Wykaz B Nr. 3 ustalający dopuszczalne wysokości zysku brutto dla towarów wytwarzanych przez przedsiębiorstwa, które nie są przedsiębiorstwami państwowymi lub pod zarządem państwowym, jak następuje:
|
Hurt |
Detal |
|
|
1, Przetwory zbożowe: |
|
|
a) mąka, makaron, kasze, płatki owsiane i t. d. |
|
|
luzem |
8 |
16 |
|
|
w opakowaniu |
8 |
15 |
|
|
b) mączka ziemniaczana |
10 |
20 |
|
|
c) bułka tarta |
- |
20 |
|
|
2. Warzywa strączkowe: |
|
|
bób, fasola, groch, soczewica i t. d. |
8 |
16 |
|
|
3. Jarzyny, warzywa, grzyby: |
|
|
a) wszystkie suszone, marynowane, konserwowane luzem 10 |
25 |
|
|
|
w opakowaniu |
10 |
22 |
|
|
b) ogórki na sztuki |
10 |
30 |
|
|
c) Kapusta kiszona |
10 |
25 |
|
|
4. Tłuszcze jadalne: |
|
|
smalec, margaryna, oleje, oliwa i t. d. |
8 |
15 |
|
|
masło |
8 |
10 |
|
|
5. Ryby: |
|
|
Konserwy rybne |
10 |
22 |
|
|
Marynaty |
13 |
25 |
|
|
Śledzie |
13 |
20 |
|
|
Ryby wędzone |
15 |
25 |
|
|
Łosoś wędzony wykrawany |
15 |
35 |
|
|
Dorsz wędzony |
18 |
30 |
|
|
Ryby morskie solone |
20 |
35 |
|
|
Ryby morskie świeże |
25 |
35 |
|
|
Ryby morskie mrożone |
35 |
35 |
|
|
Ryby słodkowodne |
20 |
25 |
|
|
6. Owoce: |
|
|
a) pomarańcze i cytryny |
25 |
30 |
|
|
b) jabłka |
- |
30 |
|
|
c) orzechy i migdały |
15 |
25 |
|
|
d) owoce suszone: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, rodzynki i t. d. |
10 |
25 |
|
|
7. Przetwory owocowe: |
|
|
wszystkie przetwory owocowe, marmelady, pulpy, galaretki, konfitury, dżemy i t. d. |
|
|
luzem |
10 |
25 |
|
|
w opakowaniu |
10 |
22 |
|
|
8. Przyprawy: |
|
|
a) ocet |
12 |
20 |
|
|
b) musztarda luzem |
10 |
27 |
|
|
w opakowaniu |
10 |
25 |
|
|
c) wszystkie inne przyprawy do zup, sosów, ciasta i t. d. (olejki, buliony, proszki, żelatyna, kostki i t. p.) |
10 |
25 |
|
|
d) kminek, kolendra, czarnuszka, mak i t. d. |
10 |
25 |
|
|
e) kwasek cytrynowy i t. d. luzem |
10 |
27 |
|
|
w opakowaniu |
10 |
25 |
|
|
9. Korzenie: |
|
|
pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki i. t. d. luzem |
10 |
27 |
|
|
w opakowaniu |
10 |
25 |
|
|
10. Używki: |
|
|
herbata, kawa, kakao, i t. d. luzem |
10 |
25 |
|
|
w opakowaniu |
10 |
20 |
|
|
11. Cukierki, czekolady, herbatniki, pierniki, biszkopty, wafle i t. d. |
10 |
25 |
|
|
12. Miód naturalny i sztuczny |
12 |
25 |
|
|
13. Wszystkie wina, soki, moszcze i t. p. |
12 |
25 |
|
|
14. Sery szlachetne (szwajcarski, litewski, tylżycki, trapistów i t. d.) |
10 |
20 |
|
|
15. Drożdże |
10 |
25 |
|
|
Zyski brutto dla hurtu zostały ustalone w założeniu, że będą one doliczane do ceny towaru franco wagon stacja odbiorcy, względnie przy zastosowaniu innego środka transportowego - franco siedziba odbiorcy.
Koszt transportu od stacji kolejowej względnie samochodowej do składu hurtownika jest zawarty w zysku brutto.
Dopuszczalne wysokości zysku brutto dla detalu ustalone w powyższym załączniku należy doliczać do cen hurtowych towarów.
Zyski brutto zarówno w hurcie jak i w detalu obowiązują wszystkie punkty sprzedaży, nie obejmują one kosztów przetwarzania względnie przygotowania artykułu do sprzedaży jak: palenie kawy, rozlewanie octu, wina i t. p.
Powyższe wysokości zysku brutto wchodzą w życie z dniem 22.III.1948 r. Z tym dniem unieważnia się załącznik B Nr. 2 z dnia 15.III.1948 r.
Wykaz B Nr. 3a ustalający dopuszczalne wysokości zysku brutto dla towarów wytwarzanych przez przedsiębiorstwa które nie są przedsiębiorstwami państwowymi lub pod zarządem państwowym, jak następuje:
Dopuszczalne wysokości zysku brutto
|
detal % |
1) warzywa gruntowe |
30 |
2) owoce ziarnkowe (jabłka, gruszki i t. p.) |
30 |
3) owoce świeże: |
jagodowe, ogrodowe, leśne pestkowe (truskawki, poziomki, maliny, jagody czarne, porzeczki, czereśnie, wiśnie, śliwki i t. d.) |
35 |
Powyższe wysokości zysku brutto wchodzą w życie z dniem 15.VII.1948 r. z tym dniem unieważnia się pkt. 6b załącznika B Nr. 3 z dnia 20.III.48 r.