Wysokość opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 20 listopada 2002 r.
w sprawie wysokości opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt.

Na podstawie art. 45 ust. 3 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Ustala się wysokość opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt, określoną w załączniku do rozporządzenia, z zastrzeżeniem ust. 2.
2.
Wysokość opłat za przeprowadzenie badań organoleptycznych i fizykochemicznych próbek środków żywienia zwierząt, które nie zostały ujęte w załączniku do rozporządzenia, ustala się jako iloczyn liczby godzin faktycznie przeznaczonych na przeprowadzenie tych badań i stawki za jedną godzinę w wysokości 60 zł.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
________

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

ZAŁĄCZNIK

WYSOKOŚĆ OPŁAT ZA PRZEPROWADZENIE BADAŃ PRÓBEK ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT

Lp. Rodzaj analizy Wysokość opłat (w zł)
1 2 3
1. Podstawowe składniki pokarmowe
1.1 Białko ogólne metodą Kjeldahla 78,00
1.2 Białko ogólne rozpuszczalne w pepsynie i kwasie chlorowodorowym 120,00
1.3 Wilgotność 35,00
1.4 Wilgotność olejów i tłuszczów 35,00
1.5 Popiół surowy 35,00
1.6 Popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym 100,00
1.7 Włókno surowe 153,00
1.8 Surowy olej i tłuszcz 60,00
1.9 Surowy olej i tłuszcz z hydrolizą 80,00
1.10 Skrobia metodą polarymetryczną 120,00
1.11 Skrobia metodą pankreatynową 115,00
1.12 Cukry metodą Luff-Schorla 130,00
1.13 Laktoza 180,00
1.14 Wartość energetyczna 70,00
1.15 Mocznik 80,00
2. Aminokwasy
2.1 Skład aminokwasowy białka bez tryptofanu, w tym aminokwasy siarkowe 550,00

300,00

2.2 Tryptofan 260,00
2.3 Wolne aminokwasy 550,00
2.4 Lizyna ogólna (wolna) 300,00
2.5 Lizyna przyswajalna 600,00
3. Składniki mineralne
3.1 Wapń (ASA) 75,00
3.2 Sód 75,00
3.3 Potas 75,00
3.4 Chlorki 60,00
3.5 Magnez 60,00
3.6 Całkowita zawartość fosforu 80,00
3.7 Żelazo 80,00
3.8 Miedź 80,00
3.9 Mangan 80,00
3.10 Cynk 80,00
3.11 Węglany 68,00
3.12 Selen 90,00
4. Witaminy
4.1 Witamina A metodą spektrofotometryczną 200,00
4.2 Witamina A metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej 280,00
4.3 Witamina E 284,00
4.4 Witamina K3 235,00
4.5 Witamina D 284,00
4.6 Witamina B1 175,00
4.7 Witamina C 190,00
5. Stymulatory wzrostu
5.1 Flawomycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym 200,00
5.2 Salinomycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym 200,00
5.3 Awilamycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym 200,00
5.4 Sól sodowa monenzyny metodą dyfuzji w żelu agarowym 180,00
6. Kokcydiostatyki i inne dodatki
6.1 Nikarbazyna 260,00
6.2 Halofuginon 260,00
6.3 Robenidyna 260,00
6.4 Diklazuril 260,00
6.5 Nifursol 260,00
6.6 Maduramycyna 260,00
6.7 Salinomycyna 260,00
6.8 Sól sodowa lasalocidu metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej 260,00
7. Substancje i materiały niepożądane oraz szkodliwe pochodzenia roślinnego
7.1 Aflatoksyny B1 metodą jednokierunkowej chromatografii cienkowarstwowej 200,00
7.2 Aflatoksyna B1 metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej 400,00
7.3 Teobromina 64,00
7.4 Olejek gorczyczny (ITC) 170,00
7.5 Kwas cyjanowodorowy 68,00
7.6 Alkaloidy w łubinie 110,00
7.7 Gossypol 96,00
7.8 Lotne związki azotowe metodą mikrodyfuzyjną 70,00
7.9 Lotne związki azotowe metodą destylacyjną 72,00
7.10 Składniki pochodzenia zwierzęcego metodą mikroskopową 150,00
8. Inne składniki paszowe
8.1 Szkodniki 40,00
8.2 Zanieczyszczenia organiczne 40,00
8.3 Zanieczyszczenia mineralne 40,00
8.4 Aktywność ureazy w produktach soi 70,00
8.5 Zawartość chudego mleka w proszku w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny 95,00
8.6 Zawartość podpuszczkowej serwatki w chudym mleku w proszku 160,00
8.7 Wykrywanie skrobi w chudym mleku w proszku, denaturowanym mleku w proszku i w mieszankach paszowych 25,00
8.8 Wilgotność kwasowej maślanki w proszku 35,00
8.9 Skład kwasów tłuszczowych 195,00
8.10 Wolne kwasy tłuszczowe 120,00
8.11 Liczba kwasowa 70,00
8.12 Liczba nadtlenkowa 85,00
8.13 Przeciwutleniacze BHT,BHA,EQ 270,00
8.14 Organizmy genetycznie zmodyfikowane (GMO) - ilościowo 700,00
8.15 Glukozynolany 170,00
8.16 Izotiocyjaniany 220,00
8.17 Inne oznaczenia za 1 godz. 60,00

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.204.1725

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wysokość opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt.
Data aktu: 20/11/2002
Data ogłoszenia: 09/12/2002
Data wejścia w życie: 24/12/2002