Wykaz A Nr. 3 ustalający dopuszczalne wysokości zysku brutto dla towarów wytwarzanych przez przedsiębiorstwa państwowe lub będące pod zarządem państwowym, jak następuje:
|
|
Hurt |
Detal |
|
|
% |
% |
|
1. Przetwory zbożowes |
|
|
a) |
i mąka, makaron, kasze, płatki owsiane i t, d. |
|
|
luzem |
8 |
16 |
|
w opakowaniu |
8 |
15 |
b) |
1 mączka ziemniaczana |
10 |
20 |
c) |
bulka tarta |
- |
20 |
2. Warzywa strączkowe! |
|
|
|
bób, fasola, groch, soczewica i t. d. |
8 |
16 |
|
3. Jarzyny, warzywa, grzyby: |
|
|
a) |
wszystkie suszone, marynowane, konserwowane luzem |
10 |
25 |
|
w opakowaniu |
10 |
22 |
b) |
ogórki na sztuki |
10 |
30 |
c) |
kapusta kiszona |
10 |
25 |
|
4. Tłuszcze jadalne: |
|
|
|
smalec, margaryna, oleje, oliwa i t. d. |
8 |
15 |
|
masło |
8 |
10 |
|
5. Ryby: |
|
|
|
Konserwy rybne |
10 |
22 |
|
Marynaty |
13 |
25 |
|
Śledzie |
13 |
20 |
|
Ryby wędzone |
15 |
25 |
|
Łosoś wędzony wykrawany |
15 |
35 |
|
Dorsz wędzony |
18 |
30 |
|
Ryby morskie solone |
20 |
35 |
|
Ryby morskie świeże |
25 |
35 |
|
Ryby morskie mrożone |
35 |
35 |
|
Ryby słodkowodne |
20 |
25 |
|
6. Owoce: |
|
|
a) |
pomarańcze ł cytryny |
25 |
30 |
b) |
jabłka |
- |
30 |
c) |
orzechy i migdały |
15 |
25 |
d) |
owoce suszone: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, rodzynki i t. d. |
10 |
25 |
|
7. Przetwory owocowe: |
|
|
|
wszystkie przetwory owocowe, marmelady, pulpy, dżemy, galaretki, konfitury i t. d. |
|
|
|
|
|
luzem |
10 |
25 |
|
w opakowaniu |
10 |
22 |
|
8. Przyprawy: |
|
|
a) |
ocet. |
12 |
20 |
b) |
musztarda luzem |
10 |
27 |
|
w opakowaniu |
10 |
25 |
c) |
wszystkie inne przyprawy do zup, sosów, ciasta i t. d. (olejki, buliony, proszki, żelatyna, kostki i t. p.) |
10 |
25 |
d) |
kminek, kolendra, czarnuszka, mak i t. d. |
10 |
25 |
e) |
kwasek cytrynowy i t. d. luzem |
10 |
27 |
|
w opakowaniu |
10 |
25 |
|
9. Korzenie: |
|
|
|
pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki |
|
|
|
i t. d. luzem |
10 |
27 |
|
w opakowaniu |
10 |
25 |
|
10. Używki: |
|
25 |
|
herbata, kawa, kakao i t. d. luzem |
10 |
|
w opakowaniu |
10 |
20 |
|
11. Cukierki, czekolady, herbatniki, pierniki, biszkopty, wafle i t. d. |
10 |
25 |
|
12. Miód naturalny 1 sztuczny |
12 |
25 |
|
13. Wszystkie wina, soki, moszcze i t. p. |
12 |
25 |
|
14. Sery szlachetne (szwajcarski, litewski, tylżycki, trapistów i t. d.) |
10 |
20 |
|
15. Drożdże |
10 |
25 |
Zyski brutto dla hurtu zostały ustalone w założeniu, że będą one doliczane do ceny towaru franco wagon stacja odbiorcy, względnie przy zastosowaniu innego środka transportowego - franco siedziba odbiorcy.
Koszt transportu od stacji kolejowej względnie samochodowej do składu hurtownika jest zawarty w zysku brutto.
Dopuszczalne wysokości zysku brutto dla detalu ustalone w powyższym załączniku należy doliczać do cen hurtowych towarów.
Zyski brutto zarówno w hurcie jak i w detalu obowiązują wszystkie punkty sprzedaży, nie obejmują one kosztów przetwarzania względnie przygotowania artykułu do sprzedaży jak: palenie kawy, rozlewanie octu, wina i t. p.
Powyższe wysokości zysku brutto wchodzą w życie z dniem 22.III.1948 r. Z tym dniem unieważnia się załącznik A Nr. 2 z dnia 15.III.1948 r.