united kingdom
ukraine

Normy ubytków naturalnych przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 2 października 1962 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego.

Na podstawie art. 3 ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 oraz z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i Nr 58, poz. 270) oraz § 1 ust. 1 zarządzenia Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego z dnia 29 listopada 1955 r. w sprawie przekazania uprawnień do ustalania norm ubytków naturalnych oraz trybu opracowania, stosowania i kontroli tych norm (Monitor Polski Nr 127, poz. 1630) zarządza się, co następuje:
§  1.
Przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego stosuje się normy ubytków naturalnych oraz postanowienia zawarte w normach ubytków naturalnych mięsa podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach składowych, stanowiących załącznik do zarządzenia.
§  2.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 23 sierpnia 1960 r. w sprawie ubytków naturalnych przy zamrażaniu i przechowywaniu mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego w chłodniach składowych (Monitor Polski Nr 71, poz. 330).
§  3.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  1

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA PODCZAS ZAMRAŻANIA I PRZECHOWYWANIA W CHŁODNIACH SKŁADOWYCH

§ 1.
Przedmiotem normy są ubytki naturalne powstałe podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach składowych mięsa luzem: wieprzowego w półtuszach, wołowego ze zwierząt dorosłych w ćwierćtuszach oraz cielęcego i baraniego w tuszach.
§  2.
Ubytek naturalny jest to ilość wody odparowanej z mięsa podczas zamrażania i przechowywania oraz okruchy niejadalne powstałe przy manipulacjach przeładunkowych.
§  3.
Normy ubytków określone w zarządzeniu stosuje się, jeżeli sposób zamrażania i przechowywania oraz warunki, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do chłodni, są zgodne z następującymi normami:
1)
PN-57/A-07005 "Towary żywnościowe - warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.",
2)
RN-61-MPSiSk "Chłod. 1. Mięso i podroby - ocena w chłodniach składowych.",
3)
RN-61-MPSiSk "Chłod. 26. Towary żywnościowe - załadowanie powierzchni składowej w chłodniach.",
4)
RN-61-MPSiSk "Chłod. 51. Towary żywnościowe - warunki zamrażania w chłodniach.",
5)
RN-MPMiMl "Chłod. 74/54. Staplowanie mięsa luzem, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny i baraniny.".
§  4.
Wielkość ubytków naturalnych określa się w procentach w stosunku do wagi mięsa ustalonej przy przyjęciu.
§  5.
Ustalone wielkości ubytków naturalnych są wielkościami maksymalnymi.
§  6.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają warunki klimatyczne i okresy przechowywania mięsa.
§  7.
Obliczeń ubytków naturalnych dokonuje się za okresy miesięczne. Rozpoczęty miesiąc liczy się za miesiąc pełny.
§  8.
W razie przekroczenia określonych normami okresów przechowywania mięsa, za każdy miesiąc przechowywania ponad obowiązujący okres stosuje się normę ubytków przewidzianą dla ostatniego miesiąca przechowywania.
§  9.
Jednostką rozliczeniową ubytków naturalnych jest partia mięsa w określonych klasach.
§  10.
Dopuszcza się stosowanie kompensaty ubytków naturalnych w poszczególnych klasach, o ile suma ubytków nie przekracza norm ubytków przewidzianych dla całej partii mięsa.
§  11.
W uzasadnionych przypadkach (np. przechowywanie mięsa przy parownikach, pod kanałami powietrznymi, przy drzwiach) w partiach mięsa nie przekraczających 15 ton ubytek może być uznany za usprawiedliwiony w granicach do 15% ponad normy ubytków określone w zarządzeniu.
§  12.
1.
W razie przerzutu mięsa między chłodniami ubytki naturalne ustala się odrębnie dla każdej chłodni w zależności od grupy, do jakiej została zaliczona dana chłodnia zgodnie z normą PN-57/A-07005 "Towary żywnościowe - warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.".
2.
Zależnie od możliwości osiągania określonych zakresów temperatury chłodnie składowe zalicza się do następujących grup:
1)
od minus 18,1°C do minus 22,0°C do grupy I,
2)
od minus 14,1°C do minus 18,0°C do grupy II,
3)
od minus 10,0°C do minus 14,0°C do grupy III.
3.
Dla mięsa przechowywanego w chłodniach składowych pochodzącego z przerzutu z innej chłodni wskaźnik ubytków naturalnych, z wyjątkiem przypadku przewidzianego w ust. 4, oblicza się według wzoru:

a - b = c

w którym:

a - oznacza wskaźnik ubytków naturalnych określonych w tabeli ubytków dla okresu przechowywania równego okresowi przechowywania w danej chłodni łącznie z okresem przechowywania w chłodniach poprzednich,

b - oznacza wskaźnik ubytków naturalnych określony w tabeli ubytków naturalnych dla okresu przechowywania równego okresowi przechowywania w poprzednich chłodniach,

c - oznacza wskaźnik ubytków naturalnych w danej chłodni.

4.
W razie przyjęcia do chłodni w drodze przerzutu z innej chłodni mięsa o temperaturze poniżej minus 8°C, wskaźnik normy ubytków naturalnych określony w ust. 3 powiększa się o 0,1%.
§  13.
W razie domrażania w zamrażalniach lub komorach składowych mięsa posiadającego temperaturę powyżej minus 8°C w chwili przyjęcia, normy ubytków naturalnych zwiększa się według wskaźników określonych w tabelach nr 4, 8 lub 12.
§  14.
W partiach mięsa przyjętego do zamrożenia, w których znajduje się mięso o temperaturze powyżej +15°C, ubytki naturalne oblicza się według faktycznego ubytku.
§  15.
Wielkość ubytków naturalnych stwierdza się każdorazowo komisyjnie w protokole ubytków naturalnych.
§  16.
Szczegółowe normy ubytków naturalnych określają tabele nr 1-12.

Tabela nr 1.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach mięsa wieprzowego w półtuszach o temperaturze w najgrubszej części półtuszy nie wyższej niż +4°C przed zamrożeniem oraz od -8°C do -12°C po zamrożeniu.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
I I 0,60
II 0,70
III 0,80
II I 0,80
II 0,90
III 1,00
III I 0,90
II 1,00
III 1,10
Chłodnia Wrocławska I 0,90
II 1,05
III 1,20

Tabela nr 2.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa wieprzowego w półtuszach o temperaturze w najgrubszej części półtuszy powyżej +4°C.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w % przy temperaturach mięsa:
od +4,1°C do +10°C od +10,1°C do +15°C
1 2 3 4
I I 0,69 0,72
II 0,80 0,84
III 0,93 0,96
II I 0,94 0,99
II 1,08 1,14
III 1,21 1,28
III I 1,07 1,13
II 1,21 1,28
III 1,34 1,42
Chłodnia Wrocławska I 1,08 1,15
II 1,28 1,35
III 1,47 1,54

Tabela nr 3.

Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania w chłodniach składowych mięsa wieprzowego w półtuszach.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w poszczególnych miesiącach w %
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
I I 0,25 0,45 0,63 0,79 0,93 1,06 1,18 1,28 1,35 1,41 1,47 1,53
II 0,27 0,48 0,66 0,82 0,97 1,11 1,23 1,33 1,42 1,48 1,54 1,62
III 0,31 0,54 0,71 0,92 1,09 1,24 1,38 1,50 1,60 1,68 1,76 1,84
II I 0,30 0,55 0,76 0,94 1,10 1,24 1,36 1,48 - - - -
II 0,34 0,59 0,81 0,98 1,14 1,28 1,40 1,52 - - - -
III 0,41 0,69 0,93 1,12 1,30 1,46 1,60 1,73 - - - -
III I 0,43 0,67 0,88 1,07 1,23 1,37 1,50 1,61 - - - -
II 0,49 0,74 0,96 1,14 1,29 1,43 1,55 1,67 - - - -
III 0,59 0,88 1,11 1,30 1,48 1,64 1,78 1,90 - - - -
Chłodnia Wrocławska I 0,45 0,84 1,16 1,40 1,58 1,70 - - - - - -
II 0,60 1,00 1,35 1,60 1,80 1,95 - - - - - -
III 0,70 1,15 1,50 1,78 2,00 2,15 - - - - - -

Tabela nr 4.

Dodatkowe normy ubytków naturalnych przy domrażaniu w zamrażalnikach lub komorach składowych mięsa wieprzowego, w półtuszach, o temperaturze powyżej -8°C, doliczane do wielkości norm ubytków naturalnych określonych w tabeli nr 1.

Temperatura mięsa domrażanego w stopniach C Dodatkowe normy ubytków naturalnych w %
od do
-8 i niżej 0
-7,9 -5,1 20
-5,0 -3,1 40
-3,0 -2,1 60
-2,0 -1,5 80
-1,4 0,0 100
0,0 +4,0 110

Tabela nr 5.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach ze zwierząt dorosłych, o temperaturze w najgrubszej części ćwierćtuszy nie wyższej niż +4°C przed zamrożeniem oraz od -8°C do -12°C po zamrożeniu.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
I I 0,70
II 0,80
III 0,90
II I 0,90
II 1,00
III 1,15
III I 1,10
II 1,20
III 1,50
Chłodnia Wrocławska I 1,25
II 1,50
III 1,80

Tabela nr 6.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach ze zwierząt dorosłych o temperaturze w najgrubszej czyści ćwierćtuszy powyżej +4°C.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w % przy temperaturach mięsa:
od +4°C do +10°C od +10,1°C do +15°C
I I 0,80 0,84
II 0,93 0,98
III 1,06 1,12
II I 1,05 1,08
II 1,21 1,26
III 1,40 1,49
III I 1,30 1,38
II 1,43 1,54
III 1,83 1,94
Chłodnia Wrocławska I 1,47 1,55
II 1,78 1,86
III 2,15 2,26

Tabela nr 7.

Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania w chłodniach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach ze zwierząt dorosłych.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w poszczególnych miesiącach w %
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
I I 0,26 0,47 0,65 0,81 0,96 1,10 1,22 1,33 1,42 1,50 1,57 1,63
II 0,27 0,48 0,66 0,83 0,99 1,13 1,27 1,40 1,50 1,60 1,70 1,79
III 0,33 0,57 0,77 0,95 1,13 1,29 1,44 1,59 1,72 1,83 1,93 2,01
II I 0,32 0,60 0,84 1,06 1,22 1,36 1,48 1,56 1,63 1,68 - -
II 0,35 0,65 0,89 1,11 1,28 1,43 1,56 1,67 1,76 1,84 - -
III 0,40 0,75 1,00 1,23 1,43 1,60 1,74 1,87 2,00 2,10 - -
III I 0,33 0,62 0,86 1,10 1,27 1,41 1,55 1,63 1,70 1,75 - -
II 0,37 0,70 0,94 1,17 1,35 1,51 1,65 1,77 1,87 1,95 - -
III 0,45 0,90 1,25 1,54 1,78 1,98 2,15 2,30 2,41 2,50 - -
Chłodnia Wrocławska I 0,50 0,90 1,25 1,50 1,70 1,87 2,00 2,10 - - - -
II 0,65 1,08 1,42 1,70 1,90 2,07 2,20 2,30 - - - -
III 0,75 1,22 1,58 1,88 2,10 2,30 2,45 2,58 - - - -

Tabela nr 8.

Dodatkowe normy ubytków naturalnych przy domrażaniu w zamrażalniach lub komorach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach, o temperaturze powyżej -8°C, doliczone do wielkości norm ubytków określonych w tabeli nr 5.

Temperatura mięsa domrażanego w stopniach C Dodatkowe normy ubytków naturalnych w %
od do
-8 i niżej 0
-7,9 -5,1 20
-5,0 -3,1 40
-3,0 -2,1 60
-2,0 -1,5 80
-1,4 0,0 100
0,0 +4,0 110

Tabela nr 9.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania mięsa cielęcego i baraniego w tuszach o temperaturze w najgrubszej części tuszy nie wyższej niż +4°C przed zamrażaniem i -8°C po zamrożeniu.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
I I 1,26
II 1,40
II I 1,60
II 1,76
III I 1,75
II 1,92
Chłodnia Wrocławska I 1,85
II 2,10

Tabela nr 10.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa cielęcego i baraniego w tuszach o temperaturze w najgrubszej części tuszy powyżej +4°C.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w % przy temperaturach mięsa:
od +4,1°C do +10°C od +10,1°C do +15°C
I I 1,47 1,54
II 1,70 1,80
II I 1,84 1,92
II 2,10 2,22
III I 2,03 2,13
II 2,32 2,46
Chłodnia Wrocławska I 2,13 2,23
II 2,50 2,64

Tabela nr 11.

Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania w chłodniach składowych mięsa cielęcego i baraniego w tuszach.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w poszczególnych miesiącach w %
1 2 3 4 5 6
I I 0,69 1,12 1,42 1,62 1,79 1,92
II 0,75 1,23 1,56 1,79 1,97 2,12
II I 0,84 1,28 1,58 1,78 - -
II 0,94 1,42 1,69 1,98 - -
III I 0,95 1,37 1,68 1,88 - -
II 1,05 1,51 1,86 2,08 - -
Chłodnia Wrocławska I 0,95 1,37 1,70 - - -
II 1,05 1,51 1,90 - - -

Tabela nr 12.

Dodatkowe normy ubytków naturalnych przy domrażaniu w zamrażalniach lub komorach składowych mięsa cielęcego i baraniego w tuszach o temperaturze powyżej -8°C, doliczane do wielkości norm ubytków określonych w tabeli 9.

Temperatura mięsa domrażanego w stopniach C Dodatkowe normy ubytków naturalnych w %
od do
-8 i niżej 0
-7,9 -5,1 20
-5,0 -3,1 40
-3,0 -2,1 60
-2,0 -1,5 80
-1,4 0,0 100
0,0 +4,0 110
1 Załącznik zmieniony przez obwieszczenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 listopada 1962 r. o sprostowaniu błędów (M.P.62.81.383).

Zmiany w prawie

Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący. Zdaniem prawników nowe przepisy mogą wymusić zmiany regulaminów wynagradzania w firmach czy układów zbiorowych.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Od 1 kwietnia zaktualizowana lista leków refundowanych - są nowe terapie

Z początkiem kwietnia na liście refundacyjnej znajdzie się 29 nowych leków, z czego 7 stosowanych w chorobach rzadkich. Znalazły się na niej m.in. terapia dla dzieci od drugiego roku życia chorych na mukowiscydozę i szczepionki dla seniorów na półpaśca i RSV. Ogólnie na liście znajdzie się 10 nowych terapii onkologicznych i 19 z innych kategorii.

Inga Stawicka 01.04.2025
Krajowa Sieć Onkologiczna 1 kwietnia wchodzi w życie

1 kwietnia br. nowelizacja ustawy o Krajowej Sieci Onkologicznej wchodzi w życie. Wprowadza ona zmiany w zakresie terminów pierwszej kwalifikacji podmiotów leczniczych na poszczególne poziomy zabezpieczenia opieki onkologicznej Krajowej Sieci Onkologicznej oraz wdrażania elementów KSO. Wcześniej wejście w życie większości elementów reformy przesunięto o ponad rok.

Agnieszka Matlacz 01.04.2025
Sejm poparł część senackich poprawek do ustawy w sprawie powierzania pracy cudzoziemcom

Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Sejm przyjął poprawki Senatu do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1962.74.346

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Normy ubytków naturalnych przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego.
Data aktu: 02/10/1962
Data ogłoszenia: 16/10/1962
Data wejścia w życie: 16/10/1962