Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(2009/C 41/13)
(Dz.U.UE C z dnia 19 lutego 2009 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"SCHWÄBISCHE MAULTASCHEN"/"SCHWÄBISCHE SUPPENMAULTASCHEN"
Nr WE: DE-PGI-0005-0521-18.01.2006
CHNP () CHOG (X)
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy organ państwa członkowskiego:
Nazwa: Bundesministerium der Justiz
Adres Mohrenstraße 37
D-10117 Berlin
Telefon: +49(0)30/2025-70
Faks: +49(0)30/2025-82 51
e-mail: -
2. Grupa składająca wniosek:
Nazwa: Schutzgemeinschaft 'Schwäbische Maultaschen' c/o Bürger GmbH z.H. Herrn Martin Bihlmaier
Adres: Zeiss-Straße 12
D-71254 Ditzingen
Telefon: +49(0)7156/30022083
Faks: +49(0)7156/3002942083
e-mail: martin.bihlmaier@buerger.de
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()
3. Rodzaj produktu:
Klasa 2.7: Makarony
4. Specyfikacja produktu:
(podsumowanie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1. Nazwa produktu:
"Schwäbische Maultaschen"/"Schwäbische Suppenmaultaschen"
4.2. Opis produktu:
Pieróg nadziewany mielonym mięsem lub warzywami.
Może mieć kształt kwadratu lub być zawijany; świeży lub w opakowaniu; przed spożyciem należy go zagotować lub usmażyć.
Skład
Ciasto: gruboziarnista mąka z pszenicy "durum" i/lub zwykła mąka, jajko, woda, sól. Nadzienie: mięso wieprzowe, mięso wołowe, ewent. wędzone żołądki wieprzowe, szpinak, pietruszka, cebula, jajka, przyprawy, chleb i por. Składniki i proporcje różnią się w zależności od przepisu i regionu w ramach przedstawionych poniżej kryteriów jakości.
Kryter ia jakości
Charakterystyczne cechy jakości: |
Minimalne wymagania |
Kolor/wygląd |
Ciasto w kolorze jasno-żółtym lub jasno-szarym, nadzienie lekko wymieszane, składniki nadzienia nadal rozpoznawalne |
Kształt |
Prostokątny lub okrągły (pieróg zawijany) |
Wymiary Standardowy "Maultasche"
|
Długość 5,5 cm-10 cm, szerokość 5 cm-9 cm, grubość 1,5 cm-2,5 cm |
"Suppenmaultasche" |
Długość 1 cm-5,5 cm, szerokość 1 cm-5 cm, grubość 0,5 cm-2 cm |
Konsystencja/struktura |
Ciasto lekko twardawe i kruche oraz nieciągliwe, nadzienie miękkie, o zachowanej konsystencji emulsji |
Waga netto: |
|
Standardowy "Maultasche" |
40 g-150 g |
"Suppenmaultasche" |
10 g-40 g |
Zawartość białka w "Maultaschen" i "Suppenmaultaschen" z mięsem |
Mięso mielone: zawartość białka zwierzęcego bez tkanki łącznej co najmniej 7 % |
Świeże jaja |
Jaja klasy A, zawartość suchej masy co najmniej 23 % |
Zawartość mięsa |
Zawartość mięsa co najmniej 8 % wagi całkowitej |
4.3. Obszar geograficzny:
Obszar geograficzny określany jako Szwabia obejmuje całą Badenię-Wirtembergię oraz okręg regencyjny Szwabia w Bawarii.
4.4. Dowód pochodzenia:
Identyfikowalność w łańcuchu wartości dodanej gwarantowana jest przez międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywości (ang. IFS - International Food Safety). Zaangażowane przedsiębiorstwa zobowiązały się do przestrzegania powyższego standardu. Opakowanie musi gwarantować pełną identyfikowalność surowców oraz klientów, którzy otrzymali dostawę (nawet w przypadku pojedynczego opakowania).
4.5. Metoda produkcji:
Mąka, gruboziarnista mąka z pszenicy "durum", jajko i woda są mieszane i ugniatane na ciasto. Ciasto jest następnie wytłaczane lub wałkowane na cienką warstwę. Na koniec przygotowuje się mielone mięso lub warzywa, które miesza się z chlebem, szpinakiem, cebulą i przyprawami. Nadzienie jest następnie nakładane w odpowiednich porcjach na ciasto. Ciasto jest zaklejane i dzielone na pojedyncze porcje "Maultaschen", podgrzewane, a następnie schładzane do temperatury 2-7 °C. W przypadku mrożonek produkt jest zamrażany w temperaturze -18 °C.
Konserwowanie; przechowywanie
"Maultaschen" sprzedaje się jako produkt świeży lub w opakowaniu.
4.6. Związek z obszarem geograficznym:
Szwabski pieróg "Maultasche" to szwabska specjalność o wieloletniej tradycji, która cieszy się wśród konsumentów dużym uznaniem. Nie ma innego szwabskiego dania, które byłoby tak lubiane i powszechnie znane poza Szwabią (czyli w Badenii-Wirtembergii oraz w okręgu regencyjnym Szwabia w Bawarii). Wymieniane jest ono często obok słynnych postaci i ważnych wynalazków ze Szwabii. Choć "Maultaschen" są potrawą wielkopostną spożywaną tradycyjnie w Wielki Czwartek, obecnie przygotowuje się ją chętnie o każdej porze roku. Wzmianki na temat "Maultaschen" można znaleźć w szwabskiej literaturze oraz w opisach wielu szwabskich świąt i zwyczajów.
Jesienią każdego roku we Freibergu nad Neckarem obchodzony jest tradycyjny festiwal "Maultaschen". W gminie Baiersbronn wybierana jest nawet królowa "Maultaschen". "Maultaschen" odgrywają również ważną rolę dla turystyki. Wokół historycznego miasta stołecznego Bad Urach znajduje się szlak "Maultaschen", który wiedzie przez szwabskie góry i daje możliwość zobaczenia lokalnych krajobrazów oraz zapoznania się z miejscowymi specjałami kulinarnymi.
"Maultaschen" można kupić w Szwabii w prawie wszystkich rzeźniach, sklepach mięsnych i miejscowych restauracjach.
Region Szwabii ma na swoim koncie kilka rekordów świata związanych z "Maultaschen": W 1982 roku oberżysta z Maulbronn w Szwabii zrobił w ciągu 22 minut 1.134 "Maultaschen" i pobił tym samym rekord ustanowiony rok wcześniej przez rzeźnika ze Stuttgartu-Untertürkheim. Ten sam oberżysta zrobił w 1987 roku gigantycznego "Maultasche", dzięki czemu trafił do Księgi rekordów Guinessa. Dziesięć lat później, w 1997 roku, kucharze z Freibergu nad Neckarem ustanowili nowy rekord. Wkrótce potem, w roku 2000, rekord ten został pobity przez kucharzy z Baiersbronn.
W literaturze szwabskiej istnieje wiele wierszy i opowiadań nawiązujących do "Maultasche". Szwabski pisarz Thaddäus Troll porównał nawet żartobliwie szwabską tożsamość do "Maultasche".
Szwabski poeta tworzący w gwarze, Heinz Eugen Schramm, jest autorem wiersza o przyrządzaniu "Maultasche".
Poczytne miejsce w literackim menu Szwabii zapewnił "Maultaschen" również szwabski poeta tworzący w gwarze Friedrich E. Vogt.
4.7. Organ kontrolny:
Nazwa: LACON GmbH
Adres: Brünnlesweg 19
D-77654 Offenburg
Telefon: 0781 919 37 30
Faks: 0781 919 37 50
e-mail: lacon@lacon-institut.com, www.lacon-institut.com
4.8. Etykietowanie:
Schwäbische Maultaschen g.g.A.
Schwäbische Suppenmaultaschen g.g.A
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.