Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2007/C 135/12)

(Dz.U.UE C z dnia 19 czerwca 2007 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"TOMATEN VON DER INSEL REICHENAU"

Nr WE DE/PGI/005/0319/27.10.2003

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Bundesministerium der Justiz

Adres: D-11015 Berlin

Telefon: (49-30) 20 25 70

Faks: (49-30) 20 25 95 25

E-mail: poststelle@bmj.bund.de

2. Grupa:

Nazwa: Reichenau-Gemüse eG

Adres: Marktstraße 1

D-78479 Insel Reichenau

Telefon: (49-7534) 920 00

Faks: (49-7534) 92 00 20

E-mail: info@reichenaugemuese.de

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

2. Specyfikacja

(streszczenie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1 Nazwa: "Tomaten von der Insel Reichenau"

4.2 Opis: "Tomaten von der Insel Reichenau" (pomidory z wyspy Reichenau) to pomidory pochodzące z wyspy Reichenau na Jeziorze Bodeńskim. Pomidory - lycopersicon lycopersicum - o okrągłym kształcie, jędrnej konsystencji, w kolorze średnioczerwonym, o smaku typowym dla tego warzywa.

4.3 Obszar geograficzny: Wyspa Reichenau na Jeziorze Bodeńskim, Niemcy.

4.4 Dowód pochodzenia: W ramach certyfikacji ISP dokonywanej dla Reichenau Gemüse e.G wszystkie opakowania są opatrzone numerami partii. Numer partii identyfikuje zakład produkcji. Wszystkie zakłady mają swoją siedzibę na wyspie Reichenau i uprawiają wyłącznie grunty położone na wyspie. Zagospodarowanie terenu jest udokumentowane na mapie hydrograficznej. System identyfikowalności stanowi wystarczający dowód na istnienie związku produktu z obszarem geograficznym.

4.5 Metoda produkcji: Pomidory objęte nazwą "Tomaten von der Insel Reichenau" są uprawiane zgodnie z wytycznymi dotyczącymi zintegrowanej i kontrolowanej uprawy warzyw wyłącznie na podłożu organicznym w regionie Badenia-Wirtembergia, w celu korzystania z oznakowania jakości i pochodzenia Badenii-Wirtenbergii ("Gesicherte Qualität mit Herkunftsangabe"). Chwasty są zwalczane poprzez okopywanie, parowanie i wypalanie, czyli w sposób mechaniczny. Gleba jest poddawana corocznej analizie w celu optymalizacji wykorzystania nawozu. Zgodnie z metodami uprawy na wyspie Reichenau pomidory uprawiane pod osłonami są zbierane od maja do października. Zbiory w uprawach polowych trwają od końca lipca do września. Pomidory zbiera się ręcznie we wczesnych godzinach porannych. W uprawach pod osłonami pomidory zbiera się przeważnie z zielonym kielichem i szypułką. Sortowanie według wielkości i pakowanie również odbywa się przeważnie ręcznie ponieważ podczas sortowania maszynowego szypułki mogłyby uszkadzać warzywa. Jedynie niewielka ilość upraw to pomidory na gałązce zbierane w odpowiedni sposób. Sortowanie i pakowanie pomidorów z upraw polowych odbywa się z reguły maszynowo. Pomidory sortuje się według rozmiaru na następujące kategorie: 40/47 mm, 47/57 mm, 57/67 mm, 67/82 mm, 82/105 mm oraz pomidory na gałązce.

4.6 Związek:

– Związek naturalny: Wyspa Reichenau jest predysponowana do uprawy warzyw. Położenie na Jeziorze Bodeńskim oraz szczególne warunki geograficzne i klimatyczne (wilgotność, ciepło, oświetlenie) wyróżniają ją spośród innych regionów upraw, w związku z czym szczególnie dobrze spełnia naturalne warunki dla uprawy pomidorów, wymagających stosunkowo wysokich temperatur. Jezioro Bodeńskie może również magazynować ciepło. Wilgotność, ciepło i odbite światło wpływają pozytywnie na klimat, sprzyjając wzrostowi upraw.

Jako roślina pochodząca z Ameryki Południowej pomidory potrzebują do wzrostu wysokiej temperatury i regularnego dostarczania wody, ale nie wody stojącej. Z tego powodu występujące w niektórych częściach wyspy Reichenau grube warstwy morenowych gleb nadają się dobrze do uprawy tych roślin, po pierwsze dlatego, że możliwe jest regularne nawadnianie, a po drugie dlatego, że rodzaje gleb przeważające na wyspie mają ograniczoną zdolność do zatrzymywania wilgoci, przez co ryzyko wystąpienia wody stojącej jest niewielkie. Dzięki warunkom naturalnym, takim jak rodzaj gleby, oświetlenie i ilość ciepła, a także dzięki zaopatrzeniu w wodę optymalnie dostosowanemu do stadium wzrostu roślin, zapewnionemu przez spółdzielczy system nawadniania wykorzystujący wodę z jeziora (na wyspie zainstalowano system rur o długości ponad 60.000 m), wyspa Reichenau nadaje się znakomicie do uprawy pomidorów. Uprawę optymalizuje ponadto ukierunkowane zaopatrzenie w substancje odżywcze, a w uprawach pod osłonami także kontrolowane warunki klimatyczne. Dzięki swojej wiedzy fachowej producenci wzmacniają pozytywny wpływ warunków klimatycznych, zarówno w uprawach pod osłonami, jak i polowych.

– Renoma: Wyżej wymienione czynniki naturalne i ludzkie mają tak korzystny wpływ na jakość pomidorów z wyspy Reichenau, że cieszą się one uznaniem poza tym regionem. Przeprowadzone w 2000 r. badanie rynku i konsumentów wykazuje, że konsumenci kojarzą wyspę Reichenau głównie z uprawą warzyw (jest ona zwana "wyspą warzyw") i wyrażają pozytywne opinie na temat świeżości, wyglądu i pochodzenia produktów. Pomidory objęte nazwą "Tomaten von der Insel Reichenau" są uprawiane w sposób tradycyjny, mający swoje korzenie w kulturze zakonnej wyspy Reichenau. Opisem swojego ogrodu "De cultura hortorum", zwanym w skrócie "Hortulus" z 840 r. opat Walahfried Strabo zapoczątkował tradycję ogródków warzywnych na wyspie Reichenau. Uprawa pomidorów na wyspie Reichenau została udokumentowana po raz pierwszy w roku 1900; w 1932 r. ogórki uprawiano na obszarze 500 arów (patrz Glönkler, "Vom Weinbau zum Gemüsebau", 1991, str. 61 i 70). Obecnie pomidory uprawia się w szklarniach o łącznej powierzchni około 5 ha.

4.7 Organ kontrolny:

Nazwa: Regierungspräsidium Karlsruhe, Referat 34

Adres: D-76247 Karlsruhe

Telefon: (49-721) 926 37 06

Faks: (49-721) 37 05 46

E-mail: abteilung3@rpk.bwl.de

4.8 Etykietowanie: Tomaten von der Insel Reichenau g.g.A.

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2007.135.29

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 19/06/2007
Data ogłoszenia: 19/06/2007