Wzór miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych oraz wzór formularza do przekazywania informacji o ilości mleka i przetworów mlecznych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 5 maja 2005 r.
w sprawie wzoru miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych oraz wzoru formularza do przekazywania informacji o ilości mleka i przetworów mlecznych

Na podstawie art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 93, poz. 897 oraz z 2005 r. Nr 53, poz. 469) zarządza się, co następuje:
§  1.
Określa się wzór miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia.
§  2.
Określa się wzór formularza do przekazywania informacji za rok kwotowy o ilości mleka i przetworów mlecznych wyprodukowanych w gospodarstwie i wprowadzonych do obrotu oraz o ilości mleka wykorzystanego do produkcji przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§  3.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 lipca 2004 r. w sprawie wzoru rejestru mleka i przetworów mlecznych, sposobu jego prowadzenia oraz wzoru formularza do przekazywania informacji o ilości wyprodukowanego i wykorzystanego mleka (Dz. U. Nr 175, poz. 1823).
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WZÓR

MIESIĘCZNY REJESTR MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH

Rok kwotowy: .........../............

Miesiąc: ......................................................

Imię i nazwisko albo nazwa producenta wprowadzającego do obrotu

mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego

spożycia:

...............................................................

I. Mleko

Ilość mleka wyprodukowanego w gospodarstwie Ilość mleka wprowadzonego do obrotu2) Ilość mleka wykorzystanego w gospodarstwie na własne potrzeby3)
w kg1) w kg w kg
1 2 3

II. Przetwory mleczne

Nazwa przetworu mlecznego Ilość przetworu mlecznego wyprodukowanego w gospodarstwie

w kg

Ilość przetworu mlecznego wykorzystanego w gospodarstwie na własne potrzeby 4)

w kg

Ilość przetworu mlecznego wprowadzonego do obrotu 5)

w kg

Ilość mleka wykorzystanego do produkcji przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia 6) 7)

w kg

1 2 3 4 5
Jogurt naturalny lub smakowy
Jogurt z dodatkiem owoców
Kefir naturalny lub smakowy
Kefir z dodatkiem owoców
Maślanka naturalna lub smakowa
Maślanka z dodatkiem owoców
Ser twarogowy
Ser dojrzewający
Ser smażony
Ser topiony
Masło
Śmietanka
Inny przetwór mleczny (podać jaki)
Inny przetwór mleczny (podać jaki)

Sporządzono dnia ............ 20... r.

Oświadczam, że podane dane są zgodne ze stanem rzeczywistym.

..........................

(podpis i pieczęć)

Objaśnienia:

1) Ilość mleka w kilogramach określa się, dzieląc ilość mleka wyrażoną w litrach przez 0,971.

2) Ilość mleka surowego sprzedanego bezpośrednio konsumentom.

3) Ilość mleka użytego do skarmiania zwierząt, spożytego w gospodarstwie, a także ilość mleka i przetworów mlecznych, które zostały zutylizowane ze względu na chorobę krów, zepsucie lub inne podobne zdarzenia.

4) Ilość przetworów mlecznych użytych do skarmiania zwierząt, spożytych w gospodarstwie oraz zutylizowanych ze względu na zepsucie lub inne podobne zdarzenia.

5) Ilość przetworów mlecznych sprzedanych bezpośrednio konsumentom.

6) W celu określenia ilości mleka wykorzystanego do wyprodukowania przetworów mlecznych wprowadzanych do obrotu przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia należy ilość przetworu, wykazaną w kolumnie nr 4, pomnożyć przez współczynnik równoważności dla danego przetworu mlecznego, który wynosi dla:

1) 1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego - 1 kg;

2) 1 kg jogurtu z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

3) 1 kg kefiru naturalnego lub smakowego - 1 kg;

4) 1 kg kefiru z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

5) 1 kg maślanki naturalnej lub smakowej - 1 kg;

6) 1 kg maślanki z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

7) 1 kg sera twarogowego - 8 kg;

8) 1 kg sera dojrzewającego - 11 kg;

9) 1 kg sera smażonego - 9 kg;

10) 1 kg sera topionego - 9 kg;

11) 1 kg masła - 22,5 kg;

12) 1 kg śmietanki - 0,263 kg mleka x liczba określająca procentową zawartość tłuszczu w śmietance (od 12 do 36), tj. nie mniej niż 3,1 kg i nie więcej niż 9,5 kg;

w przypadku przetworów mlecznych, dla których nie został określony współczynnik równoważności, należy podać rzeczywistą ilość mleka, która została przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia wykorzystana do wyprodukowania tych przetworów.

7) Producent wprowadzający do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia, wytwarzający z tej samej ilości mleka pełnego masło lub śmietankę, a także produkty niskotłuszczowe (np. jogurt chudy i maślankę) podaje ilość mleka wykorzystanego wyłącznie do produkcji odpowiednio masła lub śmietanki.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WZÓR

INFORMACJA ZA ROK KWOTOWY O ILOŚCI MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH WYPRODUKOWANYCH W GOSPODARSTWIE I WPROWADZONYCH DO OBROTU ORAZ O ILOŚCI MLEKA WYKORZYSTANEGO DO PRODUKCJI PRZETWORÓW MLECZNYCH WPROWADZONYCH DO OBROTU, PRZEZNACZONYCH DO BEZPOŚREDNIEGO SPOŻYCIA

Rok kwotowy: ............./..........

Imię i nazwisko albo nazwa producenta wprowadzającego do obrotu

mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego

spożycia:

...............................................................

Miejsce zamieszkania i adres albo siedziba i adres dostawcy:

...............................................................

Nr identyfikacyjny nadany przez Agencję Rynku Rolnego:

*

I. Mleko

Ilość mleka wyprodukowanego w gospodarstwie Ilość mleka wprowadzonego do obrotu2)
w kg1) w kg
1 2

II. Przetwory mleczne

Nazwa przetworu mlecznego Ilość przetworu mlecznego wyprodukowanego w gospodarstwie Ilość przetworu mlecznego wprowadzonego do obrotu 3) Ilość mleka wykorzystanego do produkcji przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia 4) 5)
w kg w kg w kg
1 2 3 4
Jogurt naturalny lub smakowy
Jogurt z dodatkiem owoców
Kefir naturalny lub smakowy
Kefir z dodatkiem owoców
Maślanka naturalna lub smakowa
Maślanka z dodatkiem owoców
Ser twarogowy
Ser dojrzewający
Ser smażony
Ser topiony
Masło
Śmietanka
Inny przetwór mleczny (podać jaki)
Inny przetwór mleczny (podać jaki)

Sporządzono dnia ............ 20... r.

Oświadczam, że dane zawarte w informacji są zgodne ze stanem

rzeczywistym.

..........................

(podpis i pieczęć)

Objaśnienia:

1) Ilość mleka w kilogramach określa się, dzieląc ilość mleka wyrażoną w litrach przez 0,971.

2) Ilość mleka surowego sprzedanego bezpośrednio konsumentom.

3) Ilość przetworów mlecznych sprzedanych bezpośrednio konsumentom.

4) W celu określenia ilości mleka wykorzystanego do wyprodukowania przetworów mlecznych wprowadzanych do obrotu przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia należy ilość przetworu, wykazaną w kolumnie nr 3, pomnożyć przez współczynnik równoważności dla danego przetworu mlecznego, który wynosi dla:

1) 1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego - 1 kg;

2) 1 kg jogurtu z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

3) 1 kg kefiru naturalnego lub smakowego - 1 kg;

4) 1 kg kefiru z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

5) 1 kg maślanki naturalnej lub smakowej - 1 kg;

6) 1 kg maślanki z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

7) 1 kg sera twarogowego - 8 kg;

8) 1 kg sera dojrzewającego - 11 kg;

9) 1 kg sera smażonego - 9 kg;

10) 1 kg sera topionego - 9 kg;

11) 1 kg masła - 22,5 kg;

12) 1 kg śmietanki - 0,263 kg mleka x liczba określająca procentową zawartość tłuszczu w śmietance (od 12 do 36), tj. nie mniej niż 3,1 kg i nie więcej niż 9,5 kg;

w przypadku przetworów mlecznych, dla których nie został określony współczynnik równoważności, należy podać rzeczywistą ilość mleka, która została przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia wykorzystana do wyprodukowania tych przetworów.

5) Producent wprowadzający do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia, wytwarzający z tej samej ilości mleka pełnego masło lub śmietankę, a także produkty niskotłuszczowe (np. jogurt chudy i maślankę) podaje ilość mleka wykorzystanego wyłącznie do produkcji odpowiednio masła lub śmietanki.

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2005.88.751

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wzór miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych oraz wzór formularza do przekazywania informacji o ilości mleka i przetworów mlecznych.
Data aktu: 05/05/2005
Data ogłoszenia: 19/05/2005
Data wejścia w życie: 03/06/2005