uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 16 ust. 1 lit. a),
(1) Zgodnie z decyzją Komisji 2008/865/WE 2 wszystkie zezwolenia na środki ochrony roślin zawierające chloran zostały cofnięte wskutek niewłączenia chloranu do załącznika I do dyrektywy Rady 91/414/EWG 3 .
(2) Nie ustalono żadnych konkretnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) chloranu, a ponieważ substancja ta nie została włączona do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w odniesieniu do wszystkich towarów spożywczych lub paszowych włączonych do załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stosuje się obecnie wartość wzorcową NDP w wysokości 0,01 mg/kg.
(3) Chloran, poza jego wcześniejszym zastosowaniem w środkach ochrony roślin, jest również substancją, która powstaje jako produkt uboczny stosowania środków dezynfekujących na bazie chloru w przetwórstwie żywności i wody pitnej. Obecna sytuacja, polegająca ta tym, że w żywności można wykryć pozostałości chloranu, wynika właśnie z tych zastosowań.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") zgromadził w latach 2014-2018 dane z monitorowania w celu zbadania obecności pozostałości chloranu w żywności i wodzie pitnej. Dane te wskazują, że pozostałości chloranu występują na poziomach często przekraczających wzorcową wartość NDP w wysokości 0,01 mg/kg i że poziomy te różnią się w zależności od źródła i produktu. Z ustaleń tych wynika, że nawet jeśli stosowane są dobre praktyki, obecnie nie jest możliwe osiągnięcie poziomów pozostałości chloranu zgodnych z obowiązującą wartością NDP wynoszącą 0,01 mg/kg.
(5) Urząd przyjął opinię naukową dotyczącą zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością chloranu w żywności 4 . W opinii tej Urząd ustalił tolerowane dzienne pobranie (TDI) na 3 μg/kg masy ciała na dobę, a ostrą dawkę referencyjną (ARfD) na 36 μg/kg masy ciała. Urząd stwierdził, że na podstawie danych zebranych w 2014 r. ostre narażenie z dietą na chloran nie przekraczało ARfD. Średnie narażenie z dietą na chloran w krajach europejskich przekraczało TDI w niektórych podgrupach populacji, takich jak niemowlęta i małe dzieci cierpiące na łagodny lub umiarkowany niedobór jodu.
(6) W celu obniżenia poziomu chloranu i zmniejszenia narażenia poprzez skoordynowane działania w kilku istotnych i powiązanych sektorach w 2017 r. państwa członkowskie uzgodniły multidyscyplinarny plan działania, obejmujący zestaw działań, które należy prowadzić równolegle, obejmujących działania związane z wodą pitną i higieną oraz ustalenie tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w żywności i paszy.
(7) Niniejsze rozporządzenie dotyczy ustanowienia tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów w żywności. W tym celu w latach 2014-2018 zarówno państwa członkowskie, jak i podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze zgromadziły dużą liczbę danych dotyczących występowania pozostałości. Dane te wskazują na ogólną tendencję spadkową, co sugeruje, że praktyki produkcyjne już się w pewnym stopniu poprawiły. W szczególnym przypadku chloranu, którego pozostałości nie pochodzą ze stosowania pestycydów, lecz wynikają z zastosowania roztworów na bazie chloru w przetwórstwie żywności i uzdatnianiu wody pitnej, najwyższe dopuszczalne poziomy powinny być ustalone na poziomach, które są "tak niskie, na ile jest to rozsądnie osiągalne" (zasada "ALARA"), przy zastosowaniu dobrych praktyk wytwarzania i jednoczesnym zapewnieniu utrzymania dobrych praktyk w zakresie higieny. Takie podejście zapewnia stosowanie przez podmioty działające na rynku spożywczym środków mających na celu zapobieganie i obniżanie w jak największym stopniu poziomów chloranu w żywności w celu ochrony zdrowia publicznego, ale także uwzględnienie potrzeby bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności.
(8) Tymczasowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chloranu ustalone zgodnie z zasadą ALARA opierają się na 95. percentylu danych o występowaniu, uwzględniających stosowanie prawidłowo uzdatnianej wody pitnej w przetwórstwie żywności. Tymczasowe NDP powinny zostać poddane przeglądowi najpóźniej w ciągu pięciu lat od daty publikacji niniejszego rozporządzenia w świetle potencjalnych zmian w obszarze higieny, wody pitnej, dalszych postępów poczynionych przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze w celu obniżenia poziomu chloranu lub w każdym przypadku, gdy udostępnione zostaną nowe informacje i dane, które uzasadniałyby wcześniejszy przegląd.
(9) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej w sprawie odpowiednich granic oznaczalności pozostałości chloranu w niektórych konkretnych towarach.
(10) Na podstawie sprawozdania naukowego Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowane NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W imieniu Komisji | |
Ursula VON DER LEYEN | |
Przewodnicząca |
Ustawa o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
14.05.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, która została opublikowana w Dzienniku Ustaw, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
14.05.2025Rząd zamierza uregulować zagadnienia związane z funkcjonowaniem lekarza koronera właściwego do stwierdzania zgonu osoby, gdy trudno jest wskazać lekarza leczącego, który byłby zobowiązany do stwierdzenia zgonu lub konieczności dokonania czynności i ustaleń związanych ze zgonem, wymagających specjalistycznej wiedzy. Chce też wprowadzić spójne systemowo regulacje odnoszące się do karty zgonu, karty urodzenia oraz karty urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu.
12.05.2025Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.
10.05.2025Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.
09.05.2025Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.
06.05.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2020.178.7 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie 2020/749 zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chloranu w określonych produktach oraz na ich powierzchni |
Data aktu: | 04/06/2020 |
Data ogłoszenia: | 08/06/2020 |
Data wejścia w życie: | 28/06/2020 |