______1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają do prawa polskiego postanowienia dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. o problemach zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu świeżego mięsa drobiowego (Dz. Urz. WE L 055 z 8.03.1971, z późn. zm.). Dane dotyczące ogłoszenia aktu prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, dotyczą ogłoszenia tego aktu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.
3)Decyzja 95/411/WE z dnia 22 czerwca 1995 r. ustalająca zasady mikrobiologicznych badań na obecność salmonelli poprzez badanie próbek świeżego mięsa drobiowego przeznaczonego dla Finlandii i Szwecji (Dz. Urz. WE L 87 z 21.03.1998).
4)Decyzja 96/658/WE z dnia 13 listopada 1996 r. ustanawiająca specjalne warunki zatwierdzania zakładów zlokalizowanych na rynkach hurtowych (Dz. Urz. WE L 302 z 26.11.1996).
5)Decyzja 2001/471/WE z dnia 8 czerwca 2001 r. ustanawiająca przepisy dotyczące regularnych kontroli higieny ogólnej przeprowadzanych przez kierowników w zakładach, zgodnie z dyrektywą 64/433/EWG w sprawie problemów zdrowotnych dotyczących produkcji i wprowadzania do obrotu świeżego mięsa oraz z dyrektywą 71/118/EWG w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu świeżego mięsa drobiowego (Dz. Urz. WE L 165 z 21.06.2001).
6) Punkt 66 rozdziału XII załącznika dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. o problemach zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzenie do obrotu świeżego mięsa drobiowego (Dz. Urz. WE L 055 z 8.03.1971, z późn. zm.).
* Z dniem 17 lutego 2006 r. nin. rozporządzenie zachowuje moc w zakresie nieuregulowanym w rozporządzeniu nr 853/2004 i rozporządzeniu nr 854/2004 oraz w przepisach Unii Europejskiej wydanych w trybie tych rozporządzeń, zgodnie z art. 38 ust. 3 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U.06.17.127).
1 § 4 ust. 1 pkt 1 lit. f) zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 29 marca 2005 r. (Dz.U.05.60.527) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 2005 r.
2 § 4 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 29 marca 2005 r. (Dz.U.05.60.527) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 2005 r.
3 § 4 ust. 4 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 29 marca 2005 r. (Dz.U.05.60.527) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 2005 r.
4 § 4 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 29 marca 2005 r. (Dz.U.05.60.527) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 2005 r.
5 § 7 ust. 4 dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 29 marca 2005 r. (Dz.U.05.60.527) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 2005 r.
6 § 22 ust. 1a dodany przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia z dnia 29 marca 2005 r. (Dz.U.05.60.527) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 2005 r.
7 § 22 ust. 2 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 3 lit. b) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 29 marca 2005 r. (Dz.U.05.60.527) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 2005 r.
8 § 22 ust. 2 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 3 lit. b) tiret drugie rozporządzenia z dnia 29 marca 2005 r. (Dz.U.05.60.527) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 2005 r.
9 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 29 marca 2005 r. (Dz.U.05.60.527) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 2005 r.