimi jak Becsehely. Ze względu na to, że gmina ta sąsiaduje z wyznaczonym obszarem, jej cechy klimatyczne i ekologiczne są w znacznym stopniu zbliżone do cech wyznaczonego obszaru produkcyjnego).

Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:

IV Wyznaczony obszar (punkt 6 jednolitego dokumentu, "Wyznaczony obszar geograficzny")

2.7. Dodanie kategorii produktu "gazowane wino półmusujące"

Na terenie podregionów uprawy winorośli regionu winiarskiego Balaton, oprócz wina musującego objętego ChOG Balaton/Balatoni, coraz więcej piwnic produkuje gazowane wina półmusujące, które cieszą się rosnącą popularnością wśród konsumentów. Pojawiło się zapotrzebowanie na wprowadzenie tych produktów do obrotu z oznaczeniem ChOG Balaton/Balatoni, zamiast w ramach kategorii "bez oznaczenia geograficznego". Aby wzmocnić pozycję rynkową win znad Balatonu i zwiększyć ich konkurencyjność, gazowane wina półmusujące należy włączyć do kategorii produktów objętych ChOG Balaton/Balatoni.

Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:

II Opis wina lub win (punkt 3 jednolitego dokumentu, "Kategorie produktów sektora wina")

II Opis wina lub win (punkt 4 jednolitego dokumentu, "Opis wina lub win")

III Specjalne praktyki enologiczne (punkt 5.1 jednolitego dokumentu, "Szczególne praktyki enologiczne")

V Maksymalna wydajność (punkt 5.2 jednolitego dokumentu, "Maksymalna wydajność")

VI Dozwolone odmiany winorośli (punkt 7 jednolitego dokumentu, "Główne odmiany winorośli")

VII Związek z obszarem geograficznym (punkt 8 jednolitego dokumentu, "Opis związku lub związków")

VIII Dodatkowe wymogi (punkt 9 jednolitego dokumentu, "Dodatkowe wymogi zasadnicze")

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Balaton / Balatoni

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1 Wino

4 Wino musujące

9 Gazowane wino półmusujące

4. Opis wina lub win

1. Wino - białe

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wino występuje w barwach od bladozielonej do jasnozłotej. Jest to delikatne wino o średniej intensywności aromatu z nutami białych kwiatów (czarnego bzu, hiacyntu, narcyza, kwiatu lipy, bzu i akacji). Poza owocowym aromatem, wina te charakteryzują się łagodną kwasowością i są cieliste, z charakterystycznym dla win znad Balatonu lekko gorzkawym smakiem przypominającym migdały.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Wino - różowe

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina różowe znad Balatonu charakteryzują się zazwyczaj barwą od łososioworóżowej do bladoczerwonej. Są to wina o średnio intensywnym aromacie, w których zapachom czerwonych owoców (jeżyn, malin, jagód, wiśni) towarzyszą często słodkie nuty dzikiej róży, kwiatu akacji i laku. Smak win różowych znad Balatonu to zazwyczaj połączenie łagodnej kwasowości, niskiej zawartości tanin i intensywności, z charakterystycznym dla win znad Balatonu lekko gorzkim finiszem.

* Wprzypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Wino - czerwone

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wino o rubinowoczerwonej barwie, ewentualnie z odcieniami karmazynowymi i purpurowymi. Świeże wino czerwone o owocowym aromacie, w którym wyczuwalne są średnio intensywne zapachy miękkich owoców o czerwonym miąższu (jeżyna, malina, agrest, truskawka), z lekko palonymi, dymnymi nutami i często z delikatnymi zapachami zwierzęcymi. Dzięki średnim taninom i zawartości alkoholu wina znad Balatonu mają lekki smak. Ich łagodna kwasowość harmonijnie łączy się z aromatami owocowymi (jeżyna, malina, porzeczka, wiśnia), dając często finisz przypominający agrest z migdałowym posmakiem.

* Wprzypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Wino musujące - białe

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wino występuje w barwach od bladozielonej do jasnozłotej. Jego zapach jest świeży, pikantny i lekko kwiatowy, przypominający świeże kwiaty migdałowca, z paletą delikatnych aromatów. Smak wina charakteryzuje się łagodną kwasowością i subtelnymi nutami owoców takich jak cytrusy i zielone jabłko, co jest wynikiem różnorodności odmian.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu odpowiada wartościom dopuszczalnym określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 235

5. Wino musujące - różowe

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wino różowe znad Balatonu ma barwę od żywo łososiowej do bladoróżowej. Wina te odznaczają się średnio intensywnym owocowym aromatem czerwonych miękkich owoców (wiśnia, czereśnia). Smak różowych win musujących znad Balatonu charakteryzuje się dojrzałą, łagodną kwasowością i lekko gorzkim finiszem, co jest typowe dla tego obszaru produkcyjnego.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu odpowiada wartościom dopuszczalnym określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 235

6. Wino musujące - czerwone

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wino to charakteryzuje się rubinowoczerwoną barwą, która może być uzupełniona karmazynowymi i purpurowymi odcieniami. W aromacie wina dominują owoce o czerwonym miąższu. Dzięki łagodnej kwasowości i umiarkowanej zawartości tanin, w czerwonych winach musujących znad Balatonu dominują smaki owocowe.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu odpowiada wartościom dopuszczalnym określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 235

7. Gazowane wino półmusujące - białe

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wino występuje w barwach od bladozielonej do złotożółtej. Poza nutami owocowymi, posiada aromat charakterystyczny dla białych kwiatów, którego intensywność wzmacnia dodany dwutlenek węgla. Jest to wino o wyrazistej, eleganckiej kwasowości.

* Wprzypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

8. Gazowane wino półmusujące - różowe

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wino występuje w barwach od bladoróżowej do jasnoczerwonej i charakteryzuje się owocowym aromatem czerwonych owoców jagodowych (truskawka, czereśnia, malina), ze świeżymi, pikantnymi nutami. Jest to wino o wyrazistej, eleganckiej kwasowości. Intensywność jego aromatu wzmacnia dodany dwutlenek węgla.

* Wprzypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

9. Gazowane wino półmusujące - czerwone

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wino występuje w barwach od czerwonej do rubinowej. Charakteryzuje się aksamitną kwasowością, umiarkowaną zawartością tanin i intensywnym aromatem czerwonych owoców, wzmocnionym przez dodany dwutlenek węgla.

* Wprzypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

a) Podstawowe praktyki enologiczne

1. Winifikacja

Szczególne praktyki enologiczne

Słodzenie wina: Jeżeli słodzenie wina odbywa się poza wyznaczonym obszarem, proces ten należy zgłosić do przewodniczącego wspólnoty winiarskiej wydającego świadectwo pochodzenia dla ostatniego wina nie później niż 15 dni przed rozpoczęciem słodzenia. (Niektóre praktyki enologiczne, takie jak słodzenie, mogą mieć znaczący wpływ na parametry jakościowe wina. Jeżeli działania tego rodzaju mają miejsce poza wyznaczonym obszarem, należy powiadomić przewodniczącego wspólnoty winiarskiej, aby umożliwić władzom ich kontrolę. Przewodniczącym właściwej wspólnoty winiarskiej, którego należy powiadomić w takich przypadkach, jest osoba, która wydała ostatnie świadectwo pochodzenia dla danego wina. Przewodniczący właściwej wspólnoty winiarskiej wydaje świadectwo pochodzenia dla produktów sektora wina - z chwilą wyprodukowania młodego wina na osadzie albo z chwilą jego przetransportowania).

2. Uprawa winorośli (1)

Praktyka uprawy

1) Metoda uprawy winorośli oraz odstęp między krzewami:

a) W przypadku winnic zasadzonych po 22 września 2006 r.:

i. metoda uprawy: prowadzenie winorośli w formie parasola, na sposób Mosera, w systemie Sylvoza, w formie niskiego kordonu, średniego kordonu, wysokiego kordonu, sznura Guyota, pojedynczej kurtyny i głowy

ii. liczba zasadzonych winorośli: min. 3 300 winorośli na hektar

b) W przypadku winnic posadzonych przed 22 września 2006 r. produkty winiarskie z chronionym oznaczeniem geograficznym Balaton mogą być wytwarzane z winogron zebranych z winnic o dowolnej gęstości nasadzeń i stosujących dowolną metodę uprawy dopuszczoną w przeszłości, o ile zachowana została ciągłość produkcji w danej winnicy.

2) Obciążenie krzewu: 14 pąków/m2

3) Metoda przeprowadzania zbiorów: ręcznie i mechanicznie

4) Jakość winogron (minimalna zawartość cukru i całkowita zawartość alkoholu w winogronach):

wino - białe: 134,9 g/l - 8 % vol

wino - różowe: 134,9 g/l - 8 % vol

wino - czerwone: 134,9 g/l - 8 % vol

wino musujące - białe: 134,9 g/l - 8 % vol

wino musujące - różowe: 134,9 g/l - 8 % vol

wino musujące - czerwone: 134,9 g/l - 8 % vol

gazowane wino półmusujące - białe: 134,9 g/l - 8 % vol

gazowane wino półmusujące - różowe: 134,9 g/l - 8 % vol

gazowane wino półmusujące - czerwone: 134,9 g/l - 8 % vol

5) Określenie daty zbiorów: określa przewodniczący wspólnoty winiarskiej zgodnie z jej regulaminem.

b) Maksymalna wydajność

1. Wino białe, różowe, czerwone - zbiór ręczny

120 hektolitrów z hektara

2. Wino białe, różowe, czerwone - zbiór ręczny

17 000 kg winogron z hektara

3. Wino białe, różowe i czerwone - zbiór mechaniczny

16 300 kg winogron z hektara

4. Wino musujące: białe, różowe, czerwone - zbiór ręczny

120 hektolitrów z hektara

5. Wino musujące: białe, różowe, czerwone - zbiór ręczny

17 000 kg winogron z hektara

6. Wino musujące: białe, różowe, czerwone - zbiór mechaniczny

16 300 kg winogron z hektara

7. Gazowane wino półmusujące: białe, różowe, czerwone - zbiór ręczny

120 hektolitrów z hektara

8. Gazowane wino półmusujące: białe, różowe, czerwone - zbiór ręczny

17 000 kg winogron z hektara

9. Gazowane wino półmusujące: białe, różowe, czerwone - zbiór mechaniczny

16 300 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Opis wyznaczonego obszaru:

Gminy Andocs, Ábrahámhegy, Alsóörs, Aszófő, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Bak, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonberény, Balatonboglár, Balatoncsicsó, Balatonederics, Balatonendréd, Balatonfőkajár, Balatonfüred, Balatongyörök, Balatonhenye, Balatonkenese, Balatonkeresztúr, Balatonlelle, Balatonőszöd, Balatonrendes, Balatonszabadi, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonszentgyörgy, Balatonszepezd, Balatonszőlős, Balatonudvari, Balatonújlak, Balatonvilágos, Becsehely, Bérbaltavár, Borgáta, Borszörcsök, Böhönye, Celldömölk, Csabrendek, Csapi, Csáford, Cser- szegtomaj, Csoma, Csopak, Csörnyeföld, Csurgó, Dióskál, Doba, Dobri, Dörgicse, Egeraracsa, Eszteregnye, Felsőörs, Galambok, Garabonc, Gyenesdiás, Gyugy, Gyulakeszi, Hegyesd, Hegymagas, Hévíz-Egregy, Hollád, Homokkomárom, Kapoly, Kaposhomok, Kaposkeresztúr, Káptalantóti, Karád, Kemeneskápolna, Kercseliget, Kerkateskánd, Kékkút, Kéthely, Kisapáti, Kissomlyó, Kőröshegy, Kötcse, Kővágóörs, Köveskál, Látrány, Lengyeltóti, Lenti, Lesencefalu, Lesen- ceistvánd, Lesencetomaj, Letenye, Lovas, Magyarszerdahely, Marcali, Mencshely, Mernye, Mesteri, Miháld, Mindszent- kálla, Monostorapáti, Monoszló, Mosdós, Murarátka, Muraszemenye, Nagyberki, Nagykanizsa, Nagyrada, Nagyszakácsi, Nagytilaj, Nemesgulács, Nemesvita, Nikla, Óbudavár, Ordacsehi, Orosztony, Örvényes, Pakod, Paloznak, Pécsely, Pusztakovácsi, Raposka, Révfülöp, Rezi, Rigyác, Salföld, Sármellék, Sáska, Siójut, Somlójenő, Somlószőlős, Somlóvásárhely, Somogysámson, Somogytúr, Somogyzsitfa, Söjtör, Sümeg, Sümegprága, Szabadi, Szécsisziget, Szen- tantalfa, Szentbékkálla, Szentgyörgyvár, Szentjakabfa, Szigliget, Szólád, Szőlősgyörök, Tab, Tagyon, Tapolca, Tapsony, Táska, Tekenye, Teleki, Tihany, Tormafölde, Tótszentmárton, Uzsa, Valkonya, Várvölgy, Vászoly, Vindornyalak, Vin- dornyaszőlős, Visz, Vonyarcvashegy, Zajk, Zalabér, Zalahaláp, Zalakaros, Zalaszabar, Zalaszántó, Zalaszentgrót, Zamárdi i Zánka,

zaliczone do klasy I lub II zgodnie z rejestrem winnic.

7. Główne odmiany winorośli

alibernet

alicante boushet

bacchus

bianca

blauburger

blauer frühburgunder

blauer silvaner

budai - budai zöld

budai - zöld budai

budai - zöldfehér

budai - zöldszőlő

bíbor kadarka

cabernet franc - cabernet

cabernet franc - carbonet

cabernet franc - carmenet

cabernet franc - gros cabernet

cabernet franc - gros vidur

cabernet franc - kaberne fran

cabernet sauvignon

chardonnay - chardonnay blanc chardonnay - kereklevelű chardonnay - morillon blanc chardonnay - ronci bilé chasselas - chasselas blanc chasselas - chasselas dorato chasselas - chasselas doré chasselas - chrupka belia chasselas - fehér fábiánszőlő chasselas - fehér gyöngyszőlő chasselas - fendant blanc chasselas - saszla belaja chasselas - weisser gutedel csabagyöngye - pearl of csaba csabagyöngye - perla czabanska csabagyöngye - perla di csaba csabagyöngye - perle di csaba csabagyöngye - perle von csaba csabagyöngye - vengerskii muskatnii rannüj csabagyöngye - zsemcsug szaba cserszegi fűszeres csomorika - csomor

csomorika - gyüdi fehér csomorika - szederkényi fehér csókaszőlő

domina dornfelder ezerjó - kolmreifler ezerjó - korponai ezerjó - szadocsina ezerjó - tausendachtgute ezerjó - tausendgute ezerjó - trummertraube furmint - furmint bianco furmint - moslavac bijeli furmint - mosler furmint - posipel furmint - som furmint - szigeti furmint - zapfner

hamburgi muskotály - miszket hamburgszki hamburgi muskotály - moscato d'Amburgo hamburgi muskotály - muscat de hambourg hamburgi muskotály - muscat de hamburg hamburgi muskotály - muszkat gamburgszkij hárslevelű - feuilles de tilleul

hárslevelű - garszleveljü hárslevelű - lindeblättrige hárslevelű - lipovina irsai olivér - irsai

irsai olivér - muskat olivér

irsai olivér - zolotis

irsai olivér - zolotisztüj rannüj

juhfark - fehérboros

juhfark - lämmerschwantz

juhfark - mohácsi juhfark - tarpai kadarka - csetereska kadarka - fekete budai kadarka - gamza kadarka - jenei fekete kadarka - kadar kadarka - kadarka negra kadarka - negru moale kadarka - szkadarka kadarka - törökszőlő karát

királyleányka - dánosi leányka

királyleányka - erdei sárga

királyleányka - feteasca regale királyleányka - galbena de ardeal királyleányka - königliche mädchentraube királyleányka - königstochter

királyleányka - little princess

korai piros veltelini - crvena babovina

korai piros veltelini - eper szőlő

korai piros veltelini - frühroter velteliner korai piros veltelini - kis veltelini korai piros veltelini - malvasia rossa korai piros veltelini - piros malvazia korai piros veltelini - velteliner rouge précoce korai piros veltelini - veltlinske cervené skoré korona

kék bakator

kékfrankos - blauer lemberger kékfrankos - blauer limberger kékfrankos - blaufränkisch kékfrankos - limberger kékfrankos - moravka kéknyelű - blaustangler kékoportó - blauer portugieser kékoportó - modry portugal kékoportó - portugais bleu kékoportó - portugalske modré kékoportó - portugizer kövidinka - a dinka crvena kövidinka - a dinka mala kövidinka - a dinka rossa kövidinka - a kamena dinka kövidinka - a ruzsica kövidinka - steinschiller kövérszőlő - grasa kövérszőlő - grasa de cotnari leányka - dievcenske hrozno leányka - feteasca alba leányka - leányszőlő leányka - madchentraube menoire merlot nektár

nero

olasz rizling - grasevina olasz rizling - nemes rizling olasz rizling - olaszrizling olasz rizling - riesling italien olasz rizling - risling vlassky olasz rizling - taljanska grasevina olasz rizling - welschrieslig ottonel muskotály - miszket otonel ottonel muskotály - muscat ottonel ottonel muskotály - muskat ottonel pinot blanc - fehér burgundi pinot blanc - pinot beluj pinot blanc - pinot bianco pinot blanc - weissburgunder pinot noir - blauer burgunder pinot noir - kisburgundi kék pinot noir - kék burgundi pinot noir - kék rulandi pinot noir - pignula pinot noir - pino csernüj pinot noir - pinot cernii pinot noir - pinot nero pinot noir - pinot tinto pinot noir - rulandski modre pinot noir - savagnin noir pinot noir - spatburgunder pintes

piros veltelini - nagyságos piros veltelíni - fleischtraube piros veltelíni - somszőlő piros veltelíni - velteliner rouge piros veltelíni - veltlinské cervené piros veltelíni - veltlinszki rozovij pátria

pölöskei muskotály

rajnai rizling - johannisberger rajnai rizling - rheinriesling rajnai rizling - rhine riesling rajnai rizling - riesling rajnai rizling - riesling blanc rajnai rizling - weisser riesling rizlingszilváni - müller thurgau rizlingszilváni - müller thurgau bijeli rizlingszilváni - müller thurgau blanc rizlingszilváni - rivaner rizlingszilváni - rizvanac rozália

rubintos rózsakő sagrantino sauvignon - sauvignon bianco sauvignon - sauvignon bijeli sauvignon - sauvignon blanc sauvignon - sovinjon semillon - petit semillon semillon - semillon bianco semillon - semillon blanc semillon - semillon weisser syrah - blauer syrah syrah - marsanne noir syrah - serine noir syrah - shiraz syrah - sirac

szürkebarát - auvergans gris

szürkebarát - grauburgunder szürkebarát - graumönch szürkebarát - pinot grigio szürkebarát - pinot gris szürkebarát - rulander

sárfehér

sárga muskotály - moscato bianco sárga muskotály - muscat blanc sárga muskotály - muscat bélüj sárga muskotály - muscat de frontignan sárga muskotály - muscat de lunel sárga muskotály - muscat lunel sárga muskotály - muscat sylvaner sárga muskotály - muscat zlty sárga muskotály - muskat weisser sárga muskotály - weiler sárga muskotály - weisser

tannat

tramini - gewürtztraminer tramini - roter traminer

tramini - savagnin rose tramini - tramin cervené

tramini - traminer

tramini - traminer rosso

turán

viktória gyöngye viognier

vulcanus zalagyöngye zefír

zengő zenit

zeus

zweigelt - blauer zweigeltrebe zweigelt - rotburger

zweigelt - zweigeltrebe zöld szagos - decsi szagos zöld szagos - zöld muskotály zöld szilváni - grüner sylvaner zöld szilváni - silvanec zeleni zöld szilváni - sylvánske zelené zöld veltelíni - grüner muskateller zöld veltelíni - grüner veltliner zöld veltelíni - veltlinské zelené

zöld veltelíni - zöldveltelíni

8. Opis związku lub związków

8.1. Związek

Związek opiera się na renomie win Balaton/Balatoni.

8.2. Opis wyznaczonego obszaru

Czynniki ludzkie, naturalne i kulturowe:

Główną wspólną cechą naturalną wyznaczonego obszaru obejmującego sześć podregionów winiarskich otaczających jezioro Balaton, do których odnosi się chronione oznaczenie geograficzne Balaton, jest bliskość jeziora Balaton. Na klimat kontynentalny tego regionu istotny wpływ ma obecność największego jeziora Europy Środkowej. Obecność tego dużego zbiornika wodnego sprawia, że lata są chłodniejsze, powietrze bardziej wilgotne, a zimy łagodniejsze niż w innych obszarach Europy położonych na tej samej szerokości geograficznej.

Oprócz wpływu jeziora Balaton na kształtowanie bardziej umiarkowanego klimatu należy podkreślić, że jego basen jest chroniony przed napływem zimnych wiatrów północnych i zachodnich przez pasmo górskie Lasu Bakońskiego, które wznosi się w pewnej odległości od północnego brzegu jeziora, co sprawia zarazem, jak pokazują dane z ostatnich 53 lat, że średnia miesięczna temperatura nie przekracza 25 °C, nawet w najgorętszych miesiącach. Średnia roczna temperatura wynosi 9-11 °C, co jest wartością wyższą od przeciętnej, natomiast roczne nasłonecznienie wynosi około 1 900 godzin. Średni roczny poziom opadów wynosi 650 mm.

Winnice w obrębie wyznaczonego obszaru produkcyjnego "Balaton" są zazwyczaj położone na południowych, południowowschodnich i południowozachodnich zboczach wzgórz i gór otaczających jezioro Balaton.

Typową glebą na wyznaczonym obszarze produkcyjnym "Balaton" jest leśna gleba brunatna płowa typu Rhamann.

Jak wynika z dokumentów historycznych, mieszkańcy regionu zajmowali się uprawą winogron i produkcją win jeszcze przed czasami rzymskimi. Narzędzia związane z uprawą winorośli i degustacją wina znalezione w wykopaliskach w zachodnim basenie jeziora pozwalają przypuszczać, że uprawa winorośli nad jeziorem Balaton, w czasach rzymskich zwanym "Pelso", była dość rozwinięta. Kultura winiarska regionu rozkwitła w starożytności w wyniku rozwiązań wprowadzonych przez cesarza Probusa, kiedy to wina były wywożone do krajów Europy Północnej wzdłuż szlaku bursztynowego.

O prestiżu, jakim cieszyły się wina z regionu Balaton w średniowiecznych Węgrzech, świadczy fakt, że przywilej posiadania winnic nad jeziorem Balaton przysługiwał szlachcie w zamian za lojalność wobec króla. Ważną rolę w rozwoju uprawy winorośli i produkcji wina odgrywały również kościoły i klasztory; dzięki ich winnicom wina znad Balatonu były przez długi czas preferowanymi winami mszalnymi używanymi podczas mszy zarówno na Węgrzech, jak i za granicą. W średniowieczu wino stanowiło również najważniejsze źródło dochodów miejscowych zakonów, co jest kolejną przesłanką świadczącą o renomie win znad Balatonu.

W przeciwieństwie do innych węgierskich regionów winiarskich, ludzie spoza tego obszaru, którzy osiedlili się wokół jeziora Balaton po okupacji osmańskiej, kontynuowali uprawę lokalnych, rodzimych odmian winorośli (np. Bakator, Juhfark, Kéknyelű i Pintes), które w większości były odmianami pontyjskimi. Do czasu epidemii filoksery to właśnie na tych winach opierała się renoma win znad Balatonu w pobliskich krajach europejskich.

Mimo że epidemia filoksery doprowadziła plantatorów winogron z rejonu Balatonu do ruiny finansowej, region winiarski w stosunkowo krótkim czasie odzyskał dawną renomę. Wprowadzone wówczas na ten obszar odmiany winorośli Olasz rizling i Szürkebarát są obecnie uważane za nierozerwalnie związane z nazwą regionu i przyczyniły się do zwiększenia renomy win Balaton/Balatoni. W ciągu ostatnich stu lat przyczynił się do niej również rozwój turystyki nad jeziorem. Dla turystów przyjeżdżających nad jezioro, wzgórza, na których uprawiana jest winorośl, są ważnym elementem krajobrazu, a szlaki winiarskie i festiwale wina również przyczyniają się do znakomitej reputacji lokalnych win.

8.3. Wino białe, różowe, czerwone: Opis wina lub win

Od tysiącleci renoma win znad Balatonu wynika ze świeżości i dojrzałej kwasowości, które są typowe dla tych cielistych win. Krajobraz Balatonu oraz historia okolicznych wzgórz i stoków górskich są nierozerwalnie związane z historią uprawy winorośli i produkcji wina.

Od dwudziestu lat producenci z tego regionu winiarskiego bez trudu wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, produkując nowe, wyhodowane na Węgrzech aromatyczne odmiany dostosowane do lokalnych warunków ekologicznych (np. Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres i Zeus).

8.4. Wino białe, różowe, czerwone: Opis związku przyczynowego i dowody potwierdzające jego istnienie

Wyjątkowy klimat subśródziemnomorski regionu Balaton zapewnia idealne warunki do uprawy winorośli przez cały rok: dzięki chłodzącemu wpływowi jeziora Balaton w lecie i wyższej wilgotności względnej wynikającej z parowania, rzadko zdarzają się susze atmosferyczne, a liczba dni suszy jest niewielka. Leśne gleby brunatne płowe dobrze zatrzymują wodę z opadów zimowych i wiosennych oraz zapewniają stały dopływ wody umożliwiający wzrost winorośli. Te wyjątkowe warunki klimatyczne i glebowe umożliwiają ciągłe, swobodne dojrzewanie winogron w krytycznych miesiącach letnich i zapobiegają powstawaniu roślinnych, dusznych zapachów oraz niedojrzałych, surowych kwasów w winie.

Ponieważ powierzchnia jeziora Balaton działa jak lustro, winnice na zboczach wzgórz i gór otaczających jezioro otrzymują więcej światła niż wynikałoby to ze średniej liczby godzin nasłonecznienia. Fakt ten jest szczególnie istotny podczas długich, słonecznych jesieni, które można przypisać śródziemnomorskim antycyklonom. Ponieważ nawet odmiany dojrzewające średnio późno (np. Juhfark, Chardonnay, Rizlingszilváni) i późno dojrzewające (np. Olasz riz- ling, Szürkebarát) uprawiane od wieków przez lokalnych producentów można zbierać, gdy zawartość cukru jest wysoka, wina znad Balatonu mają złożoną strukturę, silny aromat i bogaty smak.

Lato w regionie charakteryzuje się wysoką wilgotnością względną, ale wieczorami chłodne wiatry wiejące od Lasu Bakońskiego odświeżają powietrze. Ten stały ruch powietrza zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób grzybiczych i zapewnia zbiór zdrowych winogron. Dzięki temu wina znad Balatonu są owocowe, dobrze wyważone i charakteryzują się dojrzałą kwasowością, a taniny win różowych i czerwonych są jedwabiste i eleganckie.

O atrakcyjności regionu Balaton świadczy przede wszystkim jego renoma, której dowodzą festiwale wina, dożynki czy tygodnie wina organizowane co roku dla miejscowych i zagranicznych gości w różnych miejscach w rejonie Balatonu (np. festiwal wina Borbarangolás [wycieczki winiarskie] w Badacsony, Zánkai bornapok [dni wina w Zánka], Badacsonyi Borhét [tydzień wina w Badacsony] czy Balatonfüredi Borhetek [tygodnie wina w Balatonfüred]). Do ukształtowania charakteru win i zbudowania w ten sposób ich reputacji w znacznym stopniu przyczyniła się uznana wiedza fachowa lokalnych producentów. Ważnym czynnikiem wpływającym na renomę i jakość jest fakt, że do wytwarzania produktów sektora wina można używać wyłącznie winogron pochodzących z wyznaczonego obszaru produkcyjnego. Ograniczenie to jest doceniane przez konsumentów i podtrzymuje ich zaufanie.

8.5. Wino musujące - białe, różowe, czerwone: Opis wina lub win

Wina musujące znad Balatonu osiągają swoją jakość przede wszystkim za sprawą jakości lokalnie produkowanych cuvée, które charakteryzują się świeżością, a także dojrzałą i wyraźną orzeźwiającą kwasowością, niezbędną w produkcji win musujących. Dominującą nutą smakową win musujących znad Balatonu jest utrzymująca się owocowość.

Historia win musujących produkowanych wśród wspaniałego krajobrazu wokół jeziora Balaton rozpoczęła się sześćdziesiąt lat temu, kiedy to zainwestowano w infrastrukturę ośrodków produkcji win musujących w tym regionie winiarskim, których sukces pociągnął za sobą rozwój wielu lokalnych winiarni i wzmocnił reputację win musujących znad Balatonu.

O renomie win musujących znad Balatonu świadczy fakt, że wina musujące produkowane w tym regionie winiarskim stanowią prawie jedną trzecią całego węgierskiego rynku win musujących.

Jakość win musujących znad Balatonu wynika ze szczególnej harmonii pomiędzy licznymi odmianami winorośli. Ten szeroki wachlarz odmian rozwijał się przez tysiące lat dzięki ludziom zamieszkującym ten region:

- odmiany o znaczeniu lokalnym (np. Kéknyelű, Bakator, Juhfark, Pintes), które można uznać za wywodzące się z odmian wprowadzonych przez pierwszych osadników węgierskich (odmiany pontyjskie);

- odmiany z grupy zachodniej (occidentalis), wprowadzone głównie po epidemii filoksery (np. Chardonnay, Olasz rizling i Szürkebarát);

- odmiany wprowadzone w ostatnich czasach, które wyhodowano ze względu na lokalne warunki ekologiczne (odmiany wyhodowane lokalnie, np. Zeus, Zenit, Csereszegi fűszeres).

Współistnienie wszystkich tych odmian jest charakterystyczne dla regionu winiarskiego Balaton.

Opis związku przyczynowego i dowody potwierdzające jego istnienie:

Zróżnicowanie odmian umożliwia harmonijne mieszanie produkowanych lokalnie cuvée, co pozwala uzyskać dyskretny, a zarazem elegancki aromat i owocowy smak win musujących znad Balatonu. Owocowa i złożona struktura smaku i aromatu tych win wynika z różnorodności odmian winorośli uprawianych w rejonie Balatonu.

Kolejnym czynnikiem środowiskowym wpływającym na owocowy charakter win musujących z tego regionu jest lato charakteryzujące się wysoką wilgotnością względną oraz wpływem chłodnych wiatrów wiejących od pasma górskiego Lasu Bakońskiego, które odświeżają wieczorne powietrze. Ten stały ruch powietrza zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób grzybiczych i zapewnia zbiór zdrowych winogron.

Wyjątkowy klimat subśródziemnomorski regionu Balaton zapewnia idealne warunki do uprawy winorośli przez cały rok: dzięki chłodzącemu wpływowi jeziora Balaton w lecie i wyższej wilgotności względnej wynikającej z parowania, rzadko zdarzają się susze atmosferyczne, a liczba dni suszy jest niewielka. Leśne gleby brunatne płowe dobrze zatrzymują wodę z opadów zimowych i wiosennych oraz zapewniają stały dopływ wody umożliwiający wzrost winorośli. Te wyjątkowe warunki klimatyczne i glebowe umożliwiają ciągłe, swobodne dojrzewanie winogron w krytycznych miesiącach letnich, co zapobiega powstawaniu zapachu pleśni oraz niedojrzałych, surowych kwasów w winie musującym.

Ponieważ powierzchnia jeziora Balaton działa jak lustro, winnice na zboczach wzgórz i gór otaczających jezioro otrzymują więcej światła niż wynikałoby to ze średniej liczby godzin nasłonecznienia. Fakt ten jest szczególnie istotny podczas długich, słonecznych jesieni, które można przypisać śródziemnomorskim antycyklonom, dlatego też wina musujące znad Balatonu mają złożoną strukturę, silny aromat i bogaty smak.

O atrakcyjności regionu Balaton świadczy przede wszystkim jego reputacja, której dowodzą festiwale wina, dożynki czy tygodnie wina organizowane co roku dla miejscowych i zagranicznych gości w różnych miejscach w rejonie Balatonu (np. festiwal wina Borbarangolás w Badacsony, Zánkai bornapok [dni wina w Zánka], Badacsonyi Borhét [tydzień wina w Badacsony] czy Balatonfüredi Borhetek [tygodnie wina w Balatonfüred]), podczas których prezentowane są również wina musujące z tego regionu. Ważnym czynnikiem wpływającym na renomę i jakość jest fakt, że do wytwarzania produktów sektora wina można używać wyłącznie winogron pochodzących z wyznaczonego obszaru produkcyjnego. Ograniczenie to jest doceniane przez konsumentów i podtrzymuje ich zaufanie.

8.6. Gazowane wino półmusujące - białe, różowe, czerwone: Opis wina lub win

Gazowane wino półmusujące produkowane w regionie winiarskim Balaton charakteryzuje się świeżością, harmonią, wyczuwalną kwasowością i owocowym aromatem. Harmonię, świeżość i owocowy aromat wzmacnia dodatek dwutlenku węgla.

8.7. Gazowane wino półmusujące - białe, różowe, czerwone: Opis związku przyczynowego i dowody potwierdzające jego istnienie

Dzięki bogatemu wachlarzowi odmian winorośli hodowanych nad Balatonem gazowane wina półmusujące mają delikatny, lecz owocowy aromat.

Kolejnym czynnikiem środowiskowym wpływającym na owocowy charakter gazowanych win półmusujących z tego regionu jest lato charakteryzujące się wysoką wilgotnością względną oraz wpływem chłodnych wiatrów wiejących od pasma górskiego Lasu Bakońskiego, które odświeżają wieczorne powietrze. Ten stały ruch powietrza zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób grzybiczych i zapewnia zbiór zdrowych winogron.

Wyjątkowy klimat subśródziemnomorski regionu Balaton zapewnia idealne warunki do uprawy winorośli przez cały rok: dzięki chłodzącemu wpływowi jeziora Balaton w lecie i wyższej wilgotności względnej wynikającej z parowania, rzadko zdarzają się susze atmosferyczne, a liczba dni suszy jest niewielka. Leśne gleby brunatne płowe dobrze zatrzymują wodę z opadów zimowych i wiosennych oraz zapewniają stały dopływ wody umożliwiający wzrost winorośli. Te wyjątkowe warunki klimatyczne i glebowe umożliwiają ciągłe, swobodne dojrzewanie winogron w krytycznych miesiącach letnich, co zapobiega powstawaniu zapachu pleśni oraz niedojrzałych, surowych kwasów w gazowanym winie musującym.

Region winiarski Balaton jest również szczególnie ważnym regionem turystycznym, a turystyka winiarska stanowi jedną z głównych tutejszych atrakcji (np. festiwal wina Borbarangolás [wycieczki winiarskie] w Badacsony, Zánkai bornapok [dni wina w Zánka], Badacsonyi Borhét [tydzień wina w Badacsony] czy Balatonfüredi Borhetek [tygodnie wina w Balatonfüred]). Gazowane wina półmusujące produkowane w regionie winiarskim Balaton są obecnie bardzo poszukiwanym produktem. Ważnym czynnikiem wpływającym na renomę i jakość jest fakt, że do wytwarzania produktów sektora wina można używać wyłącznie winogron pochodzących z wyznaczonego obszaru produkcyjnego. Ograniczenie to jest doceniane przez konsumentów i podtrzymuje ich zaufanie.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze

Zasady dotyczące oznaczeń - inne wyrażenia

Ramy prawne: przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych: przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Inne wyrażenia, których stosowanie jest ograniczone, wyrażenia wskazujące na metodę produkcji oraz inne wyrażenia, których stosowanie jest regulowane:

"barrique", "barrique-ban erjesztett" [poddane fermentacji w beczkach] lub "hordóban erjesztett" [poddane fermentacji w kadziach], "barrique-ban érlelt" [leżakowane w beczkach] lub "hordóban érlelt" [leżakowane w kadziach]: wino białe, różowe

"első szüret" [z pierwszego zbioru] lub "virgin vintage": wino białe, różowe, czerwone; gazowane wino półmusujące - białe, różowe, czerwone

"újbor" [młode wino] lub "primőr" [primeur]: wino białe, różowe, czerwone; gazowane wino półmusujące - białe, różowe, czerwone

"szűretlen" [niefiltrowane]: wino białe, różowe, czerwone

"muskotály": wino - białe; wino musujące - białe; gazowane wino półmusujące - białe

"palackban erjesztett" [poddane fermentacji w butelce]: wino musujące - białe, różowe, czerwone

"termelői pezsgő" [wino musujące producenta]: wino musujące - białe, różowe, czerwone

"cuvée" lub "küvé": wino białe, różowe, czerwone; wino musujące - białe, różowe, czerwone; gazowane wino półmu- sujące - białe, różowe, czerwone

Produkcja poza wyznaczonym obszarem produkcyjnym

Ramy prawne: Określane przez organ odpowiedzialny za zarządzanie ChNP/ChOG, w przypadkach określonych przez państwa członkowskie

Rodzaj wymogów dodatkowych: odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

a) komitat Tolna: Aparhant, Bátaapáti, Bikács, Bonyhád, Bonyhádvarasd, Bölcske, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy, Dúzs, Fácánkert, Felsőnyék, Grábóc, Gyönk, Györe, Györköny, Hőgyész, Iregszemcse, Izmény, Kisdorog, Kismá- nyok, Kisszékely, Kisvejke, Kölesd, Lengyel, Madocsa, Magyarkeszi, Mórágy, Mőcsény, Mucsfa, Mucsi, Nagydorog, Nagyszékely, Nagymányok, Nagyszokoly, Ozora, Paks, Pincehely, Regöly, Sárszentlőrinc, Simontornya, Tamási, Tengelic, Tevel, Tolna, Tolnanémedi, Váralja, Závod, Alsónána, Alsónyék, Báta, Bátaszék, Decs, Harc, Kakasd, Kéty, Medina, Őcsény, Sióagárd, Szálka, Szekszárd, Várdomb, Zomba

b) komitat Fejér: Bicske, Csabdi, Alcsútdoboz, Etyek, Felcsút, Gyúró, Kajászó, Martonvásár, Tordas, Vál, Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Velence, Csákberény, Csókakő, Mór, Pusztavám, Söréd, Zámoly, Aba, Igar, Lajoskomárom, Mezőkomárom, Seregélyes, Szabadhidvég

c) komitat Komárom-Esztergom: Ászár, Bársonyos, Császár, Csép, Ete, Kerékteleki, Kisbér, Nagyigmánd, Vérteske- thely, Baj, Bajót, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Kesztölc, Kocs, Lábatlan, Mocsa, Neszmély, Nyergesújfalu, Mogyorósbánya, Süttő, Szomód, Tata, Tát, Tokod, Vértesszőlős

d) komitat Baranya: Helesfa, Kispeterd, Mozsgó, Nagypeterd, Nyugotszenterzsébet, Szigetvár, Boda, Cserkút, Hosszú- hetény, Ivánbattyán, Keszü, Kiskassa, Kővágószőlős, Kővágótőttős, Mecseknádasd, Pécs, Pécsvárad, Szemely, Kisja- kabfalva, Babarc, Bár, Bóly, Dunaszekcső, Hásságy, Lánycsók, Máriakéménd, Mohács, Monyoród, Nagynyárád, Olasz, Szajk, Szederkény, Versend,

e) komitat Zala Keszthely

Jeśli chodzi o wyznaczony obszar produkcyjny, wszystkie te gminy znajdują się w obrębie tej samej jednostki administracyjnej lub w obrębie sąsiedniej jednostki administracyjnej, zgodnie z przepisami krajowymi.

Link do specyfikacji produktu

https://boraszat.kormany.hu/download/6/8b/f2000/BALATON_termekleiras%20modositas%20v4_kn.pdf

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.114.12

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
Data aktu: 29/03/2023
Data ogłoszenia: 29/03/2023