Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 19 stycznia 1971 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 ust. 1 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
§  1.
Przy przechowywaniu w magazynach i wydawaniu z magazynów mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych stosuje się normy ubytków naturalnych, zawarte w załączniku do zarządzenia.
§  2.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 30 marca 1966 r. w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych podczas chłodzenia oraz przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów (Monitor Polski Nr 16, poz. 93).
§  3.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lutego 1971 r.

ZAŁĄCZNIK

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO W PÓŁTUSZACH ZDEKOMPLETOWANYCH PODCZAS PRZECHOWYWANIA W MAGAZYNACH I WYDAWANIA Z MAGAZYNÓW

§  1.
Przedmiotem normy są ubytki naturalne powstałe podczas przechowywania i wydawania mięsa wieprzowego luzem w półtuszach zdekompletowanych.
§  2.
1.
Przez ubytek naturalny należy rozumieć ilość wyparowanej wody z mięsa podczas przechowywania oraz utraty powstałe wskutek czynności manipulacyjnych.
2.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają stopień zdekompletowania i stan termiczny półtusz w momencie przekazywania do magazynów, niezależnie od klas jakościowych mięsa, oraz warunki i okresy przechowywania.
§  3.
Jakość i warunki, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do magazynów, określa norma BN-64/8011-08 "Półtusze wieprzowe zdekompletowane".
§  4.
Przy stosowaniu norm ubytków naturalnych rozróżnia się następujące rodzaje półtusz wieprzowych zdekompletowanych:
1)
półtusze wieprzowe bez szynek, zdekompletowane po wystudzeniu,
2)
półtusze wieprzowe bez szynek, zdekompletowane po wychłodzeniu,
3)
półtusze wieprzowe bez głów, nóg przednich i ogonów, zdekompletowane po wychłodzeniu,
4)
półtusze wieprzowe zdekompletowane po wychłodzeniu, inne niż wymienione w pkt 2 i 3.
§  5.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do ciężaru mięsa ustalonego przy przyjęciu do magazynu określają tabele 1-4.
§  6.
Ustalone wielkości ubytków naturalnych podane w tabelach są wielkościami maksymalnymi.
§  7.
1.
Podane w tabelach normy ubytków odnoszą się do mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych, przechowywanych w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.
2.
Za okres letni przyjmuje się okres od 1 kwietnia do 31 października, a za okres zimowy okres od 1 listopada do 31 marca.
§  8.
Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego wystudzonego w półtuszach zdekompletowanych bez szynek podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów mogą stosować zakłady, które nie posiadają odpowiedniej wychładzalni, a dekompletację przeprowadzają w ciągu kilku godzin, nie mniej jednak niż 6 godzin, po uboju. Odcięcie szynek od półtusz w stanie wystudzonym powinno być odpowiednio udokumentowane.
§  9.
1.
W razie uzasadnionej konieczności przechowywania mięsa wieprzowego w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim, normy ubytków naturalnych podane w tabelach ulegają podwyższeniu o 20%.
2.
Przepis ust. 1 może być stosowany w okresie do 31 października 1971 r. i nie ma zastosowania do przedsiębiorstw zgrupowanych w Centrali Przemysłu Mięsnego.
§  10.
Rozliczeń ubytków naturalnych dokonuje się zgodnie z obowiązującymi przepisami o inwentaryzacji i spisywaniu niedoborów.
§  11.
W razie powstania ubytków naturalnych nie ujętych w niniejszych normach, ubytki rozliczać należy w trybie przewidzianym dla rozliczeń ubytków nadzwyczajnych.

Tabela 1.

Normy ubytków naturalnych mięsa w półtuszach wieprzowych bez szynek, zdekompletowanych po wystudzeniu, podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz z magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsa Normy ubytków naturalnych w %
1 2
do 1 0,10
powyżej 1 do 2 0,13
" 2 do 3 0,16
" 3 do 4 0,19
" 4 do 5 0,22
" 5 do 6 0,25
" 6 do 7 0,27
" 7 do 8 0,29
" 8 do 9 0,31
" 9 do 10 0,33
" 10 do 11 0,34
" 11 do 12 0,35
" 12 do 13 0,36
" 13 do 14 0,37
" 14 do 15 0,38
" 15 do 16 0,39
" 16 do 17 0,40
" 17 do 18 0,40
" 18 do 19 0,41
" 19 do 20 0,42
" 20 do 21 0,43
" 21 do 22 0,44
" 22 do 23 0,44
" 23 do 24 0,45
" 24 do 25 0,46
" 25 do 26 0,47
" 26 do 27 0,48
" 27 do 28 0,49
" 28 do 29 0,50
" 29 do 30 0,50
" 30 do 31 0,51
" 31 do 32 0,52
" 32 do 33 0,52
" 33 do 34 0,53
" 34 do 35 0,53
" 35 do 36 0,53
" 36 do 37 0,54
" 37 do 38 0,55
" 38 do 39 0,55
" 39 do 40 0,56
" 40 do 41 0,56
" 41 do 42 0,57
" 42 do 43 0,57
" 43 do 44 0,58
" 44 do 45 0,58
" 45 do 46 0,59
" 46 do 47 0,59
" 47 do 48 0,60
" 48 do 49 0,61
" 49 do 50 0,61
" 50 do 51 0,62
" 51 do 52 0,63
" 52 do 53 0,63
" 53 do 54 0,64
" 54 do 55 0,65
" 55 do 56 0,65
" 56 do 57 0,66
" 57 do 58 0,67
" 58 do 59 0,67
" 59 do 60 0,68
" 60 do 61 0,69
" 61 do 62 0,69
" 62 do 63 0,70
" 63 do 64 0,71
" 64 do 65 0,71
" 65 do 66 0,72
" 66 do 67 0,72
" 67 do 68 0,73
" 68 do 69 0,73
" 69 do 70 0,74
" 70 do 71 0,74
" 71 do 72 0,75

Tabela 2.

Normy ubytków naturalnych mięsa w półtuszach wieprzowych bez szynek, zdekompletowanych po wychłodzeniu, podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz z magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsa Normy ubytków naturalnych w %
1 2
do 1 0,08
powyżej 1 do 2 0,11
" 2 do 3 0,14
" 3 do 4 0,16
" 4 do 5 0,18
" 5 do 6 0,20
" 6 do 7 0,22
" 7 do 8 0,24
" 8 do 9 0,26
" 9 do 10 0,27
" 10 do 11 0,28
" 11 do 12 0,28
" 12 do 13 0,29
" 13 do 14 0,30
" 14 do 15 0,30
" 15 do 16 0,31
" 16 do 17 0,31
" 17 do 18 0,32
" 18 do 19 0,32
" 19 do 20 0,33
" 20 do 21 0,33
" 21 do 22 0,34
" 22 do 23 0,34
" 23 do 24 0,35
" 24 do 25 0,35
" 25 do 26 0,36
" 26 do 27 0,36
" 27 do 28 0,37
" 28 do 29 0,37
" 29 do 30 0,38
" 30 do 31 0,38
" 31 do 32 0,39
" 32 do 33 0,39
" 33 do 34 0,40
" 34 do 35 0,40
" 35 do 36 0,40
" 36 do 37 0,41
" 37 do 38 0,41
" 38 do 39 0,41
" 39 do 40 0,42
" 40 do 41 0,42
" 41 do 42 0,42
" 42 do 43 0,43
" 43 do 44 0,43
" 44 do 45 0,44
" 45 do 46 0,44
" 46 do 47 0,45
" 47 do 48 0,45
" 48 do 49 0,45
" 49 do 50 0,46
" 50 do 51 0,46
" 51 do 52 0,47
" 52 do 53 0,47
" 53 do 54 0,48
" 54 do 55 0,48
" 55 do 56 0,48
" 56 do 57 0,49
" 57 do 58 0,49
" 58 do 59 0,50
" 59 do 60 0,50
" 60 do 61 0,51
" 61 do 62 0,51
" 62 do 63 0,52
" 63 do 64 0,52
" 64 do 65 0,52
" 65 do 66 0,53
" 66 do 67 0,53
" 67 do 68 0,53
" 68 do 69 0,54
" 69 do 70 0,54
" 70 do 71 0,54
" 71 do 72 0,55

Tabela 3.

Normy ubytków naturalnych mięsa w półtuszach wieprzowych bez głów, nóg przednich i ogonów, zdekompletowanych po wychłodzeniu, podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsa Normy ubytków naturalnych w %
1 2
do 1 0,05
powyżej 1 do 2 0,07
" 2 do 3 0,09
" 3 do 4 0,11
" 4 do 5 0,13
" 5 do 6 0,15
" 6 do 7 0,17
" 7 do 8 0,19
" 8 do 9 0,21
" 9 do 10 0,23
" 10 do 11 0,25
" 11 do 12 0,27
" 12 do 13 0,29
" 13 do 14 0,30
" 14 do 15 0,31
" 15 do 16 0,32
" 16 do 17 0,33
" 17 do 18 0,34
" 18 do 19 0,35
" 19 do 20 0,36
" 20 do 21 0,37
" 21 do 22 0,38
" 22 do 23 0,39
" 23 do 24 0,40
" 24 do 25 0,41
" 25 do 26 0,42
" 26 do 27 0,43
" 27 do 28 0,44
" 28 do 29 0,45
" 29 do 30 0,46
" 30 do 31 0,46
" 31 do 32 0,47
" 32 do 33 0,47
" 33 do 34 0,48
" 34 do 35 0,48
" 35 do 36 0,49
" 36 do 37 0,49
" 37 do 38 0,50
" 38 do 39 0,50
" 39 do 40 0,51
" 40 do 41 0,51
" 41 do 42 0,52
" 42 do 43 0,52
" 43 do 44 0,53
" 44 do 45 0,53
" 45 do 46 0,54
" 46 do 47 0,54
" 47 do 48 0,55
" 48 do 49 0,55
" 49 do 50 0,56
" 50 do 51 0,56
" 51 do 52 0,57
" 52 do 53 0,57
" 53 do 54 0,58
" 54 do 55 0,58
" 55 do 56 0,59
" 56 do 57 0,59
" 57 do 58 0,60
" 58 do 59 0,60
" 59 do 60 0,61
" 60 do 61 0,61
" 61 do 62 0,61
" 62 do 63 0,62
" 63 do 64 0,62
" 64 do 65 0,62
" 65 do 66 0,63
" 66 do 67 0,63
" 67 do 68 0,63
" 68 do 69 0,64
" 69 do 70 0,64
" 70 do 71 0,64
" 71 do 72 0,65

Tabela 4.

Normy ubytków naturalnych mięsa w półtuszach wieprzowych zdekompletowanych po wychłodzeniu, innych niż wymienione w tabelach 1-3, podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsa Normy ubytków naturalnych w %
1 2
do 1 0,08
powyżej 1 do 2 0,13
" 2 do 3 0,17
" 3 do 4 0,20
" 4 do 5 0,23
" 5 do 6 0,25
" 6 do 7 0,26
" 7 do 8 0,27
" 8 do 9 0,28
" 9 do 10 0,29
" 10 do 11 0,30
" 11 do 12 0,31
" 12 do 13 0,32
" 13 do 14 0,33
" 14 do 15 0,34
" 15 do 16 0,35
" 16 do 17 0,36
" 17 do 18 0,37
" 18 do 19 0,37
" 19 do 20 0,38
" 20 do 21 0,38
" 21 do 22 0,39
" 22 do 23 0,39
" 23 do 24 0,40
" 24 do 25 0,41
" 25 do 26 0,42
" 26 do 27 0,43
" 27 do 28 0,44
" 28 do 29 0,45
" 29 do 30 0,46
" 30 do 31 0,46
" 31 do 32 0,47
" 32 do 33 0,47
" 33 do 34 0,48
" 34 do 35 0,48
" 35 do 36 0,49
" 36 do 37 0,49
" 37 do 38 0,50
" 38 do 39 0,50
" 39 do 40 0,51
" 40 do 41 0,51
" 41 do 42 0,52
" 42 do 43 0,52
" 43 do 44 0,53
" 44 do 45 0,53
" 45 do 46 0,54
" 46 do 47 0,54
" 47 do 48 0,55
" 48 do 49 0,55
" 49 do 50 0,56
" 50 do 51 0,56
" 51 do 52 0,57
" 52 do 53 0,57
" 53 do 54 0,58
" 54 do 55 0,58
" 55 do 56 0,59
" 56 do 57 0,59
" 57 do 58 0,60
" 58 do 59 0,60
" 59 do 60 0,61
" 60 do 61 0,61
" 61 do 62 0,61
" 62 do 63 0,62
" 63 do 64 0,62
" 64 do 65 0,62
" 65 do 66 0,63
" 66 do 67 0,63
" 67 do 68 0,63
" 68 do 69 0,64
" 69 do 70 0,64
" 70 do 71 0,64
" 71 do 72 0,65

Zmiany w prawie

Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1971.6.44

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych.
Data aktu: 19/01/1971
Data ogłoszenia: 30/01/1971
Data wejścia w życie: 01/02/1971