Wykaz materiałów paszowych dopuszczonych do obrotu.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 25 stycznia 2005 r.
w sprawie wykazu materiałów paszowych dopuszczonych do obrotu2)

Na podstawie art. 30s ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa wykaz materiałów paszowych z grup:
1)
białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup: bakterii, drożdży, glonów i grzybów,
2)
niebiałkowych związków azotowych

- które zostały dopuszczone do obrotu na podstawie przepisów Unii Europejskiej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.

§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz. Urz. WE L 213 z 21.7.1982, str. 8; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 151, Dz. Urz. WE L 245 z 14.9.1984, str. 21; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 116, Dz. Urz. WE L 314 z 23.11.1985, str. 25; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 263, Dz. Urz. WE L 362 z 31.12.1985, str. 8, Dz. Urz. WE L 312 z 7.11.1986, str. 39; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 7, str. 117, Dz. Urz. WE L 239 z 30.8.1988, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 8, str. 132, Dz. Urz. WE L 270 z 19.9.1989, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 9, str. 174, Dz. Urz. WE L 227 z 21.8.1990, str. 33, Dz. Urz. WE L 353 z 17.12.1990, str. 48, Dz. Urz. WE L 179 z 22.7.1993, str. 2; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 14, str. 329, Dz. Urz. WE L 206 z 18.8.1993, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 14, str. 402, Dz. Urz. WE L 237 z 22. 9.1993, str. 23; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 15, str. 74, Dz. Urz. WE L 167 z 18.7.1995, str. 17, Dz. Urz. WE L 332 z 30.12.1995, str. 15, Dz. Urz. WE L 125 z 23.5.1996, str. 35; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 96, Dz. Urz. WE L 105 z 3.5.2000, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 29, str. 73, Dz. Urz. WE L 80 z 25.3.1999, str. 20, Dz. Urz. WE L 268 z 18.10.2003, str. 1, Dz. Urz. WE L 268 z 18.10.2003, str. 29, Dz. Urz. WE L 284 z 31.10.2003, str. 1, Dz. Urz. WE L 295 z 13.11.2003, str. 83, Dz. Urz. UE L 379/81 z 24.12.2004). Dane dotyczące ogłoszenia powyższych aktów dotyczą ich ogłoszenia w Polskim wydaniu specjalnym Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 281, poz. 2776.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ MATERIAŁÓW PASZOWYCH, KTÓRE ZOSTAŁY DOPUSZCZONE DO OBROTU NA PODSTAWIE PRZEPISÓW UNII EUROPEJSKIEJ

Lp. Nazwa grupy produktów Nazwa produktów Opis głównego składnika odżywczego lub tożsamość mikroorganizmu Podłoże kultury (specyfikacje, jeżeli są) Charakterystyczny skład preparatu Gatunek zwierzęcia
1 2 2 4 5 6 7
1. Białko uzyskiwane z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów
1 Bakterie hodowane na metanolu Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu Methylophilus methylotrophus NCIB szczep 10.515 Metanol Białko surowe: minimum 68 % Współczynnik odbicia: minimum 50 Świnie, cielęta, drób, ryby
2 Bakterie hodowane na gazie naturalnym Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus, i których komórki zostały unieczynnione Methylococcus capsulatus (Bath) NCIMB szczep 11132

Alcaligenes acidovorans szczep NCIMB 12387

Bacillus brevis szczep NCIMB 13288

Bacillus firmus szczep NCIMB 13280

Gaz naturalny zawierający w przybliżeniu:

91 % metanu,

5 % etanu,

2 % propanu,

0,5 % izobutanu,

0,5 % n-butanu,

1 % innych składników. Amoniak, sole mineralne

Białko surowe: minimum 65 % Tuczniki o masie ciała od 25 do 60 kg.

Cielęta o masie ciała od 80 kg. Łosoś

3 Drożdże: hodowane na substancjach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego Wszystkie drożdże

otrzymane z mikroorganizmów i substratów wymienionych odpowiednio w kolumnach 4 i 5 - których komórki zostały unieczynnione

Saccharomyces cerevisiae Saccharomyces carlsbergiensis Kluyveromyces lactis Kluyveromyces fragilis Melasa, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatkę, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne - Wszystkie gatunki zwierząt
Candida guilliermondii Melasa, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatkę, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne Zawartość suchej masy minimum 16 % Tuczniki
4 Glony - - -
5 Grzyby niższe

Produkty uzyskane w wyniku wytwarzania antybiotyków w drodze fermentacji

Grzybnia, wilgotny produkt uboczny uzyskany w wyniku wytwarzania penicyliny, zakiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny i poddany obróbce cieplnej Azotowy składnik Penicillium chrysogenum ATCC 48271 Różnego pochodzenia węglowodany i ich hydrolizaty Zawartość azotu wyrażona jako białko surowe minimum 7 % Przeżuwacze, świnie
2. Niebiałkowe związki azotowe
1 Sole amonowe 1. Mleczan amonu

wytworzony

przez

fermentację

Lactobacillus

bulgaricus

CH3 CHOH-COONH4 Serwatka Azot wyrażony jako białko surowe:

minimum 44 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
2. Octan amonu w

roztworze

wodnym

CH3 COONH4 - Octan amonu: minimum 55 % Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
3. Siarczan amonu

w roztworze

wodnym

(NH4)2SO4 - Siarczan amonu: 35 % Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
2 Produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania aminokwasów w procesie fermentacji 1. Płynne

zatężone

produkty

uboczne

uzyskane w

wyniku

wytwarzania

kwasu L-

glutaminowego

w procesie

fermentacji

Corynebacterium

melassecola

Sole amonowe i inne składniki azotowe Sacharoza, melasa, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty - Azot wyrażony

jako białko

surowe:

minimum 48 %

- Wilgotność:

maksimum 28 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
2. Płynne zatężone

produkty uboczne

uzyskane w

wyniku

wytwarzania

chlorowodorku

L-lizyny w

procesie

fermentacji

Brevibacterium

lactofermentum

Sole amonowe i inne składniki azotowe Sacharoza, melasa, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty Azot wyrażony jako białko surowe:

minimum 45 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2005.22.184

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz materiałów paszowych dopuszczonych do obrotu.
Data aktu: 25/01/2005
Data ogłoszenia: 09/02/2005
Data wejścia w życie: 24/02/2005