Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 grudnia 1997 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770 i Nr 157, poz. 1026) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Do dnia 31 grudnia 1998 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Państwa Izrael, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celny określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1997 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1047).
§  4.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwolenia na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 1998 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z PAŃSTWA IZRAEL

Kod PCN Wyszczególnienie Preferencyjna stawka celna Kontyngent
0302 Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304: 200 t
- Pozostałe ryby z wyłączeniem wątróbek,

ikry i mleczu:

0302 69 - - Pozostałe:
- - - Ryby morskie:
0302 69 61 0 - - - - Leszcz morski (Dentex dentex i

Pagellus spp.)

0
0302 69 94 0 - - - - Okoń morski (Dicentrarchus

labrax)

0
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże: 500 t
- - Od 1 czerwca do 31 października:
0603 10 15 0 - - - Orchidee 17,5
0603 10 21 0 - - - Gladiole 17,5
0603 10 29 0 - - - Pozostałe 17,5
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 55 0 - - - Orchidee 17,5
0603 10 61 0 - - - Gladiole 17,5
0603 10 69 0 - - - Pozostałe 17,5
0603 90 00 0 - Pozostałe 0 50 t
0604 Liście, gałęzie i inne części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: 250 t
0604 10 - Mchy i porosty:
0604 10 10 0 - - Mech reniferowy 0
0604 10 90 0 - - Pozostałe 0
- Pozostałe:
0604 91 - - Świeże:
- - - Choinki gwiazdkowe:
0604 91 21 0 - - - - Jodła kaukaska (Abies

nordmanniana (Stev.) Spach) lub

jedna z jodeł amerykańskich

(Abies procera Rehd.)

0
0604 91 29 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Gałązki iglaste:
0604 91 41 0 - - - - Z jodły kaukaskiej (Abies

nordmanniana (Stev.) Spach) lub

jednej z jodeł amerykańskich

(Abies procera Rehd.)

0
0604 91 49 0 - - - - Pozostałe 0
0604 91 90 0 - - - Pozostałe 0
0604 99 - - Pozostałe:
0604 99 10 0 - - - Przygotowane tylko przez suszenie 0
0604 99 90 0 - - - Pozostałe 0
0701 Ziemniaki, świeże lub chłodzone:
0701 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
- - - Młode:
0701 90 51 0 - - - - Od 1 stycznia do 15 maja 10 500 t
0702 00 00 0 Pomidory, świeże lub chłodzone: 1.000 t
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca 10
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia 10
0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone:
0703 10 - Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 19 0 - - - Pozostałe
ex 0703 10 19 0 Szczypiorek 12,5 300 t
0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone:
0704 90 - Pozostałe:
0704 90 90 0 - - Pozostałe
ex 0704 90 90 0 Kapusta pekińska 0 500 t
0709 Inne warzywa, świeże lub chłodzone:
0709 60 - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju

Pimenta:

0709 60 10 0 - - Słodka papryka 5,5 200 t
0709 90 - Pozostałe:
0709 90 90 0 - - Pozostałe
ex 0709 90 90 0 Świeże zioła od 1 października do 31 maja 8,3 400 t
0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:
0710 40 00 0 - Kukurydza cukrowa
ex 0710 40 00 0 Kukurydza słodka mrożona 0 250 t
0804 Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone:
0804 10 00 0 - Daktyle 0 500 t
0805 Owoce cytrusowe, świeże lub suszone:
0805 10 - Pomarańcze: 20.000 t
- - Pomarańcze słodkie, świeże:
0805 10 10 0 - - - Krwiste i półkrwiste 5
- - - Pozostałe:
0805 10 30 0 - - - - Nawele, Naweliny, Nawelaty,

Salustiany, Vernasy, Valencjany

Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy,

Trovita i Hamliny

5
0805 10 50 0 - - - - Pozostałe 5
0805 20 - Mandarynki (łącznie z tangerinami i

satsumas); klementynki, wilkingi i

podobne hybrydy cytrusowe

10.000 t
0805 20 10 0 - - Klementynki 10
0805 20 30 0 - - Monrealesy i satsumas 10
0805 20 50 0 - - Mandarynki i wilkingi 10
0805 20 70 0 - - Tangeryny 10
0805 20 90 0 - - Pozostałe 10
0805 30 - Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)

i limy (Citrus aurantifolia):

6.000 t
0805 30 10 0 - - Cytryny (Citrus limon, Citrus

limonum)

0
0805 30 90 0 - - Limy (Citrus aurantifolia) 0
0807 Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże:
- Melony (łącznie z arbuzami):
0807 19 00 0 - - Pozostałe
ex 0807 19 00 0 Melony 5 4.000 t
0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
0811 90 85 0 - - - Owoce tropikalne i orzechy

tropikalne

ex 0811 90 85 0 Daktyle mrożone 0 500 t
1704 Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: 1.000 t
1704 10 - Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż

60% sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 15 + DCC
1704 10 19 0 - - - Pozostała 15 + DCC
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach 15 + DCC
1704 10 99 0 - - - Pozostała 15 + DCC
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 10 0 - - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji

zawierający w masie więcej niż 10%

sacharozy, ale nie zawierający

innych dodanych substancji

15 + DCC
1704 90 30 0 - - Biała czekolada 17,5 + DCC
- - Pozostałe
1704 90 51 0 - - - Pasty, łącznie z marcepanem, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto 1 kg lub więcej

17,5 + DCC
1704 90 55 0 - - - Pastylki od bólu gardła i od

kaszlu

17,5 + DCC
1704 90 61 0 - - - Wyroby pokryte cukrem 17,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0 - - - - Wyroby żelowe i galaretki,

łącznie z pastami owocowymi, w

postaci wyrobów cukierniczych

17,5 + DCC
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy gotowanej,

również z nadzieniem

17,5 + DCC
1704 90 75 0 - - - - Cukierki toffi, karmelki i

podobne

17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0 - - - - - Tabletki prasowane 17,5 + DCC
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
ex 1704 90 99 0 Chałwa 26,2 + DCC1
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek

cukru lub innego środka słodzącego:

1806 10 15 0 - - Nie zawierający sacharozy lub

zawierający w masie mniej niż 5%

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15 + DCC
1806 10 20 0 - - Zawierający w masie 5% lub więcej,

ale mniej niż 65% sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15 + DCC
1806 10 30 0 - - Zawierający w masie 65% lub więcej,

ale mniej niż 80% sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15 + DCC
1806 10 90 0 - - Zawierający w masie 80% lub więcej

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15 + DCC
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach,

tabliczkach lub batonach o masie

powyżej 2 kg lub w płynie, paście,

proszku, granulkach lub w innej

postaci w pojemnikach lub w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości powyżej 2 kg:

1806 20 10 0 - - Zawierające w masie 31% lub więcej

masła kakaowego albo zawierające w

masie 31% lub więcej masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

15 + DCC
1806 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub więcej,

ale mniej niż 31% masła kakaowego i

tłuszczu z mleka łącznie

15 + DCC
- - Pozostałe:
1806 20 50 0 - - - Zawierające w masie 18% lub więcej

masła kakaowego

15 + DCC
1806 20 70 0 - - - Okruchy mleczno-czekoladowe 15 + DCC
1806 20 80 0 - - - Polewa czekoladowa smakowa 15 + DCC
1806 20 95 0 - - - Pozostałe 15 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 31 00 0 - - Nadziewane 22,5 + DCC
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 0 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub

orzechów

22,5 + DCC
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 22,5 + DCC
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 11 0 - - - - Zawierające alkohol 22,5 + DCC
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 22,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0 - - - - Z nadzieniem 22,5 + DCC
1806 90 39 0 - - - - Bez nadzienia 22,5 + DCC
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

22,5 + DCC
1806 90 60 0 - - Pasty do smarowania zawierające

kakao

22,5 + DCC
1806 90 70 0 - - Przetwory zawierające kakao do

sporządzania napojów

22,5 + DCC
1806 90 90 0 - - Pozostałe 22,5 + DCC
ex 1806 90 90 0 Chałwa zawierająca kakao 33,7 + DCC1
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone: 200 t
1901 10 00 0 - Przetwory dla niemowląt przygotowane

do sprzedaży detalicznej

0
1901 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 1 - - - - Mieszanki mleczne przeznaczone

do produkcji odżywek dla

niemowląt

0
2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:
2004 90 - Pozostałe warzywa i mieszanki

warzywne:

2004 90 10 0 - - Słodka kukurydza (Zea mays var.

saccharata)

ex 2004 90 10 0 Kukurydza słodka mrożona 0 250 t
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:
2005 80 00 0 - Słodka kukurydza (Zea mays var.

saccharata)

ex 2005 80 00 0 Słodka kukurydza zakonserwowana 0 300 t
2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 100 t
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne

nasiona, zmieszane razem lub nie:

2008 11 - - Orzeszki ziemne
2008 11 10 0 - - - Masło orzechowe 17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

- - - - Powyżej 1 kg:
2008 11 92 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 94 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Nie przekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 98 0 - - - - - Pozostałe 17,5
2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 8.200 t2
- Sok pomarańczowy:
2009 11 - - Mrożony:
- - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 11 11 0 - - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto

0
2009 11 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 11 91 0 - - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

0
2009 11 99 0 - - - - Pozostałe 0
2009 19 - - Pozostałe:
- - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 19 11 0 - - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto

0
2009 19 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 19 91 0 - - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

0
2009 19 99 0 - - - - Pozostałe 0
2009 20 - Sok grejpfrutowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 20 11 0 - - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto

0
2009 20 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 20 91 0 - - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

0
2009 20 99 0 - - - - Pozostałe 0
2009 30 - Sok z dowolnego innego pojedynczego

owocu cytrusowego:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 30 11 0 - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto

0
2009 30 19 0 - - - Pozostałe 0
- - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20°C:

- - - O wartości powyżej 30 ECU za

100 kg masy netto:

0
2009 30 31 0 - - - - Zawierający dodatek cukru 0
2009 30 39 0 - - - - Pozostałe 0
- - - O wartości nie przekraczającej 30

ECU za 100 kg masy netto:

- - - - Sok cytrynowy:
2009 30 51 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%

0
2009 30 55 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej 30%

0
2009 30 59 0 - - - - - Nie zawierający dodatku cukru 0
- - - - Pozostałe soki z owoców

cytrusowych:

2009 30 91 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%

0
2009 30 95 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej 30%

0
2009 30 99 0 - - - - - Nie zawierające dodatku cukru 0
2009 60 - Sok z winogron (łącznie z moszczem

winogronowym)

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 60 11 0 - - - O wartości nie przekraczającej

22 ECU za 100 kg masy netto

0
2009 60 19 0 - - - Pozostałe 0
- - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20°C:

- - - O wartości powyżej 18 ECU za

100 kg masy netto:

2009 60 51 0 - - - - Stężony 0
2009 60 59 0 - - - - Pozostałe 0
- - - O wartości nie przekraczającej 18

ECU za 100 kg masy netto:

- - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%:

2009 60 71 0 - - - - - Stężony 0
2009 60 79 0 - - - - - Pozostałe 0
2009 60 90 0 - - - - Pozostałe 0
2009 90 - Mieszanki soków:
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 ECU za 100

kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 41 0 - - - - - - Zawierające dodatek cukru 0
2009 90 49 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
2009 90 51 0 - - - - - - Zawierające dodatek cukru 0
2009 90 59 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 71 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%

0
2009 90 73 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej

30%

0
2009 90 79 0 - - - - - - Nie zawierające dodatku

cukru

0
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%:

2009 90 92 0 - - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 94 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej

30%:

2009 90 95 0 - - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 96 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Nie zawierające dodatku

cukru:

2009 90 97 0 - - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 98 0 - - - - - - - Pozostałe 0
2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: 250 t
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy

oraz przetwory na bazie tych

ekstraktów, esencji lub koncentratów

lub na bazie kawy:

2101 11 - - Ekstrakty, esencje lub koncentraty:
2101 11 11 0 - - - O zawartości suchej masy na bazie

kawy wynoszącej 95% lub więcej w

masie

0
2101 11 19 0 - - - Pozostałe 0
2101 12 - - Przetwory na bazie ekstraktów,

esencji lub koncentratów lub na

bazie kawy:

2101 12 92 0 - - - Produkty na bazie ekstraktów,

esencji lub koncentratów na bazie

kawy

0
2101 12 98 0 - - - Pozostałe 0
2101 20 - Ekstrakty, esencje i koncentraty

herbaty lub herbaty paragwajskiej

i przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów lub na bazie

herbaty lub herbaty paragwajskiej:

2101 20 20 0 - - Ekstrakty, esencje lub koncentraty 0
- - Przetwory:
2101 20 92 0 - - - Na bazie ekstraktów, esencji lub

koncentratów herbaty lub herbaty

paragwajskiej (maté)

0
2101 20 98 0 - - - Pozostałe 0
2101 30 - Cykoria palona i inne palone namiastki

kawy oraz ich ekstrakty, esencje i

koncentraty:

- - Cykoria palona i inne palone

namiastki kawy:

2101 30 11 0 - - - Cykoria palona 0
2101 30 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty z

cykorii palonej i innych palonych

namiastek kawy:

2101 30 91 0 - - - Z cykorii palonej 0
2101 30 99 0 - - - Pozostałe 0
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 100 t
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 10 0 - - - Fondue z sera 10
2106 90 20 0 - - Złożone preparaty alkoholowe, inne

niż na bazie substancji zapachowych,

w rodzaju używanych do produkcji

napojów

162,05 minimum 3,68 ECU %hl
- - Aromatyzowane lub barwione syropy

cukrowe:

2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe 10 minimum 0,14 ECU/kg
- - - Pozostałe:
2106 90 51 0 - - - - Syrop laktozowy 10
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

10 minimum 0,14 ECU/kg
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe 10
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Nie zawierające tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające w masie

mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5%

sacharozy lub izoglukozy, 5%

glukozy lub skrobi

10
2106 90 98 0 - - - Pozostałe 15 minimum 0,13 ECU/kg
2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 20.000 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej niż 22%

obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej niż 22%

obj.

15 minimum 21 ECU/hl
- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15 minimum 21 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające

dzięki obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto Adige i

Friuli

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 34 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 46 0 - - - - - - - Cotes de Rhone 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto Adige 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 69 0 - - - - - - - Dao, Bairrada i Douro 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 74 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13%, ale

nie przewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 89 0 - - - - - Port 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal Muscatel 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 92 0 - - - - - Sherry 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 93 0 - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przewyższającej 22%

obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 97 0 - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 98 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające w

wyniku obecności dwutlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej niż

22% obj.

12,5 minimum 21 ECU/hl
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 28 89 0 - - - - - Port 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 92 0 - - - - - Shery 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przewyższającej 22%

obj.:

2204 29 95 0 - - - - - Port 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 98 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną inaczej niż

przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż 22% obj.

22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub

mniejszej w 20°C i o rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 1% obj.:

2204 30 92 0 - - - - Skoncentrowany 32,5
2204 30 94 0 - - - - Pozostały 32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 0 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

32,5
2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10 - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15 minimum 6,25 ECU/hl
2205 10 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 10 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%, ale nie

większej niż 22% obj.

28,5 minimum 8,15 ECU/hl + 0,76 ECU %hl
2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15 minimum 5 ECU/hl
2205 90 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 90 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%, ale nie

większej niż 22% obj.

28,5 minimum 8,15 ECU/hl + 0,76 ECU %hl
1 Dodatkowe cło za cukier pobierane w wysokości 0,00085 ECU za każdy 1 dag lub 1% cukru w 1 kg produktu

2 W ilości 8.200 t zgodnie z Protokołem 2 do Umowy o Wolnym Handlu między Rzecząpospolitą Polską a Państwem Izrael wysokość kontyngentu dla pozycji 2009 60 - sok z winogron - wynosi 200 t

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024