Wzór miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych oraz wzór formularza do przekazywania informacji o ilości mleka i przetworów mlecznych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 5 maja 2005 r.
w sprawie wzoru miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych oraz wzoru formularza do przekazywania informacji o ilości mleka i przetworów mlecznych

Na podstawie art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 93, poz. 897 oraz z 2005 r. Nr 53, poz. 469) zarządza się, co następuje:
§  1.
Określa się wzór miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia.
§  2.
Określa się wzór formularza do przekazywania informacji za rok kwotowy o ilości mleka i przetworów mlecznych wyprodukowanych w gospodarstwie i wprowadzonych do obrotu oraz o ilości mleka wykorzystanego do produkcji przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§  3.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 lipca 2004 r. w sprawie wzoru rejestru mleka i przetworów mlecznych, sposobu jego prowadzenia oraz wzoru formularza do przekazywania informacji o ilości wyprodukowanego i wykorzystanego mleka (Dz. U. Nr 175, poz. 1823).
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WZÓR

MIESIĘCZNY REJESTR MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH

Rok kwotowy: .........../............

Miesiąc: ......................................................

Imię i nazwisko albo nazwa producenta wprowadzającego do obrotu

mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego

spożycia:

...............................................................

I. Mleko

Ilość mleka wyprodukowanego w gospodarstwie Ilość mleka wprowadzonego do obrotu2) Ilość mleka wykorzystanego w gospodarstwie na własne potrzeby3)
w kg1) w kg w kg
1 2 3

II. Przetwory mleczne

Nazwa przetworu mlecznego Ilość przetworu mlecznego wyprodukowanego w gospodarstwie

w kg

Ilość przetworu mlecznego wykorzystanego w gospodarstwie na własne potrzeby 4)

w kg

Ilość przetworu mlecznego wprowadzonego do obrotu 5)

w kg

Ilość mleka wykorzystanego do produkcji przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia 6) 7)

w kg

1 2 3 4 5
Jogurt naturalny lub smakowy
Jogurt z dodatkiem owoców
Kefir naturalny lub smakowy
Kefir z dodatkiem owoców
Maślanka naturalna lub smakowa
Maślanka z dodatkiem owoców
Ser twarogowy
Ser dojrzewający
Ser smażony
Ser topiony
Masło
Śmietanka
Inny przetwór mleczny (podać jaki)
Inny przetwór mleczny (podać jaki)

Sporządzono dnia ............ 20... r.

Oświadczam, że podane dane są zgodne ze stanem rzeczywistym.

..........................

(podpis i pieczęć)

Objaśnienia:

1) Ilość mleka w kilogramach określa się, dzieląc ilość mleka wyrażoną w litrach przez 0,971.

2) Ilość mleka surowego sprzedanego bezpośrednio konsumentom.

3) Ilość mleka użytego do skarmiania zwierząt, spożytego w gospodarstwie, a także ilość mleka i przetworów mlecznych, które zostały zutylizowane ze względu na chorobę krów, zepsucie lub inne podobne zdarzenia.

4) Ilość przetworów mlecznych użytych do skarmiania zwierząt, spożytych w gospodarstwie oraz zutylizowanych ze względu na zepsucie lub inne podobne zdarzenia.

5) Ilość przetworów mlecznych sprzedanych bezpośrednio konsumentom.

6) W celu określenia ilości mleka wykorzystanego do wyprodukowania przetworów mlecznych wprowadzanych do obrotu przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia należy ilość przetworu, wykazaną w kolumnie nr 4, pomnożyć przez współczynnik równoważności dla danego przetworu mlecznego, który wynosi dla:

1) 1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego - 1 kg;

2) 1 kg jogurtu z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

3) 1 kg kefiru naturalnego lub smakowego - 1 kg;

4) 1 kg kefiru z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

5) 1 kg maślanki naturalnej lub smakowej - 1 kg;

6) 1 kg maślanki z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

7) 1 kg sera twarogowego - 8 kg;

8) 1 kg sera dojrzewającego - 11 kg;

9) 1 kg sera smażonego - 9 kg;

10) 1 kg sera topionego - 9 kg;

11) 1 kg masła - 22,5 kg;

12) 1 kg śmietanki - 0,263 kg mleka x liczba określająca procentową zawartość tłuszczu w śmietance (od 12 do 36), tj. nie mniej niż 3,1 kg i nie więcej niż 9,5 kg;

w przypadku przetworów mlecznych, dla których nie został określony współczynnik równoważności, należy podać rzeczywistą ilość mleka, która została przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia wykorzystana do wyprodukowania tych przetworów.

7) Producent wprowadzający do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia, wytwarzający z tej samej ilości mleka pełnego masło lub śmietankę, a także produkty niskotłuszczowe (np. jogurt chudy i maślankę) podaje ilość mleka wykorzystanego wyłącznie do produkcji odpowiednio masła lub śmietanki.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WZÓR

INFORMACJA ZA ROK KWOTOWY O ILOŚCI MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH WYPRODUKOWANYCH W GOSPODARSTWIE I WPROWADZONYCH DO OBROTU ORAZ O ILOŚCI MLEKA WYKORZYSTANEGO DO PRODUKCJI PRZETWORÓW MLECZNYCH WPROWADZONYCH DO OBROTU, PRZEZNACZONYCH DO BEZPOŚREDNIEGO SPOŻYCIA

Rok kwotowy: ............./..........

Imię i nazwisko albo nazwa producenta wprowadzającego do obrotu

mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego

spożycia:

...............................................................

Miejsce zamieszkania i adres albo siedziba i adres dostawcy:

...............................................................

Nr identyfikacyjny nadany przez Agencję Rynku Rolnego:

*

I. Mleko

Ilość mleka wyprodukowanego w gospodarstwie Ilość mleka wprowadzonego do obrotu2)
w kg1) w kg
1 2

II. Przetwory mleczne

Nazwa przetworu mlecznego Ilość przetworu mlecznego wyprodukowanego w gospodarstwie Ilość przetworu mlecznego wprowadzonego do obrotu 3) Ilość mleka wykorzystanego do produkcji przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia 4) 5)
w kg w kg w kg
1 2 3 4
Jogurt naturalny lub smakowy
Jogurt z dodatkiem owoców
Kefir naturalny lub smakowy
Kefir z dodatkiem owoców
Maślanka naturalna lub smakowa
Maślanka z dodatkiem owoców
Ser twarogowy
Ser dojrzewający
Ser smażony
Ser topiony
Masło
Śmietanka
Inny przetwór mleczny (podać jaki)
Inny przetwór mleczny (podać jaki)

Sporządzono dnia ............ 20... r.

Oświadczam, że dane zawarte w informacji są zgodne ze stanem

rzeczywistym.

..........................

(podpis i pieczęć)

Objaśnienia:

1) Ilość mleka w kilogramach określa się, dzieląc ilość mleka wyrażoną w litrach przez 0,971.

2) Ilość mleka surowego sprzedanego bezpośrednio konsumentom.

3) Ilość przetworów mlecznych sprzedanych bezpośrednio konsumentom.

4) W celu określenia ilości mleka wykorzystanego do wyprodukowania przetworów mlecznych wprowadzanych do obrotu przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia należy ilość przetworu, wykazaną w kolumnie nr 3, pomnożyć przez współczynnik równoważności dla danego przetworu mlecznego, który wynosi dla:

1) 1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego - 1 kg;

2) 1 kg jogurtu z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

3) 1 kg kefiru naturalnego lub smakowego - 1 kg;

4) 1 kg kefiru z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

5) 1 kg maślanki naturalnej lub smakowej - 1 kg;

6) 1 kg maślanki z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

7) 1 kg sera twarogowego - 8 kg;

8) 1 kg sera dojrzewającego - 11 kg;

9) 1 kg sera smażonego - 9 kg;

10) 1 kg sera topionego - 9 kg;

11) 1 kg masła - 22,5 kg;

12) 1 kg śmietanki - 0,263 kg mleka x liczba określająca procentową zawartość tłuszczu w śmietance (od 12 do 36), tj. nie mniej niż 3,1 kg i nie więcej niż 9,5 kg;

w przypadku przetworów mlecznych, dla których nie został określony współczynnik równoważności, należy podać rzeczywistą ilość mleka, która została przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia wykorzystana do wyprodukowania tych przetworów.

5) Producent wprowadzający do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia, wytwarzający z tej samej ilości mleka pełnego masło lub śmietankę, a także produkty niskotłuszczowe (np. jogurt chudy i maślankę) podaje ilość mleka wykorzystanego wyłącznie do produkcji odpowiednio masła lub śmietanki.

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2005.88.751

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wzór miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych oraz wzór formularza do przekazywania informacji o ilości mleka i przetworów mlecznych.
Data aktu: 05/05/2005
Data ogłoszenia: 19/05/2005
Data wejścia w życie: 03/06/2005