a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1213/2008 2 ustanowiono pierwszy wieloletni skoordynowany wspólnotowy program kontroli obejmujący lata 2009, 2010 i 2011. Program ten był kontynuowany na podstawie kolejnych rozporządzeń, z których ostatnim jest rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/731 3 .
(2) Do głównych składników diety zalicza się w Unii od trzydziestu do czterdziestu produktów. Ponieważ w okresach trzyletnich obserwuje się istotne zmiany w stosowaniu pestycydów, pestycydy w tych produktach należy monitorować w serii trzyletnich cyklów, aby umożliwić ocenę zarówno narażenia konsumenta, jak i ocenę stosowania przepisów Unii.
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył sprawozdanie naukowe na temat oceny projektu programu monitorowania pestycydów 4 . Urząd stwierdził, że wskaźnik przekraczania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości na poziomie powyżej 1 % można oszacować z marginesem błędu wynoszącym 0,75 %, wybierając 683 próbki dla co najmniej 32 różnych produktów. Pobieranie próbek należy rozdzielić między państwa członkowskie proporcjonalnie do liczby ludności, przy czym dla danego produktu na rok należy pobrać co najmniej 12 próbek.
(4) Uwzględniono wyniki analityczne poprzednich unijnych urzędowych programów kontroli, aby zapewnić reprezentatywność zakresu pestycydów objętych programem kontroli dla stosowanych pestycydów.
(5) Zgodnie z dokumentem roboczym SANTE w sprawie sumowania indywidualnych LOQ w przypadku skomplikowanych definicji pozostałości 5 jeżeli definicja pozostałości pestycydów obejmuje inne substancje czynne, metabolity lub produkty rozpadu lub reakcji, informacje dotyczące tych związków chemicznych należy podać oddzielnie, o ile są mierzone osobno.
(6) Aby zapewnić zharmonizowane przedkładanie przez państwa członkowskie informacji dotyczących wyników analizy pozostałości pestycydów, co umożliwi Urzędowi uzyskanie porównywalnych wyników, państwa członkowskie powinny stosować uzgodnione wytyczne, takie jak standard opisu próbek wersja 2 oraz wytyczne dotyczące sprawozdawczości w sprawie sprawozdawczości z monitorowania substancji chemicznych.
(7) Do procedur pobierania próbek należy stosować dyrektywę Komisji 2002/63/WE 6 , która zawiera metody i procedury pobierania próbek zalecane przez Komisję Kodeksu Żywnościowego.
(8) Oceny, czy przestrzegane są najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości w żywności dla niemowląt i małych dzieci, ustanowione w art. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2016/127 7 , art. 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2016/128 8 oraz art. 7 dyrektywy Komisji 2006/125/WE 9 , należy dokonać, uwzględniając wyłącznie definicje pozostałości określone w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005.
(9) Z uwagi na to, że być może nie wszystkie państwa członkowskie dysponują wymaganymi zwalidowanymi metodami analitycznymi, w przypadku metod oznaczania pojedynczych pozostałości państwa członkowskie powinny mieć możliwość wypełnienia swoich obowiązków w zakresie analizy poprzez przekazanie próbek do laboratoriów urzędowych, które już dysponują wymaganym i zwalidowanymi metodami.
(10) Aby zapewnić Urzędowi wystarczająco dużo czasu na ocenę i zestawienie zgłoszonych wyników, państwa członkowskie powinny przedkładać do dnia 31 sierpnia każdego roku informacje dotyczące poprzedniego roku kalendarzowego.
(11) W celu uniknięcia niejasności spowodowanych nakładaniem się na siebie kolejnych wieloletnich programów należy uchylić rozporządzenie wykonawcze (UE) 2023/731. Powinno ono jednak mieć nadal zastosowanie w odniesieniu do próbek badanych w 2024 r.
(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 2 kwietnia 2024 r.