united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2009/C 41/13)

(Dz.U.UE C z dnia 19 lutego 2009 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"SCHWÄBISCHE MAULTASCHEN"/"SCHWÄBISCHE SUPPENMAULTASCHEN"

Nr WE: DE-PGI-0005-0521-18.01.2006

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Bundesministerium der Justiz

Adres Mohrenstraße 37

D-10117 Berlin

Telefon: +49(0)30/2025-70

Faks: +49(0)30/2025-82 51

e-mail: -

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Schutzgemeinschaft 'Schwäbische Maultaschen' c/o Bürger GmbH z.H. Herrn Martin Bihlmaier

Adres: Zeiss-Straße 12

D-71254 Ditzingen

Telefon: +49(0)7156/30022083

Faks: +49(0)7156/3002942083

e-mail: martin.bihlmaier@buerger.de

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 2.7: Makarony

4. Specyfikacja produktu:

(podsumowanie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa produktu:

"Schwäbische Maultaschen"/"Schwäbische Suppenmaultaschen"

4.2. Opis produktu:

Pieróg nadziewany mielonym mięsem lub warzywami.

Może mieć kształt kwadratu lub być zawijany; świeży lub w opakowaniu; przed spożyciem należy go zagotować lub usmażyć.

Skład

Ciasto: gruboziarnista mąka z pszenicy "durum" i/lub zwykła mąka, jajko, woda, sól. Nadzienie: mięso wieprzowe, mięso wołowe, ewent. wędzone żołądki wieprzowe, szpinak, pietruszka, cebula, jajka, przyprawy, chleb i por. Składniki i proporcje różnią się w zależności od przepisu i regionu w ramach przedstawionych poniżej kryteriów jakości.

Kryter ia jakości

Charakterystyczne cechy jakości: Minimalne wymagania
Kolor/wygląd Ciasto w kolorze jasno-żółtym lub jasno-szarym, nadzienie lekko wymieszane, składniki nadzienia nadal rozpoznawalne
Kształt Prostokątny lub okrągły (pieróg zawijany)
Wymiary

Standardowy "Maultasche"

Długość 5,5 cm-10 cm, szerokość 5 cm-9 cm, grubość 1,5 cm-2,5 cm
"Suppenmaultasche" Długość 1 cm-5,5 cm, szerokość 1 cm-5 cm, grubość 0,5 cm-2 cm
Konsystencja/struktura Ciasto lekko twardawe i kruche oraz nieciągliwe, nadzienie miękkie, o zachowanej konsystencji emulsji
Waga netto:
Standardowy "Maultasche" 40 g-150 g
"Suppenmaultasche" 10 g-40 g
Zawartość białka w "Maultaschen" i "Suppenmaultaschen" z mięsem Mięso mielone: zawartość białka zwierzęcego bez tkanki łącznej co najmniej 7 %
Świeże jaja Jaja klasy A, zawartość suchej masy co najmniej 23 %
Zawartość mięsa Zawartość mięsa co najmniej 8 % wagi całkowitej

4.3. Obszar geograficzny:

Obszar geograficzny określany jako Szwabia obejmuje całą Badenię-Wirtembergię oraz okręg regencyjny Szwabia w Bawarii.

4.4. Dowód pochodzenia:

Identyfikowalność w łańcuchu wartości dodanej gwarantowana jest przez międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywości (ang. IFS - International Food Safety). Zaangażowane przedsiębiorstwa zobowiązały się do przestrzegania powyższego standardu. Opakowanie musi gwarantować pełną identyfikowalność surowców oraz klientów, którzy otrzymali dostawę (nawet w przypadku pojedynczego opakowania).

4.5. Metoda produkcji:

Mąka, gruboziarnista mąka z pszenicy "durum", jajko i woda są mieszane i ugniatane na ciasto. Ciasto jest następnie wytłaczane lub wałkowane na cienką warstwę. Na koniec przygotowuje się mielone mięso lub warzywa, które miesza się z chlebem, szpinakiem, cebulą i przyprawami. Nadzienie jest następnie nakładane w odpowiednich porcjach na ciasto. Ciasto jest zaklejane i dzielone na pojedyncze porcje "Maultaschen", podgrzewane, a następnie schładzane do temperatury 2-7 °C. W przypadku mrożonek produkt jest zamrażany w temperaturze -18 °C.

Konserwowanie; przechowywanie

"Maultaschen" sprzedaje się jako produkt świeży lub w opakowaniu.

4.6. Związek z obszarem geograficznym:

Szwabski pieróg "Maultasche" to szwabska specjalność o wieloletniej tradycji, która cieszy się wśród konsumentów dużym uznaniem. Nie ma innego szwabskiego dania, które byłoby tak lubiane i powszechnie znane poza Szwabią (czyli w Badenii-Wirtembergii oraz w okręgu regencyjnym Szwabia w Bawarii). Wymieniane jest ono często obok słynnych postaci i ważnych wynalazków ze Szwabii. Choć "Maultaschen" są potrawą wielkopostną spożywaną tradycyjnie w Wielki Czwartek, obecnie przygotowuje się ją chętnie o każdej porze roku. Wzmianki na temat "Maultaschen" można znaleźć w szwabskiej literaturze oraz w opisach wielu szwabskich świąt i zwyczajów.

Jesienią każdego roku we Freibergu nad Neckarem obchodzony jest tradycyjny festiwal "Maultaschen". W gminie Baiersbronn wybierana jest nawet królowa "Maultaschen". "Maultaschen" odgrywają również ważną rolę dla turystyki. Wokół historycznego miasta stołecznego Bad Urach znajduje się szlak "Maultaschen", który wiedzie przez szwabskie góry i daje możliwość zobaczenia lokalnych krajobrazów oraz zapoznania się z miejscowymi specjałami kulinarnymi.

"Maultaschen" można kupić w Szwabii w prawie wszystkich rzeźniach, sklepach mięsnych i miejscowych restauracjach.

Region Szwabii ma na swoim koncie kilka rekordów świata związanych z "Maultaschen": W 1982 roku oberżysta z Maulbronn w Szwabii zrobił w ciągu 22 minut 1.134 "Maultaschen" i pobił tym samym rekord ustanowiony rok wcześniej przez rzeźnika ze Stuttgartu-Untertürkheim. Ten sam oberżysta zrobił w 1987 roku gigantycznego "Maultasche", dzięki czemu trafił do Księgi rekordów Guinessa. Dziesięć lat później, w 1997 roku, kucharze z Freibergu nad Neckarem ustanowili nowy rekord. Wkrótce potem, w roku 2000, rekord ten został pobity przez kucharzy z Baiersbronn.

W literaturze szwabskiej istnieje wiele wierszy i opowiadań nawiązujących do "Maultasche". Szwabski pisarz Thaddäus Troll porównał nawet żartobliwie szwabską tożsamość do "Maultasche".

Szwabski poeta tworzący w gwarze, Heinz Eugen Schramm, jest autorem wiersza o przyrządzaniu "Maultasche".

Poczytne miejsce w literackim menu Szwabii zapewnił "Maultaschen" również szwabski poeta tworzący w gwarze Friedrich E. Vogt.

4.7. Organ kontrolny:

Nazwa: LACON GmbH

Adres: Brünnlesweg 19

D-77654 Offenburg

Telefon: 0781 919 37 30

Faks: 0781 919 37 50

e-mail: lacon@lacon-institut.com, www.lacon-institut.com

4.8. Etykietowanie:

Schwäbische Maultaschen g.g.A.

Schwäbische Suppenmaultaschen g.g.A

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - opublikowana

Ustawa o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Ustawa o rynku pracy i służbach zatrudnienia opublikowana

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, która została opublikowana w Dzienniku Ustaw, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Będzie elektroniczna dokumentacja w zakresie urodzeń i zgonów

Rząd zamierza uregulować zagadnienia związane z funkcjonowaniem lekarza koronera właściwego do stwierdzania zgonu osoby, gdy trudno jest wskazać lekarza leczącego, który byłby zobowiązany do stwierdzenia zgonu lub konieczności dokonania czynności i ustaleń związanych ze zgonem, wymagających specjalistycznej wiedzy. Chce też wprowadzić spójne systemowo regulacje odnoszące się do karty zgonu, karty urodzenia oraz karty urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu.

Grażyna J. Leśniak 12.05.2025
Będą zmiany w wydawaniu wiz dla zagranicznych studentów

Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.

kk/pap 10.05.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 09.05.2025
Prezydent Andrzej Duda zawetował ustawę obniżającą składkę zdrowotną dla przedsiębiorców

Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.

Grażyna J. Leśniak 06.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2009.41.35

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 19/02/2009
Data ogłoszenia: 19/02/2009