Stawki opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 3 czerwca 2005 r.
w sprawie stawek opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Na podstawie art. 39 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm. 2 ) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa stawki opłat za przeprowadzenie czynności związanych z dokonaniem kontroli, w tym za przeprowadzenie badań laboratoryjnych próbek artykułów rolno-spożywczych, w wyniku której stwierdzono, że artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie jakości handlowej, wynikającym z przepisów o jakości handlowej, lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez producenta.
§  2.
Określa się stawki opłat za:
1)
dojazd osób pobierających próbki do miejsca dokonania kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości:
a)
7,80 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,
b)
20,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km,
c)
59,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km,
d)
98,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km,
e)
137,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km,
f)
157,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;
2)
pobranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 23,00 zł;
3)
badanie organoleptyczne dokonane:
a)
w miejscu kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 17,00 zł,
b)
w laboratorium analitycznym - w wysokości 20,00 zł;
4)
inne czynności związane z dokonaniem kontroli artykułu rolno-spożywczego, w tym:
a)
kontrolę dokumentów - w wysokości 17,00 zł,
b)
wysłanie próbki do badań - w wysokości 100 % kosztów wysłania próbek do badań,
c)
kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wieprzowej w systemie EUROP - w wysokości 3,00 zł,
d)
kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wołowej w systemie EUROP - w wysokości 6,00 zł,
e)
kontrolę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 17,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy,
f)
kontrolę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne albo nazwę specyficznego charakteru - w wysokości 17,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy;
5)
przeprowadzenie badań laboratoryjnych - w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§  3.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 grudnia 2002 r. w sprawie stawek opłat za przeprowadzenie badań laboratoryjnych próbek artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. Nr 241, poz. 2089).
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

STAWKI OPŁAT ZA PRZEPROWADZENIE BADAŃ LABORATORYJNYCH

Lp. Rodzaj badania Stawka

w zł

1 2 3
Czynności ogólne
1 Badanie sensoryczne 158,00
2 Badania mikroskopowe 32,00
3 Destylacja 32,00
4 Destylacja z parą wodną 62,00
5 Ekstrakcja 32,00
6 Mineralizacja na sucho 43,00
7 Mineralizacja na mokro 75,00
Oznaczenia fizykochemiczne
8 Aktywność fosfatazy 106,00
9 Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy 37,00
10 Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa) 21,00
11 Zawartość aldehydu (związki karbonylowe) 69,00
12 Alkaliczność popiołu 35,00
13 Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną 18,00
14 Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji 50,00
15 Zawartość alkoholu metodą miareczkową 84,00
16 Zawartość alkoholu metodą piknometryczną 69,00
17 Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną 100,00
18 Zawartość alkoholu etylowego metodą GC 35,00
19 Zawartość alkoholu metylowego 35,00
20 Analiza makroskopowa 69,00
21 Analiza sitowa 32,00
22 Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych 126,00
23 Zawartość azotu metodą Kjeldahla 82,00
24 Barwa metodą spektrofotometryczną 32,00
25 Barwa cukru 69,00
26 Obecność barwników sztucznych 69,00
27 Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną 180,00
28 Zawartość celulozy 106,00
29 Ciemnienie ciasta 46,00
30 Badania amylograficzne 32,00
31 Zawartość chlorków metodą Mohra 35,00
32 Zawartość chlorków metodą Volharda 52,00
33 Gęstość w stanie zsypnym 20,00
34 Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną 161,00
35 Zawartość cukru ogółem (klasycznie) 90,00
36 Zawartość cukrów redukujących (klasycznie) 53,00
37 Czas scukrzania 18,00
38 Zawartość części nierozpuszczalnych 37,00
39 Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną 106,00
40 Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową 53,00
41 Zawartość dwutlenku węgla 18,00
42 Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia 18,00
43 Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej 69,00
44 Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych 53,00
45 Zawartość ekstraktu ogólnego 18,00
46 Zawartość ekstraktu refraktometrycznego 18,00
47 Zawartość ekstraktu resztkowego 18,00
48 Energia i zdolność kiełkowania 50,00
49 Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC 161,00
50 Zawartość fosforanów 160,00
51 Zawartość ftalanu di-n-butylu 206,00
52 Zawartość fuzli metodą GC 84,00
53 Gęstość nasypowa 23,00
54 Ciężar nasypowy 23,00
55 Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową 35,00
56 Zawartość glukozynolanów metodą HPLC 158,00
57 Ilość glutenu 35,00
58 Ilość i rozpływalność glutenu 40,00
59 Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną 35,00
60 Granulacja 35,00
61 Zawartość trans-2-heksen-1-al 35,00
62 Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC 161,00
63 Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą HPLC 106,00
64 Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą spektrofotometryczną 69,00
65 Zawartość inuliny 106,00
66 Zawartość jodanu potasu 140,00
67 Zawartość jodku potasu 140,00
68 Zawartość β-karotenu 140,00
69 Zawartość karotenoidów i β-karotenu 179,00
70 Klarowność 21,00
71 Zawartość kofeiny metodą HPLC 106,00
72 Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną 285,00
73 Zawartość kumaryny metodą GC 106,00
74 Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną 97,00
75 Zawartość kwasu erukowego metodą GC 168,00
76 Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC 209,00
77 Zawartość kwasu D-izocytrynowego metodą enzymatyczną 176,00
78 Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną 97,00
79 Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną 106,00
80 Zawartość kwasu masłowego metodą GC 137,00
81 Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną 176,00
82 Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną 140,00
83 Obecność kwasu szczawiowego 16,00
84 Kwasowość 37,00
85 Kwasowość lotna 106,00
86 Kwasowość ogólna 37,00
87 Kwasowość plazmy 69,00
88 Kwasowość tłuszczu 37,00
89 Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych 37,00
90 Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów 53,00
91 Skład kwasów tłuszczowych metodą GC 206,00
92 Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC 243,00
93 Zawartość laktozy metodą grawimetryczną 209,00
94 Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną 209,00
95 Lepkość brzeczki słodowej 16,00
96 Lepkość dekstryn 140,00
97 Liczba diastazowa 106,00
98 Liczba formolowa 53,00
99 Liczba Hartonga 103,00
100 Liczba jodowa 69,00
101 Liczba Kolbacha 106,00
102 Liczba kwasowa 35,00
103 Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu 69,00
104 Liczba nadtlenkowa 69,00
105 Liczba nadtlenkowa w olejach 53,00
106 Liczba opadania 37,00
107 Liczba zmydlania 35,00
108 Masa odciekniętych owoców i warzyw 18,00
109 Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną 18,00
110 Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną 69,00
111 Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV) 290,00
112 Zawartość mocznika 89,00
113 Zawartość olejków eterycznych 106,00
114 Zawartość azotanów lub azotynów metodą IC 120,00
115 Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie 140,00
116 Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową 32,00
117 Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej 132,00
118 Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków 153,00
119 Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii 32,00
120 Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych 211,00
121 Oznaczenie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej 325,00
122 Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno- spożywczych (sonda kalibrowana) 32,00
123 Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych 58,00
124 Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach - metoda ociekania 40,00
125 Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach - metoda chemiczna 120,00
126 Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych 47,00
127 Oznaczanie masy opakowania mrożonych artykułów rolno-spożywczych 21,00
128 Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie 20,00
129 Zawartość patuliny metodą HPLC 179,00
130 Obecność pektyn 18,00
131 Zawartość pektyn test turbidymetryczny 37,00
132 Obecność peroksydazy 37,00
133 Oznaczanie pH 18,00
134 Pienistość białka 37,00
135 Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego 35,00
136 Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl 80,00
137 Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów 53,00
138 Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie 21,00
139 Zawartość popiołu siarczanowego 53,00
140 Pozorna sucha masa 37,00
141 Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu 53,00
142 Zawartość proliny 140,00
143 Zawartość przeciwutleniaczy 264,00
144 Przepuszczalność 18,00
145 Przewodność właściwa 37,00
146 Przeźroczystość 18,00
147 Zawartość pulpy wirówkowo 18,00
148 Rozpraszalność 35,00
149 Rozpuszczalność 35,00
150 Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym 35,00
151 Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie 35,00
152 Zawartość sacharozy metodą chemiczną 132,00
153 Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną 69,00
154 Sedymentacja 37,00
155 Zawartość siarczanów 53,00
156 Obecność siarczanów (jakościowo) 16,00
157 Siła diastatyczna 285,00
158 Zawartość skrobi w przetworach mięsnych 243,00
159 Zawartość skrobi metodą Eversa 69,00
160 Obecność skrobi (jakościowo) 18,00
161 Skuteczność pasteryzacji 37,00
162 Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną 140,00
163 Spływ brzeczki słodowej 18,00
164 Stabilność koloidalna 69,00
165 Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC 243,00
166 Stopień przemiału 35,00
167 Stopień rozdrobnienia 35,00
168 Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie 69,00
169 Zawartość substancji niezmydlających się 142,00
170 Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie 53,00
171 Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy 37,00
172 Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu 43,00
173 Zawartość szczawianów 37,00
174 Szklistość ziarna 37,00
175 Zawartość szkodników (ilościowo) 25,00
176 Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją) 50,00
177 Obecność szkodników 10,00
178 Temperatura mięknięcia 69,00
179 Temperatura topnienia 69,00
180 Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gottlieba 140,00
181 Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną 53,00
182 Wartość energetyczna brutto metodą kalorymetryczną 63,00
183 Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost 53,00
184 Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta 120,00
185 Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą 90,00
186 Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC 172,00
187 Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC 232,00
188 Zawartość waniliny 137,00
189 Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową 16,00
190 Zawartość węglanów 69,00
191 Wilgotność destylacyjnie 106,00
192 Wilgotność metodą Karla-Fischera 106,00
193 Zawartość witaminy C 96,00
194 Zawartość włókna surowego 161,00
195 Zawartość wody i substancji lotnych w olejach 37,00
196 Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach 37,00
197 Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość 69,00
198 Zawartość wolnego tłuszczu 53,00
199 Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP 69,00
200 Wskaźnik pienistości białka 37,00
201 Wskaźnik rozpuszczalności 37,00
202 Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku 21,00
203 Wskaźnik trwałości piany 37,00
204 Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego 69,00
205 Współczynnik ekstynkcji 106,00
206 Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC 120,00
207 Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC 106,00
208 Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną 120,00
209 Zawartość estru etylowego kwasu β-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym 69,00
210 Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP) 180,00
211 Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną 60,00
212 Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych 180,00
213 Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym 150,00
214 Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku 120,00
215 Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego 180,00
216 Zawartość mleczanów 176,00
217 Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny 140,00
218 Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym 196,00
219 Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC 206,00
220 Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle 60,00
221 Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP 167,00
222 Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo-chromatograficznej analizy triglicerydów 280,00
223 Zawartość triglicerydów kwasu enantowego 180,00
224 Zawartość wapnia metodą miareczkową 60,00
225 Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie 80,00
226 Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej 67,00
227 Zawartość zanieczyszczeń chmielu 50,00
228 Zaziarnienie chmielu 85,00
229 Współczynnik załamania światła 18,00
230 Wyciąg wodny herbaty 69,00
231 Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka 23,00
232 Wyrównanie ziarna 28,00
233 Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną 69,00
234 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - ferromagnetycznych 35,00
235 Zawartość zanieczyszczeń kawy palonej 53,00
236 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych 37,00
237 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku 21,00
238 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze 140,00
239 Zawartość zanieczyszczeń organicznych 69,00
240 Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych 47,00
241 Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją 69,00
242 Zaśniecenie ziarna 18,00
243 Zdolność pochłaniania wody 35,00
244 Zmętnienie (NTU, FNU) 21,00
245 Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu 69,00
246 Zwilżalność 37,00
247 Zdolność chłonięcia wody 21,00
248 Inne oznaczenia fizykochemiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy) 63,00
Oznaczenia mikrobiologiczne
249 Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych 21,00
250 Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej 21,00
251 Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych 47,00
252 Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego 47,00
253 Oznaczanie liczby bakterii tlenowych proteolitycznych 47,00
254 Oznaczanie liczby drożdży i pleśni 47,00
255 Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych 51,00
256 Oznaczanie liczby strzępków pleśni metodą Howarda 50,00
257 Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów mezofilnych lub termofilnych 47,00
258 Oznaczanie flory charakterystycznej w jogurtach 80,00
259 Zawartość chloramfenikolu 140,00
260 Inne oznaczenia mikrobiologiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy) 63,00
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2 Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360, z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221, z 2004 r. Nr 42, poz. 386 i Nr 96, poz. 959 oraz z 2005 r. Nr 10, poz. 68, Nr 14, poz. 115 i Nr 100, poz. 834.

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024