1 Zob. art. 1 akapit drugi i art. 3 ust. 1 TUE.
2 Dz.U. C 326 z 26.10.2012, s. 391. Zob. zwłaszcza art. 35.
3 Zob. np. art. 12 i art. 114 ust. 3 i art. 168 ust. 1 TFUE oraz art. 35 Karty praw podstawowych Unii Europejskiej.
4 Europejska karta środowiska i zdrowia, przyjęta 8 grudnia 1989 r. przez ministrów środowiska i zdrowia państw członkowskich WHO Europe.
5 Zob. np. akapit szósty preambuły do TUE: "PRAGNĄC pogłębić solidarność między swymi narodami w poszanowaniu ich historii, kultury i tradycji", i art. 167 ust. 1 TFUE: "Unia przyczynia się do rozkwitu kultur państw członkowskich, w poszanowaniu ich różnorodności narodowej i regionalnej, równocześnie podkreślając znaczenie wspólnego dziedzictwa kulturowego."
6 Przyjęta i otwarta do podpisu, ratyfikacji i przystąpienia w drodze rezolucji Zgromadzenia Ogólnego nr 44/25 z dnia 20 listopada 1989 r.; weszła w życie 2 września 1990 r., zgodnie z artykułem 49.
7 Zob. w szczególności art. 3 ust. 3 akapit drugi TUE i art. 6 lit. a) TFUE oraz art. 24 ust. 1 Karty praw podstawowych Unii Europejskiej.
8 Farpour-Lambert (2015): Otyłość dzieci to choroba przewlekła wymagająca specyficznej opieki zdrowotnej (Childhood Obesity Is a Chronic Disease Demanding Specific Health Care) - stanowisko Grupy Zadaniowej ds. Otyłości Dzieci (Childhood Obesity Task Force - COTF) Europejskiego Stowarzyszenia na rzecz Badania Otyłości (European Association for the Study of Obesity - EASO).
9 Przyjęte przez Radę w dniu 22 maja 2018 r. (9009/2018), zostanie opublikowane w Dz.U. L [...].
10 Europejska strategia na rzecz inteligentnego, trwałego wzrostu gospodarczego sprzyjającego włączeniu społecznemu, komunikat Komisji, 2010.
11 W rezolucji ONZ przyjętej przez Zgromadzenie Ogólne we wrześniu 2015 r. Zob. w szczególności główny cel zrównoważonego rozwoju nr 3, cel szczegółowy 3.4.
12 Zob. Follow-up to the Political Declaration of the High-level Meeting of the General Assembly on the Prevention and Control of Non-communicable Diseases.
13 Zob. np. Obesity and the Economics of Prevention Fit not Fat, OECD 2010; Obesity update, OECD 2017 r.; Pakiet prac 4: Evidence (the economic rationale for action on childhood obesity), JANPA 2016; Health Promotion and Disease Prevention Knowledge Gateway - Komisja Europejska, 2017.
14 Odpowiednio: Dz.U. C 213 z 8.7.2014, s. 1; Dz.U. C 269 z 23.7.2016, s. 21; Dz.U. C 205 z 29.6.2017, s. 46.
15 Deklaracja z 5 lipca 2013 r. ministrów zdrowia i przedstawicieli państw członkowskich Światowej Organizacji Zdrowia w regionie europejskim.
16 Zob. EUR/RC64/14.
17 Zob. Konkluzje w sprawie ulepszania produktów spożywczych, pkt 27.
18 Zob. m.in. rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 9), rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18) i rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała (Dz.U. L 181 z 29.6.2013, s. 35).
19 Global nutrition targets 2025: childhood overweight. Policy brief. Geneva: World Health Organization, 2014; Hancox, R. J., Stewart, A. W., Braithwaite, I., Beasley, R., Murphy, R., Mitchell, E. A., et al., "Association between breastfeeding and body mass index at age 6-7 years in an international survey", Pediatric Obesity, Vol. 10, No 4, 2015, s. 283-287. Gunnell, L., Neher, J., Safranek, S., "Clinical inquiries: Does breastfeeding affect the risk of childhood obesity?", Journal of Family Practice, Vol. 65, 2016, s. 931-932. Watson, R. R., Grimble, G., Preedy, V. R., Zibadi, S., editors, Nutrition in infancy, Springer, Berlin, 2013.
20 "In the first 2 years of a child's life, optimal nutrition fosters healthy growth and improves cognitive development. It also reduces the risk of becoming overweight or obese and developing NCDs later in life." (publikacja niedostępna w języku polskim) Healthy diet, WHO, Factsheet nr 394."The risks presented by unhealthy diets start in childhood and build up throughout life. In order to reduce future risk of non-communicable diseases children should maintain a healthy weight and consume foods that are low in saturated fat, trans-fatty acids, free sugars, and salt." (publikacja niedostępna w języku polskim) WHO - Marketing of foods and non-alcoholic beverages to children, s. 7.
21 WPR ma różne cele, ale ostatnie konsultacje publiczne wskazują, że występuje potrzeba uwzględnienia preferencji konsumenckich, w tym preferencji dla bardziej dostępnych, zróżnicowanych, świeżych i ekologicznych produktów. Wyniki te znalazły również odzwierciedlenie w motywie 10 konkluzji prezydencji (7324/18), popartych przez Austrię, Belgię, Bułgarię, Chorwację, Cypr, Danię, Finlandię, Francję, Grecję, Hiszpanię, Irlandię, Luksemburg, Maltę, Niderlandy, Niemcy, Portugalię, Republikę Czeską, Rumunię, Słowenię, Szwecję i Węgry, Włochy i Zjednoczone Królestwo.
22 Zob. w szczególności: Opinię Grupy Wysokiego Szczebla ds. Żywienia i Aktywności Fizycznej.
23 Obesity and inequities. Guidance for addressing inequities in overweight and obesity, WHO, Regional Office for Europe, 2014.
24 Zob. WHO - Marketing of foods and non-alcoholic beverages to children, s. 7.
25 WHO Final Report on Ending Childhood Obesity.
26 Dz.U. L 95 z 15.4.2010, s. 1.
27 P8_TA(2016)0417.
28 Dobrowolne zobowiązania członków unijnej platformy działania na rzecz diety, aktywności fizycznej i zdrowia.
29 Zob. Global Strategy for Infant and Young Child Feeding (Globalna strategia dotycząca karmienia niemowląt i małych dzieci), WHO i UNICEF, 2003.
30 Konkluzje Rady przyjęte w dniu 30 listopada 2006 r. (16167/06).
32 Grupa Wysokiego Szczebla ds. Żywienia i Aktywności Fizycznej, utworzona w celu zwiększenia roli rządów państw UE (i EFTA) w walce z nadwagą i otyłością.
33 Zob. rozporządzenie (EU) nr 282/2014.