Wykaz towarów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę oraz ich minimalne ilości podlegające państwowemu nadzorowi standaryzacyjnemu.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 22 stycznia 1997 r.
w sprawie wykazu towarów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę oraz ich minimalnych ilości podlegających państwowemu nadzorowi standaryzacyjnemu.

Na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 12 września 1996 r. o państwowym nadzorze standaryzacyjnym towarów rolno-spożywczych w obrocie z zagranicą (Dz. U. Nr 124, poz. 584) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się wykaz towarów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę oraz ich minimalne ilości podlegające państwowemu nadzorowi standaryzacyjnemu, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY I WYWOŻONYCH ZA GRANICĘ ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE PAŃSTWOWEMU NADZOROWI STANDARYZACYJNEMU

Lp. Symbol PCN Nazwa towaru Minimalna ilość podlegająca nadzorowi
1 2 3 4
1 0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone 0,3 t
2 0202 Mięso wołowe mrożone 0,3 t
3 0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone 0,3 t
4 0206 10 91 0 Wątroby wołowe świeże lub chłodzone 0,3 t
5 0206 10 99 0 Pozostałe podroby wołowe świeże lub chłodzone 0,3 t
6 0206 21 00 0 Ozory wołowe mrożone 0,3 t
7 0206 22 90 0 Wątroby wołowe mrożone 0,3 t
8 0206 29 99 0 Pozostałe podroby wołowe mrożone 0,3 t
9 0206 30 21 0 Wątroby wieprzowe świeże lub chłodzone 0,3 t
10 0206 30 31 0 Pozostałe podroby wieprzowe świeże lub chłodzone 0,3 t
11 0206 41 91 0 Wątroby wieprzowe mrożone 0,3 t
12 0206 49 91 0 Pozostałe podroby wieprzowe mrożone 0,3 t
13 0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone - z wyłączeniem pozycji: 0207 34 otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone; 0207 36 81 0 otłuszczone wątroby gęsie mrożone; 0207 36 85 0 otłuszczone wątroby kacze mrożone 0,3 t
14 0302 Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304 - oraz z wyłączeniem pozycji 0302 70 00 0 wątróbki, ikry i mlecze 0,5 t
15 0303 Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304 - oraz z wyłączeniem pozycji 0303 80 wątróbki, ikry i mlecze 0,5 t
16 0304 Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone 0,5 t
17 0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi - z wyłączeniem pozycji: 0305 10 00 0 mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi; 0305 20 00 0 wątróbki, ikra i mlecze, suszone, wędzone, solone lub w solance 0,5 t
18 0402 Mleko i śmietana zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego 0,5 t
19 0405 10 Masło 0,2 t
20 0405 20 Masło o obniżonej zawartości tłuszczu 0,2 t
21 0406 Sery i twarogi 0,5 t
22 0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane - z wyłączeniem pozycji: 0407 00 11 0 wylęgowe indycze albo gęsie; 0407 00 19 0 wylęgowe pozostałe 10 tys. szt.
23 0701 90 Ziemniaki świeże lub chłodzone 5 t
24 0702 00 Pomidory świeże lub chłodzone 1 t
25 0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone - z wyłączeniem pozycji 0703 10 11 0 dymka 1 t
26 0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone 1 t
27 0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone 0,5 t
28 0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone 1 t
29 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone 1 t
30 0708 Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub chłodzone 1 t
31 0709 Inne warzywa świeże lub chłodzone - z wyłączeniem pozycji: 0709 52 00 0 trufle; 0709 60 91 0 pozostałe owoce z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników olejożywicznych Capsicum; 0709 60 95 0 pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych; 0709 90 10 0 warzywa sałatowe inne niż sałata i cykoria; 0709 90 20 0 burak boćwina (albo burak cukrowy) i karczoch hiszpański; 0709 90 31 0 oliwki; 0709 90 40 0 kapary; 0709 90 50 0 koper; 0709 90 60 0 kukurydza cukrowa 1 t
32 0709 51 Grzyby świeże lub chłodzone 0,5 t
33 0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone - z wyłączeniem pozycji: 0710 10 00 0 ziemniaki; 0710 40 00 0 kukurydza cukrowa; 0710 80 10 0 oliwki; 0710 80 59 0 pozostałe z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta; 0710 80 80 0 karczochy; 0710 80 85 0 szparagi 1 t
34 0711 90 40 0 Grzyby z rodzaju Agaricus w solance 1 t
35 0711 90 60 0 Pozostałe grzyby w solance 1 t
36 0712 30 00 0 Grzyby i trufle suszone 50 kg
37 0713 50 00 0 Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor) 1 t
38 0802 Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane - z wyłączeniem pozycji: 0802 11 10 0 migdały w łupinie, gorzkie; 0802 12 10 0 migdały bez łupiny, gorzkie; 0802 90 pozostałe 1 t
39 0803 00 Banany łącznie z plantanami, świeże lub suszone 1 t
40 0804 Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone 1 t
41 0805 Owoce cytrusowe, świeże lub suszone 1 t
42 0806 Winogrona świeże lub suszone 1 t
43 0807 Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem pozycji 0807 20 00 0 papaje 1 t
44 0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże - z wyłączeniem pozycji 0808 20 90 0 pigwy 1 t
45 0809 Morele, wiśnie brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże - z wyłączeniem pozycji 0809 40 90 0 owoce tarniny 1 t
46 0810 10 Truskawki i poziomki, świeże 0,5 t
47 0810 20 10 0 Maliny, świeże 1 t
48 0810 30 Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest, świeże 1 t
49 0810 40 Żurawiny, czarne jagody i inne owoce z rodzaju Vaccinium, świeże 0,5 t
50 0810 50 Owoce kiwi, świeże 1 t
51 0811 Owoce i orzechy niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego 1 t
52 0813 10 00 0 Morele suszone 0,5 t
53 0813 20 00 0 Śliwki suszone 0,5 t
54 0813 30 00 0 Jabłka suszone 0,5 t
55 0901 11 00 0 Kawa, nie palona, nie pozbawiona kofeiny 0,5 t
56 0901 21 00 0 Kawa, palona, nie pozbawiona kofeiny 0,5 t
57 0902 30 00 0 Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednim opakowaniu o zawartości nie przekraczającej 3 kg 0,5 t
58 0902 40 00 0 Pozostała herbata czarna (fermentowana) i inna herbata częściowo fermentowana 0,5 t
59 0904 Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta 0,1 t
60 0905 00 00 0 Wanilia 0,1 t
61 0906 Cynamon i kwiaty cynamonowa 0,1 t
62 0908 10 Gałka muszkatołowa 0,1 t
63 0909 10 10 0 Nasiona anyżku 0,1 t
64 0909 20 00 0 Nasiona kolendry 0,1 t
65 0909 40 Nasiona kminku 0,1 t
66 0909 50 Nasiona kopru; jagody jałowca 0,1 t
67 0910 10 Imbir 0,1 t
68 0910 20 Szafran 0,1 t
69 0910 30 00 0 Kurkuma 0,1 t
70 0910 40 Tymianek; liście laurowe 0,1 t
71 1001 10 00 0 Pszenica durum 15 t
72 1001 90 91 1 Ziarno pszenicy zwykłej 15 t
73 1002 00 00 0 Żyto 15 t
74 1003 30 90 0 Jęczmień 15 t
75 1004 00 00 0 Owies 15 t
76 1005 90 00 0 Kukurydza 15 t
77 1006 20 Ryż łuskany brązowy 1 t
78 1006 30 Ryż całkowicie lub częściowo bielony, również polerowany lub glazurowany 1 t
79 1006 40 00 0 Ryż łamany 1 t
80 1008 10 00 0 Gryka 1 t
81 1008 20 00 0 Proso 1 t
82 1101 00 11 0 Mąka pszenna z pszenicy durum 1 t
83 1101 00 15 0 Mąka pszenna z pszenicy zwykłej 1 t
84 1102 10 00 0 Mąka żytnia 1 t
85 1102 20 Mąka kukurydziana 1 t
86 1103 13 Kasze i grysiki z kukurydzy 1 t
87 1104 21 90 0 Śrutowane ziarno jęczmienia 1 t
88 1104 22 90 0 Śrutowane ziarno owsa 1 t
89 1104 23 90 0 Śrutowane ziarno kukurydzy 1 t
90 1104 29 51 0 Śrutowane ziarno pszenicy 1 t
91 1104 29 55 0 Śrutowane ziarno żyta 1 t
92 1107 10 99 0 Słód nie palony, nie z pszenicy, nie w postaci mąki 5 t
93 1107 20 00 0 Słód palony 5 t
94 1108 13 00 0 Skrobia ziemniaczana 1 t
95 1201 00 90 0 Ziarno soi, nawet łamane 1 t
96 1202 Orzeszki ziemne, nie palone ani nie przygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamane - z wyłączeniem pozycji 1202 10 10 0 orzeszki ziemne siewne 1 t
97 1205 00 90 0 Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane 5 t
98 1206 00 Ziarno słonecznika, nawet łamane - z wyłączeniem pozycji 1206 00 10 0 ziarno słonecznika siewne 1 t
99 1207 50 90 0 Ziarno gorczycy 1 t
100 1207 91 90 0 Ziarno maku 0,1 t
101 1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina 0,5 t
102 1211 Rośliny i ich części (łącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone, nawet proszkowane 0,1 t
103 1302 13 00 0 Soki i ekstrakty z chmielu 0,1 t
104 1501 00 19 0 Smalec i inne tłuszcze wieprzowe 0,5 t
105 1507 90 90 1 Olej sojowy, rafinowany, konfekcjonowany 0,5 t
106 1508 90 90 0 Olej z orzeszków ziemnych, rafinowany, konfekcjonowany 0,5 t
107 1509 Oliwa i jej frakcje rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie 0,5 t
108 1510 00 90 0 Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, rafinowane, łącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją nr 1509 0,5 t
109 1512 19 91 1 Olej słonecznikowi, rafinowany, konfekcjonowany 0,5 t
110 1514 90 90 1 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy, rafinowany, konfekcjonowany 0,5 t
111 1515 29 90 0 Olej kukurydziany rafinowany, konfekcjonowany 0,5 t
112 1517 10 Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej 0,5 t
113 1517 90 10 0 Jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji nr 1516 zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka 0,5 t
114 1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty 0,5 t
115 1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew - z wyłączeniem pozycji: 1602 10 00 0 przetwory homogenizowane; 1602 20 z wątroby dowolnych zwierząt; 1602 31 z indyków; 1602 32 z drobiu z gatunku Gallus domesticus; 1602 90 pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt 0,5 t
116 1604 Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej - z wyłączeniem pozycji 1604 30 kawior i namiastki kawioru 0,5 t
117 1701 99 10 0 Cukier biały 5 t
118 1801 00 00 0 Ziarno kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone 1 t
119 1805 00 00 0 Proszek kakaowy nie zawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego 0,5 t
120 2001 10 00 0 Ogórki i korniszony przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego 1 t
121 2001 90 50 0 Grzyby przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego 0,5 t
122 2001 90 70 0 Słodka papryka przetworzona lub zakonserwowana za pomocą octu lub kwasu octowego 1 t
123 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego 1 t
124 2003 Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego - z wyłączeniem pozycji 2003 20 00 0 trufle (w tym grzyby sterylizowane) 1 t
125 2005 40 00 0 Groszek (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożony 1 t
126 2005 59 00 0 Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), pozostała, przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożona 1 t
127 2005 60 00 0 Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone 0,5 t
128 2005 90 75 0 Kwaszona kapusta 1 t
129 2005 90 80 0 Kwaszone ogórki 1 t
130 2007 Dżemy, galaretki owocowe i marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

(w tym kompoty i owoce pasteryzowane)

1 t
131 2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane, bez dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej - z wyłączeniem pozycji 2009 80 36 0 soki z owoców tropikalnych 1 t
132 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty 0,5 t
133 2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane 0,5 t
134 2105 00 Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao 0,5 t
135 2106 90 98 0 Pozostałe przetwory spożywcze, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone

(dotyczy wyłącznie mieszanin tłuszczowych nie objętych pozycją 1517 90 10 0)

0,5 t
136 2202 Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją nr 2009 8 hl
137 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu 10 hl
138 2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe 1 hl
139 2302 30 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy 5 t
140 2302 40 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pozostałych zbóż 5 t
141 2402 20 90 0 Papierosy z tytoniu 10 tys. szt.
142 3501 10 90 0 Kazeina kwasowa, kazeiniany 0,5 t

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1997.8.40

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz towarów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę oraz ich minimalne ilości podlegające państwowemu nadzorowi standaryzacyjnemu.
Data aktu: 22/01/1997
Data ogłoszenia: 29/01/1997
Data wejścia w życie: 06/02/1997