Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 8 października 2009 r.
w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej

Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Rozporządzenie określa wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy, które mogą być dopuszczone do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego, oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej.
2.
Wykaz artykułów rolno-spożywczych, o którym mowa w ust. 1, jest określony w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2008 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. Nr 128, poz. 823 i Nr 190, poz. 1166).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206.

ZAŁĄCZNIK 

WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ

Lp. Kod CN Nazwa towaru Minimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej
1 2 3 4
1 0201 Mięso z bydła, świeże tub schłodzone 1 t
2 0202 Mięso z bydła, zamrożone 1 t
3 0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone 0,5 t
4 ex 0206 10 98 Wątroby z bydła świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
5 ex 0206 21 00 Ozory z bydła zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
6 ex 0206 22 00 Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
7 ex 0206 29 99 Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
8 ex 0206 30 00 Wątroby ze świń domowych, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
9 ex 0206 41 00 Wątroby ze świń domowych, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
10 ex 0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji: 0,5 t
0207 34 - wątróbki otłuszczone, świeże lub schłodzone;
0207 36 81 - wątróbki gęsie, otłuszczone, zamrożone;
0207 36 85 - wątróbki kacze, otłuszczone, zamrożone
11 ex 0302 Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0302 70 00 - wątróbki, ikry i mlecze
12 ex 0303 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0303 80 - wątróbki, ikry i mlecze
13 0304 Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone 0,5 t
14 ex 0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem podpozycji: 0,5 t
0305 10 00 - mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi;
0305 20 00 - wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance
15 ex 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
ex 0402 21 - mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego;
0402 29 11 - mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10 % masy
16 ex 0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0403 10 51 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 10 53 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 10 59 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27 % masy;
0403 90 11 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 90 13 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 90 19 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;
0403 90 31 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 90 33 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 90 39 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;
0403 90 71 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 90 73 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 90 79 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;
17 0405 10 Masło 0,5 t
18 0405 20 Produkty mleczarskie do smarowania 0,5 t
19 0406 Ser i twaróg 0,5 t
20 ex 0407 00 30 Jaja drobiu w skorupkach, świeże (wyłącznie do spożycia przez ludzi) 10 tys. szt.
21 ex 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0408 11 20 - żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 19 20 - pozostałe żółtka jaj nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 91 20 - jaja ptasie bez skorupek, suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 99 20 - pozostałe jaja ptasie bez skorupek, nienadające się do spożycia przez ludzi
22 0409 00 00 Miód naturalny 1 t
23 ex 0504 00 00 Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 1 t
24 0602 90 91 Żywe rośliny kwiatowe, rosnące w pomieszczeniach, z pąkami lub kwiatami, wyłączając kaktusy 1.000 szt.
25 0602 90 99 Pozostałe żywe rośliny rosnące w pomieszczeniach, wyłączając kaktusy 1.000 szt.
26 0701 90 Pozostałe ziemniaki, świeże lub schłodzone 5 t
27 ex 0709 59 Pozostałe grzyby i trufle świeże lub schłodzone, z wyłączeniem grzybów hodowlanych 0,5 t
28 0709 90 40 Kapary świeże lub schłodzone 0,5 t
29 0709 90 60 Kukurydza cukrowa świeża lub schłodzona 1 t
30 ex 0710 Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0710 80 10 - oliwki;
0710 80 59 - pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta;
0710 80 61 - grzyby z rodzaju Agaricus;
0710 80 69 - pozostałe grzyby;
0710 80 80 - karczochy;
0710 80 85 - szparagi;
0710 80 95 - pozostałe warzywa
31 ex 0711 51 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance 1 t
32 ex 0711 59 00 Pozostałe grzyby, w solance 1 t
33 ex 0712 31 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone 50 kg
34 ex 0712 39 00 Pozostałe grzyby suszone 50 kg
35 0713 33 90 Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, łuskana, nawet bez skórki lub dzielona, inna niż do siewu 1 t
36 0713 50 00 Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone 1 t
37 0802 11 10 Migdały w łupinach gorzkie 1 t
38 0802 12 10 Migdały bez łupin gorzkie 1 t
39 0802 22 00 Orzechy leszczyny (Corylus spp.) bez łupin 1 t
40 0802 32 00 Orzechy włoskie bez łupin 1 t
41 0802 90 50 Orzechy sosny 1 t
42 0804 10 00 Daktyle 1 t
43 0804 20 90 Figi suszone 1 t
44 ex 0804 30 00 Ananasy suszone 1 t
45 ex 0804 40 00 Awokado suszone 1 t
46 ex 0804 50 00 Guawa, mango i smaczelina suszone 1 t
47 ex 0805 Owoce cytrusowe, suszone 1 t
48 ex 0806 Winogrona, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0806 10 10 - winogrona stołowe, świeże
49 0811 Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego 1 t
50 0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (w tym gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 1 t
51 0813 10 00 Morele suszone 0,5 t
52 0813 20 00 Śliwki suszone 0,5 t
53 0813 30 00 Jabłka suszone 0,5 t
54 0901 11 00 Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny 1 t
55 0901 21 00 Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny 1 t
56 0902 30 00 Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg 1 t
57 0902 40 00 Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana 1 t
58 0904 Pieprz z rodzaju Piper, owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 1 t
59 0905 00 00 Wanilia 1 t
60 0906 Cynamon i kwiaty cynamonowca 1 t
61 0908 10 00 Gałka muszkatołowa 1 t
62 ex 0909 10 00 Nasiona anyżku 1 t
63 0909 20 00 Nasiona kolendry 1 t
64 0909 40 00 Nasiona kminku 1 t
65 0909 50 00 Nasiona kopru; jagody jałowca 1 t
66 0910 10 00 Imbir 1 t
67 0910 20 Szafran 1 t
68 0910 30 00 Kurkuma 1 t
69 0910 99 31 Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) nierozgniatana ani niemielona 1 t
70 0910 99 33 Tymianek nierozgniatany ani niemielony pozostały 1 t
71 0910 99 39 Tymianek rozgniatany lub mielony 1 t
72 0910 99 50 Liście laurowe 1 t
73 0910 99 60 Curry 1 t
74 ex 1001 Pszenica i meslin (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
75 ex 1002 00 00 Żyto (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
76 ex 1003 00 90 Jęczmień (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
77 ex 1004 00 00 Owies (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
78 ex 1005 90 00 Kukurydza (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
79 1006 20 Ryż łuskany (brązowy) 5 t
80 1006 30 Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet polerowany lub glazurowany 5 t
81 1006 40 00 Ryż łamany 5 t
82 ex 1008 10 00 Gryka (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
83 ex 1008 20 00 Proso (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
84 1101 00 11 Mąka pszenna z pszenicy durum 5 t
85 ex 1101 00 15 Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej 5 t
86 1102 10 00 Mąka żytnia 5 t
87 1102 20 Mąka kukurydziana 5 t
88 1103 13 Kasze, mączki i granulki, z kukurydzy 5 t
89 ex 1103 19 30 Kasze z jęczmienia 5 t
90 ex 1104 22 90 Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
91 ex 1104 23 90 Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
92 ex 1104 29 07 Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
93 ex 1104 29 18 Ziarno z gryki łuszczone (łuskane lub obierane) (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
94 ex 1104 29 51 Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
95 ex 1104 29 55 Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
96 1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane 1 t
97 ex 1107 10 99 Słód niepalony, inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
98 ex 1107 20 00 Słód palony (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
99 ex 1108 Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
100 ex 1201 00 90 Nasiona soi, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
101 ex 1202 Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji: 5 t
1202 10 10 - orzeszki ziemne w łupinkach, do siewu
102 1204 00 90 Pozostałe nasiona lnu, nawet łamane, inne niż do siewu 5 t
103 ex 1205 10 90 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, o niskiej zawartości kwasu erukowego (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
104 ex 1205 90 00 Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
105 ex 1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji: 5 t
1206 00 10 - nasiona słonecznika do siewu
106 1207 50 90 Pozostałe nasiona gorczycy, inne niż do siewu 1 t
107 1207 91 90 Pozostałe nasiona maku, inne niż do siewu 0,1 t
108 1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina 1 t
109 1211 Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane 1 t
110 1302 13 00 Soki i ekstrakty roślinne, z chmielu 0,1 t
111 1501 00 19 Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych 1 t
112 ex 1507 90 90 Olej sojowy inny niż surowy i odgumowany i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
113 ex 1508 90 90 Olej z orzeszków ziemnych inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
114 ex 1510 00 90 Pozostałe oleje inne niż surowe i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, niemodyfikowane chemicznie włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych 1 t
115 ex 1512 19 90 Olej z nasion słonecznika inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych konfekcjonowane 1 t
116 ex 1514 19 90 Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inny niż surowy oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
117 ex 1514 99 90 Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy inne niż surowe oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
118 ex 1515 29 90 Olej kukurydziany inny niż surowy i jego frakcje, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
119 1517 10 Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej 1 t
120 1517 90 10 Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów, wymienionych w niniejszym załączniku, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów z mleka 1 t
121 1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów 1 t
122 ex 1602 Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane z wyłączeniem podpozycji: 0,5 t
1602 90 - pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt
123 ex 1604 Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
1604 30 - kawior i namiastki kawioru
124 1701 99 10 Cukier biały 15 t
125 ex 1702 90 95 Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym 1 t
126 1801 00 00 Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone 5 t
127 1805 00 00 Proszek kakaowy, niezawierąjący dodatku cukru lub innego środka słodzącego 0,5 t
128 1806 31 00 Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, nadziewane 0,5 t
129 1806 32 10 Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia, z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 0,5 t
130 1806 32 90 Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia 0,5 t
131 1806 90 11 Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, zawierające alkohol 0,5 t
132 1806 90 19 Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, niezawierające alkoholu 0,5 t
133 1806 90 31 Pozostałe wyroby czekoladowe, nadziewane 0,5 t
134 1806 90 39 Pozostałe wyroby czekoladowe, bez nadzienia 0,5 t
135 ex 2001 Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
2001 90 10 - ostry sos z mango;
2001 90 20 - owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka i pieprz angielski;
2001 90 30 - kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata);
2001 90 40 - ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej;
2001 90 60 - rdzenie palmowe;
2001 90 91 - owoce tropikalne i orzechy tropikalne
136 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 1 t
137 ex 2003 Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
2003 20 00 - trufle
138 2005 40 00 Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony 1 t
139 ex 2005 Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
2005 10 00 - warzywa homogenizowane;
2005 51 00 - fasola łuskana;
ex 2005 70 00 - oliwki inne niż w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg
140 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 1 t
141 2008 20 Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
142 2008 30 Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
143 2008 40 Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
144 2008 50 Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
145 2008 60 Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
146 2008 70 Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
147 2008 80 Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
148 2008 92 78 Pozostałe mieszanki owocowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których każdy pojedynczy owoc przekracza 50 % całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg 1 t
149 2008 99 43 Winogrona, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
150 2008 99 45 Śliwki, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg

1 t
151 2008 99 49 Pozostałe owoce, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
152 2008 99 67 Pozostałe owoce, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg 1 t
153 2008 99 72 Śliwki, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej 1 t
154 2008 99 78 Śliwki, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg 1 t
155 2008 99 99 Pozostałe owoce, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru 1 t
156 2009 Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej 1 t
157 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty 0,5 t
158 2104 Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane 1 t
159 2105 00 Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao 1 t
160 2202 90 10 Pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009, niezawierające produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 1 hl
161 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu 10 hl
162 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż objęty pozycją 2009 10 hl
163 2208 60 Wódka 1 hl
164 2208 90 48 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej 1 hl
165 2208 90 56 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej 1 hl
166 2208 90 71 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
167 2208 90 77 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
168 2208 90 91 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej 1 hl
169 2208 90 99 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
170 ex 2302 30 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
171 ex 2302 40 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
172 ex 3501 10 90 Kazeina, do stosowania w przemyśle produkującym żywność 1 t
173 ex 3501 90 90 Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
174 3502 11 90 Pozostała albumina jaja, suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi 1 t
175 ex 3503 00 10 Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych) 0,5 t
176 ex 3505 10 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych) 1t

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2009.176.1368

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej.
Data aktu: 08/10/2009
Data ogłoszenia: 22/10/2009
Data wejścia w życie: 06/11/2009