Wykaz laboratoriów referencyjnych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 7 lutego 2003 r.
w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych

Na podstawie art. 44 ust. 4 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się wykaz laboratoriów referencyjnych, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH

Laboratoria referencyjne Adres Przedmiot badań Kierunek badań
1 2 3 4
1. Instytut

Żywności

i Żywienia

ul. Powsińska 61/63

02-903 Warszawa

Żywność - zawartość tłuszczów,

- skład kwasów

tłuszczowych, w tym

izomery trans,

Samodzielna - związki aromatyczne
Pracownia Technologii Żywności i Żywienia Produkty i przetwory zbożowe - mikotoksyny z grupy

trichotecenów*

2. Instytut

Żywności

i Żywienia

ul. Powsińska 61/63

02-903 Warszawa

Żywność Zawartość:

- słodzików, w tym m.in.

aspartam, acesulfam K,

sacharyna**,

Zakład Higieny Żywności i Żywienia - kwasu benzoesowego**,

- kofeiny**,

- cholesterolu i steroli

roślinnych

Sól kuchenna - zawartość jodu**
3. Instytut

Żywności

i Żywienia

ul. Powsińska 61/63

02-903 Warszawa

Żywność, w tym suplementy diety Określenie wartości energetycznej oraz zawartości składników odżywczych:
Zakład Wartości Odżywczych Żywności - białka i jego składu

aminokwasowego,

wartości odżywczej

białka,

- błonnika pokarmowego,
- popiołu,
- składników mineralnych

(wapń, fosfor, żelazo,

magnez, miedź, cynk,

mangan, sód, potas),

- witamin rozpuszczalnych

w wodzie (witamina C,

tiamina, ryboflawina,

niacyna),

- witamin rozpuszczalnych

w tłuszczach (witamina

A, E) do celów

określenia wartości

odżywczej

4. Instytut

Żywności i

Żywienia

ul. Powsińska 61/63

02-903 Warszawa

Żywność Termotolerancyjne szczepy Campylobacter
Samodzielna Pracownia Mikrobiologii Żywność Bakterie probiotyczne*
5. Państwowy

Zakład

Higieny

ul. Chocimska 24

00-791 Warszawa

Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone), środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego Azotany i azotyny
Laboratorium Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego Pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd), rtęć (Hg), arsen (As), cynk (Zn), cyna (Sn), miedź (Cu)
Orzechy ziemne, orzechy, zboża i przetwory, owoce suszone, przyprawy Aflatoksyny B1; B1 + B2 + G1 + G2
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego Aflatoksyna M1
Zboża i przetwory, rodzynki, suszone winogrona, kawa, kakao, przyprawy, sok winogronowy, wino, piwo Ochratoksyna A
Sok jabłkowy i przetwory z jabłek Patulina
Żywność Syntetyczne barwniki***
Ryby i przetwory z ryb z obrotu Histamina
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze

wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności pałeczek Salmonella
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze

wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności Yersinia enterocolitica
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze

wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego Oznaczanie liczby Escherichia coli
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego Wykrywanie obecności Escherichia coli O:157
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, produkty dietetyczne Oznaczanie liczby Clostridium perfringens
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego Oznaczanie liczby drożdży i pleśni
Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością Badanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
6. Państwowy

Zakład

Higieny

Laboratorium Zakładu Toksykologii Środowiskowej

ul. Chocimska 24

00-791 Warszawa

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci Pozostałości pestycydów: - z grupy insektycydów

chloroorganicznych:

DDT - izomery i

metabolity, HCH -

izomery, aldrin,

dieldrin, metoksychlor

Owoce, warzywa, ziarno zbóż Pozostałości pestycydów: - endosulfan
Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci Pozostałości pestycydów: - insektycydy z grupy

syntetycznych

pyretroidów:

permetryna,

cypermetryna,

deltametryna,

fenwalerat, bifentryna

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci Pozostałości pestycydów: - fungicydy z grupy

benomylu: benomyl,

karbendazym, tiofanat

metylu

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci Pozostałości pestycydów: - tiabendazol
Żywność pochodzenia roślinnego Pozostałości pestycydów: - bromek metylu
Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci Pozostałości pestycydów: - insektycydy

fosforoorganiczne i

karbaminiany

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci Pozostałości pestycydów: - pozostałe pestycydy,

należące do różnych

grup chemicznych

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci Inne chemiczne zanieczyszczenia:

- heksachlorobenzen (HCB) - polichlorowane bifenyle

(PCB)

Objaśnienia:

* Badanie dostępne od 01.05.2004 r.

** Badanie dostępne od 01.06.2003 r.

*** Badanie dostępne od 01.01.2004 r.

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.35.310

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz laboratoriów referencyjnych.
Data aktu: 07/02/2003
Data ogłoszenia: 28/02/2003
Data wejścia w życie: 15/03/2003