(2018/C 196/01)(Dz.U.UE C z dnia 8 czerwca 2018 r.)
Spis treści
1. Wprowadzenie
2. Ogólne wymogi dotyczące etykietowania
2.1. Rzetelne informowanie
2.2. Dostępność i umieszczanie obowiązkowych informacji na temat żywności
2.3. Prezentacja obowiązkowych informacji na temat żywności i ich czytelność
2.4. Obowiązkowe informacje (art. 9 i sekcja 2 rozporządzenia)
2.5. Dodatkowe obowiązkowe dane szczegółowe dotyczące szczególnych rodzajów lub kategorii żywności
3. Informacja o wartości odżywczej
3.1. Stosowanie informacji o wartości odżywczej
3.2. Obowiązkowe informacje o wartości odżywczej
3.3. Informacje podane dobrowolnie
3.4. Formy wyrażania i prezentacji informacji o wartości odżywczej
3.5. Dodatkowe formy wyrażania i prezentacji informacji
3.6. Odstępstwa od obowiązku podawania informacji o wartości odżywczej
3.7. Suplementy diety
3.8. Produkty szczególne
1 Ogłoszenie zmienione przez sprostowanie z dnia 16 stycznia 2019 r. (Dz.U.UE.C.2019.20.12).
2 Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18.
3 Część III załącznika VII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).
5 Pkt 3.1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55).
6 Na podstawie definicji żywności nieprzetworzonej, określonej w art. 2 ust. 1 lit. n) rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1).
7 Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51).
8 Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/54/WE z dnia 18 czerwca 2009 r. w sprawie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych (Dz.U. L 164 z 26.6.2009, s. 45).
9 Dz.U. L 181 z 29.6.2013, s. 35.
10 Zob. także szczególne jednostki miary dla witamin i składników mineralnych w załączniku XIII część A pkt 1.
11 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
12 Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 9.
13 Art. 2 ust. 1 lit. b) rozporządzenia odnosi się do definicji "produktów nieprzetworzonych" zawartej w art. 2 ust. 1 lit. n) rozporządzenia (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych: "'produkty nieprzetworzone' oznaczają środki spożywcze, które nie podlegają przetwarzaniu, i obejmują produkty, które zostały rozdzielone, podzielone na części, przecięte, pokrojone, pozbawione kości, rozdrobnione, oskórowane, skruszone, nacięte, wyczyszczone, przycięte, pozbawione łusek, zmielone, schłodzone, zamrożone, głęboko zamrożone lub rozmrożone".
14 Dz.U. L 164 z 3.6.2014, s. 1.
15 Dz.U. L 10 z 12.1.2002, s. 47.
16 Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.
17 Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51.
18 Dz.U. L 276 z 6.10.1990, s. 40.
19 Art. 32 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011
20 Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 9.
21 Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51.