Zm.: rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 26 sierpnia 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych2)

Na podstawie art. 15 pkt 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.3)) oraz art. 24 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 i Nr 178, poz. 1480) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 220, poz. 1856 oraz z 2004 r. Nr 58, poz. 563, Nr 162, poz. 1703 i Nr 257, poz. 2577) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 2:
a)
w ust. 1 w pkt 5 lit. a otrzymuje brzmienie:

"a) producenta albo producentów środka spożywczego,",

b)
w ust. 3 w pkt 4 lit. a otrzymuje brzmienie:

"a) producenta albo producentów środka spożywczego,",

c)
w ust. 4 pkt 5 otrzymuje brzmienie:

"5) serów, masła, fermentowanego mleka, śmietanki i śmietany, jeżeli do ich wytworzenia użyto tylko produktów mlecznych, niezbędnych w procesach przetwórczych enzymów lub drobnoustrojów, lub soli spożywczej niezbędnej do produkcji serów innych niż twarogowe i topione;";

2)
w § 5 dodaje się ust. 12 w brzmieniu:

"12. Przepisów ust. 9 i 11, § 2 ust. 4 pkt 6 lit. b oraz § 7 ust. 9 nie stosuje się do składników i substancji, które nie muszą być znakowane z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego, wymienionych w załączniku nr 6 do rozporządzenia.";

3)
w § 6 ust. 7 otrzymuje brzmienie:

"7. Jeżeli zawartość kofeiny w napoju gotowym do spożycia w stanie niezmodyfikowanym lub po przetworzeniu skoncentrowanego lub suchego produktu przekracza 150 mg/l w jego oznakowaniu, w tym samym polu widzenia co nazwa tego napoju, podaje się informację "wysoka zawartość kofeiny" wraz z określeniem w nawiasach tej zawartości wyrażonej w mg/100 ml.";

4)
w § 25 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Oznakowanie czekolady sproszkowanej (czekolady w proszku), czekolady do picia (słodzonego kakao, słodzonego kakao w proszku), czekolady, czekolady "vermicelli", czekolady "couverture", czekolady "Gianduja", czekolady mlecznej, czekolady mlecznej "vermicelli", czekolady mlecznej "couverture", czekolady mleczno-orzechowej "Gianduja", czekolady śmietankowej, czekolady mlecznej odtłuszczonej, czekolady mlecznej familijnej, czekolady a la taza, czekolady familia a la taza uzupełnia się określeniem "masa kakaowa minimum ... %", podając zawartość całkowitej suchej masy kakaowej.";

5)
w załączniku nr 4 do rozporządzenia w ust. 2:
a)
w pkt 2:

– lit. a otrzymuje brzmienie:

"a) piwa o mocy przekraczającej 5,5 % obj.,",

– lit. c otrzymuje brzmienie:

"c) cidrów (cydrów) innych niż beczkowe, perry oraz innych fermentowanych napojów winiarskich;",

b)
w pkt 3 lit. b otrzymuje brzmienie:

"b) cidrów (cydrów) beczkowych;";

6)
dodaje się załącznik nr 6 do rozporządzenia w brzmieniu określonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Przepisy § 1 pkt 2 i 6 stosuje się do dnia 25 listopada 2007 r.
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 25 listopada 2005 r.
_________

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Komisji 2005/26/WE z dnia 21 marca 2005 r. ustanawiającej listę składników lub substancji wstępnie wyłączonych z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE (Dz. Urz. UE L 75 z 22.3.2005, str. 33).

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360, z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221, z 2004 r. Nr 42, poz. 386 i Nr 96, poz. 959 oraz z 2005 r. Nr 10, poz. 68, Nr 14, poz. 115, Nr 100, poz. 834 i Nr 163, poz. 1362.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ SKŁADNIKÓW I SUBSTANCJI, KTÓRE NIE MUSZĄ BYĆ ZNAKOWANE Z WYRAŹNYM ODNIESIENIEM DO NAZWY SKŁADNIKA ALERGENNEGO

Składniki alergenne Składniki i substancje, które nie muszą być znakowane z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego
Zboża zawierające gluten - syropy glukozowe na bazie pszenicy, w tym glukoza

(dekstroza) oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli

stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć

poziomu alergenności oszacowanej przez Europejski Urząd

ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla produktu, z którego

się wywodzą

- maltodekstryny na bazie pszenicy oraz produkty z nich

wytworzone, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone,

nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez

EFSA dla produktu, z którego się wywodzą

- syropy glukozowe na bazie jęczmienia
- zboża wykorzystywane w destylatach do napojów

spirytusowych

Jaja - lizozym (wytwarzany z jaj) stosowany do wina
- albumina (wytwarzana z jaj) stosowana jako środek

klarujący do win i cidrów (cydrów)

Ryby - żelatyna rybna stosowana jako nośnik witamin i aromatów

- żelatyna rybna albo karuk stosowane jako środki klarujące

do piwa, cidrów (cydrów) i win

Soja - olej sojowy i tłuszcz sojowy całkowicie rafinowane oraz

produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień, w jakim

zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu

alergenności oszacowanej przez EFSA dla produktu, z

którego się wywodzą

- mieszanina naturalnych tokoferoli (E 306), naturalny D-

alfatokoferol, naturalny octan D-alfa-tokoferolu,

naturalny bursztynian D-alfa-tokoferolu pochodzenia

sojowego

- fitosterole i estry fitosteroli pochodzące z roślinnych

olejów sojowych

- ester stanolu roślinnego produkowany ze steroli olejów

roślinnych pochodzenia sojowego

Mleko - serwatka wykorzystywana w destylatach do napojów

spirytusowych

- laktitol
- przetwory mleczne (kazeina) wykorzystywane jako środki

klarujące do cidrów (cydrów) i win

Orzechy - orzechy wykorzystywane w destylatach do napojów

spirytusowych

- orzechy (migdały, orzechy włoskie) wykorzystywane (jako

aromaty) w napojach spirytusowych

Seler - olej z naci i nasion selera
- oleożywica z nasion selera
Gorczyca - olej gorczycowy
- olej z nasion gorczycy
- oleożywica z nasion gorczycy

Zmiany w prawie

Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Ratownik medyczny nauczy się na kursie, jak robić USG i stwierdzać zgon

Weszło w życie rozporządzenie w sprawie kursów kwalifikacyjnych dla ratowników medycznych. To konsekwencja przyznania tej grupie zawodowej nowych uprawnień: stwierdzania zgonu, do którego doszło podczas akcji medycznej, wykonania badania USG według protokołów ratunkowych oraz kwalifikacji do szczepienia i wykonania szczepienia przeciw COVID-19. Nowe przepisy określają jak będzie wyglądać egzamin i wzór zaświadczenia potwierdzającego odbycie kursu kwalifikacyjnego.

Agnieszka Matłacz 05.06.2024
MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2005.180.1499

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych.
Data aktu: 26/08/2005
Data ogłoszenia: 20/09/2005
Data wejścia w życie: 25/11/2005