Sprostowanie do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego

Sprostowanie do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego

(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 139 z dnia 30 kwietnia 2004 r.)

(Wersja poprawiona w Dz.U. L 226 z 25.6.2004, s. 22)

(Polskie Wydanie Specjalne 2004, rozdział 3, tom 45, s. 14)

(Dz.U.UE L z dnia 12 czerwca 2013 r.)

Poniższe odniesienia dotyczą publikacji w Polskim Wydaniu Specjalnym 2004:

1.
W całym tekście i w załącznikach, z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:

zamiast: "przedsiębiorstwo sektora spożywczego",

powinno być: "podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze".

2.
W całym tekście i w załącznikach, z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:

zamiast: "wyroby mięsne",

powinno być: "surowe wyroby mięsne".

3.
W całym tekście i w załącznikach, z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:

zamiast: "łańcuch pokarmowy",

powinno być: "łańcuch żywnościowy".

4.
W całym tekście i w załącznikach, z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:

zamiast: "mięso odkostnione mechanicznie",

powinno być: "mięso oddzielone mechanicznie".

5.
W całym tekście i w załącznikach, z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:

zamiast: "zakład przetwórstwa dziczyzny",

powinno być: "zakład obróbki dziczyzny".

6.
W całym tekście i w załącznikach, z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:

zamiast: "mięso bydła i mięso wieprzowe (...)",

powinno być: "mięso wołowe i mięso wieprzowe (...)".

7.
Strona 15, motyw 15 zdanie drugie:

zamiast: "(...) zwierzęcego, które te przedsiębiorstwa wprowadzają (...)",

powinno być: "(...) zwierzęcego, które te podmioty wprowadzają (...)".

8.
Strona 21, art. 10 ust. 4 lit. a) ppkt ii):

zamiast: "ii) wyjście naprzeciw potrzebom przedsiębiorstw zlokalizowanych w regionach o szczególnych ograniczeniach geograficznych",

powinno być: "ii) wyjście naprzeciw potrzebom przedsiębiorstw spożywczych zlokalizowanych w regionach o szczególnych ograniczeniach geograficznych".

9.
Strona 26, załącznik I pkt 6.1:

zamiast: "6.1. »Żabie udka« to tylna część korpusu podzielonego (...)",

powinno być: "6.1. »Żabie udka« to tylna część tuszki podzielonej (...)".

10.
Strona 27, załącznik I pkt 8.2:

zamiast: "(...) oznacza przedsiębiorstwo branży żywnościowej obejmujące (...)",

powinno być: "(...) oznacza przedsiębiorstwo spożywcze obejmujące (...)".

11.
Strona 28, załącznik II sekcja I pkt 4:

zamiast: "(...) procedury identyfikacji przedsiębiorstw, od których (...)",

powinno być: "(...) procedury identyfikacji podmiotów prowadzących przedsiębiorstwo spożywcze, od których (...)".

12.
Strona 29, załącznik II sekcja II pkt 3:

zamiast: "(...) przedsiębiorstwo branży żywnościowej zobowiązane jest (...)",

powinno być: "(...) podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze zobowiązany jest (...)".

13.
Strona 32, załącznik III sekcja I rozdział I pkt 2:

zamiast: "(...) wiadomo, że są skażone środkami o znaczeniu (...)",

powinno być: "(...) wiadomo, że są skażone czynnikami o znaczeniu (...)".

14.
Strona 33, załącznik III sekcja I rozdział II pkt 6:

zamiast: "(...) a w pobliżu znajdują się takie miejsca i urządzenia, które zostały urzędowo zatwierdzone.",

powinno być: "(...) a w pobliżu znajdują się takie miejsca i urządzenia, które posiadają odpowiednie zezwolenia.".

15.
Strona 38, załącznik III sekcja II rozdział II pkt 6 akapit drugi:

zamiast: "(...) nie są obowiązkowe, jeżeli w pobliżu znajdują się takie zatwierdzone miejsca i urządzenia.",

powinno być: "(...) nie są obowiązkowe, jeżeli w pobliżu znajdują się takie miejsca i urządzenia, które posiadają odpowiednie zezwolenia.".

16.
Strona 41, załącznik III sekcja II rozdział VI pkt 1:

zamiast: "1. Gospodarstwo musi zostać poddawane regularnym inspekcjom weterynaryjnym.",

powinno być: "1. Gospodarstwo musi być poddawane regularnym kontrolom weterynaryjnym.".

17.
Strona 42, załącznik III sekcja III pkt 3 lit. b):

zamiast: "b) stado jest poddawane regularnym inspekcjom weterynaryjnym;",

powinno być: "b) stado jest poddawane regularnym kontrolom weterynaryjnym;".

18.
Strona 44, załącznik III sekcja IV rozdział III pkt 4:

zamiast: "(...) temperatury całego mięsa nie wyższej niż 7 °C. (...)",

powinno być: "(...) temperatury całego mięsa nie wyższej niż 4 °C. (...)".

19.
Strona 46, załącznik III sekcja V rozdział III pkt 2 lit. c) ppkt i):

zamiast: "i) schłodzone do temperatury wnętrza nie wyższej niż (...)",

powinno być: "i) schłodzone do temperatury wewnętrznej nie wyższej niż (...)".

20.
Strona 46, załącznik III sekcja V rozdział III pkt 2 lit. c) ppkt ii):

zamiast: "ii) zamrożone do temperatury wnętrza nie wyższej niż (...)",

powinno być: "ii) zamrożone do temperatury wewnętrznej nie wyższej niż (...)".

21.
Strona 46, załącznik III sekcja V rozdział III pkt 3 lit. c):

zamiast: "(...) lub zamrozić do temperatury wnętrza nie wyższej niż (...)",

powinno być: "(...) lub zamrozić do temperatury wewnętrznej nie wyższej niż (...)".

22.
Strona 47, załącznik III sekcja V rozdział III pkt 4 lit. e):

zamiast: "(...) a w ciągu sześciu godzin musi osiągnąć temperaturę wnętrza nie wyższą niż (...)",

powinno być: "(...) a w ciągu sześciu godzin musi osiągnąć temperaturę wewnętrzną nie wyższą niż (...)".

23.
Strona 48, załącznik III sekcja VII rozdział I pkt 4 lit. a) ppkt iv):

zamiast: "iv) stan zdrowia na danym obszarze produkcyjnym;",

powinno być: "iv) status zdrowotny na danym obszarze produkcyjnym.".

24.
Strona 51, załącznik III sekcja VII rozdział II lit. B pkt 2:

zamiast: "2. Środki transportu muszą umożliwiać odpowiednie odwodnienie, a ich wyposażenie (...).",

powinno być: "2. Środki transportu muszą umożliwiać odpowiednie odprowadzenie wody, a ich wyposażenie (...).".

25.
Strona 51, załącznik III sekcja VII rozdział II lit. C pkt 2 lit. a):

zamiast: "(...) które umożliwiają wznowienie odżywiania przez filtr po zanurzeniu (...).",

powinno być: "(...) które umożliwiają wznowienie odżywiania przez filtrowanie po zanurzeniu (...).".

26.
Strona 52, załącznik III sekcja VII rozdział IV lit. A pkt 2:

zamiast: "(...) szybkie wznowienie i utrzymanie odżywiania przez filtr, wyeliminowanie (...).",

powinno być: "(...) szybkie wznowienie i utrzymanie odżywiania przez filtrowanie, wyeliminowanie (...).".

27.
Strona 53, załącznik III sekcja VII rozdział VII pkt 3:

zamiast: "3. Detalista zobowiązany jest zatrzymać etykietę załączoną (...).",

powinno być: "3. Sprzedawca detaliczny zobowiązany jest zatrzymać etykietę załączoną (...).".

28.
Strona 57, załącznik III sekcja VIII rozdział II pkt 3:

zamiast: "(...) oraz składowane w temperaturze zbliżonej do temperatury topniejącego lodu.",

powinno być: "(...) oraz przechowywane w temperaturze zbliżonej do temperatury topnienia lodu.".

29.
Strona 58, załącznik III sekcja VIII rozdział III lit. A pkt 1 zdanie trzecie:

zamiast: "(...) muszą zostać schłodzone do temperatury zbliżonej do temperatury topniejącego lodu.",

powinno być: "(...) muszą zostać schłodzone do temperatury zbliżonej do temperatury topnienia lodu.".

30.
Strona 59, załącznik III sekcja VIII rozdział III lit. D tytuł:

zamiast: "WYMOGI DOTYCZĄCE PASOŻYTÓW ZEWNĘTRZNYCH",

powinno być: "WYMOGI DOTYCZĄCE PASOŻYTÓW".

31.
Strona 59, załącznik III sekcja VIII rozdział III lit. D pkt 1 lit. b) ppkt iv):

zamiast: iv) (żyjący na dziko) łosoś atlantycki lub pacyficzny;",

powinno być: "iv) (dziko żyjący) łosoś atlantycki lub pacyficzny;".

32.
Strona 59, załącznik III sekcja VIII rozdział III lit. D pkt 2 lit. a):

zamiast: "(...) w odniesieniu do występowania pasożytów zewnętrznych;",

powinno być: "(...) w odniesieniu do występowania pasożytów;".

33.
Strona 60, załącznik III sekcja VIII rozdział V lit. D tytuł:

zamiast: "PASOŻYTY ZEWNĘTRZNE",

powinno być: "PASOŻYTY".

34.
Strona 60, załącznik III sekcja VIII rozdział V lit. D:

zamiast: "(...) w celu wykrycia widocznych pasożytów zewnętrznych. Nie mogą wprowadzać do obrotu w celu spożycia przez ludzi produktów rybołówstwa, które bez wątpienia są zanieczyszczone pasożytami zewnętrznymi.",

powinno być: "(...) w celu wykrycia widocznych pasożytów. Nie mogą wprowadzać do obrotu w celu spożycia przez ludzi produktów rybołówstwa, które w sposób widoczny są zanieczyszczone pasożytami.".

35.
Strona 60, załącznik III sekcja VIII rozdział VI pkt 1:

zamiast: "1. Skrzynie, w których przechowuje się świeże produkty (...);",

powinno być: "1. Pojemniki, w których przechowuje się świeże produkty (...);".

36.
Strona 60, załącznik III sekcja VIII rozdział VII pkt 1:

zamiast: "(...) należy utrzymywać w temperaturze zbliżonej do temperatury topniejącego lodu.",

powinno być: "(...) należy utrzymywać w temperaturze zbliżonej do temperatury topnienia lodu.".

37.
Strona 61, załącznik III sekcja VIII rozdział VIII pkt 1 lit. a):

zamiast: "a) świeże produkty rybołówstwa, odtajane nieprzetworzone (...) w temperaturze zbliżonej do temperatury topniejącego lodu;",

powinno być: "a) świeże produkty rybołówstwa, rozmrożone nieprzetworzone (...) w temperaturze zbliżonej do temperatury topnienia lodu;".

38.
Strona 61, załącznik III sekcja VIII rozdział VIII pkt 1 lit. b):

zamiast: "(...) podczas transportu należy utrzymywać w równej temperaturze nie wyższej niż (...).",

powinno być: "(...) podczas transportu należy utrzymywać w stałej temperaturze nie wyższej niż (...).".

39.
Strona 61, załącznik III sekcja VIII rozdział VIII pkt 2:

zamiast: "(...) zatwierdzonego zakładu, aby poddać je odtajaniu w chwili przyjazdu (...).",

powinno być: "(...) zatwierdzone zakładu, aby poddać je rozmrożeniu w chwili przyjazdu (...).".

40.
Strona 65, załącznik III sekcja IX rozdział II część I pkt 2:

zamiast: "2. Niemniej jednak, przedsiębiorcy przemysłu spożywczego mogą (...).",

powinno być: "2. Niemniej jednak, podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze może (...).".

41.
Strona 65, załącznik III sekcja IX rozdział II część III pkt 2:

zamiast: "(...) przedsiębiorstwo przemysłu spożywczego zobowiązane jest (...).",

powinno być: "(...) podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze zobowiązany jest (...).".

42.
Strona 68, załącznik III sekcja XI pkt 5:

zamiast: "(...) do temperatury zbliżonej do temperatury topniejącego lodu, (...).",

powinno być: "(...) do temperatury zbliżonej do temperatury topnienia lodu, (...).".

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2013.160.15

Rodzaj: Sprostowanie
Tytuł: Sprostowanie do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
Data aktu: 12/06/2013
Data ogłoszenia: 12/06/2013
Data wejścia w życie: 20/05/2004