Zm.: rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 22 kwietnia 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych

Na podstawie art. 10 pkt 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 232, poz. 1525) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w odnośniku nr 2 do rozporządzenia po pkt 12 dodaje się pkt 13 w brzmieniu:

"13) dyrektywy Komisji 2010/69/UE z dnia 22 października 2010 r. zmieniającej załączniki do dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. UE L 279 z 23.10.2010, str. 22).";

2)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
po lp. 129 dodaje się lp. 129a w brzmieniu:
129a) E 392 Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu) Extracts of rosemary
b)
po lp. 151 dodaje się lp. 151a w brzmieniu:
151a) E 427 Guma kasja Cassia gum
c)
po lp. 302 dodaje się lp. 302a w brzmieniu:
302a) E 1203 Alkohol poliwinylowy Polyvinyl alcohol
d)
lp. 321 otrzymuje brzmienie:
321) E 1521 Glikol polietylenowy Polyethylene glycol
3)
w załączniku nr 4 do rozporządzenia:
a)
w tabeli 2 "Środki spożywcze, do których wolno stosować ograniczoną liczbę dozwolonych substancji dodatkowych wymienionych w tabeli 1":
lp. 21 otrzymuje brzmienie:
21) Surowe wyroby mięsne, określone w przepisach

ustanawiających szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, ze świeżego zmielonego mięsa, paczkowane

E 261 Octan potasu quantum satis
E 262i Octan sodu
E 262ii Dioctan sodu
E 300 Kwas askorbinowy
E 301 Askorbinian sodu
E 302 Askorbinian wapnia
E 325 Mleczan sodu
E 326 Mleczan potasu
E 330 Kwas cytrynowy
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
po lp. 32 dodaje się lp. 33 w brzmieniu:
33) Niearomatyzowane produkty śmietanowe i ich substytuty, zawierające żywe kultury bakterii, o zawartości tłuszczu poniżej 20% E 406 Agar quantum satis
E 407 Karagen
E 410 Mączka chleba świętojańskiego
E 412 Guma guar
E 415 Guma ksantanowa
E 440 Pektyny
E 460 Celuloza
E 466 Karboksymetyloceluloza
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E 1404 Skrobia utleniona
E 1410 Fosforan monoskrobiowy
E 1412 Fosforan diskrobiowy
E 1413 Fosforanowany fosforan diskrobiowy
E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy
E 1420 Skrobia acetylowana
E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy
E 1440 Hydroksypropyloskrobia
E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy
E 1450 Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego
E 1451 Acetylowana skrobia utleniona
b)
w tabeli 4 "Środki spożywcze, do których mogą być stosowane sorbiniany, benzoesany i parahydroksybenzoesany określone w tabeli 3" po lp. 64 dodaje się lp. 65-68 w brzmieniu:
65) Analogi produktów rybnych na bazie wodorostów 1000 500
66) Piwo w beczkach zawierające więcej niż 0,5% dodanego cukru fermentującego lub soków owocowych albo koncentratów z owoców 200 200 400
67) Świeże nieobrane owoce cytrusowe (tylko na powierzchnię) 20
68) Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci suchej, zawierające preparaty witaminy A lub połączenie witaminy A i D 1000 w produkcie gotowym do spożycia
c)
w tabeli 6 "Środki spożywcze, do których mogą być stosowane dwutlenek siarki i siarczyny określone w tabeli 5" po lp. 66 dodaje się lp. 67 i 68 w brzmieniu:
67) Borówki amerykańskie (tylko Vaccinium corymbosum) 10
68) Cynamon (tylko Cinnamomum ceylanicum) 150
d)
w tabeli 7 "Inne konserwanty, dla których określa się maksymalny poziom w środku spożywczym":
lp. 2 otrzymuje brzmienie:
2) E 234 Nizyna1) Puddingi z semoliny i tapioki oraz produkty podobne 3 mg/kg
Sery dojrzewające i sery topione 12,5 mg/kg
Clotted cream 10 mg/kg
Mascarpone 10 mg/kg
Pasteryzowane jaja w postaci płynnej (białko, żółtko lub całe jaja) 6,25 mg/l
lp. 3 otrzymuje brzmienie:
3) E 235 Natamycyna Na powierzchnię:

- twardych, półtwardych i półmiękkich serów dojrzewających

- suszonych, peklowanych kiełbas

1 mg/dm2 powierzchni (nieobecna na głębokości 5 mm)
lp. 5 otrzymuje brzmienie:
5) E 242 Dimetylodiwęglan Aromatyzowane napoje bezalkoholowe

Wino bezalkoholowe gronowe

Płynny koncentrat herbaty

250 mg/l ilość wprowadzona, pozostałość niewykrywalna
Cider, perry, wino owocowe

Wino o obniżonej zawartości alkoholu

Napoje winopochodne gronowe i produkty określone w przepisach ustanawiających ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych

250 mg/l ilość wprowadzona, pozostałość niewykrywalna
odnośnik nr 1 otrzymuje brzmienie:

"1)Substancja E 234 może występować w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.",

e)
w tabeli 9 "Inne przeciwutleniacze oraz ich zastosowanie w środkach spożywczych" po lp. 2 dodaje się lp. 2a w brzmieniu:
2a) E 392 Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu) Oleje roślinne (z wyjątkiem oliwy z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek) oraz tłuszcze, w których zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest wyższa niż 15% m/m kwasów tłuszczowych ogółem, do stosowania w środkach spożywczych niepoddawanych obróbce cieplnej 30 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Oleje z ryb i olej z alg

Smalec, tłuszcz wołowy, drobiowy, owczy i wieprzowy

Tłuszcze i oleje do produkcji przemysłowej środków spożywczych poddawanych obróbce cieplnej

Olej i tłuszcz do smażenia, z wyłączeniem oliwy z oliwek i oliwy z wytłoków oliwnych

Wyroby typu sneksy (na bazie zbóż, ziemniaków lub skrobi)

50 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Sosy 100 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie 200 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety 400 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Susze ziemniaczane

Produkty jajeczne

Guma do żucia

200 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Mleko w proszku do automatów

Przyprawy

Przetworzone orzechy

200 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Zupy i buliony w proszku 50 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Mięso wysuszone 150 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Produkty mięsne i rybne, z wyjątkiem mięsa wysuszonego i kiełbas suchych 150 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Kiełbasy suche 100 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Aromaty 1000 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Mleko w proszku do produkcji lodów 30 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
f)
w tabeli 10 "Inne dozwolone substancje dodatkowe i ich zastosowanie w środkach spożywczych":
lp. 2 otrzymuje brzmienie:
2) E 338 Kwas fosforowy Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 700 mg/l
E 339 Fosforany sodu Mleko sterylizowane i UHT 1 g/l
(i) Fosforan monosodowy Mleko zagęszczone o zawartości suchej masy niższej niż 28% 1 g/kg
(ii) Fosforan disodowy Mleko zagęszczone o zawartości suchej masy wyższej niż 28% 1,5 g/kg
(iii) Fosforan trisodowy Mleko w proszku i mleko w proszku odtłuszczone 2,5 g/kg
E 340 Fosforany potasu Owoce kandyzowane 800 mg/kg
(i) Fosforan monopotasowy Preparaty owocowe 800 mg/kg
(ii) Fosforan dipotasowy Śmietanka pasteryzowana, sterylizowana i UHT 5 g/kg
(iii) Fosforan tripotasowy Analogi ubitej śmietanki i tłuszczu roślinnego 5 g/kg
E 341 Fosforany wapnia Sery niedojrzewające (z wyjątkiem Mozzarella) 2 g/kg
(i) Fosforan monowapniowy Sery topione i analogi serów topionych 20 g/kg
(ii) Fosforan diwapniowy Produkty mięsne 5 g/kg
(iii) Fosforan triwapniowy Napoje dla sportowców i preparowane wody stołowe 0,5 g/l
E 343 Fosforany magnezu Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety quantum satis
(i) Fosforan monomagnezowy Sól i jej zamienniki 10 g/kg
(ii) Fosforan dimagnezowy Napoje na białkach roślinnych 20 g/l
Napoje dla sportowców zawierające białko serwatkowe 4 g/kg
E 450 Difosforany Zabielacze do napojów 30 g/kg
(i) Difosforan disodowy Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów 50 g/kg
(ii) Difosforan trisodowy Lody spożywcze 1 g/kg
(iii) Difosforan tetrasodowy Desery 3 g/kg
(v) Difosforan tetrapotasowy Suszone sproszkowane mieszanki deserów 7 g/kg
(vi) Difosforan diwapniowy Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie 20 g/kg
(vii) Diwodorodifosforan wapnia Mąka 2,5 g/kg
E 451 Trifosforany Mąka, rosnąca bez drożdży 20 g/kg
(i) Trifosforan pentasodowy Soda bread 20 g/kg
(ii) Trifosforan pentapotasowy Płynna masa jaja kurzego (białko, żółtko lub całe jaja) 10 g/kg
E 452 Polifosforany Sosy 5 g/kg
(i) Polifosforan sodu Zupy i buliony 3 g/kg
(ii) Polifosforan potasu Napary ziołowe instant i herbata instant 2 g/kg
(iii) Polifosforan sodowo-wapniowy Guma do żucia quantum satis
(iv) Polifosforan wapnia Środki spożywcze wysuszone sproszkowane 10 g/kg
Napoje na bazie mleka czekoladowe i słodowe 2 g/l
Napoje alkoholowe (z wyjątkiem wina gronowego i piwa) 1 g/l
Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia 5 g/kg
Sneksy 5 g/kg
Surimi 1 g/kg
Pasty rybne i pasty ze skorupiaków 5 g/kg
Polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów; produkty podobne) 3 g/kg
Środki spożywcze specjalnego żywieniowego przeznaczenia o recepturach specjalnych 5 g/kg
Glazury do produktów mięsnych i warzywnych 4 g/kg
Wyroby cukiernicze 5 g/kg
Cukier puder 10 g/kg
Kluski 2 g/kg
Ciasta o luźnej konsystencji 12 g/kg
Filety z nieprzetworzonych ryb mrożone i głęboko mrożone 5 g/kg
Nieprzetworzone i przetworzone mięczaki i skorupiaki mrożone i głęboko mrożone 5 g/kg
Przetworzone produkty ziemniaczane (łącznie z mrożonymi, głęboko mrożonymi, oziębionymi i wysuszonymi produktami przetworzonymi) i wstępnie smażone, mrożone i głęboko mrożone ziemniaki 5 g/kg
Smarowne tłuszcze, z wyjątkiem masła 5 g/kg
Masło ze śmietanki ukwaszonej (śmietany) 2 g/kg
Przetwory ze skorupiaków (w puszkach) 1 g/kg
Emulsje wodne w aerozolu do powlekania form piekarskich 30 g/kg
Napoje na bazie naturalnej kawy przeznaczone do maszyn - automatów 2 g/l
Aromaty 40 g/kg
po lp. 12 dodaje się lp. 12a w brzmieniu:
12a) E 427 Guma kasja Lody spożywcze 2500 mg/kg
Fermentowane przetwory mleczne z wyjątkiem niearomatyzowanych fermentowanych przetworów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii

Desery na bazie przetworów mlecznych oraz produkty podobne

Nadzienia, posypki i polewy do pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oraz do deserów

Sery topione

Sosy i sosy sałatkowe

Zupy i buliony w proszku

Produkty mięsne poddawane obróbce cieplnej 1500 mg/kg
lp. 38 otrzymuje brzmienie:
38) E 901 Wosk pszczeli biały i żółty Jako substancja glazurująca wyłącznie do: quantum satis
- wyrobów cukierniczych (łącznie z czekoladą)
E 902 Wosk candelilla - małych form pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oblewanych
E 904 Szelak czekoladą
- sneksów
- orzechów
- ziarna kawy
- wafli zawierających lody, opakowanych (tylko E 901)
Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety quantum satis
Świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki (wyłącznie na powierzchnię) quantum satis
Brzoskwinie i ananasy (wyłącznie na powierzchnię) quantum satis
Aromaty w aromatyzowanych napojach bezalkoholowych (tylko E 901) 0,2 g/kg w napojach aromatyzowanych
po lp. 46 dodaje się lp. 46a w brzmieniu:
46a) E 961 Neotam Aromatyzowane napoje na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 2 mg/l

jako wzmacniacz smaku

Napoje na bazie mleka i składników mleka lub napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 2 mg/l

jako wzmacniacz smaku

Wyroby typu sneksy: niektóre aromatyzowane gotowe do spożycia, paczkowane, suche, smakowe produkty skrobiowe i orzechy powlekane 2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 3 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Drobne cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 3 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Pastylki, drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 3 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Guma do żucia z dodatkiem cukru 3 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej 2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Sosy 2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci płynnej 2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci stałej 2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, na bazie witamin lub składników mineralnych w postaci syropu lub nadające się do żucia 2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

po lp. 48 dodaje się lp. 48a w brzmieniu:
48a) E 1203 Alkohol poliwinylowy Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci kapsułek i tabletek 18 g/kg
lp. 49 otrzymuje brzmienie:
49) E 1505 Cytrynian trietylowy Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci kapsułek i tabletek 3,5 g/kg
Wysuszone białko jaja kurzego quantum satis
po lp. 55 dodaje się lp. 56 w brzmieniu:
56) E 1521 Glikol polietylenowy Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci kapsułek i tabletek 10 g/kg
g)
w tabeli 11 "Nośniki stosowane do dozwolonych substancji dodatkowych" lp. 82 otrzymuje brzmienie:
82) Glikol polietylenowy E 1521 Wyłącznie do substancji słodzących quantum satis
4)
w załączniku nr 5 do rozporządzenia w tabeli 3 "Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych, stosowanych w produkcji środków spożywczych uzupełniających obejmujących produkty zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze przeznaczone dla zdrowych niemowląt i małych dzieci" po lp. 1 dodaje się lp. 1a w brzmieniu:
1a) E 920 L-cysteina Herbatniki dla niemowląt i małych dzieci 1 g/kg
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2011.91.525

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.
Data aktu: 22/04/2011
Data ogłoszenia: 02/05/2011
Data wejścia w życie: 17/05/2011