Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 18 stycznia 2013 r.
w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej

Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2178 oraz z 2020 r. poz. 285) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy, które mogą być dopuszczone do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego, oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§  2. 
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 października 2009 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. poz. 1368).
§  3. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 2  

WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ

Lp. Kod CN Nazwa towaru Minimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej
1 2 3 4
1 0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone 1 t
2 0202 Mięso z bydła, zamrożone 1 t
3 0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone 0,5 t
4 ex 0206 10 98 Wątroby z bydła, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
5 ex 0206 21 00 Ozory z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
6 ex 0206 22 00 Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
7 ex 0206 29 99 Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych, inne niż przepona gruba i przepona cienka 0,5 t
8 ex 0206 30 00 Wątroby ze świń, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
9 ex 0206 41 00 Wątroby ze świń, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
10 ex 0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:

0207 43 00 - wątróbki otłuszczone z kaczek, świeże lub schłodzone;

0207 45 93 - wątróbki kacze otłuszczone, zamrożone;

0207 53 00 - wątróbki otłuszczone z gęsi, świeże lub schłodzone;

0207 55 93 - wątróbki gęsie otłuszczone, zamrożone

0,5 t
11 ex 0302 Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji

0302 91 - wątróbki, ikry i mlecze

1 t
12 ex 0303 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji

0303 91 - wątróbki, ikry i mlecze

1 t
13 0304 Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone 0,5 t
14 ex 0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia, z wyłączeniem podpozycji

0305 20 00 - wątróbki, ikra i mlecz z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance

0,5 t
15 0306 Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance 0,1 t
16 0307 Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia 0,5 t
17 ex 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 0402 21 - mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego;

0402 29 11 - mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy

1 t
18 ex 0403 Jogurt, maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji: 0403 20 51 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5% masy;

0403 20 53 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;

0403 20 59 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27% masy;

0403 90 11 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy; 0403 90 13 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;

0403 90 19 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;

0403 90 31 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;

0403 90 33 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców,

1 t
orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;

0403 90 39 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;

0403 90 71 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5% masy;

0403 90 73 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;

0403 90 79 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27% masy

19 0405 10 Masło 0,5 t
20 0405 20 Produkty mleczarskie do smarowania 0,5 t
21 0406 Ser i twaróg 0,5 t
22 ex 0407 21 00 Jaja ptactwa z gatunku Gallus domesticus w skorupkach, świeże (wyłącznie przeznaczone do spożycia przez ludzi) 10 tys. szt.
23 ex 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 0408 11 20 - żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;

0408 19 20 - pozostałe żółtka jaj, inne niż suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;

0408 91 20 - jaja ptasie bez skorupek, suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;

0408 99 20 - pozostałe jaja ptasie bez skorupek, inne niż suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi

1 t
24 0409 00 00 Miód naturalny 0,5 t
25 ex 0504 00 00 Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 1 t
26 0701 90 Pozostałe ziemniaki, inne niż sadzeniaki, świeże lub schłodzone 5 t
27 ex 0709 59 00 Pozostałe grzyby, inne niż grzyby z rodzaju Agaricus, Boletus, Cantharellus, inne niż grzyby shiitake (Lentinus edodes) i grzyby matsutake (Tricholoma matsutake, Tricholoma magnivelare, Tricholoma anatolicum, Tricholoma dulciolens, Tricholoma caligatum), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem grzybów hodowlanych 0,5 t
28 0709 92 10 Oliwki, świeże lub schłodzone, do celów innych niż produkcja oliwy 1 t
29 0709 92 90 Pozostałe oliwki, świeże lub schłodzone 1 t
30 0709 99 40 Kapary, świeże lub schłodzone 0,5 t
31 0709 99 60 Kukurydza cukrowa, świeża lub schłodzona 1 t
32 ex 0710 Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji: 0710 80 10 - oliwki;

0710 80 59 - pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, inne niż słodka papryka;

0710 80 61 - grzyby z rodzaju Agaricus;

0710 80 69 - pozostałe grzyby;

0710 80 80 - karczochy;

0710 80 85 - szparagi;

0710 80 95 - pozostałe warzywa

1 t
33 ex 0711 51 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance 1 t
34 ex 0711 59 00 Pozostałe grzyby, w solance 1 t
35 0712 31 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone 50 kg
36 0712 39 00 Pozostałe grzyby suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone, inne niż grzyby z rodzaju Agaricus, uszaki (Auricularia spp.), trzęsaki (Tremella spp.), grzyby shiitake (Lentinus edodes) 50 kg
37 0713 33 90 Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, łuskana, nawet bez skórki lub dzielona, inna niż do siewu 1 t
38 0713 50 00 Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone 1 t
39 0802 11 10 Migdały w łupinach gorzkie, świeże lub suszone 1 t
40 0802 12 10 Migdały bez łupin gorzkie, świeże lub suszone 1 t
41 0802 12 90 Migdały bez łupin pozostałe, świeże lub suszone 1 t
42 0802 22 00 Orzechy leszczyny (Corylus spp.) bez łupin, świeże lub suszone 1 t
43 0802 32 00 Orzechy włoskie bez łupin, świeże lub suszone 1 t
44 0802 51 00 Pistacje w łupinach, świeże lub suszone 1 t
45 0802 52 00 Pistacje bez łupin, świeże lub suszone 1 t
46 0802 61 00 Orzechy makadamia w łupinach, świeże lub suszone 1 t
47 0802 62 00 Orzechy makadamia bez łupin, świeże lub suszone 1 t
48 0802 91 00 Orzechy sosny, w łupinach 1 t
49 0802 92 00 Orzechy sosny, bez łupin 1 t
50 0802 99 10 Orzechy pecan, świeże lub suszone 1 t
51 0804 10 00 Daktyle, świeże lub suszone 1 t
52 0804 20 90 Figi suszone 1 t
53 ex 0804 30 00 Ananasy suszone 1 t
54 ex 0804 40 00 Awokado suszone 1 t
55 ex 0804 50 00 Guawa, mango i smaczelina, suszone 1 t
56 ex 0805 Owoce cytrusowe suszone 1 t
57 ex 0806 Winogrona, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji 0806 10 10 - winogrona stołowe, świeże 1 t
58 ex 0809 21 00 Wiśnie (Prunus cerasus), świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego 5 t
59 ex 0809 40 05 Śliwki, świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego 5 t
60 ex 0810 1000 Truskawki i poziomki, świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego 5 t
61 ex 0810 20 10 Maliny, świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego 5 t
62 ex 0810 30 10 Porzeczki czarne, świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego 5 t
63 ex 0810 30 30 Porzeczki czerwone, świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego 5 t
64 0811 Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego 1 t
65 0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo, ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 1 t
66 0813 10 00 Morele suszone 0,5 t
67 0813 20 00 Śliwki suszone 0,5 t
68 0813 30 00 Jabłka suszone 0,5 t
69 0901 11 00 Kawa niepalona, niepozbawiona kofeiny 1 t
70 0901 21 00 Kawa palona, niepozbawiona kofeiny 1 t
71 0902 30 00 Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg 1 t
72 0902 40 00 Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana 1 t
73 0904 Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 1 t
74 0905 Wanilia 1 t
75 0906 Cynamon i kwiaty cynamonowca 1 t
76 ex 0908 Gałka muszkatołowa 1 t
77 ex 0909 Nasiona anyżku, kopru, kolendry, kminku, jagody jałowca 1 t
78 ex 0910 Imbir 1 t
79 0910 20 Szafran 1 t
80 0910 30 00 Kurkuma 1 t
81 0910 91 05 Curry 1 t
82 0910 99 31 Macierzanka piaskowa (Thymus seipyllum), nierozgniatana ani niemielona 1 t
83 0910 99 33 Tymianek nierozgniatany ani niemielony, pozostały 1 t
84 0910 99 39 Tymianek rozgniatany lub mielony 1 t
85 0910 99 50 Liście laurowe 1 t
86 ex 1001 Pszenica i meslin (wyłącznie do celów spożywczych), z wyłączeniem podpozycji:

1001 11 00 - nasiona pszenicy durum;

1001 91 - nasiona pozostałe (orkisz, pszenica zwyczajna i mes lin oraz pozostałe)

15 t
87 ex 1002 90 00 Pozostałe żyto, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
88 ex 1003 90 00 Pozostały jęczmień, inny niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
89 ex 1004 90 00 Pozostały owies, inny niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
90 ex 1005 90 00 Pozostała kukurydza, inna niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
91 1006 20 Ryż łuskany (brązowy) 5 t
92 1006 30 Ryż częściowo lub całkowicie bielony, nawet polerowany lub glazurowany 5 t
93 1006 40 00 Ryż łamany 5 t
94 ex 1008 10 00 Gryka (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
95 ex 1008 29 00 Pozostałe proso, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
96 1101 00 11 Mąka pszenna z pszenicy durum 5 t
97 ex 1101 00 15 Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej 5 t
98 1102 20 Mąka kukurydziana 5 t
99 1102 90 70 Mąka żytnia 5 t
100 1103 13 Kasze, mączki i granulki z kukurydzy 5 t
101 ex 1103 19 20 Kasze z jęczmienia 5 t
102 ex 1104 22 40 Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
103 ex 1104 23 40 Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
104 ex 1104 29 04 Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
105 ex 1104 29 17 Ziarno z gryki łuszczone (łuskane lub obierane, wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
106 ex 1104 29 51 Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
107 ex 1104 29 55 Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
108 1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane 1 t
109 ex 1107 10 99 Słód niepalony, inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
110 ex 1107 20 00 Słód palony (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
111 ex 1108 Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
112 ex 1201 90 00 Nasiona soi, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
113 ex 1202 Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji

1202 30 00 - orzeszki ziemne nasiona

5 t
114 ex 1204 00 90 Pozostałe nasiona lnu, nawet łamane, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
115 ex 1205 10 90 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
116 ex 1205 90 00 Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
117 ex 1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji 5 t
1206 00 10 - nasiona słonecznika do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
118 ex 1207 50 90 Pozostałe nasiona gorczycy, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
119 ex 1207 91 90 Pozostałe nasiona maku, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych) 0,1 t
120 ex 1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek;

lupulina (wyłącznie do celów spożywczych)

1 t
121 ex 1211 Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami) w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane (wyłącznie do celów spożywczych), z wyłączeniem podpozycji:

ex 1211 90 86 20 - bazylia świeża w całej postaci;

ex 1211 90 86 30 - mięta świeża w całej postaci;

ex 1211 90 86 90 - pozostałe w całej postaci

1 t
122 ex 1302 13 00 Soki i ekstrakty roślinne z chmielu (wyłącznie do celów spożywczych) 0,1 t
123 ex 1501 Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych, z wyłączeniem podpozycji:

1501 10 10 - smalec do zastosowań przemysłowych, innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi;

1501 20 10 - pozostały tłuszcz ze świń do zastosowań przemysłowych, innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi;

1501 90 00 - pozostały tłuszcz, inny niż smalec i tłuszcz ze świń

1 t
124 ex 1507 90 90 Olej sojowy, inny niż surowy i odgumowany, i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
125 ex 1508 90 90 Olej z orzeszków ziemnych, inny niż surowy, i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
126 ex 1509 20 00 Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, do celów spożywczych 0,1 t
127 ex 1509 30 00 Pozostała oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, do celów spożywczych 0,1 t
128 ex 1509 90 00 Pozostała oliwa i jej frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych 0,5 t
129 ex 1510 90 00 Pozostałe oleje, inne niż surowe, i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych 1 t
130 ex 1511 10 90 Olej palmowy, surowy, pozostały, do celów spożywczych 1 t
131 ex 1512 19 90 Olej z nasion słonecznika, inny niż surowy, i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
132 ex 1514 19 90 Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż surowe, oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
133 ex 1514 99 90 Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy, inne niż surowe, oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
134 ex 1515 29 90 Olej kukurydziany, inny niż surowy, i jego frakcje, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
135 1517 10 Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej 1 t
136 1517 90 10 Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych lub mikrobiologicznych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze i oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów mleka 1 t
137 1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów, krwi lub owadów; przetwory spożywcze na bazie tych wyrobów 1 t
138 ex 1602 Pozostałe mięso, podroby, krew lub owady, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem podpozycji

1602 90 - pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt

0,5 t
139 ex 1604 Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji:

1604 31 00 - kawior;

1604 32 00 - namiastki kawioru

1 t
140 1701 99 10 Cukier biały 15 t
141 ex 1702 90 95 Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym 1 t
142 1704 90 30 Biała czekolada 0,5 t
143 1704 90 65 Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych 0,5 t
144 1704 90 71 Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane 0,5 t
145 1704 90 75 Toffi, karmelki i podobne cukierki 0,5 t
146 1704 90 81 Tabletki prasowane 0,5 t
147 1801 00 00 Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone 5 t
148 1805 00 00 Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego 0,5 t
149 1806 31 00 Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, nadziewane 0,5 t
150 1806 32 10 Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia, z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 0,5 t
151 1806 32 90 Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia 0,5 t
152 1806 90 11 Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, zawierające alkohol 0,5 t
153 1806 90 19 Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, niezawierające alkoholu 0,5 t
154 1806 90 31 Pozostałe wyroby czekoladowe nadziewane 0,5 t
155 1806 90 39 Pozostałe wyroby czekoladowe bez nadzienia 0,5 t
156 ex 1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby, z wyłączeniem pustych kapsułek stosowanych do celów farmaceutycznych 0,5 t
157 ex 2001 Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:

2001 90 10 - ostry sos z mango;

2001 90 20 - owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka i pieprz angielski;

2001 90 30 - kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata);

2001 90 40 - ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5% masy skrobi lub więcej;

2001 90 92 - owoce tropikalne i orzechy tropikalne; rdzenie palmowe

1 t
158 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 1 t
159 ex 2003 Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji 2003 90 10 - trufle 1 t
160 2005 40 00 Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony 1 t
161 ex 2005 Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyłączeniem podpozycji: 2005 10 00 - warzywa homogenizowane;

2005 51 00 - fasola łuskana;

ex 2005 70 00 - oliwki inne niż w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg

1 t
162 2006 00 Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) 1 t
163 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 1 t
164 2008 20 Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
165 2008 30 Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
166 2008 40 Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
167 2008 50 Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
168 2008 60 Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
169 2008 70 Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
170 2008 80 Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
171 2008 93 Żurawiny (Vaccinium macrocarpon, Vaccinium oxycoccos, Vaccinium vitis-idaea) inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
172 ex 2008 97 78 Pozostałe mieszanki owocowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których jeden pojedynczy owoc przekracza 50% całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg 1 t
173 2008 99 43 Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
174 2008 99 45 Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
175 ex 2008 99 49 Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
176 2008 99 67 Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg 1 t
177 2008 99 72 Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej 1 t
178 2008 99 78 Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg 1 t
179 2008 99 99 Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru 1 t
180 2009 Soki owocowe (włączając moszcz gronowy i wodę kokosową) i soki warzywne, niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej 1 t
181 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty 0,5 t
182 2104 Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane 1 t
183 2105 00 Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao 1 t
184 2202 99 11 Napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej 1 hl
185 2202 99 15 Napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem 8, zbóż objętych działem 10 lub nasion objętych działem 12 1 hl
186 2202 99 19 Pozostałe 1 hl
187 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu 10 hl
188 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż objęty pozycją 2009 10 hl
189 2208 60 Wódka 1 hl
190 2208 90 48 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej 1 hl
191 2208 90 56 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej 1 hl
192 2208 90 71 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
193 2208 90 77 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
194 2208 90 91 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej 1 hl
195 2208 90 99 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
196 ex 2302 30 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
197 ex 2302 40 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
198 ex 3501 10 90 Kazeina do stosowania w przemyśle produkującym żywność 1 t
199 ex 3501 90 90 Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
200 3502 11 90 Pozostała albumina jaja suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi 1 t
201 ex 3503 00 10 Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych) 0,5 t
202 ex 3505 10 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 października 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz.U.2020.1721).
2 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 2 czerwca 2023 r. (Dz.U.2023.1153) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 lipca 2023 r.

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2020.1934 t.j.

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej.
Data aktu: 18/01/2013
Data ogłoszenia: 03/11/2020
Data wejścia w życie: 20/02/2013