Wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy badaniu mięsa na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 1 lutego 2007 r.
w sprawie wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy badaniu mięsa na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego

Na podstawie art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 i Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
§  1.
Metodę badania trichinoskopowego, określoną w rozdziale III załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włośni (Trichinella) w mięsie (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 60), zwanego dalej "rozporządzeniem 2075/2005", można stosować do badania mięsa:
1)
świń domowych i dzików, w zakładzie, o którym mowa w art. 16 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2075/2005, po uzyskaniu zgody powiatowego lekarza weterynarii;
2)
dzików, podlegającego obowiązkowi badania na obecność włośni na podstawie przepisów w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej;
3)
nieoskórowanego dzików, podlegającego obowiązkowi badania na obecność włośni na podstawie przepisów w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej;
4)
nutrii, podlegającego obowiązkowi badania na obecność włośni na podstawie przepisów w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.
§  2.
1.
Powiatowy lekarz weterynarii, właściwy ze względu na miejsce położenia zakładu, w drodze decyzji, wyraża zgodę na zastosowanie metody badania trichinoskopowego do badania mięsa na obecność włośni, jeżeli w zakładzie są spełnione warunki określone w art. 16 ust. 1 lit. a i b rozporządzenia 2075/2005.
2.
Zgoda jest wydawana na pisemny wniosek podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo sektora spożywczego, zawierający:
1)
imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy;
2)
weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu.
§  3.
1.
Mięso świń domowych i dzików, o którym mowa w § 1 pkt 1, po oskórowaniu, jeżeli nie stwierdzono w nim włośni w wyniku badania metodą badania trichinoskopowego i uznano je za zdatne do spożycia przez ludzi w wyniku badania poubojowego, znakuje się:
1)
znakiem weterynaryjnym w kształcie koła o średnicy 6 cm, zawierającym:
a)
w górnej części - litery PL,
b)
w środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu,
c)
w dolnej części - litery IW oraz
2)
znakiem weterynaryjnym w kształcie koła o średnicy 2,5 cm, zawierającym w środku literę "T" o wysokości 1,5 cm i grubości 0,2 cm.
2.
Znaki weterynaryjne, o których mowa w ust. 1, umieszcza się obok siebie poprzez opieczętowanie przy użyciu tuszu lub poprzez znakowanie na gorąco zgodnie z lit. b ust. 2 rozdziału III sekcji I załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 226 z 25.06.2004, str. 83; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75).
3.
Jeżeli w nieoskórowanym mięsie dzików, o którym mowa w § 1 pkt 1, nie stwierdzono włośni w wyniku badania metodą badania trichinoskopowego, znakuje się je znakiem weterynaryjnym, wymienionym w ust. 1 pkt 2, poprzez umieszczenie znaku na zawieszce dołączonej do tuszy.
4.
Po oskórowaniu mięsa, o którym mowa w ust. 3, i uznaniu go za zdatne do spożycia przez ludzi w wyniku badania poubojowego, mięso to znakuje się znakami weterynaryjnymi wymienionymi w ust. 1, w sposób określony w ust. 2.
§  4.
1.
Mięso świń domowych i dzików, o którym mowa w § 1 pkt 1, zbadane na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego, dostarcza się wyłącznie podmiotom, o których mowa w art. 16 ust. 2 lit. a rozporządzenia 2075/2005.
2.
Mięso dzików, o którym mowa w § 1 pkt 2, zbadane na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego w zakładzie, o którym mowa w art. 16 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2075/2005, dostarcza się wyłącznie konsumentowi końcowemu.
§  5.
Mięso dzików, o którym mowa w § 1 pkt 2, niepochodzące z zakładu przetwórstwa dziczyzny, w którym nie stwierdzono włośni w wyniku badania metodą badania trichinoskopowego, znakuje się znakiem weterynaryjnym wymienionym w § 3 ust. 1 pkt 2, umieszczanym:
1)
poprzez opieczętowanie znakiem przy użyciu tuszu lub poprzez znakowanie na gorąco zewnętrznej powierzchni oskórowanej tuszy w taki sposób, aby w przypadku jej dzielenia na półtusze lub ćwierćtusze lub gdy półtusze są dzielone na trzy części - znak był umieszczony na każdej z tych części, lub
2)
na zawieszce dołączonej do nieoskórowanej tuszy.
§  6.
Mięso dzików, o którym mowa w § 1 pkt 3, w którym nie stwierdzono włośni w wyniku badania metodą badania trichinoskopowego, znakuje się znakiem weterynaryjnym wymienionym w § 3 ust. 1 pkt 2, umieszczanym na zawieszce dołączonej do tuszy.
§  7.
Mięso nutrii, o którym mowa w § 1 pkt 4, w którym nie stwierdzono włośni w wyniku badania metodą badania trichinoskopowego, znakuje się znakiem weterynaryjnym wymienionym w § 3 ust. 1 pkt 2, umieszczanym:
1)
poprzez opieczętowanie znakiem przy użyciu tuszu lub poprzez znakowanie na gorąco zewnętrznej powierzchni tuszki, w dwóch miejscach, w taki sposób, aby w przypadku jej dzielenia na półtuszki znak był umieszczony na każdej z tych części;
2)
na zawieszce dołączonej do nieoskórowanej tuszki.
§  8.
1.
Mięso, zbadane na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego, uznaje się za zdatne do spożycia przez ludzi po poddaniu go obróbce cieplnej, w wyniku której zostaje podgrzane do osiągnięcia temperatury wewnętrznej wynoszącej co najmniej 71 °C.
2.
Mięso, zbadane na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego, przed opuszczeniem rzeźni i zakładu przetwórstwa dziczyzny, zaopatruje się w informację o treści: "Mięso przed spożyciem należy poddać obróbce cieplnej zapewniającej podgrzanie tego mięsa do osiągnięcia temperatury wewnętrznej mięsa wynoszącej co najmniej 71 °C. Mięso nie powinno być wykorzystywane do przygotowania potraw na grillu lub w kuchence mikrofalowej".
3.
Informację, o której mowa w ust. 2:
1)
dołącza się:
a)
do każdej części tuszy powstałej w wyniku jej podziału w rzeźni,
b)
do każdej części tuszy o masie powyżej 1 kg powstałej w wyniku jej podziału w zakładzie przetwórstwa dziczyzny;
2)
umieszcza się na zamkniętych pojemnikach, w których transportuje się z rzeźni lub zakładu przetwórstwa dziczyzny części mięsa zbadanego na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego, inne niż określone w pkt 1;
3)
podmiot prowadzący handel detaliczny, w tym działalność marginalną, lokalną i ograniczoną, w zakresie sprzedaży mięsa świń domowych, dzików oraz nutrii, zbadanego na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego, umieszcza na każdej porcji świeżego mięsa sprzedawanej konsumentowi końcowemu lub innemu podmiotowi prowadzącemu handel detaliczny;
4)
podmiot prowadzący sprzedaż bezpośrednią tusz dzików i tuszek nutrii, zbadanych na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego, umieszcza na tych tuszach i tuszkach.
4.
Jeżeli przed dostarczeniem konsumentowi końcowemu lub podmiotowi prowadzącemu handel detaliczny produktu wyprodukowanego z mięsa zbadanego na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego, mięso to poddano obróbce cieplnej, która gwarantuje:
1)
osiągnięcie w każdym punkcie produktu temperatury wynoszącej co najmniej 60 °C, nie krócej niż przez 1 minutę, lub
2)
podgrzanie do osiągnięcia temperatury wewnętrznej mięsa wynoszącej co najmniej 71 °C
-
to produktu tego nie zaopatruje się w informację, o której mowa w ust. 2.
§  9.
Rozporządzenie traci moc z dniem 31 grudnia 2009 r.
§  10.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2007.24.156

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy badaniu mięsa na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego.
Data aktu: 01/02/2007
Data ogłoszenia: 14/02/2007
Data wejścia w życie: 01/03/2007