Zm.: rozporządzenie w sprawie wysokości opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 25 sierpnia 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wysokości opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną

Na podstawie art. 49 ust. 7 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm. 1 ) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2003 r. w sprawie wysokości opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną (Dz. U. Nr 29, poz. 246) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 1 pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2) koszty użytych produktów leczniczych weterynaryjnych i wyrobów medycznych oraz produktów biobójczych w związku z wykonywaniem czynności określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;";

2)
załącznik nr 1 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia;
3)
załącznik nr 2 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

STAWKI OPŁAT ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ

Lp. Rodzaj czynności Opłata w zł
1 2 3
1 Badanie zwierząt hodowlanych i użytkowych (do dalszego chowu) przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub wydaniem decyzji:
1) konia, bydła dorosłego, jelenia i daniela utrzymywanych w

warunkach fermowych:

a) do 3 sztuk zwierząt 30,00
b) powyżej 3 sztuk - za każde następne zwierzę 10,00
2) źrebięcia (wiek do 12 miesięcy), świni, owcy, kozy:
a) do 10 sztuk zwierząt 25,00
b) powyżej 10 sztuk - za każde następne zwierzę 2,50
3) cielęcina (wiek do 6 miesięcy) - od 1 zwierzęcia 5,00
4) jagnięcia i koźlęcia (wiek do 3 miesięcy):
a) od 1 zwierzęcia 3,00
b) powyżej 50 sztuk zwierząt za każde następne zwierzę 0,65
5) prosięcia (wiek do chwili odsadzenia od maciory), warchlaka

(wiek od chwili odsadzenia od maciory do osiągnięcia wagi

35-45 kg) - od 1 zwierzęcia

2,00
6) psa, kota:
a) do 4 sztuk zwierząt 25,00
b) powyżej 4 sztuk - za każde następne zwierzę 6,50
7) królika - od 1 zwierzęcia 0,40
8) zwierzęcia futerkowego - od 1 zwierzęcia 0,65
9) drobiu:
a) do 1.000 sztuk 32,00
b) powyżej 1.000 sztuk - za każde następne rozpoczęte 1.000

sztuk zwierząt

11,00
10) ptaków łownych:
a) od 1 do 50 sztuk 12,00
b) od 51 do 100 sztuk 20,00
c) powyżej 100 sztuk - za każde następne rozpoczęte 100

sztuk zwierząt

10,00
11) zwierzęcia egzotycznego:
a) do 2 sztuk zwierząt 25,00
b) powyżej 2 sztuk - za każde następne zwierzę 13,00
12) piskląt, zwierząt drobnych, owadów użytkowych bez względu

na ich liczbę i ilość pakietów, przewożonych tym samym

środkiem transportu

25,00
13) strusia:
a) do 5 sztuk 25,00
b) powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę 3,00
2 Badanie zwierząt rzeźnych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub wydaniem decyzji:
1) konia 15,00
2) bydła dorosłego oraz jelenia i daniela utrzymywanych w

warunkach fermowych:

a) do 5 sztuk zwierząt 10,00
b) powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę 3,00
3) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia:
a) do 5 sztuk zwierząt 5,00
b) powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę 1,00
4) jagnięcia, koźlęcia, prosięcia, warchlaka:
a) do 3 sztuk zwierząt 3,00
b) od 4 do 10 sztuk zwierząt 4,50
c) od 11 do 15 sztuk zwierząt 7,50
d) powyżej 15 sztuk - za każde następne zwierzę 0,65
5) zająca, ptaka łownego:
a) do 200 sztuk zwierząt 25,00
b) powyżej 200 sztuk - za każde następne zwierzę 0,15
6) drobiu:
a) do 1.000 sztuk zwierząt 25,00
b) powyżej 1.000 sztuk - od każdego następnego rozpoczętego

1.000 sztuk zwierząt

6,50
7) królików i nutrii:
a) do 50 sztuk zwierząt 3,00
b) od 51 do 100 sztuk zwierząt 4,50
c) od 101 do 300 sztuk zwierząt 9,00
d) od 301 do 1.000 sztuk zwierząt 18,00
e) powyżej 1.000 sztuk od każdego następnego rozpoczętego

1.000 sztuk zwierząt

6,50
3 Badanie alergiczne (tuberkulinizacja, maleinizacja) przy indywidualnym zgłoszeniu wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia:
1) ssaka 5,40
2) ptaka 1,30
4 Pobieranie prób do badań laboratoryjnych od 1 zwierzęcia - bez względu na ilość kierunków badań:
1) ssaka:
a) krwi lub mleka 2,50
b) wymazu 1,30
c) wypłuczyn z worka napletkowego 13,00
2) ptaka:
a) krwi 1,20
b) wymazu 0,60
5 Pobranie krwi od ptaka wraz z badaniem metodą płytkową 0,40
6 Badanie morfologii nasienia wraz z wystawieniem świadectwa zdrowia 13,00
7 Badanie ryb żywych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub wydaniem decyzji, bez względu na ich ilość, przewożonych tym samym środkiem transportu 25,00
8 Badanie mięsa pozyskanego ze zwierząt rzeźnych, zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, mięsa zwierząt łownych oraz produktów wytworzonych z tych mięs przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji:
za każdą rozpoczętą 1 tonę 10,00
z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż 58,00
9 Badanie świeżych i mrożonych ryb, skorupiaków, mięczaków oraz ich produktów przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji:
1) do 1.000 kg 23,50
2) od 1.001 do 3.000 kg 58,80
3) od 3.001 do 25.000 kg 153,00
4) powyżej 25.000 kg 294,20
10 Badanie świeżych i mrożonych ryb, skorupiaków, mięczaków, rozładowywanych ze statku rybackiego lub statku przetwórni pływającego pod banderą Rzeczypospolitej Polskiej, z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia:
1) do 50 ton, za każdą rozpoczętą tonę 3,86
2) powyżej 50 ton za każdą następną rozpoczętą tonę 1,93
11 Badanie środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mięsa i produktów z niego wytworzonych, o których mowa w lp. 8, przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji:
za każdą rozpoczętą 1 tonę 10,00
z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż 58,00
12 Badanie produktów niejadalnych pochodzenia zwierzęcego przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji:
za każdą rozpoczętą 1 tonę 10,00
z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż 58,00
13 Badanie środków żywienia zwierząt przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji:
za każdą rozpoczętą 1 tonę 10,00
z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż 58,00
14 Badanie materiału biologicznego pochodzenia zwierzęcego przywiezionego z zagranicy, z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji, stanowiącego jedną przesyłkę 58,00
15 Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach, w których technologia uboju i obróbki poubojowej oparta jest o automatyczny przesuw taśmy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia:
1) bydła:
a) w wieku do 12 miesięcy życia 2,50
b) w wieku od 13 do 30 miesięcy życia 8,00
c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela

utrzymywanych w warunkach fermowych

11,00
2) konia 12,00
3) świni 4,08
4) prosięcia 2,00
5) owcy, kozy:
a) do 12 kg wagi 0,70
b) od 12,1 do 18 kg wagi 1,40
c) powyżej 18 kg wagi 2,00
6) drobiu, królików:
a) do 2 kg wagi 0,0402
b) od 2,01 do 5,0 kg wagi 0,0455
c) powyżej 5 kg wagi 0,089
7) nutrii 1,00
16 Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach nieposiadających technologii wymienionej w lp. 15 wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia:
1) bydła:
a) w wieku do 12 miesięcy życia 3,00
b) w wieku od 13 do 30 miesięcy życia 10,00
c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela

utrzymywanych w warunkach fermowych

15,00
2) konia 18,75
3) świni 5,50
4) prosięcia 2,20
5) owcy, kozy:
a) do 12 kg wagi 0,88
b) od 12,1 do 18 kg wagi 1,75
c) powyżej 18 kg wagi 2,50
6) drobiu, królików:
a) do 2 kg wagi 0,0502
b) od 2,01 do 5,0 kg wagi 0,0568
c) powyżej 5 kg wagi 0,1112
7) strusia 10,00
8) nutrii 1,20
17 Oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych - od 1 zwierzęcia:
1) dzika 5,90
2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających 0,80
3) zająca 0,064
4) ptaka łownego 0,064
5) małego dzikiego ptactwa 0,032
18 Badanie mięsa zwierząt łownych wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia:
1) dzika:
a) zaopatrzonego w dokument weterynaryjny o wyniku oględzin

tuszy, badaniu narogów i badaniu na włośnie, o których

mowa w lp. 17 pkt 1

1,50
b) niepoddanego oględzinom i badaniom, o których mowa w lit.

a

5,90
2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających 1,20
3) zająca 0,096
4) ptaka łownego 0,096
5) małego dzikiego ptactwa 0,048
19 Badanie mięsa zwierząt łownych na potrzeby własne - od 1 zwierzęcia:
1) dzika 12,00
2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających 6,00
3) zająca 0,32
4) ptaka łownego 0,32
5) małego dzikiego ptactwa 0,16
20 Badanie mięsa zwierząt rzeźnych w zagrodach posiadaczy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia:
1) jelenia, daniela utrzymywanych w warunkach fermowych 17,00
2) strusia 15,00
3) drobiu:
a) do 10 sztuk 5,00
b) powyżej 10 sztuk - za każde następne zwierzę 0,40
4) królików:
a) do 10 sztuk zwierząt 5,00
b) powyżej 10 sztuk - za każde następne zwierzę 0,50
5) pozostałych gatunków zwierząt - od 1 zwierzęcia 12,60
21 Badanie mięsa w przypadku odwołania się posiadacza od decyzji w sprawie oceny tego mięsa, jeżeli wynik badania powtórnego potwierdzi pierwotną ocenę bez względu na gatunek i wagę zwierzęcia - od 1 zwierzęcia 19,00
22 Ustalenie miejsca kwarantanny albo uboju zwierząt lub miejsca składowania innych towarów sprowadzonych z zagranicy 100,00
23 Szczepienie w formie iniekcji - od 1 zwierzęcia:
1) bydła, konia 2,00
2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia 1,30
3) zwierzęcia futerkowego 1,30
4) ptaka, królika 0,10
5) pisklęcia jednodniowego 0,06
6) ryby 0,03
24 Podanie dla ryb weterynaryjnego produktu leczniczego w paszy, za 1 godzinę pracy 43,00
25 Szczepienie psa lub kota przeciwko wściekliźnie wraz z wydaniem zaświadczenia - od 1 zwierzęcia 10,00
26 Doustne albo w aerozolu podanie szczepionki dla:
1) ssaka - od 1 zwierzęcia 0,62
2) ptaków i królików - za każde 50 sztuk 0,13
27 Weterynaryjna kontrola graniczna:
1) zwierząt bez względu na gatunek, z wyjątkiem ryb żywych:
a) do 5 zwierząt - od 1 zwierzęcia 20,00
b) powyżej 5 zwierząt przewożonych tym samym środkiem

transportu

120,00
2) ryb żywych przewożonych tym samym środkiem transportu 60,00
3) materiału biologicznego stanowiącego jedną przesyłkę 58,00
4) środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego przewożonych tym

samym środkiem transportu

58,00
5) niejadalnych produktów zwierzęcych, środków żywienia

zwierząt przewożonych tym samym środkiem transportu

58,00
28 Weterynaryjna kontrola statku rybackiego i statku przetwórni (bez kosztów przejazdu i pobytu inspektora przeprowadzającego kontrolę) za 1 godzinę pracy 43,00
29 Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w punktach odbioru mleka surowego, miejscach przetwarzania mleka i przechowywania przetworów mlecznych wraz z kontrolą wprowadzanego mleka surowego, pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy 43,00
30 Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w zakładach obróbki, przetwórstwa, przechowywania ryb, skorupiaków i mięczaków lub zakładach zajmujących się jedynie przetwórstwem, schładzaniem, zamrażaniem, pakowaniem, przechowywaniem wraz z kontrolą wprowadzanych ryb, skorupiaków i mięczaków, pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy 43,00
31 Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w działach rozbioru, przetwórstwa i przechowywania mięsa, jeżeli mięso to pochodzi z innego zakładu mięsnego, wraz z kontrolą mięsa wprowadzanego, pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy 43,00
32 Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w miejscach przetwarzania i przechowywania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego niewymienionych w lp. 29, 30 i 31 oraz w trakcie produkcji i przechowywania niejadalnych produktów zwierzęcych, środków żywienia zwierząt oraz materiału biologicznego wraz z pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy 43,00
33 Weterynaryjna kontrola spędów, targów zwierząt oraz wystaw zwierząt za 1 godzinę pracy 43,00
34 Wystawienie zezwolenia weterynaryjnego na przywóz lub przewóz towarów z zagranicy 100,00
35 Wpis do rejestru podmiotów spełniających warunki weterynaryjne wymagane do prowadzenia działalności z wyłączeniem wpisu do rejestru gospodarstwa utrzymującego zwierzęta gospodarskie 300,00
36 Wpis do rejestru zakładów spełniających warunki weterynaryjne wymagane przy eksporcie towarów 1.250,00
37 Odkażanie 1 m2 powierzchni:
1) do 1.000 m2 0,12
2) powyżej 1.000 m2 0,10
38 Odkażanie środka transportu:
1) samochodu bez przyczepy 10,00
2) samochodu z przyczepą 15,00
3) wagonu 15,00
39 Wystawienie decyzji dopuszczającej środek transportu do przewozu zwierząt, materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka albo do sprzedaży w handlu obwoźnym określonych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego 100,00
40 Przeprowadzenie sekcji zwłok zwierzęcych z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych (oraz wydaniem orzeczenia lekarskiego) - od 1 zwierzęcia:
1) konia, bydła i innego dużego zwierzęcia (wolno żyjącego) 80,00
2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia, psa wielkości

średniej i dużej, strusia dorosłego, płodów tych zwierząt

40,00
3) prosięcia, jagnięcia, psa rasy małej, kota, mięsożernego

zwierzęcia futerkowego, strusia młodego, płodów tych

zwierząt

20,00
4) małego zwierzęcia futerkowego, zwierzęcia laboratoryjnego 15,00
5) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia 2,00
6) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia 5,00
7) ryby:
a) o wadze jednostkowej do 100 g 1,50
b) o wadze ponad 100 g do 250 g 2,00
c) o wadze jednostkowej ponad 250 g 3,00

ZAŁĄCZNIK Nr  2

OPŁATY ZA URZĘDOWE BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ

Lp. Rodzaj badań Opłata w zł
1 2 3
1 Pobranie materiału do przygotowania próbki zbiorczej (bez sekcji) z padłych ptaków:
1) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia 10,00
2) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia 25,00
2 Otwarcie czaszki z pobraniem materiału do badania - od 1 zwierzęcia:
1) zwierząt małych 15,00
2) zwierząt średnich i dużych 30,00
3 Ocena anatomopatologiczna narządów lub wycinków 15,00
4 Badanie:
1) histopatologiczne 40,00
2) histochemiczne 70,00
5 Badania mikrobiologiczne materiału patologicznego:
1) badanie bakterioskopowe 6,00
2) badanie bakteriologiczne pochodzące od:
a) ssaka 15,00
b) ptaka 12,00
c) oznaczanie lekooporności szczepu bakteryjnego 9,00
3) badanie w kierunku Campylobacter foetus 40,00
4) badanie w kierunku zakażeń pałeczkami z rodzaju Salmonella u

ssaków

30,00
6 Badanie pszczół:
1) badanie 1 próbki czerwia 5,00
2) badanie 1 próbki owadów dorosłych 6,00
7 Badanie próbek zbiorczych w kierunku wykrycia pałeczek z rodzaju Salmonella:
1) jaj wylęgowych, zamarłych zarodków, mekonium, wymazów z

kloaki, wymazów z powierzchni obiektów, kału, inne

40,00
2) przygotowanie próbek zbiorczych z jaj, zamarłych zarodków 15,00
8 Badanie nasienia:
1) morfologiczne 15,00
2) koncentracji plemników 11,00
9 Badanie w kierunku gruźlicy, choroby Johnego:
1) badanie bakterioskopowe 18,00
2) badanie hodowlane 50,00
3) identyfikacja prątka 25,00
4) próba biologiczna (bez kosztów użytych zwierząt) 50,00
10 Badania parazytologiczne:
1) wykrywanie rzęsistka bydlęcego (w wypłuczynach i nasieniu) 25,00
2) identyfikacja rzęsistka 20,00
3) wykrywanie Echinococcus 12,00
4) określenie rodzaju i liczby pasożytów w rybach spożywczych 26,00
11 Badania serologiczne i wirusologiczne:
1) badanie metodą ELISA w kierunku EBB:
a) próbka pulowana 25,00
b) próbka pojedyncza 11,00
2) badanie metodą ELISA chorób drobiu (jedna próbka - 1

kierunek)

14,00
3) inne badania metodą ELISA (jedna próbka - 1 kierunek) 25,00
4) badanie w kierunku toksoplazmozy lub kryptosporidiozy 18,00
5) odczyn seroneutralizacji 25,00
6) test aglutynacji mikroskopowej LEPTOSPIRA:
a) z 6 serotypami 12,00
b) z 16 serotypami 25,00
7) immunodyfuzja w żelu agarowym (ID) 11,00
8) próba immunofluorescencyjna (różne) 35,00
9) badanie koni w kierunku NZK metodą Cooginsa 11,00
10) badanie metodą OWD 12,00
11) badanie metodą OWD w kierunku zarazy stadniczej koni:
a) metodą makro 65,00
b) metodą mikro 30,00
12) odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej (OKAP), aglutynacja

płytowa

3,00
13) test hemaglutynacji czynnej lub biernej 7,00
14) test aglutynacji probówkowej (OA) i antyglobulinowy wg

Coombsa, próba merkaptoetanolowa

10,00
15) badanie nasienia z izolacją wirusa 65,00
16) badanie owiec w kierunku brucelozy:
a) metodą OKAP 3,50
b) metodą OWD 12,00
17) badanie w kierunku wścieklizny:
a) metodą immunofluerescencji 80,00
b) próba biologiczna (bez kosztów zwierząt doświadczalnych) 30,00
c) metodą hodowli komórkowej 50,00
18) badanie w kierunku wąglika:
a) próba termoprecypitacji 20,00
b) badanie hodowlane 25,00
19) badanie w kierunku BSE testem diagnostycznym 120,00
12 Badanie techniką PCR 110,00
13 Badanie mikrobiologiczne surowców i środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz środków żywienia zwierząt i ich komponentów:
1) oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych 16,00
2) oznaczanie ogólnej liczby drożdży lub pleśni (za każdą

grupę)

18,00
3) wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella:
a) metodą klasyczną 38,00
b) szybkimi testami 90,00
4) badanie w kierunku obecności gronkowców chorobotwórczych:
a) wykrywanie obecności 14,00
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) 30,00
c) oznaczanie liczby metodą płytkową 15,00
5) badanie w kierunku obecności bakterii z grupy coli:
a) wykrywanie obecności 14,00
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) 30,00
c) oznaczanie liczby bakterii metodą płytkową 16,00
6) badanie w kierunku Escherichia coli:
a) wykrywanie obecności 12,00
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) 30,00
7) badanie w kierunku wykrywania obecności Escherichia coli

verotoksycznych

45,00
8) badanie w kierunku Campylobacter, Shigella, Yersinia ent. i

innych:

a) wykrywanie obecności 30,00
b) oznaczanie liczby 40,00
9) badania w kierunku Listeria monocytogenes:
a) wykrywanie obecności w 25 g 90,00
b) wykrywanie obecności w 1 g 18,00
c) oznaczanie liczby w 1 g 22,00
10) badania w kierunku enterokoków:
a) wykrywanie obecności 16,00
b) oznaczanie liczby 16,00
11) badanie w kierunku beztlenowych bakterii

przetrwalnikujących:

a) wykrycie obecności 16,00
b) wykrycie obecności beztlenowców redukujących siarczany 16,00
c) oznaczenie NPL beztlenowców redukujących siarczany 30,00
d) oznaczenie liczby rodzaju Clostridium perfingens metodą

płytkową

34,00
e) oznaczanie liczby Bacillus cereus metodą płytową 17,00
12) badanie w kierunku bakterii proteolitycznych:
a) wykrywanie obecności 12,00
b) oznaczanie liczby 20,00
13) oznaczenie NPL bakterii z rodziny Enterobacteriaceae 20,00
14) oznaczenie liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae

metodą płytkową

16,00
15) oznaczenie liczby bakterii kwasu mlekowego 14,00
16) oznaczenie bakterii z rodzaju Pseudomonas 14,00
17) wykonanie próby termostatowej 8,00
18) wykonanie próby szczelności 13,00
19) wykonanie próby organoleptycznej 13,00
20) oznaczenie pozostałości antybiotyków lub innych substancji

przeciwbakteryjnych:

a) w mleku surowym 25,00
b) w tkankach zwierzęcych 40,00
21) badanie mięsa mielonego w systemie N-5 200,00
22) badanie mączek paszowych w systemie N-5 180,00
23) oznaczanie liczby komórek somatycznych w mleku surowym 25,00
14 Badania radiologiczne:
1) oznaczenie całkowitej aktywności β 30,00
2) oznaczenie poziomu izotopów cezu 70,00
15 Badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego oraz środków żywienia zwierząt:
1) oznaczenie zawartości azotanów i azotynów 34,00
2) oznaczenie zawartości polifosforanów dodanych (met.

Klasyczna)

60,00
3) oznaczenie zawartości polifosforanów met. HTPLC 80,00
4) oznaczenie zawartości białka 44,00
5) oznaczenie zawartości tłuszczu 33,00
6) oznaczenie zawartości soli kuchennej 25,00
7) oznaczenie zawartości histaminy 65,00
8) oznaczenie stopnia zjełczenia tłuszczu:
a) za 1 wskaźnik 27,00
b) za 3 wskaźniki 75,00
9) oznaczenie metali ciężkich - za każdy pierwiastek 50,00
10) oznaczenie poziomu pozostałości pestycydów

chloroorganicznych, fosforoorganicznych, chlorowanych

bifenyli - za każdą grupę

99,00
11) oznaczanie poziomu kongenerów PCBs 300,00
12) oznaczanie poziomu mikotoksyn - za każdą mikotoksynę:
a) metodą HPLC 170,00
b) metodą powinowactwa immunologicznego 130,00
13) wykrycie obecności hormonów anabolicznych w płynach

ustrojowych, tkankach, wydalinach i środkach żywienia

zwierząt - za każdą grupę

220,00
14) oznaczenie obecności leków weterynaryjnych w płynach

ustrojowych, tkankach, wydalinach lub w środkach żywienia

zwierząt za każdą grupę metodą HPLC

130,00
15) oznaczenie obecności kokcydiostatyków jonoforowych:
a) jakościowe 40,00
b) ilościowe 78,00
16) oznaczenie zawartości skrobi:
a) w wyrobach garmażeryjnych 40,00
b) w wyrobach wędliniarskich (zgodnie z PN-85/A-82059

Przetwory mięsne - wykrywanie i oznaczanie zawartości

skrobi)

190,00
17) oznaczenie zawartości wody 20,00
18) oznaczanie zawartości kolagenu 50,00
19) badanie na zafałszowanie mleka - oznaczanie punktu

zamarzania

20,00
16 Stwierdzenie obecności przetworzonego białka zwierzęcego w środkach żywienia zwierząt metodą mikroskopową 100,00
1 Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450 i Nr 122, poz. 1144.

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.156.1525

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie wysokości opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną.
Data aktu: 25/08/2003
Data ogłoszenia: 05/09/2003
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 05/09/2003