Sposób i tryb postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 6 lutego 2003 r.
w sprawie sposobu i trybu postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności

Na podstawie art. 48 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634, Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej, w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności, zwanych dalej "środkami spożywczymi i składnikami żywności", dokonuje czynności kontrolnych przy pomocy pracowników Inspekcji Weterynaryjnej.
2.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej przed przystąpieniem do czynności kontrolnych przedstawia imienne upoważnienie wydane przez organ Inspekcji Weterynaryjnej.
§  2.
1.
W przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środka spożywczego i składnika żywności, pracownik Inspekcji Weterynaryjnej:
1)
zabezpiecza ten środek spożywczy i składnik żywności przez odpowiednie oznaczenie i umieszczenie urzędowych pieczęci na zakwestionowanej partii środka spożywczego i składnika żywności;
2)
określa wielkość zabezpieczonej partii środka spożywczego i składnika żywności oraz określa sposób ich przechowania;
3)
dokonuje oględzin zabezpieczonej partii środka spożywczego i składnika żywności;
4)
sprawdza dokumentację z przeprowadzonej kontroli wewnętrznej oraz zabezpiecza dokumentację, która dotyczy zakwestionowanej partii środka spożywczego i składnika żywności;
5)
pobiera próbki środka spożywczego i składnika żywności w celu przeprowadzenia badań laboratoryjnych, z zastrzeżeniem ust. 2;
6)
przeprowadza postępowanie niezbędne do ustalenia okoliczności, które spowodowały niewłaściwą jakość zdrowotną środka spożywczego i składnika żywności.
2.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej odstępuje od pobierania próbek środka spożywczego i składnika żywności, jeżeli niewłaściwa jakość zdrowotna środka spożywczego lub składnika żywności została stwierdzona na podstawie badań organoleptycznych.
§  3.
1.
Zabezpieczenie środka spożywczego i składnika żywności następuje na podstawie wydawanego na piśmie postanowienia o zabezpieczeniu.
2.
W przypadku stwierdzenia, że zabezpieczony środek spożywczy i składnik żywności odpowiada obowiązującym wymaganiom w zakresie jakości zdrowotnej, organ Inspekcji Weterynaryjnej niezwłocznie uchyla postanowienie o zabezpieczeniu.
§  4.
1.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej z przeprowadzonych czynności kontrolnych, o których mowa w § 2, sporządza protokół.
2.
W protokole, o którym mowa w ust. 1, zamieszcza się następujące informacje:
1)
datę i miejsce sporządzenia protokołu;
2)
datę, miejsce, rodzaj i zakres kontroli;
3)
imię i nazwisko oraz numer legitymacji służbowej pracownika Inspekcji Weterynaryjnej;
4)
firmę lub nazwę oraz siedzibę i adres podmiotu kontrolowanego, a w przypadku osoby fizycznej - imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres;
5)
nazwę środka spożywczego i składnika żywności, który został zabezpieczony, oraz przyczynę zabezpieczenia;
6)
stan opakowania i oznakowania zabezpieczonego środka spożywczego i składnika żywności;
7)
wielkość zabezpieczonej partii środka spożywczego i składnika żywności;
8)
ocenę dokumentacji z przeprowadzonej kontroli wewnętrznej;
9)
ilość pobranych próbek środka spożywczego i składnika żywności;
10)
wskazanie sposobu przechowania środka spożywczego i składnika żywności do czasu uzyskania wyników badań laboratoryjnych.
§  5.
1.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej dokonuje kontroli wykonania decyzji wydanych na podstawie art. 46 ust. 1 i art. 47 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, po upływie terminu określonego w decyzji na jej wykonanie albo po zgłoszeniu przez przedsiębiorcę wykonania tej decyzji.
2.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej z przeprowadzenia kontroli wykonania decyzji, o których mowa w ust. 1, sporządza protokół.
3.
W protokole, o którym mowa w ust. 2, zamieszcza się następujące informacje:
1)
datę i miejsce sporządzenia protokołu;
2)
imię i nazwisko oraz numer legitymacji służbowej pracownika Inspekcji Weterynaryjnej;
3)
firmę lub nazwę oraz siedzibę i adres podmiotu kontrolowanego, a w przypadku osoby fizycznej - imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres;
4)
potwierdzenie wykonania decyzji w zakresie:
a)
usunięcia uchybień, które spowodowały niewłaściwą jakość zdrowotną środka spożywczego i składnika żywności,
b)
wykorzystania środka spożywczego i składnika żywności w innym określonym celu,
c)
zniszczenia środka spożywczego i składnika żywności.
4.
Do protokołu dołącza się dokumenty potwierdzające wykonanie decyzji, o których mowa w ust. 3 pkt 4, a w szczególności protokół zniszczenia środka spożywczego i składnika żywności, dowody potwierdzające usunięcie uchybień lub wykorzystanie środka spożywczego i składnika żywności w innym określonym celu.
§  6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.2)
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 13 kwietnia 1973 r. w sprawie zasad postępowania ze środkami spożywczymi i używkami o niewłaściwej jakości zdrowotnej (Dz. U. Nr 19, poz. 110), które utraciło moc z dniem 1 stycznia 2003 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.35.301

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Sposób i tryb postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności.
Data aktu: 06/02/2003
Data ogłoszenia: 28/02/2003
Data wejścia w życie: 15/03/2003