Cena progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 12 lutego 2003 r.
w sprawie ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy

Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 oraz z 1999 r. Nr 45. poz. 435) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się, do dnia 31 grudnia 2003 r., ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy, które są określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

ZAŁĄCZNIK

CENY PROGU DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCN Nazwa towaru Jednostka miary Cena progu w złotych za jednostkę miary
1 2 3 4
0102 Bydło żywe:
0102 90 - Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
- - - O masie przekraczającej 80 kg, ale

nieprzekraczającej 160 kg:

0102 90 21 0 - - - - Rzeźne t 5.669,43
0102 90 29 0 - - - - Pozostałe t 5.669,43
0103 Trzoda chlewna żywa:
- Pozostałe:
0103 91 - - O masie mniejszej niż 50 kg:
0103 91 10 0 - - - Gatunki domowe t 5.092,07
0103 92 - - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0 - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej

raz, o masie nie mniejszej niż 160

kg

t 16.038,00
0103 92 19 0 - - - - Pozostałe t 4.017,52
0104 Owce i kozy, żywe:
0104 10 - Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0 - - - Jagnięta (do jednego roku życia) t 7.413,57
0104 10 80 0 - - - Pozostałe t 7.413,57
0104 20 - Kozy:
0104 20 90 0 - - Pozostałe t 23.976,81
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z

hodowli w drugim i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski t 344.335,86
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe t 344.335,86
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski t 344.335,86
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe t 344.335,86
0105 12 00 0 - - Indyki t 130.000,02
0105 19 - - Pozostałe:
0105 19 20 0 - - - Gęsi t 130.000,02
0105 19 90 0 - - - Kaczki i perliczki t 582.379,88
- Pozostałe:
0105 92 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o

masie nie większej niż 2.000 g

t 3.231,66
0105 93 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o

masie większej niż 2.000 g

t 3.231,66
0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 0 - - - Kaczki t 4.614,93
0105 99 20 0 - - - Gęsi t 7.453,66
0105 99 30 0 - - - Indyki t 5.926,04
0105 99 50 0 - - - Perliczki t 5.344,66
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze t 7.966,88
0201 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 7.966,88
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

t 7.457,67
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

t 10.404,65
0201 20 90 0 - - Pozostałe t 17.501,47
0201 30 00 0 - Bez kości t 22.421,12
0202 Mięso wołowe mrożone:
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze t 9.261,95
0202 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 9.622,80
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

t 6.146,56
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

t 6.928,42
0202 20 90 0 - - Pozostałe t 10.941,93
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na

maksymalnie pięć części, a każda

ćwiartka stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach,

z których jeden zawiera ćwierć przednią

całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć

kawałków, a drugi ćwierć tylną, z

wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku

t 6.888,32
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki t 10.332,48
0202 30 90 0 - - Pozostałe t 11.940,29
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych t 4.983,81
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 7.329,37
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 8.383,86
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 6.703,88
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 8.736,70
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 4.715,17
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości t 8.520,19
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych t 4.498,66
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 7.160,97
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 6.796,10
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 6.703,88
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 8.383,86
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 5.007,87
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości t 8.828,92
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe t 8.828,92
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i

łapami, znane jako "kurczaki 83%"

t 5.705,52
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

t 4.017,52
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej prezentowane

t 5.152,21
0207 12 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

t 3.961,39
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, i bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej prezentowane

t 5.260,46
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości t 13.624,28
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 4.009,50
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami t 7.217,10
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

t 3.207,60
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 9.105,57
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 6.339,02
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe t 12.457,52
- - - Podroby:
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe t 4.009,50
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości t 13.371,68
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 10.067,85
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami t 3.909,26
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

t 3.207,60
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 9.450,39
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 6.371,10
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe t 12.694,08
- - - Podroby:
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe t 5.749,62
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

t 6.816,15
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap i bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

t 10.023,75
0207 25 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

t 7.124,88
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

t 7.209,08
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości t 13.592,21
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 13.724,52
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami t 4.089,69
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

t 3.239,68
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 11.222,59
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki t 5.729,58
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe t 7.128,89
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe t 8.019,00
- - - Podroby:
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe t 8.688,59
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości t 13.227,34
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 13.544,09
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami t 4.089,69
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

t 3.239,68
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 11.226,60
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki t 4.454,55
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe t 6.924,41
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe t 9.354,16
- - - Podroby:
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe t 5.264,47
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami i łapami,

znane jako "kaczki 85%"

t 6.367,09
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

t 7.421,58
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "kaczki 63%"

lub inaczej prezentowane

t 6.956,48
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone

z głowami i łapami, znane jako "gęsi

82%"

t 8.303,67
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, z sercami i żołądkami lub bez

serc i żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej prezentowane

t 10.316,44
0207 32 90 0 - - - Perliczki t 6.944,45
0207 33 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

t 6.820,16
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "kaczki 63%"

lub inaczej prezentowane

t 6.731,95
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone

z głowami i łapami, znane jako "gęsi

82%"

t 8.019,00
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, z sercami i żołądkami lub bez

serc i żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej prezentowane

t 9.951,58
0207 33 90 0 - - - Perliczki t 8.199,43
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi t 17.453,35
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 16.968,20
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek t 4.009,50
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi t 5.344,66
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek t 7.638,10
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami t 4.009,50
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

t 3.139,44
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi t 18.580,02
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 13.307,53
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi t 12.417,42
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 6.583,60
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze t 9.402,28
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe t 20.047,50
- - - Podroby:
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe t 6.543,50
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi t 18.656,20
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 14.213,68
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek t 4.009,50
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi t 5.344,66
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek t 9.021,38
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami t 4.322,24
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

t 3.251,70
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi t 17.337,08
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 12.361,29
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi t 12.417,42
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 6.655,77
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze t 9.402,28
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe t 20.047,50
- - - Podroby:
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe t 6.543,50
0401 Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
0401 10 - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

1% masy:

0401 10 10 0 - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 2

litrów

t 1.503,56
0401 10 90 0 - - Pozostałe t 1.034,45
0401 20 - O zawartości tłuszczu przekraczającej 1%

masy, ale nieprzekraczającej 6% masy:

- - Nieprzekraczającej 3% masy:
0401 20 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 2

litrów

t 1.647,90
0401 20 19 0 - - - Pozostałe t 753,79
- - Przekraczającej 3% masy:
0401 20 91 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 2

litrów

t 1.956,64
0401 20 99 0 - - - Pozostałe t 797,89
0401 30 - O zawartości tłuszczu przekraczającej 6%

masy:

- - Nieprzekraczającej 21% masy:
0401 30 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 2

litrów

t 12.028,50
0401 30 19 0 - - - Pozostałe t 10.023,75
- - Przekraczającej 21% masy, ale

nieprzekraczającej 45% masy:

0401 30 31 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 2

litrów

t 9.354,16
0401 30 39 0 - - - Pozostałe t 9.290,01
- - Przekraczającej 45% masy:
0401 30 99 0 - - - Pozostałe t 4.009,50
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci, o zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 1,5% masy:

- - Niezawierające dodatku cukru ani innego

środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

t 5.292,54
0402 10 19 0 - - - Pozostałe t 2.830,71
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

t 3.428,12
0402 10 99 0 - - - Pozostałe t 6.683,84
- W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci, o zawartości tłuszczu

przekraczającej 1,5% masy:

0402 21 - - Niezawierające dodatku cukru ani innego

środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg:

0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt t 5.885,95
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe t 5.885,95
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej

27% masy:

0402 21 91 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg:

0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt t 7.441,63
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe t 7.441,63
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt t 5.950,10
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe t 5.950,10
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 27% masy:

0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w

hermetycznie zamkniętych

pojemnikach, o zawartości netto

nieprzekraczającej 500 g i o

zawartości tłuszczu przekraczającej

10% masy

t 16.054,04
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

t 3.408,08
- Pozostałe:
0402 91 - - Niezawierające dodatku cukru ani innego

środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej

10% masy, ale nieprzekraczającej 45%

masy:

0402 91 59 0 - - - - Pozostałe t 5.661,41
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej

45% masy:

0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

t 4.009,50
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe t 3.007,13
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 9,5% masy:

0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

t 3.335,90
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej

9,5% masy, ale nieprzekraczającej 45%

masy:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

t 16.038,00
0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 - Jogurt:
- - Niearomatyzowany ani niezawierający

dodatku owoców, orzechów lub kakao:

- - - Niezawierający dodatku cukru ani

innego środka słodzącego, o

zawartości tłuszczu:

0403 10 11 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% masy t 4.687,11
0403 10 13 0 - - - - Przekraczającej 3% masy, ale

nieprzekraczającej 6% masy

t 6.816,15
0403 10 19 0 - - - - Przekraczającej 6% masy t 6.996,58
- - - Pozostały, o zawartości tłuszczu:
0403 10 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% masy t 3.740,86
0403 10 33 0 - - - - Przekraczającej 3% masy, ale

nieprzekraczającej 6% masy

t 3.644,64
0403 10 39 0 - - - - Przekraczającej 6% masy t 3.644,64
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek

owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

mlecznego:

0403 10 51 0 - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy t 10.023,75
0403 10 53 0 - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale

nieprzekraczającej 27% masy

t 5.861,89
0403 10 59 0 - - - - Przekraczającej 27% masy t 14.033,25
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu

mlecznego:

0403 10 91 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% masy t 5.725,57
0403 10 93 0 - - - - Przekraczającej 3% masy, ale

nieprzekraczającej 6% masy

t 6.130,53
0403 10 99 0 - - - - Przekraczającej 6% masy t 5.613,30
0403 90 - Pozostałe:
- - Niearomatyzowane ani niezawierające

dodatku owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci:

- - - - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego, o

zawartości tłuszczu:

0403 90 11 0 - - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy t 2.505,94
0403 90 13 0 - - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale

nieprzekraczającej 27% masy

t 7.397,53
0403 90 19 0 - - - - - Przekraczającej 27% masy t 6.912,38
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu:
0403 90 33 0 - - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale

nieprzekraczającej 27% masy

t 7.016,63
- - - Pozostałe:
- - - - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego o

zawartości tłuszczu:

0403 90 51 0 - - - - - Nieprzekraczającej 3% masy t 6.683,84
0403 90 53 0 - - - - - Przekraczającej 3% masy, ale

nieprzekraczającej 6% masy

t 6.415,20
0403 90 59 0 - - - - - Przekraczającej 6% masy t 2.004,75
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu:
0403 90 61 0 - - - - - Nieprzekraczającej 3% masy t 4.009,50
0403 90 63 0 - - - - - Przekraczającej 3% masy, ale

nieprzekraczającej 6% masy

t 4.009,50
0403 90 69 0 - - - - - Przekraczającej 6% masy t 4.009,50
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek

owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej stałej

postaci, o zawartości tłuszczu

mlecznego:

0403 90 71 0 - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy t 23.054,63
0403 90 73 0 - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale

nieprzekraczającej 27% masy

t 9.261,95
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu

mlecznego:

0403 90 91 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% masy t 5.489,01
0403 90 93 0 - - - - Przekraczającej 3% masy, ale

nieprzekraczającej 6% masy

t 5.168,25
0403 90 99 0 - - - - Przekraczającej 6% masy t 5.553,16
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

85% masy:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

t 9.955,59
0405 10 19 0 - - - - Pozostałe t 9.955,59
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane t 9.955,59
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki t 9.955,59
0405 10 90 0 - - Pozostałe t 9.955,59
0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu 39% masy i

większej, ale mniejszej niż 60% masy

t 7.445,64
0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu 60% masy i

większej, ale nieprzekraczającej 75%

masy

t 7.445,64
0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu większej niż 75%

masy, ale mniejszej niż 80% masy

t 7.445,64
0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu 99,3% masy i

większej oraz o zawartości wody

nieprzekraczającej 0,5% masy

t 7.445,64
0405 90 90 0 - - Pozostałe t 7.445,64
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: mln szt.
- Drobiu:
- - Wylęgowe:
0407 00 11 - - - Indycze lub gęsie:
0407 00 11 1 - - - - Indycze 4.690.613,81
0407 00 11 9 - - - - Gęsie 4.690.613,81
0407 00 19 0 - - - Pozostałe 1.788.878,52
0407 00 30 0 - - Pozostałe 109.419,26
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 13.764,61
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe t 2.790,61
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi t 4.486,63
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 10.881,78
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe t 2.393,67
0409 00 00 0 Miód naturalny t 3.544,40
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
0603 10 10 - - Róże:
0603 10 10 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października szt. 0,40
0603 10 10 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja szt. 0,68
0603 10 50 - - Chryzantemy:
0603 10 50 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października szt. 0,68
0603 10 50 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja szt. 1,01
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone:
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.766,56
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia t 2.766,56
0702 00 00 3 - Od 1 do 14 maja t 2.766,56
0702 00 00 5 - Od 15 do 31 maja t 2.421,74
0702 00 00 7 - Od 1 czerwca do 30 września t 2.421,74
0702 00 00 8 - Od 1 do 31 października t 2.421,74
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia t 2.421,74
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego t 2.734,48
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia t 2.734,48
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja t 2.734,48
0707 00 05 6 - - Od 16 maja do 30 września t 1.162,76
0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października t 1.162,76
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada t 2.734,48
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia t 2.734,48
0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone: t 15.127,84
0712 90 - Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw:
- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var.

saccharata):

0712 90 19 0 - - - Pozostałe
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka:
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.036,83
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.377,63
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 2.004,75
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.036,83
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.377,63
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 2.004,75
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.377,63
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.377,63
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 2.004,75
0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 20 - Wiśnie i czereśnie:
0809 20 05 - - Wiśnie (Prunus cerasus):
0809 20 05 1 - - - Od 1 stycznia do 31 maja t 2.874,81
0809 20 05 5 - - - Od 1 czerwca do 15 lipca t 2.509,95
0809 20 05 9 - - - Od 16 lipca do 31 grudnia t 2.874,81
0809 20 95 0 - - Pozostałe t 2.874,81
0809 40 - Śliwki i owoce tarniny:
0809 40 05 - - Śliwki:
0809 40 05 5 - - - Od 1 lipca do 30 września t 1.599,79
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): t 593,41
1001 90 - Pozostałe:
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i

mieszanka żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki

żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1002 00 00 0 Żyto t 509,21
1003 00 Jęczmień: t 445,05
1003 00 90 0 - Pozostały
1004 00 00 0 Owies t 589,40
1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 10 00 0 - Gryka t 801,90
1008 20 00 0 - Proso t 697,65
1008 90 - Pozostałe zboża:
1008 90 10 0 - - Pszenżyto (Triticale) t 2.505,94
1008 90 90 0 - - Pozostałe t 3.704,78
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum t 1.559,70
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza t 1.559,70
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna t 1.559,70
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: t 4.811,40
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1103 Kasze, mączki i granulki zbożowe:
- Kasze i mączki:
1103 11 - - Z pszenicy:
1103 11 10 0 - - - Z pszenicy durum t 1.343,18
1103 11 90 0 - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza t 1.720,08
1103 13 - - Z kukurydzy:
1103 13 90 0 - - - Pozostałe t 1.780,22
1103 19 - - Z pozostałych zbóż:
1103 19 40 0 - - - Z owsa t 617,46
1103 19 50 0 - - - Z ryżu t 1.327,14
1103 19 90 0 - - - Pozostałe t 3.873,18
1103 20 - Granulki:
1103 20 30 0 - - Z owsa t 2.004,75
1103 20 40 0 - - Z kukurydzy t 1.078,56
1103 20 60 0 - - Z pszenicy t 10.023,75
1103 20 90 0 - - Pozostałe t 14.702,84
1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane: t 2.381,64
1105 10 00 0 - Mąka, mączka i proszek
1107 Słód, nawet palony: t 898,13
1107 10 - Niepalony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0 - - - Pozostałe
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana t 2.177,16
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana t 1.106,62
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: t 477,13
1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, niemielone,

niesproszkowane ani nie w formie granulek

1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyłączeniem margaryny

płynnej:

1517 10 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie

więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka

t 29.746,48
1517 90 - Pozostałe:
1517 90 10 0 - - Zawierające więcej niż 10%, ale nie

więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka

t 44.104,50
1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów:
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania,

niegotowane

t 19.907,17
1601 00 99 0 - - Pozostałe t 12.036,52
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych t 15.600,96
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych t 11.447,12
1602 49 - - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające 80% masy lub więcej

mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (z wyłączeniem karkowych) i

ich części, włącznie z mieszankami

schabów lub szynek

t 18.439,69
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części, włącznie z

mieszankami obojczyków i łopatek

t 7.197,05
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe t 7.036,67
1602 49 30 0 - - - - Zawierające 40% masy lub więcej, ale

mniej niż 80% masy mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie

z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia

t 8.051,08
1602 49 50 0 - - - - Zawierające mniej niż 40% masy mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów,

włącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

t 10.320,45
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa

lub podrobów z niegotowanym mięsem lub

podrobami

t 43.054,01
1602 90 - Pozostałe, włącznie z przetworami z krwi

dowolnych zwierząt:

- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub podroby

ze świń domowych

t 11.298,77
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub

podroby:

1602 90 61 0 - - - - - - Niegotowane; mieszanki

gotowanego mięsa lub podrobów z

niegotowanym mięsem lub

podrobami

t 53.727,30
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy niezawierający dodatku

środków aromatyzujących ani barwiących:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji t 1.655,92
1701 12 90 0 - - - Pozostały t 2.169,14
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały t 2.129,04
1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy niezawierające

fruktozy lub zawierające w stanie suchym

mniej niż 20% masy fruktozy:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza t 2.229,28
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% masy

lub więcej glukozy:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego

proszku, nawet aglomerowanego

t 2.409,71
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe t 2.850,75
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego

proszku, nawet aglomerowanego

t 8.997,32
1702 30 99 0 - - - - Pozostałe t 1.996,73
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w

stanie suchym co najmniej 20% masy, ale

mniej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem

cukru inwertowanego:

1702 40 10 0 - - Izoglukoza t 2.229,28
1702 40 90 0 - - Pozostałe t 7.485,74
1702 60 - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy,

zawierające w stanie suchym więcej niż 50%

masy fruktozy, z wyłączeniem cukru

inwertowanego:

1702 60 10 0 - - Izoglukoza t 2.229,28
1702 60 80 0 - - Syrop inulinowy t 2.874,81
1702 60 95 0 - - Pozostałe t 2.874,81
1702 90 - Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym

i innymi cukrami oraz mieszankami syropów

cukrowych, zawierającymi w stanie suchym

50% masy fruktozy:

1702 90 30 0 - - Izoglukoza t 11.399,01
1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy t 5.436,88
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0 - - Bez skórek t 1.950,62
2002 10 90 0 - - Pozostałe t 2.059,68
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy mniejszej niż

12% masy:

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

t 2.287,02
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej

niż 12% masy, ale nie większej niż 30%

masy:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

t 3.439,35
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

199 kg

t 2.912,50
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

t 4.099,71
- - O zawartości suchej masy większej niż

30% masy:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

t 2.955,40
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

199 kg

t 3.187,55
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

t 3.187,55
2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy

cukrowe:

2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe t 11.719,77
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny t 5.861,89
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe t 8.271,60
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej

35% masy

t 196,47
2302 10 90 0 - - Pozostałe t 545,29
2302 20 - Ryżowe:
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej

35% masy

t 384,91
2302 20 90 0 - - Pozostałe t 449,06
2302 30 - Pszenne:
2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej

28% masy, których przesiew przez sito o

oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy

całości lub alternatywnie część, która

przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy

lub więcej popiołu w przeliczeniu na

suchy produkt

t 384,91
2302 30 90 0 - - Pozostałe t 489,16
2302 40 - Z pozostałych zbóż:
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej

28% masy, których przesiew przez sito o

oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy

całości lub alternatywnie część, która

przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy

lub więcej popiołu w przeliczeniu na

suchy produkt

t 425,01
2302 40 90 0 - - Pozostałe t 525,24
2309 Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt:
2309 10 - Karma dla psów lub kotów, pakowana do

sprzedaży detalicznej:

- - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny, objęte podpozycjami od

1702 30 51 0 do 1702 30 99 0,

1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i

2106 90 55 0 lub produkty mleczne:

- - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny:

- - - - Niezawierająca skrobi lub

zawierająca 10% masy lub mniej

skrobi:

2309 10 11 0 - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych

lub zawierająca tych produktów

mniej niż 10% masy

t 8.271,60
2309 10 13 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10%

masy, ale mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

t 12.666,01
2309 10 19 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 75% masy

produktów mlecznych

t 7.349,41
- - - - Zawierająca więcej niż 10% masy, ale

nie więcej niż 30% masy skrobi:

2309 10 31 0 - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych

lub zawierająca tych produktów

mniej niż 10% masy

t 6.523,46
2309 10 33 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10%

masy, ale mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

t 7.068,75
2309 10 39 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

t 10.308,42
- - - - Zawierająca więcej niż 30% masy

skrobi:

2309 10 51 0 - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych

lub zawierająca tych produktów

mniej niż 10% masy

t 3.925,30
2309 10 70 0 - - - Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu

glukozowego, maltodekstryny lub syropu

z maltodekstryny, ale zawierająca

produkty mleczne

t 4.009,50
2309 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe, włącznie z przedmieszkami:
- - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny objęte podpozycjami od

1702 30 51 0 do 1702 30 99 0,

1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i

2106 90 55 0 lub produkty mleczne:

- - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop

z maltodekstryny:

- - - - - Niezawierające skrobi lub

zawierające 10% masy lub mniej

skrobi:

2309 90 31 - - - - - - Niezawierające produktów

mlecznych lub zawierające tych

produktów mniej niż 10% masy:

t 11.098,30
2309 90 31 1 - - - - - - - Przedmieszki
2309 90 31 9 - - - - - - - Pozostałe
2309 90 33 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10%

masy, ale mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

t 6.503,41
2309 90 35 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50%

masy, ale mniej niż 75% masy

produktów mlecznych

t 8.961,23
- - - - - Zawierające więcej niż 10% masy,

ale nie więcej niż 30% masy

skrobi:

2309 90 41 - - - - - - Niezawierające produktów

mlecznych lub zawierające tych

produktów mniej niż 10% masy:

t 8.147,30
2309 90 41 1 - - - - - - - Przedmieszki
2309 90 41 9 - - - - - - - Pozostałe
2309 90 43 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10%

masy, ale mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

t 6.603,65
- - - - - Zawierające więcej niż 30% masy

skrobi:

2309 90 51 - - - - - - Niezawierające produktów

mlecznych lub zawierające tych

produktów mniej niż 10% masy:

t 7.052,71
2309 90 51 1 - - - - - - - Przedmieszki
2309 90 51 9 - - - - - - - Pozostałe
2309 90 70 0 - - - - Niezawierające skrobi, glukozy,

syropu glukozowego, maltodekstryny

lub syropu z maltodekstryny, ale

zawierające produkty mleczne

t 7.838,57
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek z serwatki, zawierające więcej niż 80% masy białka serwatki, w przeliczeniu na suchą masę), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: t 4.727,20
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała
3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych:
3505 10 - Dekstryny i pozostałe skrobie

modyfikowane:

3505 10 10 0 - - Dekstryny t 5.629,34
- - Pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 90 0 - - - Pozostałe t 4.727,20
3505 20 - Kleje:
3505 20 10 0 - - Zawierające mniej niż 25% masy skrobi

lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

t 3.760,91
3505 20 30 0 - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale

mniej niż 55% masy skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych modyfikowanych skrobi

t 5.537,12
3505 20 50 0 - - Zawierające 55% masy lub więcej, ale

mniej niż 80% masy skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych modyfikowanych skrobi

t 4.222,00
3505 20 90 0 - - Zawierające 80% masy lub więcej skrobi

lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

t 3.941,34

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024