Normy ubytków naturalnych przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 2 października 1962 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego.

Na podstawie art. 3 ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 oraz z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i Nr 58, poz. 270) oraz § 1 ust. 1 zarządzenia Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego z dnia 29 listopada 1955 r. w sprawie przekazania uprawnień do ustalania norm ubytków naturalnych oraz trybu opracowania, stosowania i kontroli tych norm (Monitor Polski Nr 127, poz. 1630) zarządza się, co następuje:
§  1.
Przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego stosuje się normy ubytków naturalnych oraz postanowienia zawarte w normach ubytków naturalnych mięsa podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach składowych, stanowiących załącznik do zarządzenia.
§  2.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 23 sierpnia 1960 r. w sprawie ubytków naturalnych przy zamrażaniu i przechowywaniu mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego w chłodniach składowych (Monitor Polski Nr 71, poz. 330).
§  3.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  1

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA PODCZAS ZAMRAŻANIA I PRZECHOWYWANIA W CHŁODNIACH SKŁADOWYCH

§ 1.
Przedmiotem normy są ubytki naturalne powstałe podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach składowych mięsa luzem: wieprzowego w półtuszach, wołowego ze zwierząt dorosłych w ćwierćtuszach oraz cielęcego i baraniego w tuszach.
§  2.
Ubytek naturalny jest to ilość wody odparowanej z mięsa podczas zamrażania i przechowywania oraz okruchy niejadalne powstałe przy manipulacjach przeładunkowych.
§  3.
Normy ubytków określone w zarządzeniu stosuje się, jeżeli sposób zamrażania i przechowywania oraz warunki, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do chłodni, są zgodne z następującymi normami:
1)
PN-57/A-07005 "Towary żywnościowe - warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.",
2)
RN-61-MPSiSk "Chłod. 1. Mięso i podroby - ocena w chłodniach składowych.",
3)
RN-61-MPSiSk "Chłod. 26. Towary żywnościowe - załadowanie powierzchni składowej w chłodniach.",
4)
RN-61-MPSiSk "Chłod. 51. Towary żywnościowe - warunki zamrażania w chłodniach.",
5)
RN-MPMiMl "Chłod. 74/54. Staplowanie mięsa luzem, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny i baraniny.".
§  4.
Wielkość ubytków naturalnych określa się w procentach w stosunku do wagi mięsa ustalonej przy przyjęciu.
§  5.
Ustalone wielkości ubytków naturalnych są wielkościami maksymalnymi.
§  6.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają warunki klimatyczne i okresy przechowywania mięsa.
§  7.
Obliczeń ubytków naturalnych dokonuje się za okresy miesięczne. Rozpoczęty miesiąc liczy się za miesiąc pełny.
§  8.
W razie przekroczenia określonych normami okresów przechowywania mięsa, za każdy miesiąc przechowywania ponad obowiązujący okres stosuje się normę ubytków przewidzianą dla ostatniego miesiąca przechowywania.
§  9.
Jednostką rozliczeniową ubytków naturalnych jest partia mięsa w określonych klasach.
§  10.
Dopuszcza się stosowanie kompensaty ubytków naturalnych w poszczególnych klasach, o ile suma ubytków nie przekracza norm ubytków przewidzianych dla całej partii mięsa.
§  11.
W uzasadnionych przypadkach (np. przechowywanie mięsa przy parownikach, pod kanałami powietrznymi, przy drzwiach) w partiach mięsa nie przekraczających 15 ton ubytek może być uznany za usprawiedliwiony w granicach do 15% ponad normy ubytków określone w zarządzeniu.
§  12.
1.
W razie przerzutu mięsa między chłodniami ubytki naturalne ustala się odrębnie dla każdej chłodni w zależności od grupy, do jakiej została zaliczona dana chłodnia zgodnie z normą PN-57/A-07005 "Towary żywnościowe - warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.".
2.
Zależnie od możliwości osiągania określonych zakresów temperatury chłodnie składowe zalicza się do następujących grup:
1)
od minus 18,1°C do minus 22,0°C do grupy I,
2)
od minus 14,1°C do minus 18,0°C do grupy II,
3)
od minus 10,0°C do minus 14,0°C do grupy III.
3.
Dla mięsa przechowywanego w chłodniach składowych pochodzącego z przerzutu z innej chłodni wskaźnik ubytków naturalnych, z wyjątkiem przypadku przewidzianego w ust. 4, oblicza się według wzoru:

a - b = c

w którym:

a - oznacza wskaźnik ubytków naturalnych określonych w tabeli ubytków dla okresu przechowywania równego okresowi przechowywania w danej chłodni łącznie z okresem przechowywania w chłodniach poprzednich,

b - oznacza wskaźnik ubytków naturalnych określony w tabeli ubytków naturalnych dla okresu przechowywania równego okresowi przechowywania w poprzednich chłodniach,

c - oznacza wskaźnik ubytków naturalnych w danej chłodni.

4.
W razie przyjęcia do chłodni w drodze przerzutu z innej chłodni mięsa o temperaturze poniżej minus 8°C, wskaźnik normy ubytków naturalnych określony w ust. 3 powiększa się o 0,1%.
§  13.
W razie domrażania w zamrażalniach lub komorach składowych mięsa posiadającego temperaturę powyżej minus 8°C w chwili przyjęcia, normy ubytków naturalnych zwiększa się według wskaźników określonych w tabelach nr 4, 8 lub 12.
§  14.
W partiach mięsa przyjętego do zamrożenia, w których znajduje się mięso o temperaturze powyżej +15°C, ubytki naturalne oblicza się według faktycznego ubytku.
§  15.
Wielkość ubytków naturalnych stwierdza się każdorazowo komisyjnie w protokole ubytków naturalnych.
§  16.
Szczegółowe normy ubytków naturalnych określają tabele nr 1-12.

Tabela nr 1.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach mięsa wieprzowego w półtuszach o temperaturze w najgrubszej części półtuszy nie wyższej niż +4°C przed zamrożeniem oraz od -8°C do -12°C po zamrożeniu.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
I I 0,60
II 0,70
III 0,80
II I 0,80
II 0,90
III 1,00
III I 0,90
II 1,00
III 1,10
Chłodnia Wrocławska I 0,90
II 1,05
III 1,20

Tabela nr 2.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa wieprzowego w półtuszach o temperaturze w najgrubszej części półtuszy powyżej +4°C.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w % przy temperaturach mięsa:
od +4,1°C do +10°C od +10,1°C do +15°C
1 2 3 4
I I 0,69 0,72
II 0,80 0,84
III 0,93 0,96
II I 0,94 0,99
II 1,08 1,14
III 1,21 1,28
III I 1,07 1,13
II 1,21 1,28
III 1,34 1,42
Chłodnia Wrocławska I 1,08 1,15
II 1,28 1,35
III 1,47 1,54

Tabela nr 3.

Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania w chłodniach składowych mięsa wieprzowego w półtuszach.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w poszczególnych miesiącach w %
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
I I 0,25 0,45 0,63 0,79 0,93 1,06 1,18 1,28 1,35 1,41 1,47 1,53
II 0,27 0,48 0,66 0,82 0,97 1,11 1,23 1,33 1,42 1,48 1,54 1,62
III 0,31 0,54 0,71 0,92 1,09 1,24 1,38 1,50 1,60 1,68 1,76 1,84
II I 0,30 0,55 0,76 0,94 1,10 1,24 1,36 1,48 - - - -
II 0,34 0,59 0,81 0,98 1,14 1,28 1,40 1,52 - - - -
III 0,41 0,69 0,93 1,12 1,30 1,46 1,60 1,73 - - - -
III I 0,43 0,67 0,88 1,07 1,23 1,37 1,50 1,61 - - - -
II 0,49 0,74 0,96 1,14 1,29 1,43 1,55 1,67 - - - -
III 0,59 0,88 1,11 1,30 1,48 1,64 1,78 1,90 - - - -
Chłodnia Wrocławska I 0,45 0,84 1,16 1,40 1,58 1,70 - - - - - -
II 0,60 1,00 1,35 1,60 1,80 1,95 - - - - - -
III 0,70 1,15 1,50 1,78 2,00 2,15 - - - - - -

Tabela nr 4.

Dodatkowe normy ubytków naturalnych przy domrażaniu w zamrażalnikach lub komorach składowych mięsa wieprzowego, w półtuszach, o temperaturze powyżej -8°C, doliczane do wielkości norm ubytków naturalnych określonych w tabeli nr 1.

Temperatura mięsa domrażanego w stopniach C Dodatkowe normy ubytków naturalnych w %
od do
-8 i niżej 0
-7,9 -5,1 20
-5,0 -3,1 40
-3,0 -2,1 60
-2,0 -1,5 80
-1,4 0,0 100
0,0 +4,0 110

Tabela nr 5.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach ze zwierząt dorosłych, o temperaturze w najgrubszej części ćwierćtuszy nie wyższej niż +4°C przed zamrożeniem oraz od -8°C do -12°C po zamrożeniu.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
I I 0,70
II 0,80
III 0,90
II I 0,90
II 1,00
III 1,15
III I 1,10
II 1,20
III 1,50
Chłodnia Wrocławska I 1,25
II 1,50
III 1,80

Tabela nr 6.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach ze zwierząt dorosłych o temperaturze w najgrubszej czyści ćwierćtuszy powyżej +4°C.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w % przy temperaturach mięsa:
od +4°C do +10°C od +10,1°C do +15°C
I I 0,80 0,84
II 0,93 0,98
III 1,06 1,12
II I 1,05 1,08
II 1,21 1,26
III 1,40 1,49
III I 1,30 1,38
II 1,43 1,54
III 1,83 1,94
Chłodnia Wrocławska I 1,47 1,55
II 1,78 1,86
III 2,15 2,26

Tabela nr 7.

Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania w chłodniach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach ze zwierząt dorosłych.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w poszczególnych miesiącach w %
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
I I 0,26 0,47 0,65 0,81 0,96 1,10 1,22 1,33 1,42 1,50 1,57 1,63
II 0,27 0,48 0,66 0,83 0,99 1,13 1,27 1,40 1,50 1,60 1,70 1,79
III 0,33 0,57 0,77 0,95 1,13 1,29 1,44 1,59 1,72 1,83 1,93 2,01
II I 0,32 0,60 0,84 1,06 1,22 1,36 1,48 1,56 1,63 1,68 - -
II 0,35 0,65 0,89 1,11 1,28 1,43 1,56 1,67 1,76 1,84 - -
III 0,40 0,75 1,00 1,23 1,43 1,60 1,74 1,87 2,00 2,10 - -
III I 0,33 0,62 0,86 1,10 1,27 1,41 1,55 1,63 1,70 1,75 - -
II 0,37 0,70 0,94 1,17 1,35 1,51 1,65 1,77 1,87 1,95 - -
III 0,45 0,90 1,25 1,54 1,78 1,98 2,15 2,30 2,41 2,50 - -
Chłodnia Wrocławska I 0,50 0,90 1,25 1,50 1,70 1,87 2,00 2,10 - - - -
II 0,65 1,08 1,42 1,70 1,90 2,07 2,20 2,30 - - - -
III 0,75 1,22 1,58 1,88 2,10 2,30 2,45 2,58 - - - -

Tabela nr 8.

Dodatkowe normy ubytków naturalnych przy domrażaniu w zamrażalniach lub komorach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach, o temperaturze powyżej -8°C, doliczone do wielkości norm ubytków określonych w tabeli nr 5.

Temperatura mięsa domrażanego w stopniach C Dodatkowe normy ubytków naturalnych w %
od do
-8 i niżej 0
-7,9 -5,1 20
-5,0 -3,1 40
-3,0 -2,1 60
-2,0 -1,5 80
-1,4 0,0 100
0,0 +4,0 110

Tabela nr 9.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania mięsa cielęcego i baraniego w tuszach o temperaturze w najgrubszej części tuszy nie wyższej niż +4°C przed zamrażaniem i -8°C po zamrożeniu.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
I I 1,26
II 1,40
II I 1,60
II 1,76
III I 1,75
II 1,92
Chłodnia Wrocławska I 1,85
II 2,10

Tabela nr 10.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa cielęcego i baraniego w tuszach o temperaturze w najgrubszej części tuszy powyżej +4°C.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w % przy temperaturach mięsa:
od +4,1°C do +10°C od +10,1°C do +15°C
I I 1,47 1,54
II 1,70 1,80
II I 1,84 1,92
II 2,10 2,22
III I 2,03 2,13
II 2,32 2,46
Chłodnia Wrocławska I 2,13 2,23
II 2,50 2,64

Tabela nr 11.

Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania w chłodniach składowych mięsa cielęcego i baraniego w tuszach.

Grupa chłodni Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w poszczególnych miesiącach w %
1 2 3 4 5 6
I I 0,69 1,12 1,42 1,62 1,79 1,92
II 0,75 1,23 1,56 1,79 1,97 2,12
II I 0,84 1,28 1,58 1,78 - -
II 0,94 1,42 1,69 1,98 - -
III I 0,95 1,37 1,68 1,88 - -
II 1,05 1,51 1,86 2,08 - -
Chłodnia Wrocławska I 0,95 1,37 1,70 - - -
II 1,05 1,51 1,90 - - -

Tabela nr 12.

Dodatkowe normy ubytków naturalnych przy domrażaniu w zamrażalniach lub komorach składowych mięsa cielęcego i baraniego w tuszach o temperaturze powyżej -8°C, doliczane do wielkości norm ubytków określonych w tabeli 9.

Temperatura mięsa domrażanego w stopniach C Dodatkowe normy ubytków naturalnych w %
od do
-8 i niżej 0
-7,9 -5,1 20
-5,0 -3,1 40
-3,0 -2,1 60
-2,0 -1,5 80
-1,4 0,0 100
0,0 +4,0 110
1 Załącznik zmieniony przez obwieszczenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 listopada 1962 r. o sprostowaniu błędów (M.P.62.81.383).

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1962.74.346

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Normy ubytków naturalnych przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego.
Data aktu: 02/10/1962
Data ogłoszenia: 16/10/1962
Data wejścia w życie: 16/10/1962