Sposób i miejsce pobierania próbek winogron, moszczy gronowych i wina gronowego w trakcie fermentacji oraz sposób i miejsce ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 9 stycznia 2007 r.
w sprawie sposobu i miejsca pobierania próbek winogron, moszczy gronowych i wina gronowego w trakcie fermentacji oraz sposobu i miejsca ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach

Na podstawie art. 28e ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 34, poz. 292, z późn. zm. 2 ) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Z partii winogron przeznaczonych do sporządzenia każdego nastawu na wino gronowe pobiera się próbkę winogron z co najmniej trzech różnych miejsc tej partii, po 1 kg winogron.
2.
Z próbki winogron, pobranej w sposób określony w ust. 1, sporządza się moszcz, miesza się go, a następnie przesącza przez suchą gazę złożoną czterokrotnie, odrzucając pierwsze krople przesączu, i pobiera się próbkę moszczu w celu ustalenia naturalnej zawartości alkoholu w winogronach.
3.
Naturalną zawartość alkoholu w winogronach ustala się w dniu pobrania próbki winogron.
§  2.
Próbki winogron, moszczy gronowych i wina gronowego w trakcie fermentacji pobiera się w miejscu i w terminie przeprowadzania zabiegu wzbogacania, wskazanych w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 25 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1622/2000 z dnia 24 lipca 2000 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku wina oraz wspólnotowy kodeks praktyk i procesów enologicznych (Dz. Urz. WE L 194 z 31.7.2000, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 30, str. 138, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 1622/2000".
§  3.
Pobieranie próbek moszczy gronowych oraz wina gronowego w trakcie fermentacji w celu ustalenia naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach odbywa się zgodnie z dokumentami normalizacyjnymi dotyczącymi pobierania próbek przetworów owocowych, warzywnych, win i miodów pitnych.
§  4.
Naturalną zawartość alkoholu w winie gronowym w trakcie fermentacji oraz w moszczach gronowych w trakcie fermentacji ustala się:
1)
oznaczając zawartość:
a)
alkoholu, w sposób określony w ust. 4 - C w rozdziale 3 załącznika do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2676/90 z dnia 17 września 1990 r. określającego wspólnotowe metody analizy wina (Dz. Urz. WE L 272 z 3.10.1990, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 10, str. 192, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 2676/90",
b)
cukrów redukujących, w sposób określony w rozdziale 5 załącznika do rozporządzenia nr 2676/90,
c)
sacharozy, w sposób określony w pkt 3 w rozdziale 6 załącznika do rozporządzenia nr 2676/90 oraz
2)
sumując zawartość alkoholu ustaloną w sposób określony:
a)
w pkt 1 lit. a,
b)
w pkt 1 lit. b, przyjmując, że ze 100 gramów cukrów uzyskuje się 57 mililitrów alkoholu,
c)
w pkt 1 lit. c, przyjmując, że ze 100 gramów sacharozy uzyskuje się 61 mililitrów alkoholu.
§  5.
1.
Naturalną zawartość alkoholu w winogronach oraz w moszczach gronowych ustala się:
1)
w sposób określony w załączniku do rozporządzenia;
2)
w miejscu i w terminie przeprowadzania zabiegu wzbogacania, wskazanych w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 25 rozporządzenia nr 1622/2000.
2.
Naturalną zawartość alkoholu w winie gronowym w trakcie fermentacji oraz w moszczach gronowych w trakcie fermentacji ustala się w laboratorium Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
§  6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

USTALANIE NATURALNEJ ZAWARTOŚCI ALKOHOLU W WINOGRONACH ORAZ W MOSZCZACH GRONOWYCH

1. Aparatura i sprzęt

Do ustalania naturalnej zawartości alkoholu w winogronach oraz w moszczach gronowych stosuje się następujący sprzęt:

1) refraktometr wyposażony w skalę podającą:

a) procentowy ułamek masy sacharozy z dokładnością do 0,1 % lub

b) współczynnik załamania światła z dokładnością do jednej dziesięciotysięcznej;

2) termometr ze skalą o zakresie co najmniej od +15 °C do +25 °C.

2. Wykonanie oznaczania

W celu ustalenia naturalnej zawartości alkoholu w winogronach oraz w moszczach gronowych przeprowadza się w temperaturze 20 °C (±5 °C) następujące czynności:

1) umieszcza się niewielką ilość próbki na dolnym pryzmacie refraktometru i wykonuje się pomiar zgodnie z instrukcją obsługi refraktometru;

2) odczytuje się procentowy ułamek masy sacharozy z dokładnością do 0,1 % lub współczynnik załamania światła z dokładnością do jednej dziesięciotysięcznej;

3) przeprowadza się co najmniej dwa oznaczania tej samej próbki;

4) zapisuje się temperaturę, w której przeprowadzono oznaczanie.

3. Obliczanie wyniku oznaczania

Naturalną zawartość alkoholu wyraża się w procentach objętościowych w temperaturze 20 °C.

W przypadku wykonania oznaczania przy użyciu refraktometru wyskalowanego w procentowych ułamkach masy sacharozy:

1) w temperaturze 20 °C - w tabeli nr 2 dla zmierzonej wartości procentowego ułamka masy sacharozy odczytuje się odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych;

2) w temperaturze innej niż 20 °C - do odczytanego wyniku na skali refraktometru dodaje się albo odejmuje od niego wartość liczbową, zgodnie z tabelą nr 1, a następnie w tabeli nr 2 dla tak obliczonej wartości procentowego ułamka masy sacharozy odczytuje się odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych.

W przypadku wykonania oznaczania przy użyciu refraktometru wyskalowanego we współczynniku załamania światła:

1) w temperaturze 20 °C - w tabeli nr 2 dla zmierzonej wartości współczynnika załamania światła odczytuje się odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych;

2) w temperaturze innej niż 20 °C - w tabeli nr 2 dla zmierzonej wartości współczynnika załamania światła odczytuje się odpowiadający mu procentowy ułamek masy sacharozy, a następnie odejmuje się albo dodaje się wartość liczbową zgodnie z tabelą nr 1. Dla tak obliczonej wartości procentowego ułamka masy sacharozy w tabeli nr 2 odczytuje się odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych.

Tabela nr 1

Temperatura Sacharoza w gramach na 100 gramów produktu
w °C 5 10 15 20 30 40 50 60 70 75
Odjąć
15 0,25 0,27 0,31 0,31 0,34 0,35 0,36 0,37 0,36 0,36
16 0,21 0,23 0,27 0,27 0,29 0,31 0,31 0,32 0,31 0,23
17 0,16 0,18 0,20 0,20 0,22 0,23 0,23 0,23 0,20 0,17
18 0,11 0,12 0,14 0,15 0,16 0,16 0,15 0,12 0,12 0,09
19 0,06 0,07 0,08 0,08 0,08 0,09 0,09 0,08 0,07 0,05
Dodać
21 0,06 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07 0,07
22 0,42 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14 0,14
23 0,18 0,20 0,20 0,21 0,21 0,21 0,21 0,22 0,22 0,22
24 0,24 0,26 0,26 0,27 0,28 0,28 0,28 0,28 0,29 0,29
25 0,30 0,32 0,32 0,34 0,36 0,36 0,36 0,36 0,36 0,37

Tabela nr 2

Procentowy ułamek masy sacharozy Współczynnik załamania światła w temperaturze

20 °C

Gęstość w temperaturze

20 °C

Zawartość alkoholu w % w objętościowych w temperaturze

20 °C

1 2 3 4
10,0 1,34781 1,0390 4,89
10,1 1,34798 1,0394 4,95
10,2 1,34814 1,0398 5,02
10,3 1,34830 1,0402 5,09
10,4 1,34845 1,0406 5,14
10,5 1,34860 1,0410 5,20
10,6 1,34875 1,0414 5,26
10,7 1,34890 1,0419 5,33
10,8 1,34906 1,0423 5,39
10,9 1,34921 1,0427 5,45
11,0 1,34936 1,0431 5,52
11,1 1,34952 1,0435 5,58
11,2 1,34968 1,0439 5,64
11,3 1,34984 1,0443 5,71
11,4 1,34999 1,0447 5,77
11,5 1,35015 1,0452 5,83
11,6 1,35031 1,0456 5,90
11,7 1,35046 1,0460 5,96
11,8 1,35062 1,0464 6,02
11,9 1,35077 1,0468 6,09
12,0 1,35092 1,0473 6,15
12,1 1,35108 1,0477 6,22
12,2 1,35124 1,0481 6,28
12,3 1,35140 1,0485 6,35
12,4 1,35156 1,0489 6,41
12,5 1,35172 1,0494 6,47
12,6 1,35187 1,0498 6,53
12,7 1,35203 1,0502 6,60
12,8 1,35219 1,0506 6,66
12,9 1,35234 1,0510 6,73
13,0 1,35249 1,0514 6,79
13,1 1,35266 1,0519 6,86
13,2 1,35282 1,0523 6,92
13,3 1,35298 1,0527 6,99
13,4 1,35313 1,0531 7,05
13,5 1,35329 1,0536 7,11
13,6 1,35345 1,0540 7,18
13,7 1,35360 1,0544 7,24
13,8 1,35376 1,0548 7,30
13,9 1,35391 1,0552 7,37
14,0 1,35407 1,0557 7,43
14,1 1,35424 1,0561 7,50
14,2 1,35440 1,0565 7,56
14,3 1,35456 1,0569 7,63
14,4 1,35472 1,0574 7,69
14,5 1,35488 1,0578 7,76
14,6 1,35503 1,0582 7,82
14,7 1,35519 1,0586 7,88
14,8 1,35535 1,0591 7,95
14,9 1,35551 1,0595 8,01
15,0 1,35567 1,0599 8,08
15,1 1,35583 1,0603 8,15
15,2 1,35599 1,0608 8,21
15,3 1,35615 1,0612 8,27
15,4 1,35631 1,0616 8,34
15,5 1,35648 1,0621 8,41
15,6 1,35664 1,0625 8,47
15,7 1,35680 1,0629 8,54
15,8 1,35696 1,0633 8,60
15,9 1,35712 1,0638 8,67
16,0 1,35728 1,0642 8,73
16,1 1,35744 1,0646 8,80
16,2 1,35760 1,0651 8,86
16,3 1,35776 1,0655 8,93
16,4 1,35793 1,0660 9,00
16,5 1,35809 1,0664 9,06
16,6 1,35825 1,0668 9,13
16,7 1,35842 1,0672 9,20
16,8 1,35858 1,0677 9,26
16,9 1,35874 1,0681 9,33
17,0 1,35890 1,0685 9,39
17,1 1,35907 1,0690 9,46
17,2 1,35923 1,0694 9,53
17,3 1,35939 1,0699 9,59
17,4 1,35955 1,0703 9,66
17,5 1,35972 1,0707 9,73
17,6 1,35988 1,0711 9,79
17,7 1,36004 1,0716 9,86
17,8 1,36020 1,0720 9,92
17,9 1,36036 1,0724 9,99
18,0 1,36053 1,0729 10,06
18,1 1,36070 1,0733 10,12
18,2 1,36086 1,0738 10,19
18,3 1,36102 1,0742 10,25
18,4 1,36119 1,0746 10,32
18,5 1,36136 1,0751 10,39
18,6 1,36152 1,0755 10,46
18,7 1,36169 1,0760 10,53
18,8 1,36185 1,0764 10,59
18,9 1,36201 1,0768 10,66
19,0 1,36217 1,0773 10,72
19,1 1,36234 1,0777 10,80
19,2 1,36251 1,0782 10,86
19,3 1,36267 1,0786 10,93
19,4 1,36284 1,0791 11,00
19,5 1,36301 1,0795 11,07
19,6 1,36318 1,0800 11,13
19,7 1,36335 1,0804 11,21
19,8 1,36351 1,0809 11,27
19,9 1,36367 1,0813 11,34
20,0 1,36383 1,0817 11,40
20,1 1,36400 1,0822 11,47
20,2 1,36417 1,0826 11,54
20,3 1,36434 1,0831 11,60
20,4 1,36451 1,0835 11,67
20,5 1,36468 1,0840 11,75
20,6 1,36484 1,0844 11,81
20,7 1,36501 1,0849 11,88
20,8 1,36518 1,0853 11,96
20,9 1,36534 1,0857 12,01
21,0 1,36550 1,0862 12,08
21,1 1,36568 1,0866 12,15
21,2 1,36585 1,0871 12,22
21,3 1,36601 1,0875 12,29
21,4 1,36618 1,0880 12,35
21,5 1,36635 1,0884 12,42
21,6 1,36652 1,0889 12,49
21,7 1,36669 1,0893 12,56
21,8 1,36685 1,0897 12,63
21,9 1,36702 1,0902 12,69
22,0 1,36719 1,0906 12,76
22,1 1,36736 1,0911 12,83
22,2 1,36753 1,0916 12,90
22,3 1,36770 1,0920 12,97
22,4 1,36787 1,0925 13,04
22,5 1,36804 1,0929 13,11
22,6 1,36820 1,0933 13,17
22,7 1,36837 1,0938 13,24
22,8 1,36854 1,0943 13,31
22,9 1,36871 1,0947 13,38
23,0 1,36888 1,0952 13,45
23,1 1,36905 1,0956 13,52
23,2 1,36922 1,0961 13,59
23,3 1,36939 1,0965 13,66
23,4 1,36956 1,0970 13,73
23,5 1,36973 1,0975 13,80
23,6 1,36991 1,0979 13,87
23,7 1,37008 1,0984 13,94
23,8 1,37025 1,0988 14,01
23,9 1,37042 1,0993 14,08
24,0 1,37059 1,0998 14,15
24,1 1,37076 1,1007 14,22
24,2 1,37093 1,1011 14,28
24,3 1,37110 1,1016 14,35
24,4 1,37128 1,1022 14,44
24,5 1,37145 1,1026 14,50
24,6 1,37162 1,1030 14,56
24,7 1,37180 1,1035 14,64
24,8 1,37197 1,1041 14,72
24,9 1,37214 1,1045 14,78
25,0 1,37232 1,1049 14,84
25,1 1,37249 1,1053 14,90
25,2 1,37266 1,1057 14,96
25,3 1,37283 1,1062 15,03
25,4 1,37300 1,1068 15,11
25,5 1,37317 1,1072 15,17
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).
2 Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 96, poz. 959 i Nr 173, poz. 1808 oraz z 2006 r. Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541.

Zmiany w prawie

Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Ratownik medyczny nauczy się na kursie, jak robić USG i stwierdzać zgon

Weszło w życie rozporządzenie w sprawie kursów kwalifikacyjnych dla ratowników medycznych. To konsekwencja przyznania tej grupie zawodowej nowych uprawnień: stwierdzania zgonu, do którego doszło podczas akcji medycznej, wykonania badania USG według protokołów ratunkowych oraz kwalifikacji do szczepienia i wykonania szczepienia przeciw COVID-19. Nowe przepisy określają jak będzie wyglądać egzamin i wzór zaświadczenia potwierdzającego odbycie kursu kwalifikacyjnego.

Agnieszka Matłacz 05.06.2024
MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2007.12.80

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Sposób i miejsce pobierania próbek winogron, moszczy gronowych i wina gronowego w trakcie fermentacji oraz sposób i miejsce ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach.
Data aktu: 09/01/2007
Data ogłoszenia: 25/01/2007
Data wejścia w życie: 09/02/2007