Kontyngenty taryfowe na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael

Na podstawie art.141 § 1 pkt 2 i art. 145 § 1 i 2 oraz art.1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Do dnia 30 kwietnia 2004 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe na przywóz towarów pochodzących z Państwa Izrael, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2. 
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
§  3. 
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 219, poz. 2153).
§  4. 
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§  5. 
1. 
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0302, 0603, 0604, 0701, 0702 00 00, 0704, 0709, 0710, 0804, 0805, 0807, 0811 i 2101, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2. 
Wnioski o udzielenie pozwolenia, z zastrzeżeniem § 6, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
3. 
W przypadku kontyngentów, których rozdysponowanie jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
§  6. 
Dla pozycji towarowych określonych kodami PCN 0302, 0603, 0604, 0701, 0702 00 00, 0704, 0709, 0710, 0804, 0805, 0807, 0811 i 2101, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
§  7. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.
______

1) Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTWA IZRAEL, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI

Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość Wysokość kaucji
094301 0302 Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304: 67 t
- Pozostałe ryby, z wyłączeniem wątróbek,

ikry i mleczu:

0302 69 - - Pozostałe:
- - - Ryby morskie:
0302 69 61 0 - - - - Kielec (właściwy) i morlesz (Dentex

dentex i Pagellus spp.)

0
0302 69 94 0 - - - - Labraks (moron) (Dicentrarchus

labrax)

0
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: 250 t 1.000 EUR/t
094302 0603 10 - Świeże 0
0603 10 30 - - Orchidee:
0603 10 30 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja 0
0603 10 40 - - Gladiole:
0603 10 40 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja
0603 10 80 - - Pozostałe:
0603 10 80 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja
094303 0603 90 00 0 - Pozostałe 0 17 t
094304 0604 Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: 83 t 500 EUR/t
0604 10 - Mchy i porosty:
0604 10 10 0 - - Mech reniferowy 0
0604 10 90 0 - - Pozostałe 0
- Pozostałe:
0604 91 - - Świeże
- - - Choinki gwiazdkowe:
0604 91 21 0 - - - - Jodła kaukaska [Abies nordmanniana

(Stev.) Spach] i jodła szlachetna

(Abies procera Rehd.)

0
0604 91 29 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Gałązki iglaste:
0604 91 41 0 - - - - Z jodły kaukaskiej [Abies

nordmanniana (Stev.) Spach] i z

jodły szlachetnej (Abies procera

Rehd.)

0
0604 91 49 0 - - - - Pozostałe 0
0604 91 90 0 - - - Pozostałe 0
0604 99 - - Pozostałe:
0604 99 10 0 - - - Przygotowane tylko przez suszenie 0
0604 99 90 0 - - - Pozostałe 0
094305 0701 Ziemniaki, świeże lub schłodzone: 10 167 t 50 EUR/t
0701 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
0701 90 50 - - - Młode, od 1 stycznia do 30 czerwca:
0701 90 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 15 maja
094306 0702 00 00 Pomidory, świeże lub schłodzone: 10 333 t 50 EUR/t
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca
094307 0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone: 12,5 100 t 50 EUR/t
0703 10 - Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 19 0 - - - Pozostałe
ex 0703 10 19 0 Szczypiorek
094308 0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub schłodzone: 0 167 t 50 EUR/t
0704 90 - Pozostałe:
0704 90 90 - - Pozostałe:
0704 90 90 1 - - - Od 1 stycznia do 31 maja
ex 0704 90 90 1 Kapusta pekińska
0709 Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone: 50 EUR/t
0709 60 - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju

Pimenta:

094309 0709 60 10 0 - - Słodka papryka 4,5 67 t
0709 90 - Pozostałe:
0709 90 90 0 - - Pozostałe
094310 ex 0709 90 90 0 Świeże zioła, od 1 października do 31 maja 7,5 133 t
094311 0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone: 0 83 t 50 EUR/t
0710 40 00 0 - Kukurydza cukrowa
ex 0710 40 00 0 Kukurydza słodka mrożona
094312 0804 Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone: 0 167 t 50 EUR/t
0804 10 00 0 - Daktyle
0805 Owoce cytrusowe, świeże lub suszone: 6.667 t 50 EUR/t
094313 0805 10 - Pomarańcze:
- - Pomarańcze słodkie, świeże:
0805 10 10 0 - - - Krwiste i półkrwiste 5
- - - Pozostałe:
0805 10 30 0 - - - - Nawele, Naweliny, Nawelaty,

Salustiany, Vernasy, Valencjany,

Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy,

Trovita i Hamliny

5
0805 10 50 0 - - - - Pozostałe 5
094314 0805 20 - Mandarynki (włącznie z tangerinami i

satsumas); klementynki, wilkingi i

podobne hybrydy cytrusowe:

3.333 t
0805 20 10 0 - - Klementynki 10
0805 20 30 0 - - Monrealesy i satsumas 10
0805 20 50 0 - - Mandarynki i wilkingi 10
0805 20 70 0 - - Tangeryny 10
0805 20 90 0 - - Pozostałe 10
094315 0805 50 - Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) i

limy (Citrus aurantifolia, Citrus

latifolia):

2.000 t
0805 50 10 0 - - Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) 0
0805 50 90 0 - - Limy (Citrus aurantifolia, Citrus

latifolia)

0
094316 0807 Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże: 5 1.333 t 50 EUR/t
- Melony (włącznie z arbuzami):
0807 19 00 0 - - Pozostałe
ex 0807 19 00 0 Melony
091317 0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 0 167 t 50 EUR/t
0811 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
0811 90 85 0 - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne
ex 0811 90 85 0 Daktyle mrożone
094318 1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: 333 t 100 EUR/t
1704 10 - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
- - Zawierająca mniej niż 60 % masy

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 15 + DCC
1704 10 19 0 - - - Pozostała 15 + DCC
- - Zawierająca 60% masy sacharozy lub

więcej (włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach 15 + DCC
1704 10 99 0 - - - Pozostała 15 + DCC
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 10 0 - - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji,

zawierający więcej niż 10 % masy

sacharozy, ale niezawierający innych

dodanych substancji

15 + DCC
1704 90 30 0 - - Biała czekolada 17,5 + DCC
- - Pozostałe:
1704 90 51 0 - - - Pasty, włącznie z marcepanem, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto 1 kg lub większej

17,5 + DCC
1704 90 55 0 - - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od

kaszlu

17,5 + DCC
1704 90 61 0 - - - Wyroby pokryte cukrem 17,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0 - - - - Wyroby żelowe i galaretki, włącznie

z pastami owocowymi, w postaci

wyrobów cukierniczych

17,5 + DCC
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy gotowanej, nawet

nadziewane

17,5 + DCC
1704 90 75 0 - - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki 17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0 - - - - - Tabletki prasowane 17,5 + DCC
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
ex 1704 90 99 0 Chałwa 26,3 + DCC1
1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach,

tabliczkach lub batonach, o masie

większej niż 2 kg, lub w płynie, paście,

proszku, granulkach lub w innej postaci,

w pojemnikach lub w bezpośrednich

opakowaniach, o zawartości

przekraczającej 2 kg:

1806 20 10 0 - - Zawierające 31% masy lub więcej masła

kakaowego lub zawierające 31% masy lub

więcej masła kakaowego i tłuszczu z

mleka łącznie

15 + DCC
1806 20 30 0 - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale

mniej niż 31% masy masła kakaowego i

tłuszczu z mleka łącznie

15 + DCC
- - Pozostałe:
1806 20 50 0 - - - Zawierające 18% masy lub więcej masła

kakaowego

15 + DCC
1806 20 70 0 - - - Okruchy czekolady mlecznej 15 + DCC
1806 20 80 0 - - - Polewa czekoladowa smakowa 15 + DCC
1806 20 95 0 - - - Pozostałe 15 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 31 00 0 - - Nadziewane 22,5 + DCC
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 0 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 22,5 + DCC
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 22,5 + DCC
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i wyroby czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
1806 90 11 0 - - - - Zawierające alkohol 22,5 + DCC
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 22,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0 - - - - Z nadzieniem 22,5 + DCC
1806 90 39 0 - - - - Bez nadzienia 22,5 + DCC
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

22,5 + DCC
1806 90 60 0 - - Wyroby do smarowania zawierające kakao 22,5 + DCC
1806 90 70 0 - - Przetwory zawierające kakao do

sporządzania napojów

22,5 + DCC
1806 90 90 0 - - Pozostałe 22,5 + DCC
ex 1806 90 90 0 Chałwa zawierająca kakao 33,8 + DCC1
094319 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 67 t 200 EUR/t
1901 10 00 0 - Przetwory dla niemowląt, pakowane do

sprzedaży detalicznej

0
1901 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 1 - - - - Mieszanki mleczne, do produkcji

odżywek dla niemowląt

0
094320 2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: 0 83 t 30 EUR/t
2004 90 - Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:
2004 90 10 0 - - Kukurydza słodka (Zea mays var.

saccharata)

ex 2004 90 10 0 Kukurydza słodka mrożona
094321 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: 0 100 t 30 EUR/t
2005 80 00 0 - Kukurydza słodka (Zea mays var.

saccharata)

ex 2005 80 00 0 Kukurydza słodka zakonserwowana
094322 2008 Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 33 t 100 EUR/t
- Orzechy, orzeszki ziemne i pozostałe

nasiona, nawet zmieszane razem:

2008 11 - - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 0 - - - Masło orzechowe 17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

- - - - Przekraczającej 1 kg:
2008 11 92 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 94 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Nieprzekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 98 0 - - - - - Pozostałe 17,5
094323 2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 2.733 t2 200 EUR/t
- Sok pomarańczowy:
2009 11 - - Zamrożony:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 11 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto

0
2009 11 19 0 - - - - Pozostały 0
- - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej

67:

2009 11 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

0
2009 11 99 0 - - - - Pozostały 0
2009 19 - - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 19 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto

0
2009 19 19 0 - - - - Pozostały 0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20,

ale nieprzekraczającej 67:

2009 19 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

0
2009 19 98 0 - - - - Pozostały 0
- Sok grejpfrutowy:
2009 21 00 0 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20 0
2009 29 - - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 29 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto

0
2009 29 19 0 - - - - Pozostały 0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20,

ale nieprzekraczającej 67:

2009 29 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

0
2009 29 99 0 - - - - Pozostały 0
- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu

cytrusowego:

2009 31 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
- - - O wartości przekraczającej 30 EUR za

100 kg masy netto:

2009 31 11 0 - - - - Zawierający dodatek cukru 0
2009 31 19 0 - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
- - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - Sok cytrynowy:
2009 31 51 0 - - - - - Zawierający dodatek cukru 0
2009 31 59 0 - - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
- - - - Pozostałe soki z owoców

cytrusowych:

2009 31 91 0 - - - - - Zawierające dodatek cukru 0
2009 31 99 0 - - - - - Niezawierające dodatku cukru 0
2009 39 - - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 39 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto

0
2009 39 19 0 - - - - Pozostały 0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20,

ale nieprzekraczającej 67:

- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

2009 39 31 0 - - - - - Zawierające dodatek cukru 0
2009 39 39 0 - - - - - Niezawierające dodatku cukru 0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto:

- - - - - Sok cytrynowy:
2009 39 51 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

0
2009 39 55 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

0
2009 39 59 0 - - - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
- - - - - Pozostałe soki z owoców

cytrusowych:

2009 39 91 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

0
2009 39 95 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

0
2009 39 99 0 - - - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
- Sok winogronowy (włączając moszcz

winogronowy):

2009 61 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:
2009 61 10 0 - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za

100 kg masy netto

0
2009 61 90 0 - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR

za 100 kg masy netto

0
2009 69 - - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 69 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 22

EUR za 100 kg masy netto

0
2009 69 19 0 - - - - Pozostały 0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 30,

ale nieprzekraczającej 67:

- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR

za 100 kg masy netto:

2009 69 51 0 - - - - - Stężony 0
2009 69 59 0 - - - - - Pozostały 0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 18

EUR za 100 kg masy netto:

- - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy:

2009 69 71 0 - - - - - - Stężony 0
2009 69 79 0 - - - - - - Pozostały 0
2009 69 90 0 - - - - - Pozostały 0
2009 90 - Mieszanki soków:
- - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku ananasowego:

2009 90 41 0 - - - - - - Zawierające dodatek cukru 0
2009 90 49 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
2009 90 51 0 - - - - - - Zawierające dodatek cukru 0
2009 90 59 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku ananasowego:

2009 90 71 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

0
2009 90 73 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

0
2009 90 79 0 - - - - - - Niezawierające dodatku cukru 0
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy:

2009 90 92 0 - - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 94 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy:

2009 90 95 0 - - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 96 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Niezawierające dodatku cukru:
2009 90 97 0 - - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 98 0 - - - - - - - Pozostałe 0
094324 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: 83 t 200 EUR/t
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy

oraz przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów, lub na bazie

kawy:

2101 11 - - Ekstrakty, esencje lub koncentraty:
2101 11 11 0 - - - O zawartości suchej masy na bazie

kawy wynoszącej 95% masy lub większej

0
2101 11 19 0 - - - Pozostałe 0
2101 12 - - Przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów, lub na bazie

kawy:

2101 12 92 0 - - - Przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów kawy

0
2101 12 98 0 - - - Pozostałe 0
2101 20 - Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty

lub maté (herbaty paragwajskiej) i

przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów, lub na bazie

herbaty, lub maté (herbaty

paragwajskiej):

2101 20 20 0 - - Ekstrakty, esencje lub koncentraty 0
- - Przetwory:
2101 20 92 0 - - - Na bazie ekstraktów, esencji lub

koncentratów herbaty, lub maté

(herbaty paragwajskiej)

0
2101 20 98 0 - - - Pozostałe 0
2101 30 - Cykoria palona i pozostałe palone

namiastki kawy oraz ich ekstrakty,

esencje i koncentraty:

- - Cykoria palona i pozostałe palone

namiastki kawy:

2101 30 11 0 - - - Cykoria palona 0
2101 30 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty z

cykorii palonej i pozostałych palonych

namiastek kawy:

2101 30 91 0 - - - Z cykorii palonej 0
2101 30 99 0 - - - Pozostałe 0
094325 2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 33 t 200 EUR/t
2106 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Niezawierające tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy, glukozy lub

skrobi, lub zawierające mniej niż

1,5% masy tłuszczu mleka, 5% masy

sacharozy lub izoglukozy, 5% masy

glukozy lub skrobi

10
2106 90 98 0 - - - Pozostałe 12,5

minimum

0,11

EUR/kg

094326 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009: 6.667 hl 2,5 EUR/hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie większej niż 22% obj.

15

minimum

21 EUR/hl

2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie większej niż 22% obj.

15

minimum

21 EUR/hl

- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15

minimum

21 EUR/hl

2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15

minimum

21 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną

przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2204 21 10 - - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204

10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób,

pozostające w wyniku obecności

ditlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1

bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekracającej 22% obj.

15

minimum

21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 34 0 - - - - - - - Penedés 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto Adige 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 69 0 - - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 74 0 - - - - - - - Penedés 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 89 0 - - - - - Port 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 92 0 - - - - - Sherry 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 98 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204

10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób,

pozostające w wyniku obecności

ditlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1

bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 22%

obj.

12,5

minimum

21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 92 0 - - - - - Sherry 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 29 95 0 - - - - - Port 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 98 0 - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją

zatrzymaną inaczej niż przez dodanie

alkoholu:

2204 30 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 22% obj.

22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w

20°C, i o rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nieprzekraczającej 1%

obj:

2204 30 92 0 - - - - Skoncentrowany 32,5
2204 30 94 0 - - - - Pozostały 32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 1%, ale

nieprzekraczającej 22% obj.

32,5
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 1%, ale

nieprzekraczającej 22% obj.

32,5
2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10 - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu 18% obj. lub mniejszej

15

minimum

6,25 EUR/hl

2205 10 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 10 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18%, ale

nieprzekraczającej 22% obj.

24

minimum

7 EUR/hl +

0,65 EUR/hl

2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu 18% obj. lub mniejszej

15

minimum

5 EUR/hl

2205 90 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 90 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18%, ale

nieprzekraczającej 22% obj.

24

minimum

7 EUR/hl +

0,65 EUR/hl

1 Dodatkowe cło za cukier pobierane w wysokości 0,00085 EUR za każdy 1 dag lub 1% cukru w 1 kg produktu.

2 W ilości 2.733, zgodnie z Protokołem 2 do Umowy o Wolnym Handlu między Rzeczpospolitą Polską a Państwem Izraela wysokość kontyngentu dla pozycji 2009 61, 2009 69 - sok winogronowy - wynosi 67 t.

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024