a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 2 ustalono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
(2) Panel ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (panel CONTAM) Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął w dniu 12 października 2009 r. opinię dotyczącą występowania arsenu w żywności 3 . W opinii tej panel CONTAM stwierdził, że tymczasowe tolerowane tygodniowe pobranie (PTWI) na poziomie 15 μg/kg masy ciała, ustanowione przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA), nie jest już właściwe, ponieważ dane wykazały, że poza rakiem skóry arsen nieorganiczny powoduje raka płuc i pęcherza moczowego, oraz że zgłoszono szereg niekorzystnych skutków przy narażeniach niższych niż te, które zostały poddane przeglądowi przez JECFA.
(3) Panel CONTAM określił zakres wartości najniższej dawki wyznaczającej (BMDL01) pomiędzy 0,3 a 8 μg/kg masy ciała na dzień w odniesieniu do nowotworów płuc, skóry i pęcherza oraz uszkodzeń skóry. W opinii naukowej stwierdzono, że szacowane narażenie z dietą na arsen nieorganiczny konsumentów w Europie spożywających przeciętne i duże ilości znajduje się w zakresie wskazanych wartości BMDL01, w związku z czym nie ma lub prawie nie ma marginesu narażenia, i nie można wykluczyć możliwości wystąpienia ryzyka dla niektórych konsumentów.
(4) W opinii naukowej zidentyfikowano konsumentów dużych ilości ryżu w Europie, takich jak pewne grupy etniczne oraz dzieci w wieku poniżej trzech lat, jako najbardziej podatnych na narażenie z dietą na arsen nieorganiczny. Narażenie z dietą na arsen nieorganiczny u dzieci poniżej trzeciego roku życia, w tym ze środków spożywczych na bazie ryżu, szacuje się na ok. 2 do 3 razy wyższe niż u dorosłych.
(5) Ponieważ analiza arsenu nieorganicznego jest wiarygodna w przypadku ryżu i produktów na bazie ryżu, należy ustalić najwyższe dopuszczalne poziomy arsenu nieorganicznego dla ryżu i produktów na bazie ryżu. Ze względu na zawartość arsenu zaproponować należy zróżnicowane najwyższe dopuszczalne poziomy.
(6) Informacje naukowe na temat potrzeby opracowania szczegółowego najwyższego dopuszczalnego poziomu dla ryżu parzonego bielonego są bardzo świeże, dlatego też państwa członkowskie powinny przed dniem 1 stycznia 2018 r. zgromadzić dane dodatkowe na temat zawartości arsenu nieorganicznego w tym artykule, aby potwierdzić potrzebę opracowania szczegółowego najwyższego dopuszczalnego poziomu dla tego artykułu oraz poddać ponownej ocenie najwyższy dopuszczalny poziom.
(7) Dane o występowaniu wskazują, że wafle ryżowe, papier ryżowy, ciasteczka ryżowe i ciastka ryżowe mogą zawierać wysoki poziom arsenu nieorganicznego, a artykuły te mogą w znacznym stopniu przyczyniać się do narażenia z dietą u niemowląt i małych dzieci. Należy zatem przewidzieć dla tych artykułów szczegółowy najwyższy dopuszczalny poziom.
(8) Ryż jest ważnym elementem szerokiej gamy środków spożywczych dla niemowląt i małych dzieci. Dlatego też należy ustanowić szczegółowy najwyższy dopuszczalny poziom dla tego artykułu, gdy jest on stosowany jako składnik do produkcji takiej żywności.
(9) Państwa członkowskie i podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny dysponować wystarczającym czasem na dostosowanie do nowych najwyższych dopuszczalnych poziomów ustanowionych niniejszym rozporządzeniem. Data rozpoczęcia stosowania najwyższych dopuszczalnych poziomów arsenu w tych artykułach powinna zatem zostać odroczona.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 25 czerwca 2015 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |