Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 czerwca 2004 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej

Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. Nr 230, poz. 1933) załącznik otrzymuje brzmienie, które jest określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360, z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221 oraz z 2004 r. Nr 42, poz. 386 i Nr 96, poz. 959.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ

Lp. Kod CN Nazwa towaru Minimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej
1 2 3 4
1 0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone 0,3 t
2 0202 Mięso z bydła, zamrożone 0,3 t
3 0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone 0,3 t
4 ex 0206 10 91 Wątroby z bydła świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,3 t
5 ex 0206 21 00 Ozory z bydła zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,3 t
6 ex 0206 22 00 Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,3 t
7 ex 0206 29 99 Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,3 t
8 ex 0206 30 00 Wątroby ze świń domowych, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,3 t
9 ex 0206 41 00 Wątroby ze świń domowych, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,3 t
10 ex 0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:

0207 34 - wątróbki otłuszczone, świeże lub schłodzone;

0207 36 81 - wątróbki gęsie, otłuszczone;

0207 36 85 - wątróbki kacze, otłuszczone

0,3 t
11 ex 0302 Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:

0302 70 00 - wątróbki, ikry i mlecze

0,5 t
12 ex 0303 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:

0303 80 - wątróbki, ikry i mlecze

0,5 t
13 0304 Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone 0,5 t
14 ex 0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego, czy są poddane obróbce cieplnej podczas lub przed procesem wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem podpozycji: 0,5 t
0305 10 00 - mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi;

0305 20 00 - wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance

15 ex 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 0,5 t
0402 21 - mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego (w odniesieniu do mleka dla niemowląt);

0402 29 11 - mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy

16 ex 0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji:

0403 10 51 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5% masy;

0,5 t
0403 10 53 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 10 59 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27% masy;
0403 90 11 - maślanka, mleko siadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 90 13 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 90 19 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;
0403 90 31 - pozostała maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 90 33 - pozostała maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 90 39 - pozostała maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;
0403 90 71 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 90 73 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 90 79 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy
17 0405 10 Masło 0,2 t
18 0405 20 Produkty mleczarskie do smarowania 0,2 t
19 0406 Sery i twarogi 0,5 t
20 ex 0407 00 30 Jaja z drobiu w skorupkach, świeże (wyłącznie do spożycia przez ludzi) 10 tys. szt.
21 ex 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji:

0408 11 20 - żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;

0408 19 20 - pozostałe żółtka jaj nienadające się do spożycia przez ludzi;

1 t
0408 91 20 - jaja ptasie suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 99 20 - pozostałe jaja ptasie
22 0409 00 00 Miód naturalny 1 t
23 ex 0504 00 00 Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 0,5 t
24 0602 90 91 Rośliny kwiatowe z pączkami lub kwiatami, rosnące w pomieszczeniach, z wyłączeniem kaktusów 500 szt.
25 0602 90 99 Pozostałe rośliny rosnące w pomieszczeniach 500 szt.
26 0603 10 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże 1.000 szt.
27 0701 90 Pozostałe ziemniaki, świeże lub schłodzone 5 t
28 0709 59 Pozostałe grzyby świeże lub schłodzone 0,3 t
29 ex 0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:

0710 10 00 - ziemniaki;

0710 80 10 - oliwki;

0710 80 59 - pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta;

0710 80 80 - karczochy;

0710 80 85 - szparagi

1 t
30 ex 0711 51 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance 1 t
31 ex 0711 59 00 Pozostałe grzyby, w solance 1 t
32 ex 0712 31 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone 50 kg
33 ex 0712 39 00 Pozostałe grzyby suszone 50 kg
34 0713 33 90 Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, inna niż do siewu 1 t
35 0713 50 00 Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone 1 t
36 ex 0802 Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane, z wyłączeniem podpozycji: 0802 11 10 - gorzkie migdały w łupinach;

0802 12 10 - gorzkie migdały bez łupin;

0802 21 00 - orzechy laskowe (Corylus spp.) w łupinach;

0802 22 00 - orzechy laskowe (Corylus spp.) bez łupin;

0802 31 00 - orzechy włoskie w łupinach;

0802 32 00 - orzechy włoskie bez łupin;

0802 90 - pozostałe

1 t
37 0804 Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone 1 t
38 ex 0805 Owoce cytrusowe, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:

0805 10 - pomarańcze;

0805 20 - mandarynki (włącznie z tangerinami i satsumas); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe;

0805 50 10 - cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)

1 t
39 ex 0806 Winogrona, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:

0806 10 10 - winogrona stołowe

1 t
40 0810 20 10 Maliny, świeże 1 t
41 0810 30 Porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest, świeże 1 t
42 0810 40 Żurawiny, borówki czarne i pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium, świeże 0,5 t
43 0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego 1 t
44 0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 1 t
45 0813 10 00 Morele suszone 0,5 t
46 0813 20 00 Śliwki suszone 0,5 t
47 0813 30 00 Jabłka suszone 0,5 t
48 0901 11 00 Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny 0,5 t
49 0901 21 00 Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny 0,5 t
50 0902 30 00 Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg 0,5 t
51 0902 40 00 Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana 0,5 t
52 0904 Pieprz z rodzaju Piper, owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 0,5 t
53 0905 00 00 Wanilia 0,5 t
54 0906 Cynamon i kwiaty cynamonowca 0,5 t
55 0908 10 00 Gałka muszkatołowa 0,5 t
56 ex 0909 10 00 Nasiona anyżku 0,5 t
57 0909 20 00 Nasiona kolendry 0,5 t
58 0909 40 00 Nasiona kminku 0,5 t
59 0909 50 00 Nasiona kopru; jagody jałowca 0,5 t
60 0910 10 00 Imbir 0,5 t
61 0910 20 Szafran 0,5 t
62 0910 30 00 Kurkuma 0,5 t
63 0910 40 Tymianek; liście laurowe 0,5 t
64 ex 1001 Pszenica i meslin, z wyłączeniem materiału siewnego 15 t
65 ex 1002 00 00 Żyto, z wyłączeniem materiału siewnego 15 t
66 1003 00 90 Jęczmień inny niż do siewu 15 t
67 ex 1004 00 00 Owies, z wyłączeniem materiału siewnego 15 t
68 1005 90 00 Kukurydza inna niż do siewu 15 t
69 1006 20 Ryż łuskany (brązowy) 1 t
70 1006 30 Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet polerowany lub glazurowany 1 t
71 1006 40 00 Ryż łamany 1 t
72 ex 1008 10 00 Gryka, z wyłączeniem materiału siewnego 1 t
73 ex 1008 20 00 Proso, z wyłączeniem materiału siewnego 1 t
74 1101 00 11 Mąka pszenna z pszenicy durum 1 t
75 ex 1101 00 15 Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej 1 t
76 1102 10 00 Mąka żytnia 1 t
77 1102 20 Mąka kukurydziana 1 t
78 1103 13 Kasze, mączki i granulki, z kukurydzy 1 t
79 ex 1104 22 90 Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie 1 t
80 ex 1104 23 90 Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie 1 t
81 ex 1104 29 07 Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie 1 t
82 ex 1104 29 51 Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie 1 t
83 ex 1104 29 55 Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie 1 t
84 1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane 1 t
85 1107 10 99 Słód niepalony, inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki 5 t
86 1107 20 00 Słód palony 5 t
87 ex 1108 Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
88 1201 00 90 Nasiona soi, nawet łamane, inne niż do siewu 1 t
89 ex 1202 Orzeszki ziemne, niepalone ani nieprzygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji:

1202 10 10 - orzeszki ziemne do siewu

1 t
90 1205 10 90 Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż do siewu 5 t
91 1205 90 00 Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, inne niż do siewu 5 t
92 ex 1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji:

1206 00 10 - nasiona słonecznika do siewu

1 t
93 1207 50 90 Pozostałe nasiona gorczycy 1 t
94 1207 91 90 Pozostałe nasiona maku 0,1 t
95 1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina 0,5 t
96 1211 Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane 0,5 t
97 1302 13 00 Soki i ekstrakty roślinne, z chmielu 0,1 t
98 1501 00 19 Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych 0,5 t
99 ex 1507 90 90 Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 0,5 t
100 ex 1508 90 90 Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 0,5 t
101 1509 Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 0,5 t
102 ex 1510 00 90 Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych 0,5 t
103 ex 1512 19 90 Olej słonecznikowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 0,5 t
104 ex 1514 19 90 Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 0,5 t
105 ex 1514 99 90 Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 0,5 t
106 ex 1515 29 90 Olej kukurydziany i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 0,5 t
107 1517 10 Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej 0,5 t
108 1517 90 10 Jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka 0,5 t
109 1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów 0,5 t
110 ex 1602 Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane z wyłączeniem podpozycji:

1602 90 - pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt

0,5 t
111 1604 Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji:

1604 30 - kawior i namiastki kawioru

0,5 t
112 1701 99 10 Cukier biały 5 t
113 1702 90 60 Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym 1 t
114 1801 00 00 Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone 1 t
115 1805 00 00 Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego 0,5 t
116 ex 2001 Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:

2001 90 10 - ostry sos z mango;

2001 90 20 - owoce z rodzaju Capsicum innych niż słodka papryka i pieprz angielski;

2001 90 30 - kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata);

2001 90 40 - ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5% masy skrobi lub więcej;

2001 90 60 - rdzenie palmowe;

2001 90 91 - owoce tropikalne i orzechy tropikalne

1 t
117 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 1 t
118 ex 2003 Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:

2003 20 00 - trufle

1 t
119 2005 40 00 Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony 1 t
120 2005 59 00 Pozostała fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożona 1 t
121 2005 60 00 Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone 0,5 t
122 2005 70 10 Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg 1 t
123 2005 80 00 Kukurydza slodka (Zea mays var. saccharata) przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożona 1 t
124 2005 90 75 Kapusta kwaszona 1 t
125 2005 90 80 Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone 1 t
126 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 1 t
127 2008 20 Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
128 2008 30 Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
129 2008 40 Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
130 2008 50 Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
131 2008 60 Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
132 2008 70 Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
133 2008 80 Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
134 2008 92 78 Pozostałe mieszanki owocowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których każdy pojedynczy owoc przekracza 50% całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg 1 t
135 2008 99 43 Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
136 2008 99 45 Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
137 2008 99 49 Pozostałe owoce inaczej przetworzone, lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
138 2008 99 67 Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg 1 t
139 2008 99 72 Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej 1 t
140 2008 99 78 Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg 1 t
141 2008 99 99 Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru 1 t
142 2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej 1 t
143 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty 0,5 t
144 2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane 0,5 t
145 2105 00 Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao 0,5 t
146 2202 90 10 Pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009, niezawierające produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 10 hl
147 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu 10 hl
148 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009 10 hl
149 2208 60 Wódka czysta 1 hl
150 2208 90 48 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej 1 hl
151 2208 90 56 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej 1 hl
152 2208 90 71 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
153 2208 90 77 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
154 2208 90 91 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej 1 hl
155 2208 90 99 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
156 2302 30 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane 5 t
157 2302 40 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane 5 t
158 2402 20 90 Pozostałe papierosy zawierające tytoń 100 tys. szt.
159 3501 10 90 Kazeina do stosowania w przemyśle produkującym żywność lub pasze 0,5 t
160 3501 90 90 Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny 0,5 t
161 3502 11 90 Pozostała albumina jaja, suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi 1 t
162 ex 3503 00 10 Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych) 0,5 t
163 ex 3505 10 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2004.150.1586

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej.
Data aktu: 16/06/2004
Data ogłoszenia: 30/06/2004
Data wejścia w życie: 04/07/2004