Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2013/C 177/07)

(Dz.U.UE C z dnia 22 czerwca 2013 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012(1).

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(2)

"LIERS VLAAIKE"

NR WE: BE-PGI-0005-0967-22.02.2012

ChNP (X) ChOG ()

1.
Nazwa

"Liers vlaaike"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Belgia

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 2.4. Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

"Liers vlaaike" to niewielkie ciastka o wysokości ok. 3 cm, średnicy 5-6 cm i wadze ok. 45 g.

Ciastko składa się z podstawy i nadzienia.

Podstawa jest cienka, ma grubość 3-4 milimetrów, dość wysoką krawędź i wypiekana jest z białawego, krótko pieczonego ciasta bez dodatku cukru.

Do podstawy wlewa się słodką, ciemną masę z przyprawami. Podstawa wypełniona jest dokładnie do krawędzi, a w trakcie pieczenia nadzienie nieznacznie się wybrzusza, zachowując kremową konsystencję i nabierając barwy bardzo ciemnego brązu.

W smaku dominują przyprawy i syrop cukrowy.

Konsystencja: podstawa: chrupiąca

nadzienie: kremowe

Kolor: podstawa: białawy

nadzienie: ciemnobrązowy

Smak: podstawa: wytrawna, bez dodatku cukru

nadzienie: słodki smak syropu cukrowego i przypraw (cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i kolendry)

3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Podstawa wypiekana jest ze zwykłej mąki pszennej (typ 11,5/680), wody i masła.

Nadzienie składa się z gruboziarnistej bułki tartej, jasnego syropu cukrowego, pełnotłustego mleka i zwykłej mąki pszennej (typ 11,5/680).

Nadzienie przyprawia się mieszanką czterech przypraw, zawierającą 25 % cynamonu, 25 % goździków, 25 % gałki muszkatołowej i 25 % kolendry.

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Przygotowanie ciasta, formowanie i pieczenie ciastek "Liers vlaaike" musi odbywać się na wyznaczonym obszarze.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.

-

3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania

Na etykiecie musi widnieć nazwa "Liers vlaaike", logo chronionego oznaczenia geograficznego UE oraz następujące logo "Liers vlaaike":

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny obejmuje miasto Lier, wraz z miejscowością Koningshooikt w prowincji Antwerpia.

5.
Związek z obszarem geograficznym
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego

Różne formy vlaaien (ciastek) to słodycze stanowiące część kulinarnej spuścizny Flandrii. Obejmują one przede wszystkim proste wypieki przygotowywane zarówno przez panie domu, jak i zawodowych piekarzy. Uwiecznione zostały m.in. przez flamandzkich mistrzów takich jak Breugel. Wiele przepisów pomyślnie przeszło próbę czasu i dziś zaliczają się do miejscowych specjałów.

Tradycję wypieku "Liers vlaaike" podtrzymali piekarze z Lier. Przepis i umiejętności wytwórców są tak ściśle powiązane z miastem, że ciastek tych nigdy nie wypiekano poza Lier, choć tamtejsi piekarze sprzedawali je poza miastem, np. na targach w Antwerpii.

Korzeni "Liers vlaaike" nie przypadkiem należy szukać w ścisłym sąsiedztwie antwerpskiego portu. Charakterystyczny smak nadaje wypiekowi przede wszystkim mieszanka czterech przypraw i syropu cukrowego. Antwerpia była jednym z najważniejszych europejskich portów, do których trafiały orientalne przyprawy i trzcina cukrowa. Na miejscu wytwarzano z niej syrop cukrowy i brązowy cukier.

W Lier zachowały się liczne drewniane foremki do wypieku ciastek. Przed II wojną światową używano ich do nadawania kształtu podstawie ciastek. W tym celu do ciasta dodawano ciepłej wody, następnie nakładano je do foremek i pozostawiano na kilka dni do wyschnięcia. Dopiero wtedy wyciągano je i pieczono wraz z nadzieniem.

5.2.
Specyfika produktu

Ciastka "Liers vlaaike" przygotowywane są według wyjątkowego, tradycyjnego przepisu, którego sekretu strzegli miejscowi piekarze.

Od innych flamandzkich wypieków odróżniają je następujące cechy:

kształt: małe, pojedyncze ciastka,
podstawa: wypiekana z wytrawnego ciasta bez dodatku cukru,
nadzienie: przygotowywane z bułki tartej, syropu cukrowego i przypraw.

Ciastka "Liers vlaaike" nie zawierają jajek, soli, konserwantów ani substancji wzmacniających smak i zapach. Większość piekarzy przygotowuje własną bułkę tartą z resztek wysuszonych i startych bułek, kajzerek, rogali i bagietek.

Połączenie niewielkiego ciastka z niesłodzoną podstawą i bardzo słodkim i aromatycznym nadzieniem stanowi o wyjątkowości miejscowego specjału wypiekanego jedynie przez piekarzy z Lier. Renoma "Liers vlaaike" odnosi się wyłącznie do opisywanych ciastek. Nie występują inne warianty wypieku.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

Chronione oznaczenie geograficzne "Liers vlaaike" opiera się na renomie produktu, który wytwarzany jest w Lier od ponad 300 lat.

Według tradycji historia "Liers vlaaike" sięga 1722 r. Lodewijk Jozef van Kessel, kanonik Katedry Św. Bawona w Gandawie, przytacza przepis na nie w swoim memorieboekje (dzienniku): "Weź szklankę świeżego mleka, trzy sucharki i trzy pokruszone goździki. Zagotuj je i dosłódź syropem. Nałóż masę na podstawę ciastka i upiecz." Przepis na nadzienie pozostał niemal niezmieniony: suchary zastąpiono bułką tartą, obecnie używa się też mieszanki przypraw, nie zaś samych goździków.

W 1890 r. podczas wystawy handlowo-przemysłowej w Lier w ramach obchodów dnia świętego Gumara, Jego Królewska Mość Leopold II i Jej Królewska Mość Maria Henrietta niespodziewanie zostali poczęstowani "Liers vlaaikes" ze srebrnej tacy przez piekarza Van den Eynde. Jej Królewska Mość spróbowała jednego z ciastek i zjadła je ze smakiem. Odwróciła się do pana Van den Eynde, mówiąc, że ciastka są bardzo smaczne i zapytała o sposób ich wypieku. Piekarz nie chciał, aby przechodnie usłyszeli przepis na jego specjalność, odpowiedział zatem podobno w następujący sposób: "Wasza Królewska Mość, proszę o wybaczenie, ale to tajemnica handlowa!". Królowa odpowiedziała z uśmiechem: "Tak, oczywiście, nie zamierzam z panem konkurować ...". Kilka tygodni później nad piekarnią Van den Eynda przy Antwerpsestraat zawisło królewskie godło z napisem "Dostawca Dworu Królewskiego".

Słynny flamandzki pisarz, Felix Timmermans, wspomina "Liers vlaaike" w swojej eulogii na cześć miasta zatytułowanej "Schoon Lier" (1925).

Wzmianki o "Liers vlaaike" znaleźć można także w licznych publikacjach dotyczących miejscowych produktów, zarówno starszych jak i współczesnych. Oto kilka przykładów: w książce "De Zoete Provincie; Ambachtelijke specialiteiten uit Antwerpen" (1998 i 2007) "Liers vlaaike" zaliczone zostały do najstarszych miejscowych wyrobów cukierniczych, podobnie jak w "Wat folklore in betrekking met de Pasteibakkerij" autorstwa A. Vanaise (1932): "»Liersche Vlaaikens« to okrągłe ciastka wypiekane w foremkach z masą z bułki tartej, syropu i mleka".

Przewodniki turystyczne takie jak "Zwerven door Vlaanderen" Jana Lambina (1961), "Streekgerechtengids voor België" Ippy (1995), Lekker "Antwerpen" (1993) czy "Kleine culinaire encyclopedie" (2009) także zawierają wzmianki o "Liers vlaaike". Ciastka "Liers vlaaike" zyskały międzynarodowy rozgłos m.in. za pośrednictwem internetu.

72 % respondentów ilościowego badania rynku przeprowadzonego wśród mieszkańców prowincji Antwerpia przez VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserij Marketing vzw, flamandzką organizację zajmującą się promowaniem produktów rolniczych i produktów rybołówstwa) określiło "Liers vlaaike" mianem tradycyjnego produktu regionalnego (2003).

W 1995 r. "Liers vlaaike" zostały uwzględnione na flamandzkiej liście Euroterroir, a w 2007 r. zostały uznane za tradycyjny flamandzki produkt.

"Liers vlaaike" wypiekane są przez cały rok, a miejscowi chętnie dają je w upominku przyjezdnym. Produkt ten jest ważnym elementem wszystkich uroczystości, które odbywają się w mieście i w ratuszu. W 2000 r. belgijska para królewska, książę Filip i księżna Matylda odwiedzili Lier i spróbowali "Liers vlaaike". Podczas miejscowych imprez, np. na cześć wszystkich mieszkańców miasta, którzy ukończyli 75 lat, odbywa się poczęstunek na koszt miasta, podczas którego serwowana jest kawa i "Liers vlaaike". Miejscowe kawiarnie niezmiennie podają "Liers vlaaike" do kawy jako niewielki deser.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006(3))

http://lv.vlaanderen.be/nlapps/data/docattachments/20120117_dossier%20met%20bijlage.pdf

lub

http://www.vlaanderen.be/landbouw - beleid (polityka) - kwaliteitssystemen (systemy jakości) - Europese kwaliteitssystemen (europejskie systemy jakości) - vlaamse dossiers (flamandzkie dokumenty)

______

(1) Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

(2) Zastąpione rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.

(3) Porównaj: przypis 2.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024