Ustanowienie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 grudnia 1997 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770 i Nr 157, poz. 1026) zarządza się, co następuje:
§  1. 1
Do dnia 31 grudnia 1998 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1997 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1047).
§  3. 2
 
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwolenia na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
2.
Pozwolenia na przywóz, udzielane na podstawie jednego wniosku, w przypadku:
1)
pozycji taryfowej 0207 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją,
2)
pozycji taryfowej 2002 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją.
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r.

ZAŁĄCZNIK  3

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE

Kod PCN Wyszczególnienie Stawka celna Ilość
2 3 4 5
0105 Drób domowy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: 5 mln szt.
- O masie nie przekraczającej 185

g:

0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus

domesticus:

- - - Pisklęta płci żeńskiej

pochodzące z hodowli w

drugim i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski 10
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe 10
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski 10
0105 11 99 0 - - - - pozostałe 10
0201 Mięso wołowe świeże 4.750 t
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub rozdzielone

30
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone

lub rozdzielone

30
0201 20 90 0 - - Pozostałe 30
0201 30 00 0 - Bez kości 30
0202 Mięso wołowe mrożone: 14.751 t
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub rozdzielone

30
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone

lub rozdzielone

30
0202 20 90 0 - - Pozostałe 30
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub

pokrojone na maksymalnie pięć

części, a każda ćwiartka

stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane" w

dwóch blokach, z których

jeden zawiera ćwierć przednią

całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a

drugi ćwierć tylną w jednym

kawałku, ale bez polędwicy

30
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder

- kawałki

30
0202 30 90 0 - - Pozostałe 30
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 39.060 t
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 30
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki

z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 30
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 30
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 30
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z

kośćmi

30
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 30
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 30
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych: 30
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich

kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 30
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 30
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 30
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z

kośćmi

30
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 30
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 30
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 36.460 t
- Z ptactwa z gatunku Gallus

domesticus:

0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z

głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 12 - - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, i bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki i ćwiartki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami

lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków,

znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 25 - - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami

lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki
0207 26 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami

lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i

jelit, ale nie

wypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako

"kaczki 85%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone z głowami

i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 90 0 - - - Perliczki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33 - - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone z głowami

i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33 90 0 - - - Perliczki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 34 - - Otłuszczone wątroby świeże

lub chłodzone:

0207 34 10 0 - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 34 90 0 - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 - - Pozostałe, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż

otłuszczone wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby

gęsie

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby

kacze

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 4.620 t
0402 10 - W proszku, granulkach lub w

innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

30
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 30
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

30
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 30
- W proszku, granulkach lub w

innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie

powyżej 1,5%:

0402 21 - - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

27%:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe 40
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu w

masie nie

przekraczającej 11%:

0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe 40
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 11%, ale

nie przekraczającej

27%:

0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 27%:

0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe 40
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe 40
- Pozostałe:
0402 91 - - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

8%:

0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 8%, ale nie

przekraczającej 10%:

0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 10%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 45%:

0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe 40
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

9,5%:

0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 9,5%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 45%:

0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 99 0 - - - - Pozostałe 40
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone: 4 t
0408 11 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

25

minimum

2 ECU/kg

0408 11 80 0 - - - Pozostałe 25

minimum

2 ECU/kg

0408 19 - - Pozostałe: 7,6 t
0408 19 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

25

minimum

2 ECU/kg

- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe 25

minimum

2 ECU/kg

0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z

mrożonymi

25

minimum

2 ECU/kg

- Pozostałe: 46 t
0408 91 - - Suszone:
0408 91 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

35

minimum

2 ECU/kg

0408 91 80 0 - - - Pozostałe 35

minimum

2 ECU/kg

0408 99 - - Pozostałe: 52,4 t
0408 99 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

35
0408 99 80 0 - - - Pozostałe 35
0409 00 00 0 Miód naturalny 35 285 t
0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: 281 t
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe 15
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31

października:

0603 10 11 0 - - - Róże 35 69 t
0603 10 13 0 - - - Goździki 35 133 t
0603 10 25 0 - - - Chryzantemy 35 70 t
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 51 0 - - - Róże 35 69 t
0603 10 53 0 - - - Goździki 35 133 t
0603 10 65 0 - - - Chryzantemy 35 133 t
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
- Ogórki:
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia 50 243 t
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja 50 61 t
0707 00 05 7 - - Od 16 maja do 31 października 40 668 t
0707 00 90 0 - Korniszony 60 3.874 t
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka:
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16

września do 15 grudnia

60 10.700 t
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 60 1.482 t
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

20 1.482 t
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

60 2.470 t
0808 10 50 - - - Odmiany Grany Smith
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 60 1.482 t
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

20 1.482 t
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

60 2.470 t
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 60 2.300 t
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

20 2.300 t
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia 60 3.832 t
0810 Pozostałe owoce, świeże:
0810 10 - Truskawki i poziomki:
0810 10 10 0 - - Od 1 maja do 31 lipca 20 15 t
0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:
0910 10 - Imbir: 36 t
- - Całe korzenie, części lub

plasterki:

0910 10 11 0 - - - Do przemysłowej produkcji

olejków eterycznych i

rezinoidów (żywic

termoutwardzalnych)

10
0910 10 19 0 - - - Pozostałe 10
0910 10 90 0 - - Pozostałe 10
0910 20 - Szafran:
0910 20 10 0 - - Nie rozgniatany ani nie

mielony

10
0910 20 90 0 - - Rozgniatany lub mielony 10
0910 30 00 0 - Kurkuma 10
0910 40 - Tymianek; liście laurowe:
- - Tymianek: 3,1 t
- - - Nie rozgniatany ani nie

mielony:

0910 40 11 0 - - - - Tymianek dziki (Thymus

serpyllum)

10
0910 40 13 0 - - - - Pozostały 10
0910 40 19 0 - - - Rozgniatany lub mielony 10
0910 40 90 0 - - Liście laurowe 10 27 t
0910 50 0 0 - Curry 10
- Inne przyprawy korzenne:
0910 91 - - Mieszanki wymienione w uwadze

1(b) do niniejszego działu:

0910 91 10 0 - - - Nie rozgniatane ani nie

mielone

10
0910 91 90 0 - - - Rozgniatane lub mielone 10
0910 99 - - Pozostałe:
0910 99 10 0 - - - Nasiona kozieradki 10 0,26 t
- - - Pozostałe: 6,2 t
0910 99 91 0 - - - - Nie rozgniatane ani nie

mielone

10
0910 99 99 0 - - - - Rozgniatane lub mielone 10
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: 25 8.206 t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum 25
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwykłej i orkisza 25
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna 25
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0 - Mąka żytnia 25 1.421 t
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: 533,3 t
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder 25 minimum 0,2 ECU/kg
1105 20 00 0 - Płatki, grudki i granulki

ziemniaczane

25 minimum 0,2 ECU/kg
1108 Skrobie; inulina: 2.400 t
- Skrobie:
1108 11 00 0 - - Skrobia pszenna 30 minimum 0,2 ECU/kg
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana 30 minimum 0,2 ECU/kg
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana 30 minimum 0,2 ECU/kg
1108 14 00 0 - - Skrobia z manioku (cassava) 30 minimum 0,2 ECU/kg
1108 19 - - Pozostałe skrobie: 30 minimum 0,2 ECU/kg
1108 19 10 0 - - - Skrobia z ryżu 20 minimum 0,2 ECU/kg
1108 19 90 0 - - - Pozostałe 40 minimum 0,2 ECU/kg
1209 Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: 2,93 t
- Nasiona buraków:
1209 11 00 0 - - Nasiona buraków cukrowych 10
1209 19 00 0 - - Pozostałe 10
1210 Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie

granulek; lupulina:

1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie

granulek, z podwyższoną

zawartością lupuliny;

lupulina

20 minimum 1,5 ECU/kg 12 t
1210 20 90 0 - - Pozostałe 20 minimum 1,5 ECU/kg 23 t
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych:
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0 - - Z chmielu 20 1,86 t
1302 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1302 19 99 0 - - - - Pozostałe 20 3,74 t
1302 20 - Substancje pektynowe,

pektyniany i pektany:

11,2 t
1302 20 90 0 - - Pozostałe 40
- Śluzy i zagęszczacze,

modyfikowane lub nie,

pochodzące z produktów

roślinnych:

1302 31 00 0 - - Agar-agar 15
1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:
1514 10 - Olej surowy:
1514 10 10 0 - - Do zastosowań technicznych

lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów

spożywanych przez ludzi

35 7.400 t
1514 10 90 0 - - Pozostały 35
1514 90 - Pozostałe:
1514 90 10 0 - - Do zastosowań technicznych

lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów

spożywanych przez ludzi

35
1514 90 90 - - Pozostałe: 600 t
1514 90 90 1 - - - Rafinowane, konfekcjonowane 45
1514 90 90 9 - - - Pozostałe 40
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: 266,6 t
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie

zawierające fruktozy lub

zawierające w stanie suchym

mniej niż 20% fruktozy w masie:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza 40 minimum 0,17 ECU/kg
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym

99% lub więcej glukozy w

masie:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego

krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe 40 minimum 0,17 ECU/kg
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego

krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 30 99 0 - - - - Pozostałe 40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy,

zawierające w stanie suchym co

najmniej 20%, ale mniej niż 50%

fruktozy:

1702 40 10 0 - - Izoglukoza 40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 40 90 0 - - Pozostałe 40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 90 - Inne, łącznie z cukrem

inwertowanym:

1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop

maltodekstrynowy

40 minimum 0,17 ECU/kg
- - Karmel:
1702 90 71 0 - - - Zawierający w masie 50%

sacharozy lub więcej w

substancji suchej

40 minimum 0,17 ECU/kg
- - - Pozostały:
1702 90 75 0 - - - - W postaci proszku

scalonego lub nie

40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 90 79 0 - - - - Pozostały 40 minimum 0,17 ECU/kg
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:
1901 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe 30 110 t
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: 2.906 t
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy

poniżej 12%:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich

opakowaniach powyżej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale

nie przekraczającej 199 kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

25 minimum 0,3 ECU/kg
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

1 kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12%, ale nie

przekraczającej 30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale

nie przekraczającej 199

kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

25 minimum 0,3 ECU/kg
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

1 kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
- - O zawartości suchej masy

powyżej 30%:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale

nie przekraczającej 199

kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

25 minimum 0,3 ECU/kg
2002 90 99 9 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

1 kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: 100,5 t
2005 20 - Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2005 20 20 0 - - - Pocięte w cienkie

plasterki, smażone lub

pieczone, także solone lub

z przyprawami, w

hermetycznych opakowaniach,

nadające się do

bezpośredniego spożycia

50
2005 20 80 0 - - - Pozostałe 50
2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 580.000 l

100% alk.

2103 90 - Pozostałe:
2103 90 30 0 - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o

objętościowej mocy alkoholu

od 44,2 do 49,2% obj.,

zawierające w masie od 1,5 do

6% goryczki, przypraw i

różnych składników oraz 4 do

10% cukru, w pojemnikach

zawierających 0,5 litra lub

mniej

35 minimum 0,35 ECU/kg
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 20 0 - - Złożone preparaty alkoholowe,

inne niż na bazie substancji

zapachowych, w rodzaju

używanych do produkcji

napojów

55 + 2,5 ECU %/hl
- - Aromatyzowane lub barwione

syropy cukrowe:

64 t
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe 20 minimum 0,17 ECU/kg
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

20 minimum 0,17 ECU/kg
2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 7.000 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30(a) minimum 42 ECU/hl
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30(a) minimum 42 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją nie

rozpoczętą lub zatrzymaną przez

dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających

2 litry lub mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30(a) minimum 42 ECU/hl
- - - Pozostałe:
2204 21 99 0 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

75(b) minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

25 minimum

42 ECU/hl

- - - Pozostałe:
2204 29 99 0 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

75 minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną

inaczej niż przez dodanie

alkoholu:

2204 30 10 9 - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

45(c)
- - Pozostały:
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

65(d)
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

65(d)
2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 580.000 l

100% alk.

2205 10 - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej:

2205 10 90 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18%

obj.:

2205 10 90 9 - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

75 minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2205 90 - Pozostałe:
2205 90 90 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18%

obj.:

2205 90 90 9 - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

75 minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2206 00 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów alkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej:
2206 00 10 - Wzbudzone:
2206 00 10 9 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

- Pozostałe:
- - Musujące:
2206 00 31 - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 31 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 39 - - - Pozostałe:
2206 00 39 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

45

minimum

14 ECU/hl

- - Spokojne, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2206 00 51 - - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 51 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 59 - - - - Pozostałe:
2206 00 59 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
2206 00 81 - - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 81 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 89 - - - - Pozostałe:
2206 00 89 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2207 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy skażony i pozostałe napoje alkoholowe o dowolnej mocy, skażone:
2207 10 00 0 - Alkohol etylowy nieskażony o

objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 80% obj. lub więcej

105

minimum

58 ECU/hl

200.000 l
2207 20 00 0 - Alkohol etylowy skażony i

pozostałe napoje alkoholowe o

dowolnej mocy, skażone

65

minimum

50 ECU/hl

100 hl
2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:
2208 20 - Napoje alkoholowe otrzymywane

przez destylację wina z

winogron lub wytłoków z

winogron:

3.220.000 l

100% alk.

- - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej:

2208 20 12 0 - - - Cognac 75

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 20 14 0 - - - Armagnac 75

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 20 26 0 - - - Grappa 75

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 20 27 0 - - - Brandy de Jerez 75

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 20 29 0 - - - Pozostałe 75

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

- - W pojemnikach zawierających

więcej niż 2 litry:

2208 20 40 0 - - - Surowy destylat 75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

- - - Pozostałe:
2208 20 62 0 - - - - Cognac 75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 20 64 0 - - - - Armagnac 75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 20 86 0 - - - - Grappa 75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 20 87 0 - - - - Brandy de Jerez 75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 20 89 0 - - - - Pozostałe 75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 30 - Whisky: 1.100.000 l

100% alk.

- - Whisky burbońskie w

pojemnikach zawierających:

2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 30 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w

pojemnikach zawierających:

2208 30 32 0 - - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 30 38 0 - - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

- - - Whisky "blended", w

pojemnikach zawierających:

2208 30 52 0 - - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 30 58 0 - - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

- - - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 72 0 - - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 30 78 0 - - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

- - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 82 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 30 88 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 40 - Rum i tafia: 296.000 l 100% alk.
- - W pojemnikach zawierających

2 litry lub mniej:

2208 40 11 0 - - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż alkohol

etylowy i metylowy, równej

lub przekraczającej 225 g na

hektolitr czystego alkoholu

(z tolerancją 10%)

80 minimum

12,5 ECU/hl

+ 1,3 ECU %/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 31 0 - - - - O wartości przekraczającej

7,9 ECU za litr czystego

alkoholu

80 minimum

12,5 ECU/hl

+ 1,3 ECU %/hl

2208 40 39 0 - - - - Pozostałe 80 minimum

12,5 ECU/hl

+ 1,3 ECU %/hl

- - W pojemnikach zawierających

więcej niż 2 litry:

2208 40 51 0 - - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż

alkohol etylowy i metylowy,

równej lub przekraczającej

225 g na hektolitr czystego

alkoholu (z tolerancją 10%)

80 minimum

9 ECU/hl

+ 0,9 ECU %/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 91 0 - - - - O wartości przekraczającej

2 ECU za litr czystego

alkoholu

80 minimum

9 ECU/hl

+ 0,9 ECU %/hl

2208 40 99 0 - - - - Pozostałe 80 minimum

9 ECU/hl

+ 0,9 ECU %/hl

2208 50 - Giny i gin Geneva: 584.000 l

100% alk.

- - Gin w pojemnikach

zawierających:

2208 50 11 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

12,5 ECU/hl + 1,3 ECU %/hl

2208 50 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

- - Gin Geneva, w pojemnikach

zawierających:

2208 50 91 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

12,5 ECU/hl + 1,3 ECU %/hl

2208 50 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 60 - Vodka:
- - O objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 45,4% obj. lub

mniej, w pojemnikach

zawierających:

2208 60 11 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 60 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

- - O objętościowej mocy alkoholu

większej niż 45,4% obj., w

pojemnikach zawierających:

2208 60 91 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 60 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 70 - Likiery i kordiały:
2208 70 10 0 - - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej

85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 70 90 0 - - W pojemnikach zawierających

więcej niż 2 litry

85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 90 - Pozostałe: 584.000 l

100% alk.

- - Arak, w pojemnikach

zawierających:

2208 90 11 0 - - - 2 litry lub mniej 105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - Napoje alkoholowe śliwkowe,

gruszkowe i wiśniowe (z

wyłączeniem likierów), w

pojemnikach zawierających:

2208 90 33 0 - - - 2 litry lub mniej 105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 38 0 - - - Więcej niż 2 litry 105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - Pozostałe wódki i inne napoje

alkoholowe, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej
2208 90 41 0 - - - - Ouzo 105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje

alkoholowe (z

wyłączeniem likierów):

- - - - - - Destylowane z owoców:
2208 90 45 0 - - - - - - - Calvados 105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 48 0 - - - - - - - Pozostałe 105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0 - - - - - - - Korn 105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 57 0 - - - - - - - Pozostałe 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje

alkoholowe:

2208 90 69 9 - - - - - - Pozostałe 105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - - Więcej niż 2 litry
- - - - Wódki (z wyłączeniem

likierów):

2208 90 71 0 - - - - - Destylowane z owoców 105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 74 0 - - - - - Pozostałe 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 90 78 0 - - - - Inne napoje alkoholowe 105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - Alkohol etylowy nieskażony o

objętościowej mocy alkoholu

mniejszej niż 80% obj., w

pojemnikach zawierających:

2208 90 91 0 - - - 2 litry lub mniej 105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 105

minimum

2,5 ECU %/hl

2402 Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00 0 - Cygara, również z obciętymi

końcami i cygaretki, z tytoniu

55 20 mln szt.
2402 20 - Papierosy z tytoniu: 6 mld szt.
2402 20 10 0 - - Zawierające goździki 90

minimum 9 ECU/tys. szt.

2402 20 90 0 - - Pozostałe 90

minimum 9 ECU/tys. szt.

2402 90 00 0 - Pozostałe 90 20 mln szt.
2403 Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: 1.300 t
2403 10 - Tytoń do palenia, nawet

zawierający namiastki tytoniu w

dowolnej proporcji:

2403 10 10 0 - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto nie

przekraczającej 500 g

120
2403 10 90 0 - - Pozostałe 120
- Pozostałe:
2403 91 00 0 - - Tytoń "homogenizowany" lub

"odtworzony"

55

minimum

1,13 ECU/kg

2403 99 - - Pozostałe:
2403 99 10 0 - - - Tytoń do żucia i tabaka 65
2403 99 90 - - - Pozostałe:
2403 99 90 1 - - - - Tytoń ekspandowany 55

minimum

1,13 ECU/kg

2403 99 90 9 - - - - Pozostały 55

minimum

1,13 ECU/kg

3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin:
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała 15

minimum

2 ECU/kg

0,46 t
3503 00 Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk, inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:
3503 00 10 0 - Żelatyna i jej pochodne 15 57,5 t
3503 00 80 0 - Pozostałe 15 57,5 t
3505 Dekstryny i inne skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach: 330 t
3505 10 - Dekstryny i inne modyfikowane

skrobie:

3505 10 10 0 - - Dekstryny 15 minimum 0,2 ECU/kg
- - Inne modyfikowane skrobie:
3505 10 50 0 - - - Skrobie, estryfikowane lub

eteryfikowane

15 minimum 0,2 ECU/kg
3505 10 90 0 - - - Pozostałe 15 minimum 0,2 ECU/kg
3505 20 - Kleje:
3505 20 10 0 - - Zawierające w masie mniej niż

25% skrobi lub dekstryn, lub

innych modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 ECU/kg
3505 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub

więcej, ale mniej niż 55%

skrobi lub dekstryn, lub

innych modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 ECU/kg
3505 20 50 0 - - Zawierające w masie 55% lub

więcej, ale mniej niż 80%

skrobi lub dekstryn, lub

innych modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 ECU/kg
3505 20 90 0 - - Zawierające w masie 80% lub

więcej skrobi lub dekstryn,

lub innych modyfikowanych

skrobi

15 minimum 0,2 ECU/kg
(a) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 ECU/hl

(b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

(c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%

(d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%

1 § 1 zmieniony przez obwieszczenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 10 lutego 1998 r. o sprostowaniu błędu (Dz.U.98.19.89).
2 § 3 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 26 maja 1998 r. (Dz.U.98.65.423) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 1998 r.
3 Załącznik zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 26 maja 1998 r. (Dz.U.98.65.423) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 1998 r.

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024