Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2016/C 330/07)

(Dz.U.UE C z dnia 8 września 2016 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

JEDNOLITY DOKUMENT

"BRILLAT-SAVARIN"

Nr UE: PGI-FR-02102 - 23.12.2015

ChNP () ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy

"Brillat-Savarin"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Francja

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.3. Sery

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Brillat-Savarin" jest serem miękkim otrzymywanym ze skrzepu mlecznego, produkowanym z mleka krowiego oraz ze śmietany z mleka krowiego, wprowadzanym do obrotu po raz pierwszy najwcześniej po 3 dniach od dodania podpuszczki.

Jeżeli przeprowadza się dojrzewanie sera "Brillat-Savarin", jego wiek, licząc od dnia dodania podpuszczki, wynosi co najmniej 5 dni w przypadku małych rozmiarów i co najmniej 8 dni w przypadku dużych rozmiarów.

Na etapie pierwszego wprowadzenia do obrotu ser "Brillat-Savarin" posiada następujące właściwości:

-
całkowitą zawartość suchej masy wynoszącą co najmniej 40 %,
-
zawartość tłuszczu w suchej masie wynoszącą co najmniej 72 %,
-
zawartość soli wynoszącą poniżej 2 %,
-
średnicę wynoszącą 60-100 mm oraz grubość wynoszącą 30-60 mm w przypadku małych rozmiarów, których masa wynosi 100-250 g,
-
średnicę wynoszącą 110-140 mm oraz grubość wynoszącą 40-70 mm w przypadku dużych rozmiarów, których masa wynosi co najmniej 500 g.

Ser "Brillat-Savarin" jest sprzedawany w całości lub w kawałkach. Jeżeli dokonuje się dzielenia na kawałki, odbywa się ono z uwzględnieniem kształtu sera, tzn. ser kroi się wzdłuż płaszczyzny lub płaszczyzn przechodzących przez oś walca.

Ser "Brillat-Savarin" posiada następujące właściwości organoleptyczne:

-
regularny, cylindryczny kształt z prostą lub lekko wklęsłą ścianą boczną oraz płaską powierzchnią górną i dolną,
-
dominujące cechy smakowo-zapachowe śmietany lub świeżego masła,
-
smak lekko kwaśny (mleczny posmak) i lekko słony,
-
konsystencję rozpływającą się w ustach,
-
delikatną, jednolitą masę.

Jeżeli ser "Brillat-Savarin" oznaczony jest jako "dojrzały", posiada on skórkę w kolorze od białego do kości słoniowej, pokrytą florą bakteryjną z przewagą Penicilium candidum lub Geotrichum, a także wydziela aromaty typu grzybów i podszytu oraz zapachy owocowe i orzechowe.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Mleko przeznaczone do produkcji sera "Brillat-Savarin" jest pełnym mlekiem krowim, odebranym w ciągu maksymalnie 2 dni od najstarszego udoju. Wykorzystuje się je w procesie produkcji sera najpóźniej w ciągu 2 dni od przyjęcia przez zakład serowarski bez uprzedniego zamrażania.

Wykorzystuje się jedynie śmietanę pochodzącą z mleka krowiego otrzymaną w wyniku odtłuszczenia pełnego mleka krowiego. Homogenizacja i zamrażanie śmietany są zabronione.

Jakość śmietany zapewnia się poprzez przestrzeganie następujących kryteriów:

-
odtłuszczanie odbywa się w ciągu dwóch dni od odebrania mleka,
-
kwasowość w skali Dornic, mierzona podczas odtłuszczania lub przy przyjęciu przez zakład serowarski, wynosi nie więcej niż 14 ° w skali Dornic,
-
temperatura przy przyjęciu przez zakład serowarski oraz podczas przechowywania wynosi nie więcej niż 8 °C.
3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Produkcja i dojrzewanie serów odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Oprócz obowiązkowych informacji przewidzianych w przepisach na etykiecie każdego sera znajduje się:

-
nazwa "Brillat-Savarin",
-
nazwa i adres ostatniego podmiotu uczestniczącego w wytwarzaniu produktu, mającego siedzibę na obszarze geograficznym objętym ChOG.

Jeżeli ser "Brillat-Savarin" oznaczony jest jako "dojrzały" (fr. affiné), informacja ta znajduje się w tym samym polu widzenia co nazwa "Brillat-Savarin" i jest napisana czcionką, której rozmiar jest co najmniej równy połowie rozmiaru czcionki zastosowanej w przypadku nazwy "Brillat-Savarin" oraz nie większy niż rozmiar czcionki zastosowanej w przypadku nazwy "Brillat-Savarin".

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny produkcji sera "Brillat-Savarin" odpowiada obszarowi obejmującemu następujące jednostki administracyjne:

-
w departamencie Aube:

kanton częściowo objęty obszarem geograficznym: Aix-en-Othe z wyłączeniem gmin d'Aix-en-Othe, Bercenay-en-Othe, Bérulle, Bucey-en-Othe, Chennegy, Estissac, Fontvannes, Maraye-en-Othe, Messon, Neuville-sur-Vanne, Nogent-en-Othe, Paisy-Cosdon, Palis, Planty, Prugny, Rigny-le-Ferron, Saint-Benoist-sur-Vanne, Saint-Mards-en-Othe, Vauchassis, Villemaur-sur-Vanne, Villemoiron-en-Othe oraz Vulaines;

-
w departamencie Côte-d'Or:

kantony w całości objęte obszarem geograficznym: Arnay-le-Duc, Beaune, Brazey-en-Plaine, Ladoix-Serrigny, Nuits-Saint-Georges oraz Semur-en-Auxois;

kantony częściowo objęte obszarem geograficznym:

Longvic z wyłączeniem gmin Bretenière, Longvic, Ouges, Perrigny-lès-Dijon;

Montbard z wyłączeniem gmin Étais, Fontaines-les-Sèches, Nesle-et-Massoult, Planay, Verdonnet, La Villeneuve-les-Convers;

Talant z wyłączeniem gmin Fleurey-sur-Ouche, Lantenay, Pasques, Plombières-lès-Dijon, Talant, Velars-sur-Ouche;

-
w departamencie Saône-et-Loire:

kanton w całości objęty obszarem geograficznym: Le Creusot 2;

kantony częściowo objęte obszarem geograficznym:

Autun 1 z wyłączeniem gmin Anost, Autun, Barnay, La Celle-en-Morvan, Chissey-en-Morvan, Cordesse, Curgy, Cussy-en-Morvan, Dracy-Saint-Loup, Igornay, Lucenay-l'Évêque, Monthelon, La Petite-Verrière, Reclesne, Roussillon-en-Morvan, Saint-Forgeot, Sommant oraz Tavernay;

Autun 2 z wyłączeniem gmin Antully, Autun, Auxy, La Boulaye, Brion, Broye, La Chapelle-sous-Uchon, Charbonnat, La Comelle, Dettey, Étang-sur-Arroux, La Grande-Verrière, Laizy, Mesvre, Saint-Didier-sur-Arroux, Saint-Eugène, Saint-Léger-sous-Beuvray, Saint-Nizier-sur-Arroux, Saint-Prix, Saint-Symphorien-de-Marmagne, LaTagnière, Thil-sur-Arroux oraz Uchon;

Blanzy z wyłączeniem gmin Collonge-en-Charollais, Écuisses, Genouilly, Gourdon, Joncy, Marigny, Mary, Montchanin, Mont-Saint-Vincent, Le Puley, Saint-Eusèbe, Saint-Julien-sur-Dheune, Saint-Laurent-d'Andenay, Saint-Martin-la-Patrouille oraz Saint-Micaud;

Chagny z wyłączeniem gmin Charrecey, Morey oraz Saint-Bérain-sur-Dheune;

Gergy z wyłączeniem gmin Bey, Damerey, Saint-Didier-en-Bresse, Saint-Maurice-en-Rivière oraz Sassenay;

Le Creusot 1 z wyłączeniem gminy Le Creusot;

Montceau-les-Mines z wyłączeniem gminy Montceau-les-Mines;

-
w departamencie Seine-et-Marne:

kanton w całości objęty obszarem geograficznym: Provins;

kantony częściowo objęte obszarem geograficznym:

Coulommiers z wyłączeniem gmin Aulnoy, Beautheil, Bellot, Boissy-le-Châtel, Boitron, La celle-en-Morin, Chailly-en-Brie, Chauffry, Coulommiers, Doue, Giremoutiers, Hondevilliers, Maisoncelles-en-Brie, Mauperthuis, Montdauphin, Montenils, Mouroux, Orly-sur-Morin, Rebais, Sablonnières, Saint-Augustin, Saint-Cyr-sur-Morin, Saint-Demis-lès-Rebais, Saint-Germain-sur-Doue, Saint-Léger, Saint-Ouen-sur-Morin, Saints, La Trétoire, Verdelot oraz Villeneuve-sur-Bellot;

Fontenay-Trésigny z wyłączeniem gmin Coubert, Évry-Grégy-sur-Yerre, Faremoutiers, Grisy-Suisnes, Guérard, Limoges-Fourches, Lissy, Pommeuse, Soignolles-en-Brie oraz Solers;

Nangis z wyłączeniem gmin Andrezel, Argentières, Aubepierre-Ozouer-le-Repos, Beauvoir, Blandy, Bois-le-Roi, Bombon, Bréau, Champdeuil, Champeaux, La Chapelle-Gauthier, Chartrettes, Le Châtelet-en-Brie, Châtillon-la-Borde, Clos-Fontaine, Courtomer, Crisenoy, Échouboulains, Les Écrennes, Féricy, Fontaine-le-Port, Foutenailles, Fouju, Grandpuits-Bailly-Carrois, Guignes, Machault, Moisenay, Mormant, Pamfou, Quiers, Saint-Méry, Saint-Ouen-en-Brie, Sivry-Courtry, Valence-en-Brie, Verneuil-l'Étang oraz Yèbles;

Ozoir-la-Ferrière z wyłączeniem gmin Chevry-Cossigny, Férolles-Attilly, Ferrières-en-Brie, Lésigny, Ozoir-la-Ferrière, Pontcarré oraz Servon;

Serris z wyłączeniem gmin Bailly-Romainvilliers, Bouleurs, Boutigny, Chessy, Condé-Sainte-Libiaire, Couilly-Pont-aux-Dames, Coulommes, Coupvray, Coutevroult, Crécy-la-Chapelle, Esbly, La Haute-Maison, Magny-le-Hongre, Montry, Quincy-Voisins, Saint-Fiacre, Saint-Germain-sur-Morin, Sancy, Serris, Vaucourtois, Villemareuil, Villiers-sur-Morin oraz Voulangis;

-
w departamencie Yonne:

kantony w całości objęte obszarem geograficznym: Avallon, Brienon-sur-Armançon, Chablis, Migennes, Pont-sur-Yonne, Saint-Florentin, Sens 1, Sens 2, Thorigny-sur-Oreuse oraz Villeneuve-sur-Yonne;

kantony częściowo objęte obszarem geograficznym:

Auxerre 2 z wyłączeniem gmin Appoigny, Auxerre, Branches, Charbuy, Monéteau oraz Perrigny;

Gâtinais-en-Bourgogne z wyłączeniem gmin La Belliole, Brannay, Chéroy, Courtoin, Dollot, Domats, Fouchères, Jouy, Montacher-Villegardin, Saint-Valérien, Savigny-sur-Clairis, Vallery, Vernoy, Villebougis, Villeneuve-la-Dondagre oraz Villeroy;

Joux-la-Ville z wyłączeniem gmin Accolay, Arcy-sur-Cure, Asnières-sous-Bois, Asquins, Bazarnes, Bessy-sur-Cure, Blannay, Bois-d'Arcy, Brosses, Chamoux, Châtel-Censoir, Coulanges-sur-Yonne, Crain, Cravant, Domecy-sur-Cure, Festigny, Foissy-lès-Vézelay, Fontenay-près-Vézelay, Fontenay-sous-Fouronnes, Givry, Lichères-sur-Yonne, Lucy-surCure, Lucy-sur-Yonne, Mailly-la-Ville, Mailly-le-Château, Merry-sur-Yonne, Montillot, Pierre-Perthuis, Prégilbert, Sacy, Sainte-Pallaye, Saint-Moré, Saint-Père, Sery, Tharoiseau, Trucy-sur-Yonne, Vermenton, Vézelay oraz Voutenay-sur-Cure;

Tonnerrois z wyłączeniem gmin Arthonnay, Baon, Cruzy-le-Châtel, Gigny, Gland, Mélisey, Pimelles, Quincerot, Rugny, Saint-Martin-sur-Armançon, Sennevoy-le-Bas, Sennevoy-le-Haut, Tanlay, Thorey, Trichey oraz Villon.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Obszar geograficzny, rozciągający się między północną częścią departamentu Saône-et-Loire a departamentem Seine-et-Marne, stanowi terytorium, na którym od pięćdziesięciu lat odbywa się produkcja serów na bazie skrzepu otrzymanego w wyniku koagulacji kwasowej wzbogaconego w tłuszcz, ewentualnie pokrytych porostem pleśniowym.

Początki produkcji serów miękkich otrzymywanych ze skrzepu z przewagą bakterii kwasu mlekowego na wyznaczonym obszarze geograficznym sięgają epoki średniowiecza, kiedy to technika ta była w szczególny sposób dostosowana do rytmu życia w opactwach cysterskich.

W XVII i XVIII w. znajomość tej technologii opartej na fermentacji mlekowej, której podstawę stanowi długi czas powstawania skrzepu oraz samoistne odsączanie skrzepu, przekazywana była również w gospodarstwach ukierunkowanych na polikulturę i chów, w których, ze względu na dużą liczbę zróżnicowanych prac rolnych, kobiety pracujące w gospodarstwie nie miały zbyt wiele czasu na stanowiącą ich domenę produkcję serów. Od XIX w. na obszarze geograficznym rozwinęły się praktyki wzbogacania mleka w tłuszcz poprzez dodawanie śmietanki.

W regionie Brie, w północnej części obszaru geograficznego, źródłem tych praktyk były nadwyżki śmietany uzyskiwane w wyniku produkcji serów homonimicznych (L'art de faire le beurre et les meilleurs fromages, Anderson, 1833). Natomiast na południu, w burgundzkiej części obszaru geograficznego, gdzie nie produkowano śmietany ze względu na stosowanie praktyk polegających na przetwarzaniu pełnego mleka, rozwój tej technologii umożliwiła dostępność śmietany pochodzącej z sąsiednich regionów, posiadających nadwyżki tłuszczu.

Ser "Brillat-Savarin" posiada jednolitą masę. Jedną z jego właściwości jest wyjątkowo aksamitna konsystencja rozpływająca się w ustach. Charakteryzuje się on również lekko kwaśnym smakiem o wyraźnym mlecznym posmaku oraz dużą delikatnością ziarna masy. Jeżeli chodzi o właściwości zapachowe, dominujący jest zapach śmietany lub świeżego masła.

Związek sera "Brillat-Savarin" z obszarem geograficznym opiera się na jego jakości i renomie.

Jakość ta związana jest z technologią, szczególnie trudną do zastosowania w przypadku produkcji w dużych ilościach, w zakresie której zakłady serowarskie produkujące ser "Brillat-Savarin", położone obecnie na obszarze geograficznym, utrwaliły aż do dzisiejszych czasów wspólne umiejętności.

Produkcja tego sera wymaga szczególnych umiejętności, subtelnie łączących opanowanie technologii opartej na fermentacji mlekowej i technologii wzbogacania w tłuszcz.

Po dodaniu podpuszczki następuje etap długotrwałego dojrzewania mleka przeprowadzanego w ograniczonej temperaturze w celu stworzenia zadowalających warunków zakwaszania. Dzięki temu ser "Brillat-Savarin" uzyskuje charakterystyczny aromat śmietany lub świeżego masła.

Równowaga między koagulacją enzymatyczną a kwasową prowadzi do otrzymania wysoko zdemineralizowanego, a co za tym idzie bardzo delikatnego, skrzepu, z którym należy się obchodzić z dużą ostrożnością, aby go nie uszkodzić. Skutkiem dodania tłuszczu jest większe zatrzymanie wody w skrzepie, co zmniejsza jego spoistość i sprawia, że jest jeszcze bardziej delikatny. Uzyskanie skrzepu mlecznego nadaje serowi lekko kwaśny smak o wyraźnym mlecznym posmaku oraz dużą delikatność ziarna masy. Wysoka zawartość tłuszczu nadaje serowi "Brillat-Savarin" aksamitną, rozpływającą się w ustach konsystencję, lecz także stanowi znakomity czynnik wzmacniający jego charakterystyczne aromaty.

Opanowanie delikatnych operacji odsączania i suszenia zapewnia zachowanie mlecznych właściwości zauważalnych podczas degustacji oraz jednorodnej, rozpływającej się w ustach masy, a także sprawia, że ser "Brillat-Savarin" ma regularny, cylindryczny kształt z prostymi ścianami bocznymi oraz płaską powierzchnią górną i dolną.

Pozwalają one również na zapewnienie dostępności wody, która sprzyja rozwojowi enzymów przyspieszających dojrzewanie, kiedy rozwój ten jest pożądany.

Podczas dojrzewania przeprowadza się szczególnie staranne zabiegi, takie jak odwracanie i sortowanie serów, a także dostosowywanie warunków wentylacyjnych i temperaturowych w pomieszczeniu, przy czym czynności te muszą być dostosowane do właściwości każdej z różnych wyprodukowanych partii. Jeżeli przeprowadza się dojrzewanie sera "Brillat-Savarin", jego skórka z porostem pleśniowym ma barwę od białej do kości słoniowej, jest regularna, nie posiada wad i pokryta jest florą bakteryjną z powierzchniową pleśnią. Ser wydziela wówczas aromaty grzybów, podszytu, owoców i orzechów.

Ser "Brillat-Savarin" zaczął cieszyć się renomą w następstwie swego sukcesu handlowego na początku lat 30. XX w. Nazwę "Brillat-Savarin" nadał serowi Henry Androuët, serowar i właściciel dojrzewalni o międzynarodowej sławie, w hołdzie dla znanego prawnika Antheleme'a Brillat-Savarina, autora dzieła "Fizjologia smaku" opublikowanego w 1830 r.

Zakłady serowarskie mające siedzibę na obszarze geograficznym, tradycyjnie posiadające umiejętności w zakresie produkcji serów otrzymywanych ze skrzepu mlecznego wzbogaconego w śmietanę, wprowadzają na rynek swoje sery pod nazwą "Brillat-Savarin" od lat 60. XX w.

W 1976 r. podczas konkursu produktów rolnych "Concours Général Agricole" jeden z zakładów serowarskich mających siedzibę w departamencie Côte-d'Or otrzymał dwa medale, złoty i srebrny, za swój ser "Brillat-Savarin affiné". Wydarzenie to wywołało znaczne poruszenie w prasie lokalnej.

Rozwój produkcji sera "Brillat-Savarin" od lat 70. XX w. związany jest z sukcesem, jaki ser ten odniósł wśród konsumentów zarówno we Francji, jak i w innych częściach świata. Wywóz obejmuje bowiem około 30 % produkcji sera i jest on skierowany przede wszystkim do Niemiec, Belgii, Anglii i Ameryki Północnej.

Ser "Brillat-Savarin" został niedawno wprowadzony do obrotu w systemie samoobsługowym, aby dotrzeć do większej liczby konsumentów, natomiast wcześniej sprzedawany był przede wszystkim w ramach tradycyjnej sieci. Cieszy się on także dużą renomą wśród koneserów, którzy uważają go za prestiżowy produkt znany ze swoich właściwości organoleptycznych i dużej delikatności.

Najlepsze regionalne restauracje systematycznie włączają go do swojego menu. Szefowie kuchni znanych restauracji "Bernard Loiseau" w Saulieu w departamencie Côte-d'Or oraz "Lameloise" w Chagny w departamencie Saône-et-Loire podkreślają, że "klienci doceniają w szczególności jego kremową konsystencję".

Hervé Mons, renomowany mleczarz i właściciel dojrzewalni prowadzący działalność w departamencie Loire, który w 2000 r. otrzymał tytuł "Meilleur Ouvrier de France" (najlepszy rzemieślnik Francji), twierdzi, że "właściwości organoleptyczne (sera »Brillat-Savarin«) są niezwykle interesujące [...]. Klienci cenią go za jego rozpływającą się w ustach konsystencję, delikatność masy oraz zrównoważony, dość maślany smak.".

Ponadto Rodolphe Le Meunier, także mleczarz i właściciel dojrzewalni, który w 2007 r. otrzymał tytuł "Meilleur Ouvrier de France" określa "Brillat-Savarin" jako "[...] ser [...] cieszący się dużą popularnością [...] łagodny i delikatny, odpowiadający podniebieniu wielu klientów".

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art.. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

https://www.inao.gouv.fr/fichier/CDCBrillat-Savarin.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Darowizny dla ofiar powodzi zwolnione z VAT

Darowizny dla ofiar powodzi zostały zwolnione z VAT - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Od dziś ważna zmiana dla niektórych kierowców

Nowe przepisy, które zaczną obowiązywać od wtorku, 10 września, zakładają automatyczny zwrot prawa jazdy, bez konieczności składania wniosku. Zmiana ma zapobiegać sytuacji, w której kierowcy, nieświadomi obowiązku, byli karani za prowadzenie pojazdu, mimo formalnego odzyskania uprawnień.

Robert Horbaczewski 09.09.2024
Będą zmiany w ustawie o działaniach antyterrorystycznych oraz w ustawie o ABW oraz AW

Rząd przyjął we wtorek projekt przepisów, który dostosowuje polskie prawo do przepisów Unii Europejskiej, które dotyczą przeciwdziałania rozpowszechnianiu w Internecie treści o charakterze terrorystycznym. Wprowadzony zostanie mechanizm wydawania i weryfikowania nakazów usunięcia lub uniemożliwienia dostępu do takich treści. Za egzekwowanie nowych przepisów odpowiedzialny będzie szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Od jego decyzji będzie się można odwołać do sądu.

Grażyna J. Leśniak 03.09.2024
Ustawa o rencie wdowiej niekonstytucyjna?

O zawetowanie ustawy o tzw. wdowich emeryturach jako aktu dyskryminującego część obywateli zwróciła się do prezydenta Andrzeja Dudy jedna z emerytek. W jej przekonaniu uchwalona 26 lipca 2024 r. ustawa narusza art. 32 Konstytucji, ponieważ wprowadza zasady dyskryminujące dużą część seniorów. Czy prezydent zdążył się z nią zapoznać – nie wiadomo. Bo petycja wpłynęła do Kancelarii Prezydenta 6 sierpnia, a już 9 sierpnia ustawa została podpisana.

Grażyna J. Leśniak 31.08.2024
Nalewki już bez barwników, soków i dodatkowych aromatów

We wtorek, 20 sierpnia, zaczęły obowiązywać przepisy rozporządzenia ministra rolnictwa dotyczące znakowania napojów alkoholowych. Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane przy wyrobie "nalewek", nowe zasady wykluczają możliwość ich barwienia, aromatyzowania czy też dodawania do nich soków owocowych.

Krzysztof Koślicki 20.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2016.330.6

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 08/09/2016
Data ogłoszenia: 08/09/2016