Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów przemysłu cukrowniczego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów przemysłu cukrowniczego2)

Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:
1)
cukru przemysłowego,
2)
cukru (cukru białego),
3)
cukru ekstra białego (cukru rafinowanego),
4)
płynnego cukru (roztworu cukru),
5)
płynnego cukru inwertowanego (roztworu cukru inwertowanego),
6)
syropu cukru inwertowanego,
7)
syropu glukozowego,
8)
syropu glukozowego w proszku,
9)
jednowodnej glukozy (jednowodnej dekstrozy),
10)
bezwodnej glukozy (bezwodnej dekstrozy),
11)
fruktozy
-
stanowiące załącznik do rozporządzenia.
2.
Przepisy rozporządzenia nie dotyczą produktów, o których mowa w ust. 1, występujących w następujących postaciach:
1)
pudrów;
2)
cukrów lodowatych (cukrów lodowych);
3)
głów cukrowych.
§  2.
Produkty i półprodukty przemysłu cukrowniczego, o których mowa w § 1 ust. 1, będące w obrocie w dniu wejścia w życie rozporządzenia, niespełniające wymagań w nim określonych, mogą pozostawać w obrocie do dnia 12 lipca 2004 r.
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 2001/111/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. dotyczącej niektórych rodzajów cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360 oraz z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221.

ZAŁĄCZNIK

SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ NIEKTÓRYCH PÓŁPRODUKTÓW I PRODUKTÓW PRZEMYSŁU CUKROWNICZEGO

1. Cukier przemysłowy jest oczyszczoną i otrzymaną przez krystalizację sacharozą spełniającą następujące wymagania:

1) polaryzacja - nie mniejsza niż 99,5 °Z;

2) zawartość cukru inwertowanego - nie większa niż 0,1 % wagowo;

3) wilgotność (ubytek masy wskutek wysuszenia) - nie większa niż 0,1 % wagowo.

2. Cukier (cukier biały) jest oczyszczoną i otrzymaną przez krystalizację sacharozą spełniającą następujące wymagania:

1) polaryzacja - nie mniejsza niż 99,7 °Z;

2) zawartość cukru inwertowanego - nie większa niż 0,04 % wagowo;

3) wilgotność (ubytek masy wskutek wysuszenia) - nie większa niż 0,06 % wagowo;

4) liczba punktów za typ zabarwienia1) - nie większa niż 9.

3. Cukier ekstra biały (cukier rafinowany) jest oczyszczoną i otrzymaną przez krystalizację sacharozą spełniającą następujące wymagania:

1) polaryzacja - nie mniejsza niż 99,7 °Z;

2) zawartość cukru inwertowanego - nie większa niż 0,04 % wagowo;

3) wilgotność (ubytek masy wskutek wysuszenia) - nie większa niż 0,06 % wagowo;

4) łączna liczba punktów - nie większa niż 8, w tym:

a) liczba punktów za typ zabarwienia1) - nie większa niż 4,

b) liczba punktów za zawartość popiołu2) - nie większa niż 6,

c) liczba punktów za zabarwienie roztworu cukru3) - nie większa niż 3.

4. Płynny cukier (roztwór cukru)4) jest roztworem wodnym sacharozy spełniającym następujące wymagania:

1) zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 62 % wagowo;

2) zawartość cukru inwertowanego (stosunek fruktozy do glukozy: 1,0 ± 0,2) - nie większa niż 3 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

3) zawartość popiołu konduktometrycznego2) - nie większa niż 0,1 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

4) zabarwienie roztworu3) - nie większe niż 45 jednostek.

5. Płynny cukier inwertowany (roztwór cukru inwertowanego)4) jest roztworem wodnym sacharozy częściowo zinwertowanej, w którym zawartość cukru inwertowanego nie jest dominująca, spełniającym następujące wymagania:

1) zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 62 % wagowo;

2) zawartość cukru inwertowanego (stosunek fruktozy do glukozy: 1,0 ± 0,1) - większa niż 3 %, jednak nie większa niż 50 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

3) zawartość popiołu konduktometrycznego2) - nie większa niż 0,4 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę.

6. Syrop cukru inwertowanego4) jest roztworem wodnym sacharozy częściowo zinwertowanej, który może być skrystalizowany i w którym zawartość cukru inwertowanego jest dominująca, spełniającym następujące wymagania:

1) zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 62 % wagowo;

2) zawartość cukru inwertowanego (stosunek fruktozy do glukozy: 1,0 ±0,1) - większa niż 50 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

3) zawartość popiołu konduktometrycznego2) - nie większa niż 0,4 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę.

7. Syrop glukozowy jest oczyszczonym i zagęszczonym roztworem wodnym odżywczych węglowodanów uzyskanych ze skrobi lub inuliny, spełniającym następujące wymagania:

1) zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 70 % wagowo;

2) równoważnik glukozy wyrażony jako D-glukoza - nie mniejszy niż 20 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

3) zawartość popiołu siarczanowego - nie większa niż 1 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę.

8. Syrop glukozowy w proszku jest częściowo odwodnionym syropem glukozowym spełniającym następujące wymagania:

1) zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 93 % wagowo;

2) równoważnik glukozy wyrażony jako D-glukoza - nie mniejszy niż 20 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

3) zawartość popiołu siarczanowego - nie większa niż 1 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę.

9. Jednowodna glukoza (jednowodna dekstroza) jest oczyszczoną krystaliczną D-glukozą, zawierającą jedną cząsteczkę wody krystalizacyjnej, spełniającą następujące wymagania:

1) zawartość glukozy (D-glukozy) - nie mniejsza niż 99,5 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

2) zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 90 % wagowo;

3) zawartość popiołu siarczanowego - nie większa niż 0,25 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę.

10. Bezwodna glukoza (bezwodna dekstroza) jest oczyszczoną krystaliczną D-glukozą, niezawierającą wody krystalizacyjnej, spełniającą następujące wymagania:

1) zawartość glukozy (D-glukozy) - nie mniejsza niż 99,5 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

2) zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 98 % wagowo;

3) zawartość popiołu siarczanowego - nie większa niż 0,25 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę.

11. Fruktoza jest oczyszczoną krystaliczną D-fruktozą spełniającą następujące wymagania:

1) zawartość fruktozy - nie mniejsza niż 98 %;

2) zawartość glukozy - nie większa niż 0,5 %;

3) wilgotność (ubytek masy wskutek wysuszenia) - nie większa niż 0,5 % wagowo;

4) zawartość popiołu konduktometrycznego2) - nie większa niż 0,1 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę.

Objaśnienia:

1) Liczba punktów za typ zabarwienia jest oznaczana metodą Instytutu w Brunszwiku (Brunswick Institute for Agricultural and Sugar Industry Technology), określoną w przepisach dotyczących metod analiz niektórych produktów i półproduktów przemysłu cukrowniczego; jednemu punktowi odpowiada 0,5 jednostek zabarwienia określonego według metody Brunswick'a.

2) Popiół oznacza się metodą ICUMSA (konduktometryczną) określoną w przepisach dotyczących metod analiz niektórych produktów i półproduktów przemysłu cukrowniczego; jednemu punktowi odpowiada 0,0018 % zawartości popiołu określonego według metody ICUMSA przy 28 ° Brix.

3) Zabarwienie roztworu oznacza się metodą ICUMSA określoną przepisami dotyczącymi metod analiz niektórych produktów i półproduktów przemysłu cukrowniczego; jednemu punktowi odpowiada 7,5 jednostek zabarwienia roztworu określonego według metody ICUMSA.

4) Określenie "biały" jest zastrzeżone dla:

a) roztworu cukru, w którym zabarwienie roztworu cukru3) jest nie większe niż 25 jednostek,

b) roztworu cukru inwertowanego i syropu cukru inwertowanego, w których:

- zawartość popiołu2) jest nie większa niż 0,1 %,

- zabarwienie roztworu3) jest nie większe niż 25 jednostek.

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2004.5.36

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów przemysłu cukrowniczego.
Data aktu: 23/12/2003
Data ogłoszenia: 15/01/2004
Data wejścia w życie: 16/04/2004