Szczegółowy sposób produkcji fermentowanych napojów winiarskich.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 4 lutego 2003 r.
w sprawie szczegółowego sposobu produkcji fermentowanych napojów winiarskich

Na podstawie art. 29 pkt 1 lit. b ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami (Dz. U. Nr 128, poz. 1401) zarządza się, co następuje:
§  1.
W procesie produkcji fermentowanych napojów winiarskich stosuje się jedną lub kilka z następujących czynności technologicznych:
1)
napowietrzanie;
2)
dodawanie czystego tlenu;
3)
barbotaż przy użyciu argonu albo azotu;
4)
obróbkę termiczną;
5)
odwirowywanie oraz filtrację dokonywane przy użyciu obojętnego czynnika filtrującego, w szczególności ziemi okrzemkowej, albo bez jego użycia, pod warunkiem że w wyrobie gotowym po odwirowaniu lub filtracji nie pozostaną resztki czynnika filtrującego;
6)
eliminację dwutlenku siarki, dokonywaną metodami fizycznymi, w szczególności przez odparowanie przy obniżonym ciśnieniu w wyparce;
7)
obróbkę węglem drzewnym;
8)
oczyszczanie;
9)
zakwaszanie lub odkwaszanie;
10)
leżakowanie lub stabilizację;
11)
aromatyzację;
12)
rozlew.
§  2.
1.
Soki surowe używane do sporządzania nastawów na fermentowane napoje winiarskie są otrzymywane z tłoczenia owoców z jednego gatunku, całych lub rozdrobnionych, o rzeczywistym stężeniu alkoholu nie wyższym niż 1% objętościowy.
2.
Soki surowe, o których mowa w ust. 1, mogą być utrwalone sposobem fizycznym lub przez dodatek bezwodnika kwasu siarkawego.
3.
Rodzaje soków surowych używanych do sporządzania nastawów na fermentowane napoje winiarskie oraz pożądana zawartość ekstraktu ogólnego w tych sokach są określone w załączniku do rozporządzenia.
4.
Udział soku winogronowego w nastawach sporządzanych do produkcji "Wina Polskiego", w przeliczeniu na sok surowy, w przypadku jednorodnych nastawów winogronowych z zagęszczonych soków winogronowych uzyskanych z winogron należących do gatunku winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) lub krzyżówek winorośli właściwej z innymi gatunkami należącymi do rodzaju - winorośl (Vitis L.), nie może być mniejszy niż 75%.
§  3.
Do nastawów fermentowanych napojów winiarskich stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
drożdże;
2)
dwutlenek siarki;
3)
wodorosiarczyn potasu (dwusiarczyn potasu) lub metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
4)
preparaty uzyskane ze ścian komórkowych drożdży w ilości nieprzekraczającej 40 gramów na hektolitr;
5)
fosforan amonu lub ortofosforan dwuamonu w ilości nieprzekraczającej 0,4 grama na litr;
6)
siarczan amonu lub dwusiarczan amonu w ilości nieprzekraczającej 0,3 grama na litr;
7)
chlorowodorek tiaminy w ilości nieprzekraczającej 0,6 miligrama na litr;
8)
kwas cytrynowy;
9)
kwas winowy L(+);
10)
kwas jabłkowy;
11)
bentonit;
12)
kaolin;
13)
enzymy pektynolityczne;
14)
enzymy amylolityczne;
15)
siarczyn sodu;
16)
wodorosiarczyn sodu;
17)
pirosiarczyn sodu;
18)
siarczyn wapnia;
19)
wodorosiarczyn wapnia.
§  4.
1.
W procesie oczyszczania fermentowanych napojów winiarskich stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
żelatynę spożywczą;
2)
karuk;
3)
kazeinę lub kazeinian potasu;
4)
albuminę jaja kurzego lub albuminę mleka;
5)
bentonit;
6)
dwutlenek krzemu w postaci żelu lub zawiesiny koloidalnej;
7)
kaolin;
8)
taninę;
9)
enzymy pektynolityczne;
10)
enzymy amylolityczne;
11)
żelazocyjanek potasu;
12)
fityniany;
13)
węgiel drzewny;
14)
poliwinylopolipirolidon (PVPP) w ilości nieprzekraczającej 80 gramów na hektolitr;
15)
chitosan.
2.
Fermentowany napój winiarski poddany oczyszczeniu żelazocyjankiem potasu zawiera śladowe ilości żelaza oraz nie zawiera cyjanków.
§  5.
W procesie odkwaszania albo zakwaszania fermentowanych napojów winiarskich stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
kwas cytrynowy;
2)
kwas winowy L(+);
3)
kwas jabłkowy;
4)
kwas mlekowy;
5)
bakterie fermentacji mlekowej;
6)
węglan wapnia.
§  6.
W trakcie leżakowania lub stabilizacji fermentowanych napojów winiarskich stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
dwutlenek siarki;
2)
kwas winowy L(+);
3)
siarczan miedzi, pod warunkiem że zawartość miedzi w wyrobie gotowym nie przekroczy miligrama na litr;
4)
dwutlenek węgla;
5)
argon lub azot;
6)
lizozym;
7)
betaglukanaza;
8)
sole srebra;
9)
siarczyn sodu;
10)
wodorosiarczyn sodu;
11)
pirosiarczyn sodu;
12)
siarczyn wapnia;
13)
wodorosiarczyn wapnia.
§  7.
Aromatyzacji miodu w procesie produkcji miodów pitnych dokonuje się:
1)
alkoholowym wyciągiem ziół i przypraw korzennych lub
2)
przez gotowanie brzeczki z ziołami i przyprawami korzennymi (sycenie brzeczki), lub
3)
wyciągiem ziołowo-korzennym sporządzonym na miodzie pitnym.
§  8.
Przed dokonaniem rozlewu fermentowanych napojów winiarskich lub w jego trakcie stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
kwas sorbowy;
2)
sorbinian potasu;
3)
dwutlenek siarki;
4)
wodorosiarczyn potasu (dwusiarczyn potasu);
5)
metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
6)
metasiarczyn sodu;
7)
dwutlenek węgla;
8)
kwas L-askorbinowy;
9)
siarczyn sodu;
10)
wodorosiarczyn sodu;
11)
pirosiarczyn sodu;
12)
siarczyn wapnia;
13)
wodorosiarczyn wapnia.
§  9.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

ZAŁĄCZNIK

RODZAJE SOKÓW SUROWYCH UŻYWANYCH DO SPORZĄDZANIA NASTAWÓW NA FERMENTOWANE NAPOJE WINIARSKIE ORAZ POŻĄDANA ZAWARTOŚĆ EKSTRAKTU OGÓLNEGO W TYCH SOKACH

1) sok agrestowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,5 g/100 ml;

2) sok aroniowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 14% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,65 g/100 ml;

3) sok berberysowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 15% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 2,5 g/100 ml;

4) sok z borówki brusznicy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,8 g/100 ml;

5) sok z borówki czernicy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;

6) sok z borówki wysokiej - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 12% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,5 g/100 ml;

7) sok z bzu czarnego - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;

8) sok brzoskwiniowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 9% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;

9) sok czereśniowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,6 g/100 ml;

10) sok dereniowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 9% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,3 g/100 ml;

11) sok głogowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 6% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,5 g/100 ml;

12) sok gruszkowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,3 g/100 ml;

13) sok jabłkowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 9,5% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,5 g/100 ml;

14) sok z jabłek przechowalniczych - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 9,5% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,3 g/100 ml;

15) sok jarzębinowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 12% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,2 g/100 ml;

16) sok jeżynowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;

17) sok malinowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 6,5% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,1 g/100 ml;

18) sok z malin leśnych - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 6% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,2 g/100 ml;

19) sok mirabelkowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,7 g/100 ml;

20) sok morelowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 12% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,3 g/100 ml;

21) sok pigwowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,2 g/100 ml;

22) sok z porzeczki białej i czerwonej - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 8% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,5 g/100 ml;

23) sok z porzeczki czarnej - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,8 g/100 ml;

24) sok poziomkowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;

25) sok z rokitnika - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 8% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 2 g/100 ml;

26) sok z dzikiej róży - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,7 g/100 ml;

27) sok śliwkowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 12% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,7 g/100 ml;

28) sok tarninowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 9% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,5 g/100 ml;

29) sok truskawkowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 6% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,7 g/100 ml;

30) sok z winogron należących do gatunku winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) lub krzyżówek winorośli właściwej z innymi gatunkami, należącymi do rodzaju - winorośli (Vitis L.) - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;

31) sok wiśniowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1 g/100 ml;

32) sok żurawinowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 2,6 g/100 ml;

33) pozostałe soki - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,7 g/100 ml.

Uwagi:

1) W przypadku innej, niż podana zawartość ekstraktu ogólnego w danym soku surowym, sok owocowy dodawany do nastawu przelicza się na ekstrakt soku owocowego do podanej zawartości ekstraktu ogólnego dla danego soku.

2) W przypadku owoców, do tłoczenia których niezbędny jest dodatek wody, ekstrakt uzyskanego produktu tłoczenia przelicza się na sok surowy.

3) W przypadku użycia do produkcji fermentowanych napojów winiarskich soków surowych zawierających powyżej 1% alkoholu, zawarty w nich alkohol pochodzący z procesu fermentacji przelicza się na zawartość ekstraktu ogólnego podaną dla danego soku.

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.29.244

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowy sposób produkcji fermentowanych napojów winiarskich.
Data aktu: 04/02/2003
Data ogłoszenia: 19/02/2003
Data wejścia w życie: 06/03/2003