Obowiązkowy asortyment pieczywa w sklepach spożywczych.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 29 czerwca 1953 r.
w sprawie obowiązkowego asortymentu pieczywa w sklepach spożywczych.

Na podstawie § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego (Dz. U. Nr 10, poz. 62) w celu polepszenia zaopatrzenia konsumentów w pieczywo zarządza się, co następuje:
§  1.
W sklepach uspołecznionych branży piekarniczej, spożywczo-kolonialnej i nabiałowo-piekarniczej powinno stale znajdować się w sprzedaży pieczywo w asortymencie (grupach, gatunkach i typach) nie mniejszym od asortymentu obowiązkowego ustalonego w §§ 3-5.
§  2.
Pieczywo dopuszczone do obrotu na podstawie zarządzeń Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 20 lutego 1953 r. w sprawie określenia rodzajów, gatunków oraz norm zużycia surowców do wypieku pieczywa i norm wydajności wypieku (Monitor Polski Nr A-27, poz. 318) i z dnia 6 maja 1953 r. w sprawie ustalenia receptur na pieczywo cukiernicze (Monitor Polski Nr A-50, poz. 568) dzieli się na następujące grupy:

A.

grupę I - obejmującą 9 gatunków pieczywa żytniego:

1)
chleb żytni z mąki 60%,
2)
chleb żytni z mąki 82%,
3)
chleb żytni z mąki 97%,
4)
chleb żytni z mąki razowej specjalnej, tzw. starogardzki,
5)
chleb żytni z mąki 45%, tzw. lubelski,
6)
chleb żytni z mąki pośledniej 45-72%, tzw. sitkowy,
7)
chleb żytni z mąki 60% z dodatkiem łuski pszennej, tzw. kujawski,
8)
chleb żytni z mąki 82% z dodatkiem melasy, tzw. amatorski,
9)
chleb żytni z mąki 95%, tzw. razowiec;

B.

grupę II - obejmującą 10 gatunków pieczywa pszennego zwykłego:

1)
chleb pszenny z mąki 97%, tzw. domowy,
2)
chleb pszenny z mąki razowej specjalnej, tzw. Grahama,
3)
chleb pszenny z mąki 97%, tzw. razowy,
4)
chleb pszenny z mąki pośledniej 50-72%, tzw. białostocki,
5)
drobne pieczywo pszenne z mąki 72% (gatunek ten dzieli się na 10 typów, różniących się tylko kształtem), a mianowicie:
a)
montówki wodne,
b)
kajzerki,
c)
rogale,
d)
obwarzanki,
e)
mularki,
f)
parki,
g)
paryskie,
h)
krakowskie,
i)
jeżyki,
j)
strucle wodne,
6)
bułki pszenne z mąki 97%, tzw. domowe,
7)
bulki pszenne z mąki pośledniej 50-72%, tzw. białostockie,
8)
chały zwykłe z mąki 72% posypane makiem,
9)
chały zwykłe z mąki 72% smarowane jajkiem,
10)
chały zdobne z mąki 50% luksusowe;

C.

grupę III - obejmującą 11 gatunków pieczywa mieszanego:

1)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej 72%, tzw. nałęczowski,
2)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 50-72%, tzw. wiejski,
3)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60%, 82% i pszennej 72%, tzw. łódzki,
4)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej 50%, tzw. łęczycki,
5)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej bułkowej, tzw. sandomierski,
6)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 97% w stosunku 50:50, tzw. poznański,
7)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 97% w stosunku 70:30, tzw. pomorski,
8)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 85% w stosunku 50:50, tzw. mazowiecki,
9)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 85% w stosunku 70:30, tzw. olsztyński,
10)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 72%, tzw. podlaski,
11)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej 50%, tzw. zakopiański;

D.

grupę IV - obejmującą 7 gatunków pieczywa pszennego wyborowego:

1)
bułki maślane, rogaliki kruche i bułki królewskie z mąki pszennej 72% i 50%,
2)
bułki pszenne z mąki pszennej 72% i 50% (gatunek ten dzieli się na 12 typów, różniących się tylko kształtem), a mianowicie:
a)
warszawianki maszynowe i ręczne,
b)
rogale,
c)
obwarzanki,
d)
bułki francuskie,
e)
bułki karlsbadzkie,
f)
bułki poznańskie,
g)
małgorzatki,
h)
montówki,
i)
czubajki,
j)
plecionki,
k)
solanki,
l)
specjalne,
3)
solanki z mąki pszennej 72%,
4)
szwedki z mąki pszennej 72% i 50%,
5)
grahamki z mąki pszennej 72% i specjalnej "Grahama",
6)
obwarzanki (bajgle) z mąki pszennej 72% i żytniej 60%,
7)
bułki z kminkiem z mąki pszennej 72%;

E.

grupę V - obejmującą 4 gatunki pieczywa pszennego półcukierniczego:

1)
bułki maślane z makiem z mąki pszennej 72% i 50%,
2)
bułki z marmoladą z mąki pszennej 72% i 50%,
3)
bułki maślane z mąki pszennej 72% i 50% (gatunek ten dzieli się na 9 typów) a mianowicie:
a)
bułki maślane,
b)
półfrancuskie,
c)
bułki filipowskie,
d)
maglowniczki,
e)
mikada,
i)
melony,
g)
rozańczyki,
h)
precle,
i)
papatacze,
4)
bułki drożdżowe z serem z mąki pszennej 72% i 50%;

F.

grupę VI - obejmującą wyroby mączno-cukiernicze trwałe i nietrwale;

G.

grupę VII - obejmującą suchary.

Ogółem więc dopuszczony do obrotu asortyment pieczywa składa się z 7 grup zasadniczych, 40 gatunków i w niektórych gatunkach z 31 typów.
§  3.
Ustala się następujący asortyment obowiązkowy pieczywa:

A.

W ośrodkach miejskich:

1)
dla sklepów branży piekarniczej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 3 gatunki,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 3 gatunki w 4 typach,
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 4 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki w 4 typach,
e)
grupa V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 2 gatunki w 3 typach,
f)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze:

trwałe - 3 gatunki,

nietrwale - 5 gatunków,

g)
grupa VII - suchary - 1 gatunek, 1 typ;
2)
dla sklepów branży nabiałowo-piekarniczej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 2 gatunki,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 3 gatunki w 3 typach,
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 3 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki w 3 typach,
e)
grupa V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 1 gatunek w 2 typach,
f)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 1 gatunek,
g)
grupa VII - suchary - 1 gatunek;
3)
dla sklepów branży spożywczo-kolonialnej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 1 gatunek,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki w 3 typach,
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 2 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek w 2 typach,
e)
grupa V - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 1 gatunek,
f)
grupa VII - suchary - 1 gatunek;

B.

w ośrodkach rolniczych:

1)
dla sklepów branży piekarniczej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 2 gatunki,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki (w tym pieczywo drobne),
c)
grupa III - pieczywo pszenne mieszane - 2 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki,
e)
grupa V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 1 gatunek,
f)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 2 gatunki,
g)
grupa VII - suchary - 1 gatunek;
2)
dla sklepów branży spożywczo-kolonialnej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 1 gatunek,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki (w tym pieczywo drobne),
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 1 gatunek,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek,
e)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe.
§  4.
Na 1 godzinę przed zamknięciem sklepy mogą posiadać asortyment obowiązkowy zmniejszony nie więcej jednak niż o 50% w stosunku do asortymentu ustalonego niniejszym zarządzeniem.
§  5.
1.
Przedsiębiorstwa handlowe mają prawo za pisemną zgodą wydziałów handlu prezydiów wojewódzkich rad narodowych wprowadzić zmiany w zakresie obowiązującego asortymentu dla poszczególnych kategorii sklepów w zależności od rejonu, warunków lokalnych, położenia i potrzeb rynku.
2.
Wydziały handlu prezydiów wojewódzkich rad narodowych mogą zwolnić na piśmie od obowiązku prowadzenia sprzedaży pieczywa sklepy branży kolonialno-spożywczej i nabiałowej, w pobliżu których znajdują się sklepy branży piekarniczej.
§  6.
Sklepy prowadzące sprzedaż pieczywa mają obowiązek umieszczenia na widocznym miejscu wywieszki zawierającej nazwy sprzedawanych gatunków pieczywa z podaniem przy każdym gatunku numeru właściwej receptury oraz wagi sztuki i ceny.
§  7.
Zarządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po ogłoszeniu.

Zmiany w prawie

Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1953.A-68.836

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Obowiązkowy asortyment pieczywa w sklepach spożywczych.
Data aktu: 29/06/1953
Data ogłoszenia: 23/07/1953
Data wejścia w życie: 30/07/1953