KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") nikotyny zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(2) W odniesieniu do nikotyny w przyprawach korowych, przyprawach korzeniowych lub kłączowych, przyprawach pączkowych, przyprawach ze słupków kwiatowych i przyprawach z osnówki nasiona tymczasowe NDP ustalono rozporządzeniem Komisji (UE) 2023/377 2 na poziomie 0,07 mg/kg do dnia 22 lutego 2030 r. w oczekiwaniu na przedłożenie i ocenę nowych danych i informacji dotyczących naturalnego występowania lub tworzenia się nikotyny w tych produktach.
(3) W odniesieniu do nikotyny w przyprawach nasiennych i przyprawach owocowych tymczasowe NDP ustalono rozporządzeniem Komisji (UE) 2023/1536 3 na poziomie 0,05 mg/kg do dnia 22 lutego 2030 r. w oczekiwaniu na przedłożenie i ocenę nowych danych i informacji dotyczących naturalnego występowania lub tworzenia się nikotyny w tych produktach. W rozporządzeniu tym ustanowiono również tymczasowy NDP nikotyny w cynamonie na poziomie 0,2 mg/kg do dnia 22 lutego 2030 r., w oczekiwaniu na przedłożenie tych samych informacji.
(4) Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze przedłożyły niedawno Komisji szczegółowe dane z monitorowania dotyczące przypraw, wskazujące, że pozostałości mogą występować w tym produkcie na wyższych poziomach niż tymczasowy NDP ustanowiony rozporządzeniami (UE) 2023/377 i (UE) 2023/1536. Na podstawie tych bardziej szczegółowych danych Komisja zaproponowała ustalenie tymczasowych NDP na poziomie 0,3 mg/kg w przypadku wszystkich przypraw korzennych, co odpowiada 95. percentylowi wszystkich wyników próbki.
(5) Na podstawie tych nowych informacji Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przeprowadził nową ocenę ryzyka narażenia ostrego (krótkotrwałego) z dietą w odniesieniu do nikotyny w przyprawach oraz nową ocenę narażenia przewlekłego (długotrwałego) konsumentów europejskich. Urząd zbadał ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt i wydał oświadczenie w sprawie proponowanych NDP 4 . Urząd stwierdził, że zmiany NDP nikotyny w przyprawach są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych nikotyny. Ani w przypadku narażenia długotrwałego (przewlekłego) na tę substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkotrwałego (ostrego) w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.
(6) Na podstawie odpowiedniej oceny ryzyka dokonanej przez Urząd oraz uwzględniając istotne czynniki wymienione w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, proponowane zmiany NDP są dopuszczalne.
(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 5 lutego 2024 r.