Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 31 marca 1998 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 1998 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Słowenii, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1997 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1047 i z 1998 r. Nr 19, poz. 88).
§  4.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwolenia, na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 1998 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI SŁOWENII

Kod PCN Wyszczególnienie Preferencyjna stawka celna Kontyngent
0102 Bydło żywe: 1.000 ton
0102 90 - Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
0102 90 05 0 - - - O masie nie

przekraczającej 80 kg

15
- - - O masie powyżej 80 kg, ale

nie przekraczającej 160 kg:

0102 90 21 0 - - - - Rzeźne 15
0102 90 29 0 - - - - Pozostałe 15
- - - O masie powyżej 160 kg, ale

nie przekraczającej 300 kg:

0102 90 41 0 - - - - Rzeźne 15
0102 90 49 0 - - - - Pozostałe 15
- - - O masie powyżej 300 kg:
- - - - Jałówki (bydło płci

żeńskiej, które nigdy nie

miało cielaka):

0102 90 51 0 - - - - - Rzeźne 15
0102 90 59 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Krowy:
0102 90 61 0 - - - - - Rzeźne 15
0102 90 69 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Pozostałe:
0102 90 71 0 - - - - - Rzeźne 15
0102 90 79 0 - - - - - Pozostałe 15
0102 90 90 0 - - Pozostałe 15
0103 Trzoda chlewna żywa: 800 ton
- Pozostałe:
0103 91 - - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 10 0 - - - Gatunki domowe 10
0103 91 90 0 - - - Pozostałe 10
0103 92 - - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0 - - - - Maciory mające prosiaki

co najmniej raz, o masie

160 kg lub większej

15
0103 92 19 0 - - - - Pozostałe 15
0103 92 90 0 - - - Pozostałe 15
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: 50 ton
- O masie nie przekraczającej

185 g:

0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus

domesticus:

- - - Pisklęta płci żeńskiej

pochodzące z hodowli w

drugim i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski 32

maksimum

0,084 ECU/szt

0105 11 19 0 - - - - Pozostałe 32

maksimum

0,084 ECU/szt

- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski 32

maksimum

0,084 ECU/szt

0105 11 99 0 - - - - Pozostałe 32

maksimum

0,084 ECU/szt

0105 12 00 0 - - Indyki 9
0105 19 - - Pozostałe:
0105 19 20 0 - - - Gęsi 9
0105 19 90 0 - - - Kaczki i perliczki 9
- Pozostałe:
0105 92 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus

domesticus o masie nie

przekraczającej 2.000 g

10
0105 93 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus

domesticus o masie powyżej

2.000 g

10
0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 0 - - - Kaczki 10
0105 99 20 0 - - - Gęsi 20
0105 99 30 0 - - - Indyki 10
0105 99 50 0 - - - Perliczki 10
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone: 70 ton
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze 25
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" 25
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub rozdzielone

25
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone

lub rozdzielone

25
0201 20 90 0 - - Pozostałe 25
0201 30 00 0 - Bez kości 25
0202 Mięso wołowe mrożone: 70 ton
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze 25
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" 25
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub rozdzielone

25
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone

lub rozdzielone

25
0202 20 90 0 - - Pozostałe 25
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub

pokrojone na maksymalnie pięć

części, a każda ćwiartka

stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane" w

dwóch blokach, z których

jeden zawiera ćwierć przednią

całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a

drugi ćwierć tylną w jednym

kawałku, ale bez polędwicy

25
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder

- kawałki

25
0202 30 90 0 - - Pozostałe 25
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 150 ton
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 25
0203 11 90 0 - - - Pozostałe 25
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki

z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 25
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 25
0203 12 90 0 - - - Pozostałe 25
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 25
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z

kośćmi

25
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 25
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 25
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 25
0203 19 90 0 - - - Pozostałe 25
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 25
0203 21 90 0 - - - Pozostałe 25
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki

z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 25
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 25
0203 22 90 0 - - - Pozostałe 25
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 25
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z

kośćmi

25
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 25
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 25
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 25
0203 29 90 0 - - - Pozostałe 25
0204 Mięso baranie i kozie - świeże, chłodzone lub mrożone: 12 ton
0204 10 00 0 - Tusze i półtusze z jagniąt,

świeże lub chłodzone

0
- Inne mięso baranie, świeże lub

chłodzone:

0204 21 00 0 - - Tusze i półtusze 0
0204 22 - - Inne kawałki z kośćmi:
0204 22 10 0 - - - Krótkie ćwierci przednie 0
0204 22 30 0 - - - Grzbiety i/lub środki 0
0204 22 50 0 - - - Nogi 0
0204 22 90 0 - - - Pozostałe 0
0204 23 00 0 - - Bez kości 0
0204 30 00 0 - Tusze i półtusze z jagniąt,

mrożone

0
- Inne mięso baranie mrożone:
0204 41 00 0 - - Tusze i półtusze 0
0204 42 - - Inne kawałki z kośćmi:
0204 42 10 0 - - - Krótkie ćwierci przednie 0
0204 42 30 0 - - - Grzbiety i/lub środki 0
0204 42 50 0 - - - Nogi 0
0204 42 90 0 - - - Pozostałe 0
0204 43 - - Bez kości:
0204 43 10 0 - - - Jagnięce 0
0204 43 90 0 - - - Pozostałe 0
0204 50 - Mięso kozie:
- - Świeże lub chłodzone:
0204 50 11 0 - - - Tusze i półtusze 0
0204 50 13 0 - - - Krótkie ćwierci przednie 0
0204 50 15 0 - - - Grzbiety i/lub środki 0
0204 50 19 0 - - - Nogi 0
- - - Pozostałe:
0204 50 31 0 - - - - Kawałki z kośćmi 0
0204 50 39 0 - - - - Kawałki bez kości 0
- - Mrożone:
0204 50 51 0 - - - Tusze i półtusze 0
0204 50 53 0 - - - Krótkie ćwierci przednie 0
0204 50 55 0 - - - Grzbiety i/lub środki 0
0204 50 59 0 - - - Nogi 0
- - - Pozostałe:
0204 50 71 0 - - - - Kawałki z kośćmi 0
0204 50 79 0 - - - - Kawałki bez kości 0
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 375 ton
- Z ptactwa z gatunku Gallus

domesticus:

0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z

głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,30 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie

z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,30 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,30 ECU/kg

- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków,

znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,30 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,30 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki 30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,30 ECU/kg

- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i

jelit, ale nie

wypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako

"kaczki 85%"

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,30 ECU/kg

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane bez krwi,

niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 32 90 0 - - - Perliczki 30

minimum

0,30 ECU/kg

0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów: 70 ton
- Mięso wieprzowe:
0210 11 - - Szynki, łopatki i ich

kawałki, z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 11 11 0 - - - - - Szynki i ich kawałki 20
0210 11 19 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki 20
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 11 31 0 - - - - - Szynki i ich kawałki 20
0210 11 39 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki 20
0210 11 90 0 - - - Pozostałe 20
0210 12 - - Boczek i jego kawałki:
- - - Ze świń domowych:
0210 12 11 0 - - - - Solony lub w solance 20
0210 12 19 0 - - - - Suszony lub wędzony 20
0210 12 90 0 - - - Pozostały 20
0210 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 19 10 0 - - - - - Bok bekonowy lub

szpencer

20
0210 19 20 0 - - - - - Bok trzyćwierciowy lub

środki

20
0210 19 30 0 - - - - - Przodki i ich kawałki 20
0210 19 40 0 - - - - - Schaby i ich kawałki 20
- - - - - Pozostałe:
0210 19 51 0 - - - - - - Bez kości 20
0210 19 59 0 - - - - - - Pozostałe 20
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 19 60 0 - - - - - Przodki i ich kawałki 20
0210 19 70 0 - - - - - Schaby i ich kawałki 20
- - - - - Pozostałe:
0210 19 81 0 - - - - - - Bez kości 20
0210 19 89 0 - - - - - - Pozostałe 20
0210 19 90 0 - - - Pozostałe 20
0210 20 - Mięso wołowe:
0210 20 10 0 - - Z kośćmi 20
0210 20 90 0 - - Bez kości 20
0210 90 - Inne, łącznie z jadalnymi

mączkami i grysikami z mięsa

lub podrobów:

- - Mięso:
0210 90 10 0 - - - Mięso koński solone, w

solance lub suszone

20
- - - Baranie i kozie:
0210 90 11 0 - - - - Z kośćmi 20
0210 90 19 0 - - - - Bez kości 20
0210 90 21 0 - - - Z reniferów 20
0210 90 29 0 - - - Pozostałe 20
- - Podroby:
- - - Wieprzowe:
0210 90 31 0 - - - - Wątroby 20
0210 90 39 0 - - - - Pozostałe 20
- - - Wołowe:
0210 90 41 0 - - - - Gruba przepona i cienka

przepona

20
0210 90 49 0 - - - - Pozostałe 20
0210 90 60 0 - - - Baranie i kozie 20
- - - Pozostałe:
- - - - Wątroby drobiowe:
0210 90 71 0 - - - - - Otłuszczone wątroby

gęsie i kacze, solone

lub w solance

20
0210 90 79 0 - - - - - Pozostałe 20
0210 90 80 0 - - - - Pozostałe 20
0210 90 90 0 - - Jadalne mączki i grysiki z

mięsa lub podrobów

20
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 85 ton*
0402 10 - W proszku, granulkach lub w

innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 37
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 37
0402 10 99 0 - W proszku, granulkach lub w

innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie

powyżej 1,5%:

0402 21 - - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

27%:

0404 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt 37
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe 37
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu

w masie nie

przekraczającej 11%:

0402 21 17 1 - - - - - - Dla niemowląt 37
0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe 37
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 11%,

ale nie przekraczającej

27%:

0402 21 19 1 - - - - - - Dla niemowląt 37
0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe 37
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 27%:

0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt 37
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe 37
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt 37
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe 37
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

27%:

0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla

niemowląt, w hermetycznie

zamkniętych pojemnikach,

o zawartości netto nie

przekraczającej 500 g i o

zawartości tłuszczu w

masie powyżej 10%

5
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o zawartości

netto nie

przekraczającej 2,5 kg

5
0402 29 19 0 - - - - - Pozostałe 5
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 27%:

0402 29 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

5
0402 29 99 0 - - - - Pozostałe 5
- Pozostałe:
0402 91 - - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

8%:

0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 91 19 0 - - - - Pozostałe 37
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 8%, ale nie

przekraczającej 10%:

0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 91 39 0 - - - - Pozostałe 37
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 10%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe 37
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 45%:

0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe 37
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

9,5%:

0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 99 19 0 - - - - Pozostałe 37
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 9,5%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 99 39 0 - - - - Pozostałe 37
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 45%:

0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 99 99 0 - - - - Pozostałe 37
0406 Sery i twarogi: 150 ton
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyére,

Sbrinz, Bergkäse i

Appenzell:

- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - - - Emmentaler 17,5
0406 90 23 0 - - - Edam 17,5
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w

masie nie

przekraczającej 40% o

zawartości masy wody w

substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 72%:

0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 17,5
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: 45 ton
- Drobiu:
- - Wylęgowe:
0407 00 11 0 - - - Indycze albo gęsie 12,5

minimum

0,015 ECU/szt.

0407 00 19 0 - - - Pozostałe 12,5

minimum

0,015 ECU/szt.

0407 00 30 0 - - Pozostałe 12,5

minimum

0,015 ECU/szt.

0407 00 90 0 - Pozostałe 12,5

minimum

0,015 ECU/szt.

0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: 300 ton
0808 10 - Jabłka:
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16

września do 15 grudnia

0,15 ECU/kg
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 0,165 ECU/kg
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

0,06 ECU/kg
0808 10 20 5 - - - - Od 1 do 31 lipca 5
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

0,15 ECU/kg
0808 10 50 - - - Odmiany Grany Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 0,165 ECU/kg
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

0,06 ECU/kg
0808 10 50 5 - - - - Od 1 do 31 lipca 5
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

0,165 ECU/kg
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 0,165 ECU/kg
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

0,06 ECU/kg
0808 10 90 5 - - - - Od 1 do 31 lipca 5
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

0,15 ECU/kg
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: 70 ton
1601 00 10 0 - Z wątroby 17,5
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do

smarowania, nie gotowane

17,5
1601 00 99 0 - - Pozostałe 17,5
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 825 ton**
- Z drobiu objętego pozycją nr

0105:

1602 31 - - Z indyków:
- - - Zawierające w masie 57% lub

więcej mięsa lub podrobów:

1602 31 11 0 - - - - Zawierające wyłącznie nie

gotowane mięso indycze

16
1602 31 19 0 - - - - Pozostałe 16
1602 31 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub

więcej, ale mniej niż 57%

mięsa lub podrobów

16
1602 31 90 0 - - - Pozostałe 16
1602 32 - - Z drobiu z gatunku Gallus

domesticus:

- - - Zawierające w masie 57% lub

więcej mięsa lub podrobów:

1602 32 11 0 - - - - Nie gotowane 16
1602 32 19 0 - - - - Pozostałe 16
1602 32 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub

więcej, ale mniej niż 57%

mięsa lub podrobów

16
1602 32 90 0 - - - Pozostałe 16
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub

więcej mięsa lub podrobów:

1602 39 21 0 - - - - Nie gotowane 16
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe 16
1602 39 40 0 - - - Zawierające w masie 25% lub

więcej, ale mniej niż 57%

mięsa drobiowego lub

podrobów

16
1602 39 80 0 - - - Pozostałe 16
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych 20
1602 41 90 0 - - - Pozostałe 20
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych 16
1602 42 90 0 - - - Pozostałe 16
1602 49 - - Pozostałe łącznie z

mieszankami:

- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80%

lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych)

i ich części łącznie z

mieszankami schabów i

szynek

16
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części

łącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek

16
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki

zawierające szynki,

łopatki, schaby lub

karki oraz ich części

16
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 16
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40%

lub więcej, ale mniej niż

80% mięsa lub dowolnego

rodzaju podrobów łącznie

z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

16
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej

niż 40% mięsa lub

dowolnego rodzaju

podrobów łącznie z

tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

16
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 16
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Nie gotowane; mieszanki

gotowanego mięsa lub podrobów

z nie gotowanym mięsem lub

podrobami

18
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach

hermetycznych:

1602 50 31 0 - - - - Corned beef (wołowina

peklowana)

18
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe 18
1602 50 80 0 - - - Pozostałe 18
1602 90 - Pozostałe łącznie z przetworami

z krwi dowolnych zwierząt:

1602 90 10 0 - - Przetwory z krwi dowolnych

zwierząt

20
- - Pozostałe:
1602 90 31 0 - - - Z dziczyzny lub z królików 20
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub

podroby ze świń domowych

20
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso

wołowe lub podroby:

1602 90 61 0 - - - - - - Nie gotowane,

mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z

nie gotowanym mięsem

lub podrobami

20
1602 90 69 0 - - - - - - Pozostałe 20
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Z baraniny lub

koziny:

- - - - - - - Nie gotowane;

mieszanki

gotowanego mięsa

lub podrobów z nie

gotowanym mięsem

lub podrobami:

1602 90 72 0 - - - - - - - - Z baraniny 20
1602 90 74 0 - - - - - - - - Z koziny 20
- - - - - - - Pozostałe:
1602 90 76 0 - - - - - - - - Z baraniny 20
1602 90 78 0 - - - - - - - - Z koziny 20
1602 90 98 0 - - - - - - Pozostałe 20
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: 150 ton
1806 90 - Pozostałe:
1806 90 60 0 - - Pasty do smarowania

zawierające kakao

22,5+DCC
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: 45 ton
2005 90 - Pozostałe warzywa i mieszanki

warzywne:

2005 90 10 0 - - Owoce z rodzaju Capsicum inne

niż słodka papryka lub pieprz

angielski

15
2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 150 ton
2009 80 - Sok z dowolnego innego

pojedynczego owocu lub z

dowolnego warzywa:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3

przy 20°C:

- - - Sok z gruszek:
2009 80 11 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej 22 ECU za

100 kg masy netto

25
2009 80 19 0 - - - - Pozostałe 25
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości nie

przekraczającej 30 ECU za

100 kg masy netto:

2009 80 32 0 - - - - - Soki z owoców

męczennicy i guawy

17,5
2009 80 33 0 - - - - - Soki z mango, owoców

smaczeliny, papaya,

owoców tamaryndy,

owoców nerkowca, liczi

(śliwek chińskich),

owoców kanawalii,

owoców sączyńca, owoców

oskomianu (carambola) i

pitahaya

17,5
2009 80 35 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Pozostałe:
2009 80 36 0 - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

25
2009 80 38 0 - - - - - Pozostałe 25
- - O gęstości nie

przekraczającej 1,33 g/cm3

przy 20°C:

- - - Sok z gruszek:
2009 80 50 0 - - - - O wartości powyżej 18 ECU

za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru

17,5
- - - - Pozostałe:
2009 80 61 0 - - - - - Z dodatkiem cukru o

zawartości powyżej 30%

w masie

17,5
2009 80 63 0 - - - - - O zawartości dodatku

cukru nie

przekraczającej 30% w

masie

17,5
2009 80 69 0 - - - - - Nie zawierający dodatku

cukru

17,5
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 ECU

za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek

cukru:

2009 80 71 0 - - - - - Sok wiśniowy i

czereśniowy

17,5
2009 80 73 0 - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

17,5
2009 80 79 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie powyżej

30%:

2009 80 83 0 - - - - - - Soki z owoców

męczennicy i guawy

17,5
2009 80 84 0 - - - - - - Soki z mango, owoców

smaczeliny, papaya,

owoców tamaryndy,

owoców nerkowca,

liczi (śliwki

chińskie), owoce

kanawalii, owoców

sączyńca, owoców

oskomianu (carambola)

i pitahaya

17,5
2009 80 86 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie nie

przekraczającej 30%:

2009 80 88 0 - - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

17,5
2009 80 89 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - Nie zawierający dodatku

cukru:

2009 80 95 0 - - - - - - Soki z owoców z

gatunku Vaccinium

macrocarpon

17,5
2009 80 96 0 - - - - - - Sok wiśniowy i

czereśniowy

17,5
2009 80 97 0 - - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

25
2009 80 99 - - - - - - Pozostałe:
2009 80 99 1 - - - - - - - Soki owocowe 17,5
2009 80 99 9 - - - - - - - Pozostałe 17,5
2009 90 - Mieszanki soków:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3

przy 20°C:

- - - Mieszanki soków jabłkowego

i gruszkowego:

2009 90 11 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej 22 ECU za

100 kg masy netto

25
2009 90 19 0 - - - - Pozostałe 25
- - - Pozostałe:
2009 90 21 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej 30 ECU za

100 kg masy netto

25
2009 90 29 0 - - - - Pozostałe 25
- - O gęstości nie

przekraczającej 1,33 g/cm3

przy 20°C:

- - - Mieszanki soków jabłkowego

i gruszkowego:

2009 90 31 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej 18 ECU za

100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru

w masie powyżej 30%

17,5
2009 90 39 0 - - - - Pozostałe 17,5
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 ECU

za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 41 0 - - - - - - Zawierające dodatek

cukru

17,5
2009 90 49 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - Pozostałe:
2009 90 51 0 - - - - - - Zawierające dodatek

cukru

17,5
200 90 59 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - O wartości nie

przekraczającej 30 ECU za

100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 71 0 - - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie powyżej

30%

17,5
2009 90 73 0 - - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie nie

przekraczającej 30%

17,5
2009 90 79 0 - - - - - - Nie zawierające

dodatku cukru

17,5
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie powyżej

30%:

2009 90 92 0 - - - - - - - Mieszanki soków z

owoców tropikalnych

17,5
2009 90 94 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie nie

przekraczającej 30%:

2009 90 95 0 - - - - - - - Mieszanki soków z

owoców tropikalnych

17,5
2009 90 96 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - - Nie zawierające

dodatku cukru:

2009 90 97 0 - - - - - - - Mieszanki soków z

owoców tropikalnych

17,5
2009 90 98 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 225 ton
2103 20 00 0 - Ketchup pomidorowy i inne sosy

pomidorowe

17,5

minimum

0,175 ECU/kg

2103 30 - Mąka i grysik z gorczycy oraz

gotowa musztarda:

2103 30 10 0 - - Mąka i grysik z gorczycy 17,5
2103 30 90 0 - - Gotowa musztarda 22,5
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 10 0 - - Ostry sos z mango w płynie 15
2103 90 30 0 - - Gorzkie aromatyczne zaprawy

o objętościowej mocy alkoholu

od 44,2 do 49,2% obj.,

zawierające w masie od 1,5 do

6% goryczki, przypraw i

różnych składników oraz od 4

do 10% cukru, w pojemnikach

zawierających 0,5 litra lub

mniej

53

minimum

0,5 ECU/kg

2103 90 90 0 - - Pozostałe 15
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 150 ton
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 10 0 - - Fondue z sera 10
2106 90 20 0 - - Złożone preparaty alkoholowe,

inne niż na bazie substancji

zapachowych, w rodzaju

używanych do produkcji

napojów

162,05

minimum

3,68 ECU/%hl

- - Aromatyzowane lub barwione

syropy cukrowe:

- - - Pozostałe:
2106 90 51 0 - - - - Syrop laktozowy 10
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe 10
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Nie zawierające tłuszczów

mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające w

masie mniej niż 1,5%

tłuszczu mleka, 5%

sacharozy lub izoglukozy,

5% glukozy lub skrobi

10
2106 90 98 0 - - - Pozostałe 10
2203 00 Piwo otrzymane ze słodu: 3.750 hl
- W pojemnikach zawierających nie

więcej niż 10 litrów:

2203 00 01 0 - - W butelkach 15

minimum

0,125 ECU/l

2203 00 09 0 - - Pozostałe 15

minimum

0,125 ECU/l

2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierających

więcej niż 10 litrów

15

minimum

0,125 ECU/l

2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 12.750 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej

niż 8,5%, ale nie

większej niż 22% obj.

15

minimum

21 ECU/hl

2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej

niż 8,5%, ale nie

większej niż 22% obj.

15

minimum

21 ECU/hl

- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15

minimum

21 ECU/hl

2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15

minimum

21 ECU/hl

- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją nie

rozpoczętą lub zatrzymaną przez

dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających

2 litry lub mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20°C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż

22% obj.

15

minimum

21 ECU/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 2 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto

Adige i Friuli

15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 34 0 - - - - - - - Penedes 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto

Adige

15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 69 0 - - - - - - - Dao, Bairrada i

Douro

15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 74 0 - - - - - - - Penedes 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie

przewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie

przewyższającej 18% obj.:

2204 21 89 0 - - - - - Port 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj., ale nie

przekraczającej 22% obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku

obecności dwutlenku węgla w

roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym

niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż

22% obj.

12,5

minimum

21 ECU/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie

przewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum

3,5 ECU/hl

2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

3,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum

3,5 ECU/hl

2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

3,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie

przeważającej 18% obj.:

2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5

minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal

muscatel

12,5

minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 92 0 - - - - - Sherry 12,5

minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu I

Szamorodni)

12,5

minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

10,5 ECU/hl

2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 3.750 hl
2205 10 - W pojemnikach zawierających

2 litry lub mniej:

2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu wynoszącej 18%

obj. lub mniejszej

15

minimum

6,25 ECU/hl

2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu wynoszącej 18%

obj. lub mniejszej

15

minimum

5 ECU/hl

* W ilości 85 ton zgodnie z Protokołem Dodatkowym nr 6 do Środkowoeuropejskiej Umowy o Wolnym Handlu oraz Protokołem 13 do CEFTA, który określa koncesje celne w relacji pomiędzy Polską a Słowenią, wysokość kontyngentu dla pozycji 0402 29 - wynosi 45 ton.

** W ilości 825 ton zgodnie z Protokołem Dodatkowym nr 6 do Środkowoeuropejskiej Umowy o Wolnym Handlu oraz Protokołem 13 do CEFTA, który określa koncesje celne w relacji pomiędzy Polską a Słowenią, wysokość kontyngentu dla pozycji 1602 31, 1602 32, 1602 39, 1602 42, 1602 49, 1602 50 - wynosi 45 ton.

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024