Ustalenie typów i kategorii uspołecznionych zakładów gastronomicznych.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 6 lutego 1951 r.
w sprawie ustalenia typów i kategorii uspołecznionych zakładów gastronomicznych.

Na podstawie § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego (Dz. U. R. P. Nr 10, poz. 62) zarządza się, co następuje:
§  1.
W gospodarce uspołecznionej ustala się następujące typy zakładów gastronomicznych:
a)
restauracje,
b)
jadłodajnie,
c)
gospody,
d) 1
bary samoobsługowe,
e)
bary mleczne,
f)
kawiarnie,
g)
cukiernie,
h) 2
bary cukiernicze,
i) 3
bufety.
§  2.
1.
Restauracją jest zakład gastronomiczny, wydający śniadania, obiady i kolacje, bądź tylko obiady i kolacje w szerokim asortymencie oraz prowadzący sprzedaż dań gorących i zimnych w szerokim asortymencie, jak również sprzedający do spożycia na miejscu towary monopolowe i inne towary spożywcze w zakresie niezbędnym do uzupełnienia obsługi konsumentów.
2.
Jadłodajnią jest zakład gastronomiczny, wydający w ograniczonym asortymencie obiady, uprawniony także do wydawania śniadań i kolacji, bez wyszynku alkoholu, oraz sprzedający do spożycia na miejscu towary monopolowe (oprócz napojów alkoholowych) i inne towary spożywcze w zakresie niezbędnym do uzupełnienia obsługi konsumentów.
3.
Gospodą jest zakład gastronomiczny, prowadzący w ograniczonym zakresie sprzedaż dań gorących i zimnych, uprawniony także do wydawania obiadów oraz sprzedający do spożycia na miejscu towary monopolowe i inne towary spożywcze w zakresie niezbędnym do uzupełnienia obsługi konsumentów. Gospody mogą być uruchamiane i prowadzone w miejscowościach położonych na terenie gmin wiejskich, osad i małych miasteczek w zasadzie przez gminne spółdzielnie "Samopomoc Chłopska" i posiadają prawo prowadzenia także pokojów noclegowych.
4. 4
Barem samoobsługowym jest zakład gastronomiczny bez obsługi konsumentów przez kelnera, wydający dania obiadowe typu barowego, przekąski i napoje oraz inne artykuły spożywcze nadające się do konsumpcji na miejscu. Bar samoobsługowy nie posiada zwykłych miejsc do siedzenia przy stolikach, lecz stoły barowe umożliwiające konsumentom spożycie posiłków stojąco lub na specjalnych stołkach (stołkach barowych). Bar posiada jedno lub kilka stoisk wyspecjalizowanych. Sprzedaż posiłków i napojów odbywa się w stoisku po uiszczeniu należności w kasie. Bar samoobsługowy mający kilka wyspecjalizowanych stoisk prowadzony jest pod nazwą "Bar Powszechny". Bary samoobsługowe dzielą się na bary bezalkoholowe i bary uprawnione do sprzedaży napojów alkoholowych z prawem wyszynku.
5.
Barem mlecznym jest zakład gastronomiczny, wydający gorące i zimne napoje mleczne oraz prowadzący sprzedaż przetworów mlecznych i nabiałowych jak również pieczywa w zakresie niezbędnym do uzupełnienia obsługi konsumentów.
6.
Kawiarnią jest zakład gastronomiczny, prowadzący sprzedaż napojów gorących i zimnych, ciastek, lodów i wyrobów cukierniczych, uprawniony także do wydawania śniadań i podwieczorków oraz sprzedaży napojów alkoholowych, stanowiących uzupełnienie do wydawanych napojów podstawowych i ciast.
7.
Cukiernią jest zakład gastronomiczny, prowadzący sprzedaż napojów gorących i zimnych, ciastek, lodów i wyrobów cukierniczych.
8. 5
Barem cukierniczym jest zakład gastronomiczny bez obsługi konsumentów przez kelnera (samoobsługowy), wydający na miejscu do spożycia wyroby cukierniczo-owocowe, jak: kremy, budynie, kisiele, lody, sałatki owocowe, przetwory owocowe itp., napoje oraz wina z wyłączeniem innych napojów alkoholowych. Bar cukierniczy nie posiada zwykłych miejsc do siedzenia przy stolikach, lecz stoły barowe umożliwiające konsumentom spożycie wyrobów stojąco lub na specjalnych stołkach (stołkach barowych). Sprzedaż odbywa się w stoisku po uiszczeniu należności w kasie.
9. 6
Bufetem jest stoisko gastronomiczne stałe bądź ruchome, prowadzące sprzedaż dań zimnych i gorących oraz zimnych i gorących napojów, wyrobów cukierniczych, ciastek, lodów, wina i piwa - w pełnym bądź ograniczonym zakresie w miejscach zamkniętych bądź otwartych. Napoje alkoholowe - poza wyżej wymienionymi - można sprzedawać w bufecie tylko za specjalnym zezwoleniem prezydium terenowej rady narodowej. Nie może być udzielone tego rodzaju zezwolenie dla bufetów przyzakładowych i akademickich, a także dla bufetów w teatrach i kinach.
§  3.
Zakłady gastronomiczne, o których mowa w § 1 i § 2, z wyjątkiem gospod, barów mlecznych i bufetów, dzielą się na kategorie.
§  4.
1.
Do kat. I zalicza się zakłady gastronomiczne o najwyższych kosztach obsługi konsumentów, spowodowanych: położeniem lokalu, charakterem oraz zakresem jego działalności (główna trasa komunikacyjna, wielkie miasta, trudna dostawa produktów itp.), wykwintnym urządzeniem (lustra kryształowe, kandelabry, marmury itp.), urządzeniami rozrywkowymi dla konsumentów (podium orkiestrowe, parkiety dancingowe, estrady dla występów artystycznych, specjalne werandy itp.) oraz koniecznością stałego kompletowania potraw i napojów w najszerszym asortymencie.
2.
Do kategorii II zalicza się zakłady gastronomiczne o średnich kosztach obsługi konsumentów, a więc o średnim wyposażeniu, nie położone w zasadzie przy głównych trasach komunikacyjnych i prowadzące działalność, o której mowa w ust. 1, w pełnym bądź ograniczonym zakresie.
3.
Do kategorii III zalicza się pozostałe zakłady gastronomiczne.
§  5.
1.
Zaszeregowania istniejących w chwili wejścia w życie niniejszego zarządzenia zakładów gastronomicznych do właściwych typów i kategorii dokonają prezydia właściwych terytorialnie powiatowych (miejskich) rad narodowych na wniosek właściwych terytorialnie oddziałów central spółdzielczych lub państwowych przedsiębiorstw gastronomicznych.
2.
W przypadku wątpliwości co do uwzględnienia wniosków, wymienionych w ust. 1, prezydia rad narodowych przesyłają sprawy prezydiom wojewódzkich rad narodowych. Od decyzji prezydiów wojewódzkich rad narodowych służy zainteresowanym odwołanie do Ministra Handlu Wewnętrznego w terminie przewidzianym w przepisach o postępowaniu administracyjnym. Wniesienie odwołania nie wstrzymuje wykonania zaskarżonego orzeczenia,
§  6.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą od dnia 15 lutego 1951 r.
1 § 1 lit. d) zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. a) zarządzenia z dnia 19 lutego 1953 r. (M.P.53.A-22.278) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 6 marca 1953 r.
2 § 1 lit. h) zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. b) zarządzenia z dnia 19 lutego 1953 r. (M.P.53.A-22.278) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 6 marca 1953 r.
3 § 1 lit. i) według numeracji ustalonej przez § 1 pkt 1 lit. c) zarządzenia z dnia 19 lutego 1953 r. (M.P.53.A-22.278) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 6 marca 1953 r.
4 § 2 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. a) zarządzenia z dnia 19 lutego 1953 r. (M.P.53.A-22.278) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 6 marca 1953 r.
5 § 2 ust. 8 dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) zarządzenia z dnia 19 lutego 1953 r. (M.P.53.A-22.278) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 6 marca 1953 r.
6 § 2 ust. 9 według numeracji ustalonej przez § 1 pkt 2 lit. c) zarządzenia z dnia 19 lutego 1953 r. (M.P.53.A-22.278) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 6 marca 1953 r.

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1951.A-31.392

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Ustalenie typów i kategorii uspołecznionych zakładów gastronomicznych.
Data aktu: 06/02/1951
Data ogłoszenia: 20/04/1951
Data wejścia w życie: 20/04/1951, 15/02/1951