Sposób i miejsce pobierania próbek winogron, moszczu gronowego i wina gronowego w trakcie fermentacji oraz sposób i miejsce ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 2 lipca 2009 r.
w sprawie sposobu i miejsca pobierania próbek winogron, moszczu gronowego i wina gronowego w trakcie fermentacji oraz sposobu i miejsca ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach

Na podstawie art. 28e ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 34, poz. 292, z późn. zm. 2 ) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Z partii winogron przeznaczonych do sporządzenia każdego nastawu na wino gronowe pobiera się próbkę winogron co najmniej z trzech różnych miejsc tej partii, po 1 kg winogron.
2.
Z próbki winogron, pobranej w sposób określony w ust. 1, sporządza się moszcz, miesza się go, a następnie przesącza przez suchą gazę złożoną czterokrotnie, odrzucając pierwsze krople przesączu, i pobiera się próbkę moszczu w celu ustalenia naturalnej zawartości alkoholu w winogronach.
§  2.
Próbki winogron, moszczu gronowego, moszczu gronowego w trakcie fermentacji i wina gronowego w trakcie fermentacji pobiera się nie później niż w dniu przeprowadzenia zabiegu wzbogacania w miejscu przeprowadzania zabiegu wzbogacania, wskazanym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 28b ust. 2 ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, zwanej dalej "ustawą".
§  3.
Pobieranie próbek moszczu gronowego oraz wina gronowego w trakcie fermentacji w celu ustalenia naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach odbywa się zgodnie z dokumentami normalizacyjnymi dotyczącymi pobierania próbek przetworów owocowych, warzywnych, win i miodów pitnych.
§  4.
Naturalną zawartość alkoholu w winie gronowym w trakcie fermentacji oraz w moszczu gronowym w trakcie fermentacji ustala się:
1)
oznaczając zawartość:
a)
alkoholu - w sposób określony w ust. 4-C w rozdziale 3 załącznika do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2676/90 z dnia 17 września 1990 r. określającego wspólnotowe metody analizy wina (Dz. Urz. WE L 272 z 03.10.1990, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 10, str. 192, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 2676/90",
b)
cukrów redukujących - w sposób określony w rozdziale 5 załącznika do rozporządzenia nr 2676/90,
c)
sacharozy - w sposób określony w rozdziale 6 załącznika do rozporządzenia nr 2676/90, oraz
2)
sumując zawartość alkoholu ustaloną w sposób określony:
a)
w pkt 1 lit. a,
b)
w pkt 1 lit. b, przyjmując, że ze 100 gramów cukrów uzyskuje się 57 mililitrów alkoholu,
c)
w pkt 1 lit. c, przyjmując, że ze 100 gramów sacharozy uzyskuje się 61 mililitrów alkoholu.
§  5.
1.
Naturalną zawartość alkoholu w winogronach oraz w moszczu gronowym ustala się:
1)
w sposób określony w załączniku do rozporządzenia;
2)
w dniu pobrania próbek, w miejscu przeprowadzania zabiegu wzbogacania, wskazanym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 28b ust. 2 ustawy.
2.
Naturalną zawartość alkoholu w winie gronowym w trakcie fermentacji oraz w moszczu gronowym w trakcie fermentacji ustala się w laboratorium Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
§  6.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 stycznia 2007 r. w sprawie sposobu i miejsca pobierania próbek winogron, moszczy gronowych i wina gronowego w trakcie fermentacji oraz sposobu i miejsca ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach (Dz. U. Nr 12, poz. 80).
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

USTALANIE NATURALNEJ ZAWARTOŚCI ALKOHOLU W WINOGRONACH ORAZ W MOSZCZU GRONOWYM

1. Aparatura i sprzęt

Do ustalania naturalnej zawartości alkoholu w winogronach oraz w moszczu gronowym stosuje się następujący sprzęt:

1) refraktometr wyposażony w skalę podającą:

a) procentowy ułamek masy sacharozy z dokładnością do 0,1 % lub

b) współczynnik załamania światła z dokładnością do jednej dziesięciotysięcznej;

2) termometr ze skalą o zakresie co najmniej od +15 °C do +25 °C.

2. Wykonanie oznaczania

W celu ustalenia naturalnej zawartości alkoholu w winogronach oraz w moszczu gronowym przeprowadza się w temperaturze 20 °C (±5 °C) następujące czynności:

1) umieszcza się niewielką ilość próbki na dolnym pryzmacie refraktometru i wykonuje się pomiar zgodnie z instrukcją obsługi refraktometru;

2) odczytuje się procentowy ułamek masy sacharozy z dokładnością do 0,1 % lub współczynnik załamania światła z dokładnością do jednej dziesięciotysięcznej;

3) przeprowadza się co najmniej dwa oznaczania tej samej próbki;

4) zapisuje się temperaturę, w której przeprowadzono oznaczanie.

3. Obliczanie wyniku oznaczania

Naturalną zawartość alkoholu wyraża się w procentach objętościowych w temperaturze 20 °C.

W przypadku wykonania oznaczania przy użyciu refraktometru wyskalowanego w procentowych ułamkach masy sacharozy:

1) w temperaturze 20 °C - w tabeli nr 2 dla zmierzonej wartości procentowego ułamka masy sacharozy odczytuje się odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych;

2) w temperaturze innej niż 20 °C - do odczytanego wyniku na skali refraktometru dodaje się albo odejmuje od niego wartość liczbową, zgodnie z tabelą nr 1, a następnie w tabeli nr 2 dla tak obliczonej wartości procentowego ułamka masy sacharozy odczytuje się odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych.

W przypadku wykonania oznaczania przy użyciu refraktometru wyskalowanego we współczynniku załamania światła:

1) w temperaturze 20 °C - w tabeli nr 2 dla zmierzonej wartości współczynnika załamania światła odczytuje się odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych;

2) w temperaturze innej niż 20 °C - w tabeli nr 2 dla zmierzonej wartości współczynnika załamania światła odczytuje się odpowiadający mu procentowy ułamek masy sacharozy, a następnie odejmuje się albo dodaje się wartość liczbową zgodnie z tabelą nr 1; dla tak obliczonej wartości procentowego ułamka masy sacharozy w tabeli nr 2 odczytuje się odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych.

Tabela nr 1

Temperatura

w °C

Sacharoza w gramach na 100 gramów produktu
5 10 15 20 30 40 50 60 70 75
Odjąć
15 0,25 0,27 0,31 0,31 0,34 0,35 0,36 0,37 0,36 0,36
16 0,21 0,23 0,27 0,27 0,29 0,31 0,31 0,32 0,31 0,23
17 0,16 0,18 0,20 0,20 0,22 0,23 0,23 0,23 0,20 0,17
18 0,11 0,12 0,14 0,15 0,16 0,16 0,15 0,12 0,12 0,09
19 0,06 0,07 0,08 0,08 0,08 0,09 0,09 0,08 0,07 0,05
Dodać
21 0,06 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07
22 0,42 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14
23 0,18 0,20 0,20 0,21 0,21 0,21 0,21 0,22 0,22 0,22
24 0,24 0,26 0,26 0,27 0,28 0,28 0,28 0,28 0,29 0,29
25 0,30 0,32 0,32 0,34 0,36 0,36 0,36 0,36 0,36 0,37

Tabela nr 2

Procentowy ułamek masy sacharozy Współczynnik załamania światła

w temperaturze

20 °C

Gęstość

w temperaturze

20 °C

Zawartość alkoholu

w % objętościowych

w temperaturze

20 °C

1 2 3 4
10,0 1,34781 1,0390 4,89
10,1 1,34798 1,0394 4,95
10,2 1,34814 1,0398 5,02
10,3 1,34830 1,0402 5,09
10,4 1,34845 1,0406 5,14
10,5 1,34860 1,0410 5,20
10,6 1,34875 1,0414 5,26
10,7 1,34890 1,0419 5,33
10,8 1,34906 1,0423 5,39
10,9 1,34921 1,0427 5,45
11,0 1,34936 1,0431 5,52
11,1 1,34952 1,0435 5,58
11,2 1,34968 1,0439 5,64
11,3 1,34984 1,0443 5,71
11,4 1,34999 1,0447 5,77
11,5 1,35015 1,0452 5,83
11,6 1,35031 1,0456 5,90
11,7 1,35046 1,0460 5,96
11,8 1,35062 1,0464 6,02
11,9 1,35077 1,0468 6,09
12,0 1,35092 1,0473 6,15
12,1 1,35108 1,0477 6,22
12,2 1,35124 1,0481 6,28
12,3 1,35140 1,0485 6,35
12,4 1,35156 1,0489 6,41
12,5 1,35172 1,0494 6,47
12,6 1,35187 1,0498 6,53
12,7 1,35203 1,0502 6,60
12,8 1,35219 1,0506 6,66
12,9 1,35234 1,0510 6,73
13,0 1,35249 1,0514 6,79
13,1 1,35266 1,0519 6,86
13,2 1,35282 1,0523 6,92
13,3 1,35298 1,0527 6,99
13,4 1,35313 1,0531 7,05
13,5 1,35329 1,0536 7,11
13,6 1,35345 1,0540 7,18
13,7 1,35360 1,0544 7,24
13,8 1,35376 1,0548 7,30
13,9 1,35391 1,0552 7,37
14,0 1,35407 1,0557 7,43
14,1 1,35424 1,0561 7,50
14,2 1,35440 1,0565 7,56
14,3 1,35456 1,0569 7,63
14,4 1,35472 1,0574 7,69
14,5 1,35488 1,0578 7,76
14,6 1,35503 1,0582 7,82
14,7 1,35519 1,0586 7,88
14,8 1,35535 1,0591 7,95
14,9 1,35551 1,0595 8,01
15,0 1,35567 1,0599 8,08
15,1 1,35583 1,0603 8,15
15,2 1,35599 1,0608 8,21
15,3 1,35615 1,0612 8,27
15,4 1,35631 1,0616 8,34
15,5 1,35648 1,0621 8,41
15,6 1,35664 1,0625 8,47
15,7 1,35680 1,0629 8,54
15,8 1,35696 1,0633 8,60
15,9 1,35712 1,0638 8,67
16,0 1,35728 1,0642 8,73
16,1 1,35744 1,0646 8,80
16,2 1,35760 1,0651 8,86
16,3 1,35776 1,0655 8,93
16,4 1,35793 1,0660 9,00
16,5 1,35809 1,0664 9,06
16,6 1,35825 1,0668 9,13
16,7 1,35842 1,0672 9,20
16,8 1,35858 1,0677 9,26
16,9 1,35874 1,0681 9,33
17,0 1,35890 1,0685 9,39
17,1 1,35907 1,0690 9,46
17,2 1,35923 1,0694 9,53
17,3 1,35939 1,0699 9,59
17,4 1,35955 1,0703 9,66
17,5 1,35972 1,0707 9,73
17,6 1,35988 1,0711 9,79
17,7 1,36004 1,0716 9,86
17,8 1,36020 1,0720 9,92
17,9 1,36036 1,0724 9,99
18,0 1,36053 1,0729 10,06
18,1 1,36070 1,0733 10,12
18,2 1,36086 1,0738 10,19
18,3 1,36102 1,0742 10,25
18,4 1,36119 1,0746 10,32
18,5 1,36136 1,0751 10,39
18,6 1,36152 1,0755 10,46
18,7 1,36169 1,0760 10,53
18,8 1,36185 1,0764 10,59
18,9 1,36201 1,0768 10,66
19,0 1,36217 1,0773 10,72
19,1 1,36234 1,0777 10,80
19,2 1,36251 1,0782 10,86
19,3 1,36267 1,0786 10,93
19,4 1,36284 1,0791 11,00
19,5 1,36301 1,0795 11,07
19,6 1,36318 1,0800 11,13
19,7 1,36335 1,0804 11,21
19,8 1,36351 1,0809 11,27
19,9 1,36367 1,0813 11,34
20,0 1,36383 1,0817 11,40
20,1 1,36400 1,0822 11,47
20,2 1,36417 1,0826 11,54
20,3 1,36434 1,0831 11,60
20,4 1,36451 1,0835 11,67
20,5 1,36468 1,0840 11,75
20,6 1,36484 1,0844 11,81
20,7 1,36501 1,0849 11,88
20,8 1,36518 1,0853 11,96
20,9 1,36534 1,0857 12,01
21,0 1,36550 1,0862 12,08
21,1 1,36568 1,0866 12,15
21,2 1,36585 1,0871 12,22
21,3 1,36601 1,0875 12,29
21,4 1,36618 1,0880 12,35
21,5 1,36635 1,0884 12,42
21,6 1,36652 1,0889 12,49
21,7 1,36669 1,0893 12,56
21,8 1,36685 1,0897 12,63
21,9 1,36702 1,0902 12,69
22,0 1,36719 1,0906 12,76
22,1 1,36736 1,0911 12,83
22,2 1,36753 1,0916 12,90
22,3 1,36770 1,0920 12,97
22,4 1,36787 1,0925 13,04
22,5 1,36804 1,0929 13,11
22,6 1,36820 1,0933 13,17
22,7 1,36837 1,0938 13,24
22,8 1,36854 1,0943 13,31
22,9 1,36871 1,0947 13,38
23,0 1,36888 1,0952 13,45
23,1 1,36905 1,0956 13,52
23,2 1,36922 1,0961 13,59
23,3 1,36939 1,0965 13,66
23,4 1,36956 1,0970 13,73
23,5 1,36973 1,0975 13,80
23,6 1,36991 1,0979 13,87
23,7 1,37008 1,0984 13,94
23,8 1,37025 1,0988 14,01
23,9 1,37042 1,0993 14,08
24,0 1,37059 1,0998 14,15
24,1 1,37076 1,1007 14,22
24,2 1,37093 1,1011 14,28
24,3 1,37110 1,1016 14,35
24,4 1,37128 1,1022 14,44
24,5 1,37145 1,1026 14,50
24,6 1,37162 1,1030 14,56
24,7 1,37180 1,1035 14,64
24,8 1,37197 1,1041 14,72
24,9 1,37214 1,1045 14,78
25,0 1,37232 1,1049 14,84
25,1 1,37249 1,1053 14,90
25,2 1,37266 1,1057 14,96
25,3 1,37283 1,1062 15,03
25,4 1,37300 1,1068 15,11
25,5 1,37317 1,1072 15,17
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2 Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 96, poz. 959 i Nr 173, poz. 1808, z 2006 r. Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2008 r. Nr 145, poz. 915 oraz z 2009 r. Nr 3, poz. 11 i Nr 38, poz. 298.

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2009.114.952

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Sposób i miejsce pobierania próbek winogron, moszczu gronowego i wina gronowego w trakcie fermentacji oraz sposób i miejsce ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach.
Data aktu: 02/07/2009
Data ogłoszenia: 20/07/2009
Data wejścia w życie: 04/08/2009