Określenie wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 4 sierpnia 1997 r.
w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.

Na podstawie art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się wykaz towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§  2.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 15 kwietnia 1996 r. w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe (Dz. U. Nr 51, poz. 220).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY, KTÓRE MOGĄ BYĆ OBJĘTE OPŁATAMI CELNYMI DODATKOWYMI

KOD PCN Nazwa towaru
1 2
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone
0201 20 90 0 - - Pozostałe
0201 30 00 0 - Bez kości
0202 Mięso wołowe mrożone:
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone
0202 20 90 0 - - Pozostałe
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć

części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden

zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym

kawałku, ale bez polędwicy

0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki
0202 30 90 0 - - Pozostałe
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki z kośćmi
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako

"kurczaki 83%"

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub

inaczej prezentowane

0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub

inaczej prezentowane

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki

80%"

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0207 26 50 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z

głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej prezentowane

0207 32 90 0 - - - Perliczki
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej prezentowane

0207 33 90 0 - - - Perliczki
0207 34 - - Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0 - - - Z gęsi
0207 34 90 0 - - - Z kaczek
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu:
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

0405 10 19 0 - - - - Pozostałe
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane
0405 10 40 0 - - - Masło z serwatki
0405 10 90 0 - - Pozostałe
0405 20 - Masło o obniżonej zawartości tłuszczu:
0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale poniżej

60%

0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale poniżej

75%

0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale nie

przekraczającej 80%

0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o

zawartości wody w masie poniżej 0,5%

0405 90 90 0 - - Pozostałe
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
0407 00 30 0 - - Pozostałe
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe
0409 00 00 0 Miód naturalny
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31 października:
0603 10 11 0 - - - Róże
0603 10 25 0 - - - Chryzantemy
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 51 0 - - - Róże
0603 10 65 0 - - - Chryzantemy
0702 00 Pomidory świeże lub chłodzone:
0702 00 15 0 - Od 1 stycznia do 31 marca
0702 00 20 0 - Od 1 do 30 kwietnia
0702 00 25 0 - Od 1 do 14 maja
0702 00 30 0 - Od 15 do 31 maja
0702 00 35 0 - Od 1 czerwca do 30 września
0702 00 40 0 - Od 1 do 31 października
0702 00 45 0 - Od 1 listopada do 20 grudnia
0702 00 50 0 - Od 21 do 31 grudnia
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
- Ogórki:
0707 00 10 0 - - Od 1 stycznia do końca lutego
0707 00 15 0 - - Od 1 marca do 30 kwietnia
0707 00 20 0 - - Od 1 do 15 maja
0707 00 25 0 - - Od 16 maja do 30 września
0707 00 30 0 - - Od 1 do 31 października
0707 00 35 0 - - Od 1 do 10 listopada
0707 00 40 0 - - Od 11 listopada do 31 grudnia
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka:
- - Pozostałe:
- - - Od 1 stycznia do 31 marca:
0808 10 51 0 - - - - Odmiany Golden Delicious
0808 10 53 0 - - - - Odmiany Grany Smith
0808 10 59 0 - - - - Pozostałe
- - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca:
0808 10 61 0 - - - - Odmiany Golden Delicious
0808 10 63 0 - - - - Odmiany Grany Smith
0808 10 69 0 - - - - Pozostałe
- - - Od 1 do 31 lipca:
0808 10 71 0 - - - - Odmiany Golden Delicious
0808 10 73 0 - - - - Odmiany Grany Smith
0808 10 79 0 - - - - Pozostałe
- - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia:
0808 10 92 0 - - - - Odmiany Golden Delicious
0808 10 94 0 - - - - Odmiany Grany Smith
0808 10 98 0 - - - - Pozostałe
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwykłej i orkisza
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane:
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwiących:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji
1701 12 90 0 - - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemiczne czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub

zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w

masie:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w

masie:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego

lub nie

1702 30 59 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego

lub nie

1702 30 99 0 - - - - Pozostałe
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0 - - Bez skórek
2002 10 90 0 - - Pozostałe
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach powyżej 1 kg:
2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg

2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 199 kg

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie

przekraczającej 30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg

2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 199 kg

2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy powyżej 30%:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg

2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 199 kg

2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024