KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Portugalska wersja językowa załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zawiera błędne tłumaczenie terminu w części D, tabela "Kategorie żywności", pozycja "03.", w kolumnie "Nazwa", jak również w części E, tabela "Dopuszczone dodatki do żywności oraz warunki ich stosowania w kategoriach żywności", numer kategorii "03", w nazwie kategorii (nagłówku) i w pozycji E 405, w kolumnie "Ograniczenia/wyjątki", które to tłumaczenie zawęża zakres produktów, w których mogą być stosowane określone dodatki do żywności.
(2) Portugalska wersja językowa załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zawiera błędne tłumaczenie terminu w części 4, tabela "Dodatki do żywności, w tym nośniki, w środkach aromatyzujących", pozycja E 423, w pierwszym wierszu kolumny "Kategorie środków aromatyzujących, do których dany dodatek może być dodawany", które to tłumaczenie zawęża zakres produktów, w których mogą być stosowane określone dodatki do żywności.
(3) Należy zatem odpowiednio sprostować portugalską wersję językową załączników II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Sprostowanie nie ma wpływu na pozostałe wersje językowe.
(4) Te błędne tłumaczenia zostały wprowadzone przez dwa akty Komisji, mianowicie rozporządzenia (UE) nr 1129/2011 3 oraz (UE) 2015/647 4 . W związku z tym, na podstawie przyznanych Komisji przez Parlament Europejski i Radę w art. 10 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 uprawnień do zmiany tego rozporządzenia, Komisja przyjmuje niniejszy akt dotyczący sprostowania.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opiniami Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, wydanymi przed przyjęciem rozporządzeń (UE) nr 1129/2011 i (UE) 2015/647,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 6 marca 2024 r.
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności (Dz.U. L 295 z 12.11.2011, s. 1).
4 Rozporządzenie Komisji (UE) 2015/647 z dnia 24 kwietnia 2015 r. w sprawie zmiany i sprostowania załączników II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania określonych dodatków do żywności (Dz.U. L 107 z 25.4.2015, s. 1).